Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată – fără coacere

21

Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată – fără coacere. Cum se face un tort fără coacere, foarte rapid, cu cremă de ciocolată și foi subțiri și crocante? Tort din napolitane, vafe sau foi Lica cu cremă ganache de ciocolată cu frișcă și nucă. Rețete de tort. Rețete de torturi fără coacere. Tort de ciocolată cu napolitane.

Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată - fără coacere reteta savori urbane

De multă vreme am vrut să fac acest minunat Tort Karlsbad sau Tort Pischinger cu foi de napolitană (vafe sau foi Lica) și ciocolată și tot am uitat de el. Este una dintre rețetele vechi austro-ungare din caietul străbunicii mele Buia din Sibiu. Pe vremuri acest desert se numea în germană Pischingertorte, Karlsbadertorte, Oblatentorte sau Ostyatorta (lb. maghiară).

Acest Tort Pischinger („pișingher”) cu foi de Karlsbad este pe cât de simplu pe atât de opulent și de gustos! Poate fi preparat și de începători pentru că pur și simplu nu ai ce să greșești la el! În 30 de minute maximum este gata! Crema se face în 5 minute și nici măcar nu trebuie să așteptăm ca aceasta să se răcească complet. Se toarnă pur și simplu peste foi și se tot clădește tortul până la înălțimea dorită. Eu l-am făcut cu 9 foi dar puteți să-l transformați în Prăjitură Pischinger dacă îl faceți mai plat (cu 4-5 foi).

pischinger torte cu foi de karlsbad reteta originala

Pe vremuri se găsea la cofetariile din Arad Prăjitura Domino care semăna cu acest tort: era plată, tăiată în dreptunghiuri și decorată cu puncte din ciocolată albă care imitau modelul pieselor de domino. Crema cred că era ceva pe bază de cacao cu margarină (că nu era unt în anii ’80).

cum se face cel mai bun tort rapid fara coacere cu ciocolata

Despre celebrul Tort Pischinger cu foi de Karlsbad (de napolitană sau foi Lica)

Numele acestui tort este controversat deoarece foile de napolitană se numeau pe vremuri foi de Karlsbad, făcându-se referire la vechea și eleganta stațiune balneară Karlsbad – actuală Karlovy Vary din Cehia (pe vremuri parte din Imperiul Austro-Ungar).

Am povestit despre aceste foi subțiri și crocante (zise la noi foi Lica sau vafe) în rețeta aceasta – unde le-am umplut cu caramel, nucă și alune.

Foi de napolitane cu caramel si nuca reteta clasica savori urbane

Tot acolo v-am arătat mai multe imagini din Karlovy Vary și de la Grand Hotel Pupp în cofetăria căruia am poposit pentru o oră.

grand hotel Pupp karlovy vary karlsbad savori urbane (2) Numele de Pischingertorte (se pronunță „pișingher”) vine de la o companie austriacă producătoare de foi de napolitană (vafe) – firma Pischinger – fondată în 1849 și care există și acum. Și-au promovat foile sub acest nume și așa s-a născut Tortul Pischinger (care este preparat cu foi de Karlsbad). Ei vând foi de tort tip vafă și în formă rotundă.

pischinger oblaten

Oricum i-am spune, acest Tort Pischinger sau Karlsbad este delicios! Un tort pentru iubitorii de ciocolată amăruie 🙂 Nu conține deloc zahăr, dulceața fiind cea dată de ciocolata amăruie (cu min. 50% cacao).

Observație: Eu am folosit o ciocolată cu 52% cacao și nu a fost foarte amară. Dacă alegeți ciocolate cu conținut mai mare de cacaco atunci s-ar putea, în funcție de gustul fiecăruia, să trebuiască să adaugați zahăr pudră. Gustați crema înainte de a umple tortul cu ea! Am adăugat această observație deoarece chiar nu mi-am imaginat că există persoane care nu gustă crema și nu realizează că, dacă aceasta este prea amară pentru gustul lui, o poate drege cu puțin zahăr pudră! Se pare că există…

În caietul străbunicii mele apăreau și vreo 8 gălbenușuri care se frecau cu zahăr pudră și se omogenizau cu ciocolata topită pe abur… le-am scos din ecuație pentru că și fără ele tortul este destul de consistent și de dulce.

felie de tort de napolitana cu ciocolata pischinger sau karlsbad

Din cantitățile de mai jos am obținut un Tort Pischinger sau Karlsbad de 30 x 15 cm și înalt de 6 cm care a cântărit cca. 1,8 kg. Din el se taie cca. 20 de felii mari sau 40 jumătăți de felie.

5.0 from 7 reviews
Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată - fără coacere
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tort Pischinger sau Karlsbad de 1,8 kg
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 9 foi tip napolitană (Lica) de 30 x 15 cm - cca. 225 g
 • 700 g smântână dulce pentru frișcă (naturală) - cu min. 30% grăsime
 • 700 g ciocolată amăruie de calitate (cu min. 50% cacao)
 • 1-2 linguri de zahăr pudră (doar dacă folosiți ciocolată foarte amară și credeți că vreți o cremă mai dulce)
 • 1 vârf de cuțit de sare
 • 150 g unt gras cu min. 80%
În plus:
 • 100 g nucă, alune de pădure sau migdale
 • 50 g ciocolată albă

 

Cum se face Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată – fără coacere?

Ingrediente pentru Tort Pischinger sau Karlsbad

Iată foile de napolitană de care am pomenit (de 30 x 15 cm). Le-am cumpărat din Selgros. Un pachet are 150 g și conține 6 foi.

foi de napolitana lica karlsbad pentru tort cu ciocolata (1)

Eu am luat 2 pachete dar am folosit doar 9 foi (1 pachet și jumătate).

foi de napolitana lica karlsbad pentru tort cu ciocolata (2)

Mi-am pregătit o tavă tapetată cu hârtie de copt în care am așezat un cadru metalic reglabil.

Cum se face crema de ciocolată pentru Tortul Pischinger?

Am pus la înfierbântat smântâna naturală pentru frișcă fără a o aduce chiar la fierbere. Am tras-o de pe foc. Puteți folosi smântână dulce de la La Dorna, Pilos (din Lidl), Zuzu (Albalact), Olympus etc. Exclus porcăriile artificiale hulala, meggle sau similare. Într-un castron mi-am pregătit ciocolata ruptă în bucățele.

Pont pentru zdrobirea rapidă a ciocolatei fără să vă murdăriți pe mâini: nu desfaceți ambalajul și trântiți cu putere tablele de ciocolată de marginea mesei de lucru sau loviți-le cu un ciocan de șnițele. Apoi desfaceți ambalajul și ciocolata este ruptă! Ciocolata mea a avut 52% cacaco.

cum se face crema ganas de ciocolata cu frisca pentru tort pischinger de napolitane (1)

Am pus ciocolata ruptă în frișca fierbinte și am lăsat totul nemișcat 3 minute. Nu se amestecă imediat pentru că se pierde căldura! Nici nu se pune oala cu frișcă și ciocolată pe foc pentru că se distruge ireversibil ciocolata!

cum se face crema ganas de ciocolata cu frisca pentru tort pischinger de napolitane (2)

După 3 minute am omogenizat ganache-ul și am adăugat untul moale (la temperatura camerei) și un praf de sare. Sarea evidențiază gustul și aroma ciocolatei așa că nu uitați să o puneți. Ar fi grozav dacă ați avea fleur de sel (fulgi de sare marină).

cum se face crema ganas de ciocolata cu frisca pentru tort pischinger de napolitane (4)

Am amestecat bine și am obținut o cremă fină, omogenă și lucioasă. Gustați acum crema și, dacă vi se pare amară (în funcție de gust și de ciocolata folosită), adăugați acum 1-2-3 linguri de zahăr pudră!

cum se face crema ganas de ciocolata cu frisca pentru tort pischinger de napolitane (3)

Variante de cremă – aveți nevoie de cca. 1,5 kg de cremă

Puteți încerca această rețetă și cu o cremă de cacao cu unt (bătută pe aburi) – vezi aici cum se face. Este mai grasă dar foile nu se vor înmuia de la ea (cum se întâmplă cu ganașul).

cum se bate crema de cacao cu unt

Sau cu o cremă de nucă opărită cu lapte – vezi aici.

Crema de nuca fiarta in lapte (cu unt) reteta veche savori urbane

Sau cu o cremă de caramel cu unt – vezi aici.

Crema caramel cu unt pentru tort, fursecuri, prajituri reteta savori urbane

Chiar și o cremă de lămâie sau portocale ar fi potrivită – vezi aici.

cea mai buna crema de portocale lamaie pentru tort prajitura reteta

Cum se umplu foile de Karlsbad cu cremă de ciocolată pentru Tort Pischinger?

Din crema de ciocolată (cca. 1550 g) am scos 250 g pentru glazură și le-am pus deoparte. Pe restul de 1300 g le-am împărțit în 8 – aproximativ 160 g /strat. Trebuie lucrat cu cântarul pentru a obține straturi egale de cremă.

În cadrul metalic am pus prima foaie de napolitană (e bine să le puneți cu aceeași față în sus pe toate ca să fie un tort frumos și în secțiune – napolitanele au modele diferite pe față/verso). Vedeți ce aranjament mi-am făcut cu cadrul reglabil care nu se poate micșora la 15 cm… am pus o barieră mobilă (un separator) proptită de un sul de pungi.

cum se monteaza foile de napolitana cu crema de ciocolata pentru tort karlsbad sau pischinger (1)

Am așezat oala cu cremă pe cântar și l-am adus la zero apăsând butonul start sau tara. Am scos 160 g de cremă caldă (nu fierbinte!) pe care le-am pus pe prima foaie. Cântarul arată acum -160 g.

cum se monteaza foile de napolitana cu crema de ciocolata pentru tort karlsbad sau pischinger (3)

Am netezit crema cu spatula.

cum se monteaza foile de napolitana cu crema de ciocolata pentru tort karlsbad sau pischinger (2)

Deasupra am pus foaia numărul 2 (cu aceeași față în sus) și am presat-o foarte ușor. Am apăsat iar butonul tara sau start al cântarului și l-am adus iar la zero. Peste foaia a doua am pus iar 160 g de cremă și așa mai departe. Am avut 8 straturi de cremă și 9 foi. Iată ultima foaie cu care practic am umplut cadrul (la 6 cm).

cum se monteaza foile de napolitana cu crema de ciocolata pentru tort karlsbad sau pischinger (4)

Am pus o greutate (un fund de lemn) peste tort și l-am dat la frigider pentru 8-10 ore (cel mai bine peste noapte).

A doua zi i-am desprins marginile cu un cuțit și l-am scos din cadru. Perfect! L-am întors cu fundul în sus ca să se preseze egal și invers.

cum se scoate tortul de napolitane din forma cadru metalic

Cum se decoreaza un Tort Pischinger cu nucă, alune sau migdale și glazură de ciocolată?

Am folosit un mix de nucă și alune de pădure deoarece acestea au o aromă fantastică! Le-am prăjit ușor într-o tigaie iar apoi le-am măcinat mai mare.

Am barotat marginile tortului Pischinger cu aceste nuci și alune măcinate.

decorare tort pischinger cu barot de nuci si alune

Am topit pe baie de abur restul de cremă de ciocolată (cca. 250 g) – nu se pune pe foc direct ci pe o oală mică în care fierb un pic de apă (bain Marie). Nu trebuie înfierbântată ci doar fluidificată.

În paralel am topit și ciocolata albă (tot pe abur) și am pus-o într-un mic poș (pungă) cu colțul tăiat de 3 mm. Am turnat glazura neagră peste tortul Pischinger și am netezit-o rapid cu spatula. Am lăsat-o să curgă și peste margini pentru că arată tare bine așa!

Imediat am trasat liniile de ciocolată albă topită.

cum se glaseaza tortul pischinger de napolitane cu ciocolata

Cu ajutorul unei scobitori (sau a unui bețișor de lemn pentru frigărui) am trasat modelele specifice: un rând spre mine, unul înapoi.

cum se face model esterhazy cu doua tiputi de ciocolata pentru tort de napolitane (2)

Tipul acesta de glazură se numește „pânză de păianjen! sau ”Esterhazy” și vine de la tortul cu același nume – vezi aici. Am folosit-o și la celebrul desert franțuzesc Millefeuille sau Tort Napoleon – vezi aici.

Acest Tort Pischinger sau Karlsbad mai trebuie să stea 30 de minute la frigider pentru a i se întări glazura.

Servire Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată – fără coacere

Gata! Am făcut un Tort Pischinger sau Karlsbad de vis! Se păstrează la frigider și se servește rece.

servire tort karlsbad sau pischinger savori urbane

Tortul se taie foarte ușor cu un cuțit cu lama lungă, subțire și bine ascuțită (se șterge după fiecare tăietură).

cel mai bun tort fara coacere cu ciocolata si foi subtiri (1)

Feliile ies perfect! Le puteți înjumătăți ușor dacă vi se par prea mari.

tort pisingher reteta originala

Straturi egale de cremă de ciocolată și foi subțiri de napolitană.

cel mai bun tort fara coacere cu ciocolata si foi subtiri (2)

O nebunie de tort ciocolatos și fin care face onoare oricărei mese festive. Un alt desert clasic austro-ungar este și celebra prăjitură Rigo Jancsi cu ciocolată și frișcă – vezi aici rețeta originală.

Prăjitura Rigo Jancsi cu mousse de ciocolată rețeta originală savori urbane

Bănuiesc că acest tort v-a dus un pic cu gândul la Doboș, nu-i așa? Dar nu orice tort stratificat cu multe foi este Doboș așa că vă las aici rețeta originală ungurească a celebrului tort.

tort dobos original savori urbane 2017 (2)

Precum și adaptarea lui sub forma de prăjitură Doboș – vezi aici.

prajitura dobos reteta originala veche

Cred că v-am făcut poftă cu acest Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată (fără coacere) și că-l veți prepara în curând! Poate chiar pentru masa de Revelion 🙂

Aici găsiți mai multe rețete de torturi de casă preparate doar cu ingrediente naturale

Tort Diplomat cu piscoturi si frisca reteta clasica savori urbane

21 COMENTARII

 1. Pe vremea copilariei mamei mele (nascuta în 1924 la AradArad), „pishinger” era numele curent dat napolitanelor. Chiar si eu, când eram cu bunicii, ceream sa-mi cumpere peshinger. Napolitanele erau de la Bucuresti. ☺

  • Cum sa-ti iasa ganache-ul de ciocolata ca apa??? Ce ingrediente ai folosit? Asta e reteta clasica de ganache de ciocolata care se intareste la frigider de-l poti taia cu cutitul! Mai lasa-l la racit un pic si se va ingrosa.

   • L-am lasat si la frigider si degeaba,eu Stau in germania si am
    Folosit de aici smantana pentru frisca de batut si ciocolata milca ,sa fie de la ciocolata?

  • Nu aluneca dar cadrele metalice asigura o forma regulata prajiturilor (crema se asaza mai bine, in straturi egale). adica poti presa mai usor foile astfel incat sa nu ai un tort bombat la mijloc. in cazul foilor rotunde poti folosi cercuri metalice pentru torturi. daca nu ai asa ceva atunci monteaza tortul liber.

 2. Excelent! Super ușor de făcut și foarte bun. Nu am măsurat crema ca aveam pe fiica mea de 6 luni lângă mine care tot vocifera sa o iau în brate. Și chiar asa a ieșit perfect. Merci mult.

 3. Este un tort de exceptie, fin, gustos, nu necesita deloc zahar, dupa parerea mea. I-am facut un sos de fructe de padure cu whiskey pentru a-l servi langa felia de tort de pe farfurie! Un deliciu! Totusi, necesita cadru metalic pentru o forma mai aspectuoasa, o sa-mi cumpar pentru data viitoare.

 4. WOW! Acum m-ai pus la lucru. Am ciocolata, frișcă și napolitane. Mersi de rețeta.
  Când ai timp, îmi spui te rog rețeta bunicii? Cea cu oua. Tare îmi plac cremele cu ou.

 5. Buna ziua,am si eu o nelamurire cu privire la combinatia de napolitana-crema.De ce mi se inmoaie foarte tare foaia de napolitana de ex cand fac prajitura mozaic ( napolitana – crema-blat-crema-napolitana) ? Multumesc anticipat pt raspuns.

 6. Foarte bun. Crema extraordinara. Am folosit frisca si unt Dorna si ciocolata amaruie Nestle 205 gr. In schimb nu stiu ce am gresit de mi s-au muiat foarte tare foile de napolitana. Crema a fost calduta cand am pus-o pe foi.
  Multumesc , sunteti de nota 100 ! Aveti retete foarte bune !

 7. Buna fetelor!

  Am facut crema asta de zeci de ori, de fiecare data a iesit perfect. Ei azi… evident, cand ai musafiri si vrei sa le dai ceva bun, nu a iesit. Deloc! Ce ma fac? Musafirii mei stiu ca primeac tort Pischinger. E fix ca apa. Ce fac mai departe? 🙉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: