Borș de miel cu leuștean rețeta tradițională de ciorbă de miel. Cum se face ciorba de miel acrită cu borș sau lămâie si aromatizată cu leuștean? O rețetă de ciorbă de miel pentru Paști sau Rusalii. Ciorbă sau borș de miel cu legume și zarzavaturi de sezon. Ce carne punem la borș de miel?
De fiecare Paște fac ciorbă de miel. De obicei folosesc capul, gâtul, oasele și căzăturile de carne rămase de la fasonarea pieselor pentru friptură. De data aceasta am ales să fac un borș de miel acrit altfel decât obișnuim noi în Ardeal.
Acest borș de miel se prepară foarte ușor și repede. Nu ai cum să dai greș cu el. Este o ciorbă de miel bogată, plină de bucățele fragede de carne de miel și de zarzavaturi și legume. La final se pun frunze tocate de leuștean proaspăt.
Vă recomand și o delicioasă ciorbă ardelenească de miel acrită cu măcriș și aromatizată cu tarhon în oțet și leuștean (dreasă cu ou și smântână) – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 10-12 porții generoase de borș de miel cu leuștean. O oală de 5 L cu ciorbă de miel aromată și gustoasă.
- 1 - 1,5 kg de oase si carne de miel (cap, găt, căzături)
- 3 morcovi
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1-2 rădăcini de pătrunjel
- 1 bucată de rădăcină de țelină
- 2 cepe
- 1 -2 cepe verzi (dacă sunt în sezon)
- 1 ardei roșu
- 3-4 cartofi
- 2 linguri de ulei (pentru călit zarzavatul)
- sare, piper
- cimbru uscat (optional)
- 500 ml borș proaspăt
- leuștean verde tocat
Cum se face borș de miel cu leuștean rețeta tradițională de ciorbă de miel?
Ingrediente pentru borș de miel
Am pus oasele de miel și bucățile de carne într-o oală încăpătoare (de cca. 6 L). Am avut coloană vertebrală cu coaste, gât cu cărniță fragedă, cap de miel tăiat în doua (se îndeparteaza ochii din orbite și se aruncă) precum și alte bucățele răzlețe de carne.
Le-am acoperit bine cu apă rece + 2 lingurițe cu vârf de sare și le-am pus pe foc. Am îndepărtat mereu spuma formată la suprafață.
Între timp am curățat și spălat zarzavaturile și legumele pentru ciorba de miel. Am curățat un morcov, în plus față de cei din poza, pe care-l voi tăia în rondele mai încolo, când le vine și randul legumelor.
Pe restul rădăcinoaselor (păstârnac, pătrunjel, țelină și cei 2 morcovi din poza de mai sus) le-am ras pe răzătoarea mare. Le puteți tăia și în cubulețe dacă doriți.
Am ales o cratiță potrivită în care am pus zarzavatul ras și l-am călit cu 2 linguri de ulei timp de 4-5 minute, la foc mic, cu capac. Am amestecat ocazional ca să nu se prindă. Această călire le intensifică gustul, aroma și culoarea.
După ce-am spumat bine supa (a fiert cam 10-15 minute până acum) am adăugat în ea și aceste zarzavaturi călite. Am completat cu 2 L de apa fierbinte + 1 linguriță de sare. Tot acum am pus și o crenguță de cimbru uscat (se scoate din oală la final). Dacă nu vă place cimbrul puteți să nu-l puneți.
Cât se fierbe ciorba de miel cu borș?
Am adus totul la fierbere la foc mediu. Ce culoare faină are acest borș de miel! De la morcovii căliti. După vreo 30 de minute am testat carnea cu o furculiță.
Era moale, fiartă, așa că am scos-o din oală (cu o spumieră).
Am lăsat-o la răcorit vreo 10 minute apoi am dezosat totul cu grijă. Vai, cât e de fragedă și de dulce cărnița asta de pe oase! Creierul de miel este o delicatesă! Nu mai spun de mușchii fini de pe oasele feței. Desfaceți totul bucățică cu bucățică și scoateți cât mai mult din carnea de pe oase! Am lăsat totuși 2 bucăți de gât pentru amatorii de ros oase direct din farfuria cu borș de miel. Deocamdată am lăsata carnea pe masă pentru că o voi pune înapoi in ciorba doar la final.
Am tăiat in cubulețe restul legumelor: ceapa, cartofii, ardeiul roșu și am feliat și morcovul lăsat deoparte.
Le-am pus și pe ele in oala cu ciorba de miel și am continuat fierberea vreo 15-20 de minute.
Când cartofii sunt moi este aproape gata și ciorba de miel.
Cum se acrește ciorba de miel cu borș?
Am încălzit 0,5 l de borș de casă într-o oală mică, până a ajuns la fierbere. Se procedează așa pentru a suprima bacteriile de fermentație din el, bacterii care ar putea strica acest borș de miel. Aici vedeți cum se face (cum se umple) borș de casă de la zero (cu pâine) sau din huște.
Am turnat borșul clocotit peste ciorbă și am stins focul. Abia acum am pus și bucățile de carne înapoi în oală și am amestecat totul bine. Am tocat și câteva frunze de leuștean și le-am presărat în ciorbă. Ce arome!!
Am obținut cca. 5 L de borș de miel cu leuștean aromat și gustos.
Servire borș de miel cu leuștean
Acest borș de miel se servește fierbinte, imediat ce s-a stins focul de sub oală. Fiecare a primit și multe bucățele de carne fragedă de miel. Cine a dorit să ronțăie oase a primit și gât de miel. Un deliciu!
Foarte bun a fost acest borș de miel! Să te lingi pe degete!
Dacă sunteți amatori de carne de miel atunci vă recomand și rețeta tradițională de stufat cu coronițe împletite din usturoi verde – rețeta aici.
Sau cea mai faină și rumenă friptură de miel la cuptor – rețeta aici.
Nu mai spun de cel mai fraged, aromat și suculent drob – rețeta aici.
Sau o ciorbă de miel cu smântână și verdețuri (leurdă, usturoi verde, tarhon, leuștean). Rețeta o găsiti aici.
Bineînțeles că puteți face și un borș din oase de porc – rețeta aici.
Sper că v-a plăcut această rețetă tradițională de borș de miel cu leuștean și că o veți testa în curând.
Aici găsiți mai multe rețete de Paști sau Rusalii
[…] Aici mai gasiti o reteta de ciorba de miel cu legume si orez, aromatizata cu leustean sau tarhon. Sau un borș acru și fain din oase și carne de miel – rețeta aici. […]
[…] Daca sunteți amatori de ciorbe mai acre vă recomand și rețeta de borș de miel – o găsiți aici. […]
[…] bors de miel cu leustean – reteta aici […]
[…] Aici gasiti si reteta de bors de miel cu leustean – pentru Pasti. […]
Delicios!
[…] sau bors de miel cu leustean (aici). […]
Buna! Imi poti spune te rog daca as lua un sfert anterior de miel l.as putea folosi pentru aceasta reteta. Intreb ptr ca la noi nu prea gasesc cap sau gat, apoi nu stiu cata carne va mai ramane de pe aceste oase si sincera sa fiu cand vad acel cap de miel ori mi.e mila ori mi.e sila sa.l mai gatesc, dar imi doresc tare mult sa fac acest bors. Mersi.
Sigur ca poti folosi sfertul anteror! Are coaste, gat, sira spinarii si piciorul din fata – deci sunt oase multe si carnita foarte frageda pe ele.
Mersi mult, am prins curaj pentru ca voiam s.o las balta. E prima oara cand o voi face si o sa scriu la final despre cum imi va iesi. Sarbatori cu bine!!
dekiciu bravooooooooo
Delicioasa aceasta ciorbita! Abia așteptăm să o savuram la masa de Paște! Va recomand sa o încercați și cu siguranță nu veți da greș!