Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată – fără coacere. Cum se face un tort fără coacere, foarte rapid, cu cremă de ciocolată și foi subțiri și crocante? Tort din napolitane, vafe sau foi Lica cu cremă ganache de ciocolată cu frișcă și nucă. Rețete de tort. Rețete de torturi fără coacere. Tort de ciocolată cu napolitane.
De multă vreme am vrut să fac acest minunat Tort Karlsbad sau Tort Pischinger cu foi de napolitană (vafe sau foi Lica) și ciocolată și tot am uitat de el. Este una dintre rețetele vechi austro-ungare din caietul străbunicii mele Buia din Sibiu. Pe vremuri acest desert se numea în germană Pischingertorte, Karlsbadertorte, Oblatentorte sau Ostyatorta (lb. maghiară).
Acest Tort Pischinger („pișingher”) cu foi de Karlsbad este pe cât de simplu pe atât de opulent și de gustos! Poate fi preparat și de începători pentru că pur și simplu nu ai ce să greșești la el! În 30 de minute maximum este gata! Crema se face în 5 minute și nici măcar nu trebuie să așteptăm ca aceasta să se răcească complet. Se toarnă pur și simplu peste foi și se tot clădește tortul până la înălțimea dorită. Eu l-am făcut cu 9 foi dar puteți să-l transformați în Prăjitură Pischinger dacă îl faceți mai plat (cu 4-5 foi).
Pe vremuri se găsea la cofetariile din Arad Prăjitura Domino care semăna cu acest tort: era plată, tăiată în dreptunghiuri și decorată cu puncte din ciocolată albă care imitau modelul pieselor de domino. Crema cred că era ceva pe bază de cacao cu margarină (că nu era unt în anii ’80).
Despre celebrul Tort Pischinger cu foi de Karlsbad (de napolitană sau foi Lica)
Numele acestui tort este controversat deoarece foile de napolitană se numeau pe vremuri foi de Karlsbad, făcându-se referire la vechea și eleganta stațiune balneară Karlsbad – actuală Karlovy Vary din Cehia (pe vremuri parte din Imperiul Austro-Ungar).
Am povestit despre aceste foi subțiri și crocante (zise la noi foi Lica sau vafe) în rețeta aceasta – unde le-am umplut cu caramel, nucă și alune.
Tot acolo v-am arătat mai multe imagini din Karlovy Vary și de la Grand Hotel Pupp în cofetăria căruia am poposit pentru o oră.
Numele de Pischingertorte (se pronunță „pișingher”) vine de la o companie austriacă producătoare de foi de napolitană (vafe) – firma Pischinger – fondată în 1849 și care există și acum. Și-au promovat foile sub acest nume și așa s-a născut Tortul Pischinger (care este preparat cu foi de Karlsbad). Ei vând foi de tort tip vafă și în formă rotundă.
Oricum i-am spune, acest Tort Pischinger sau Karlsbad este delicios! Un tort pentru iubitorii de ciocolată amăruie 🙂 Nu conține deloc zahăr, dulceața fiind cea dată de ciocolata amăruie (cu min. 50% cacao).
Observație: Eu am folosit o ciocolată cu 52% cacao și nu a fost foarte amară. Dacă alegeți ciocolate cu conținut mai mare de cacaco atunci s-ar putea, în funcție de gustul fiecăruia, să trebuiască să adaugați zahăr pudră. Gustați crema înainte de a umple tortul cu ea! Am adăugat această observație deoarece chiar nu mi-am imaginat că există persoane care nu gustă crema și nu realizează că, dacă aceasta este prea amară pentru gustul lui, o poate drege cu puțin zahăr pudră! Se pare că există…
În caietul străbunicii mele apăreau și vreo 8 gălbenușuri care se frecau cu zahăr pudră și se omogenizau cu ciocolata topită pe abur… le-am scos din ecuație pentru că și fără ele tortul este destul de consistent și de dulce.
Din cantitățile de mai jos am obținut un Tort Pischinger sau Karlsbad de 30 x 15 cm și înalt de 6 cm care a cântărit cca. 1,8 kg. Din el se taie cca. 20 de felii mari sau 40 jumătăți de felie.
- 9 foi tip napolitană (Lica) de 30 x 15 cm - cca. 225 g
- 700 g smântână dulce pentru frișcă (naturală) - cu min. 30% grăsime
- 700 g ciocolată amăruie de calitate (cu min. 50% cacao)
- 1-2 linguri de zahăr pudră (doar dacă folosiți ciocolată foarte amară și credeți că vreți o cremă mai dulce)
- 1 vârf de cuțit de sare
- 150 g unt gras cu min. 80%
- 100 g nucă, alune de pădure sau migdale
- 50 g ciocolată albă
Cum se face Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată – fără coacere?
Ingrediente pentru Tort Pischinger sau Karlsbad
Iată foile de napolitană de care am pomenit (de 30 x 15 cm). Le-am cumpărat din Selgros. Un pachet are 150 g și conține 6 foi.
Eu am luat 2 pachete dar am folosit doar 9 foi (1 pachet și jumătate).
Mi-am pregătit o tavă tapetată cu hârtie de copt în care am așezat un cadru metalic reglabil.
Cum se face crema de ciocolată pentru Tortul Pischinger?
Am pus la înfierbântat smântâna naturală pentru frișcă fără a o aduce chiar la fierbere. Am tras-o de pe foc. Puteți folosi smântână dulce de la La Dorna, Pilos (din Lidl), Zuzu (Albalact), Olympus etc. Exclus porcăriile artificiale hulala, meggle sau similare. Într-un castron mi-am pregătit ciocolata ruptă în bucățele.
Pont pentru zdrobirea rapidă a ciocolatei fără să vă murdăriți pe mâini: nu desfaceți ambalajul și trântiți cu putere tablele de ciocolată de marginea mesei de lucru sau loviți-le cu un ciocan de șnițele. Apoi desfaceți ambalajul și ciocolata este ruptă! Ciocolata mea a avut 52% cacaco.
Am pus ciocolata ruptă în frișca fierbinte și am lăsat totul nemișcat 3 minute. Nu se amestecă imediat pentru că se pierde căldura! Nici nu se pune oala cu frișcă și ciocolată pe foc pentru că se distruge ireversibil ciocolata!
După 3 minute am omogenizat ganache-ul și am adăugat untul moale (la temperatura camerei) și un praf de sare. Sarea evidențiază gustul și aroma ciocolatei așa că nu uitați să o puneți. Ar fi grozav dacă ați avea fleur de sel (fulgi de sare marină).
Am amestecat bine și am obținut o cremă fină, omogenă și lucioasă. Gustați acum crema și, dacă vi se pare amară (în funcție de gust și de ciocolata folosită), adăugați acum 1-2-3 linguri de zahăr pudră!
Variante de cremă – aveți nevoie de cca. 1,5 kg de cremă
Puteți încerca această rețetă și cu o cremă de cacao cu unt (bătută pe aburi) – vezi aici cum se face. Este mai grasă dar foile nu se vor înmuia de la ea (cum se întâmplă cu ganașul).
Sau cu o cremă de nucă opărită cu lapte – vezi aici.
Sau cu o cremă de caramel cu unt – vezi aici.
Chiar și o cremă de lămâie sau portocale ar fi potrivită – vezi aici.
Cum se umplu foile de Karlsbad cu cremă de ciocolată pentru Tort Pischinger?
Din crema de ciocolată (cca. 1550 g) am scos 250 g pentru glazură și le-am pus deoparte. Pe restul de 1300 g le-am împărțit în 8 – aproximativ 160 g /strat. Trebuie lucrat cu cântarul pentru a obține straturi egale de cremă.
În cadrul metalic am pus prima foaie de napolitană (e bine să le puneți cu aceeași față în sus pe toate ca să fie un tort frumos și în secțiune – napolitanele au modele diferite pe față/verso). Vedeți ce aranjament mi-am făcut cu cadrul reglabil care nu se poate micșora la 15 cm… am pus o barieră mobilă (un separator) proptită de un sul de pungi.
Am așezat oala cu cremă pe cântar și l-am adus la zero apăsând butonul start sau tara. Am scos 160 g de cremă caldă (nu fierbinte!) pe care le-am pus pe prima foaie. Cântarul arată acum -160 g.
Am netezit crema cu spatula.
Deasupra am pus foaia numărul 2 (cu aceeași față în sus) și am presat-o foarte ușor. Am apăsat iar butonul tara sau start al cântarului și l-am adus iar la zero. Peste foaia a doua am pus iar 160 g de cremă și așa mai departe. Am avut 8 straturi de cremă și 9 foi. Iată ultima foaie cu care practic am umplut cadrul (la 6 cm).
Am pus o greutate (un fund de lemn) peste tort și l-am dat la frigider pentru 8-10 ore (cel mai bine peste noapte).
A doua zi i-am desprins marginile cu un cuțit și l-am scos din cadru. Perfect! L-am întors cu fundul în sus ca să se preseze egal și invers.
Cum se decoreaza un Tort Pischinger cu nucă, alune sau migdale și glazură de ciocolată?
Am folosit un mix de nucă și alune de pădure deoarece acestea au o aromă fantastică! Le-am prăjit ușor într-o tigaie iar apoi le-am măcinat mai mare.
Am barotat marginile tortului Pischinger cu aceste nuci și alune măcinate.
Am topit pe baie de abur restul de cremă de ciocolată (cca. 250 g) – nu se pune pe foc direct ci pe o oală mică în care fierb un pic de apă (bain Marie). Nu trebuie înfierbântată ci doar fluidificată.
În paralel am topit și ciocolata albă (tot pe abur) și am pus-o într-un mic poș (pungă) cu colțul tăiat de 3 mm. Am turnat glazura neagră peste tortul Pischinger și am netezit-o rapid cu spatula. Am lăsat-o să curgă și peste margini pentru că arată tare bine așa!
Imediat am trasat liniile de ciocolată albă topită.
Cu ajutorul unei scobitori (sau a unui bețișor de lemn pentru frigărui) am trasat modelele specifice: un rând spre mine, unul înapoi.
Tipul acesta de glazură se numește „pânză de păianjen! sau ”Esterhazy” și vine de la tortul cu același nume – vezi aici. Am folosit-o și la celebrul desert franțuzesc Millefeuille sau Tort Napoleon – vezi aici.
Acest Tort Pischinger sau Karlsbad mai trebuie să stea 30 de minute la frigider pentru a i se întări glazura.
Servire Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată – fără coacere
Gata! Am făcut un Tort Pischinger sau Karlsbad de vis! Se păstrează la frigider și se servește rece.
Tortul se taie foarte ușor cu un cuțit cu lama lungă, subțire și bine ascuțită (se șterge după fiecare tăietură).
Feliile ies perfect! Le puteți înjumătăți ușor dacă vi se par prea mari.
Straturi egale de cremă de ciocolată și foi subțiri de napolitană.
O nebunie de tort ciocolatos și fin care face onoare oricărei mese festive. Un alt desert clasic austro-ungar este și celebra prăjitură Rigo Jancsi cu ciocolată și frișcă – vezi aici rețeta originală.
Bănuiesc că acest tort v-a dus un pic cu gândul la Doboș, nu-i așa? Dar nu orice tort stratificat cu multe foi este Doboș așa că vă las aici rețeta originală ungurească a celebrului tort.
Precum și adaptarea lui sub forma de prăjitură Doboș – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acest Tort Pischinger sau Karlsbad cu foi de napolitană și ciocolată (fără coacere) și că-l veți prepara în curând! Poate chiar pentru masa de Revelion 🙂
Aici găsiți mai multe rețete de torturi de casă preparate doar cu ingrediente naturale
Pe vremea copilariei mamei mele (nascuta în 1924 la AradArad), „pishinger” era numele curent dat napolitanelor. Chiar si eu, când eram cu bunicii, ceream sa-mi cumpere peshinger. Napolitanele erau de la Bucuresti. ☺
Da, da! Orice napolitana se numea generic `pischinger`.
Mama mea este de la Santana ,pe vremea copilariei si in vacante mergeam foarte des acolo,exista si o prajitura Pisinger pe care la 13-14 ani o faceam frecvent
Draga mea, nu mi-am imaginat că nu vei gusta crema! Nu știu ce ciocolată ai folosit și ce gusturi ai. Puteai adăuga puțin zahăr pudră în crema caldă dacaă ți s-a părut amară. Acum mai poți drege busuiocul cu niște sos caramel pe care să-l servești ca topping pentru prăjitură. https://savoriurbane.com/sos-caramel/
Nu stiu cum v-a iesit crema asa Groasa ca eu am urmat Toti pasii retetei si mi-a iesit ca apa!!
Cum sa-ti iasa ganache-ul de ciocolata ca apa??? Ce ingrediente ai folosit? Asta e reteta clasica de ganache de ciocolata care se intareste la frigider de-l poti taia cu cutitul! Mai lasa-l la racit un pic si se va ingrosa.
L-am lasat si la frigider si degeaba,eu Stau in germania si am
Folosit de aici smantana pentru frisca de batut si ciocolata milca ,sa fie de la ciocolata?
In Regat era taiata in triunghi si se numea „Prajitura Doina”.
Este obligatoriu sa „sprijin” foile? Aluneca? Pentru ca ale mele sunt rotunde și nu știu cam ce sa pun în jurul lor
Nu aluneca dar cadrele metalice asigura o forma regulata prajiturilor (crema se asaza mai bine, in straturi egale). adica poti presa mai usor foile astfel incat sa nu ai un tort bombat la mijloc. in cazul foilor rotunde poti folosi cercuri metalice pentru torturi. daca nu ai asa ceva atunci monteaza tortul liber.
Nu am asa ca o să-l montez liber. Revin cu impresii. Mulțumesc mult 🙂
Excelent! Super ușor de făcut și foarte bun. Nu am măsurat crema ca aveam pe fiica mea de 6 luni lângă mine care tot vocifera sa o iau în brate. Și chiar asa a ieșit perfect. Merci mult.
[…] Vă recomand și celebrul Tort Pischinger sau Karlsbad cu cremă de ciocolată – vezi aici. […]
[…] Vă recomand și celebrul Tort Pischinger sau Karlsbad cu cremă de ciocolată – vezi aici. […]
Este un tort de exceptie, fin, gustos, nu necesita deloc zahar, dupa parerea mea. I-am facut un sos de fructe de padure cu whiskey pentru a-l servi langa felia de tort de pe farfurie! Un deliciu! Totusi, necesita cadru metalic pentru o forma mai aspectuoasa, o sa-mi cumpar pentru data viitoare.
WOW! Acum m-ai pus la lucru. Am ciocolata, frișcă și napolitane. Mersi de rețeta.
Când ai timp, îmi spui te rog rețeta bunicii? Cea cu oua. Tare îmi plac cremele cu ou.
Un tort extraordinar de bun și usor de facut dacă respectați indicatiile. Multumim!
Buna ziua,am si eu o nelamurire cu privire la combinatia de napolitana-crema.De ce mi se inmoaie foarte tare foaia de napolitana de ex cand fac prajitura mozaic ( napolitana – crema-blat-crema-napolitana) ? Multumesc anticipat pt raspuns.
Foarte bun. Crema extraordinara. Am folosit frisca si unt Dorna si ciocolata amaruie Nestle 205 gr. In schimb nu stiu ce am gresit de mi s-au muiat foarte tare foile de napolitana. Crema a fost calduta cand am pus-o pe foi.
Multumesc , sunteti de nota 100 ! Aveti retete foarte bune !
Buna fetelor!
Am facut crema asta de zeci de ori, de fiecare data a iesit perfect. Ei azi… evident, cand ai musafiri si vrei sa le dai ceva bun, nu a iesit. Deloc! Ce ma fac? Musafirii mei stiu ca primeac tort Pischinger. E fix ca apa. Ce fac mai departe? 🙉
oare ce s-a intamplat? frisca sa fie de vina? ciocolata? numai daca faceti alta crema si pe cealalta o tineti pe post de sos pentru alte deserturi.