Ciorba de vacuta reteta pas cu pas este una dintre preferatele romanilor. Ciorbita de vacuta se prepara cu bucatele fragede de carne de vita, zarzavaturi si legume de sezon (sau congelate) si se acreste cu suc de rosii (bulion) sau cu bors. Noi o mancam cu smantana.
Aceasta ciorba de vacuta nu face parte din repertoarul culinar al familiei noastre insa am mancat-o in vizite si mi-a placut. A iesit traznet!
Eu fac mult mai des supe limpezi de vita cu taietei sau galuste de gris. La acelea folosesc carne de vita cu os cu maduva (preferabil genunchi).
sau supa concentrata de vita (stock, bouillon) din oase de vita si zarzavaturi coapte si apoi fierte. Beef stock-ul acesta il congelez in pungi si-l folosesc la prepararea altor feluri – de ex. risotto.
Ciorbe fac din oase de porc (coaste) sau din carcase de pui. Mi-a fost frica de carnea de vita din comert pentru ca adeseori este „talpa” si nu se inmoaie nici dupa 3 ore de fiert. Am ales un pachet cu spata de vita pentru aceasta ciorba – avea si insertii subtiri de grasime. Data viitoare am sa o fac cu carne de rasol care are multe tesuturi conjunctive si cartilaje – mor dupa rasolul de vita!
Zarzavatul pe care l-am folosit este legatura clasica pentru ciorba sau supe: morcovi, radacini de patrunjel si pastarnac si o felie de telina. Legumele alese de mine au fost cartoful, mazarea boabe si fasolea verde pastai (ambele congelate). Sa nu uit de ceapa, care nu lipseste la ciorbe si supe.
Se pot pune si ardei, gogosari, buchetele de conopida, cubulete de gulie etc. Ce aveti la indemana.
Din cantitatile de mai jos mi-au iesit 5 L de ciorba de vacuta super-gustoasa. Sa nu va speriati ca e multa pentru ca ea se pastreaza bine la frigider cateva zile si poate fi reincalzita de 3-4 ori (toata oala sau individual), devenind tot mai gustoasa pe zi ce trece. Ca la sarmale.
- 700 g carne de vita pentru ciorba (bucata intreaga)
- 3 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- 1 telina mica (sau o felie dintr-una mare)
- 1 ceapa medie
- 3 cartofi medii
- 150 g mazare boabe (proaspata sau congelata)
- 150 g pastai de fasole verde (proaspete sau congelate)
- 300 ml suc de rosii (pasata) sau bulion de casa
- sare
- 1 lingura de ulei (pentru calit morcovul)
- 1 crenguta de cimbru uscat (optional)
- frunze proaspete de leustean sau telina (pentru final)
Mod de preparare ciorba de vacuta
Fierbere carne de vita pentru ciorbita de vacuta
Ca sa fiu sigura ca se inmoaie carnea de vita am fiert-o in kukta (oala sub presiune). Am asezat bucata de carne impreuna cu 4 L de apa si 2 lingurite de sare in oala sub presiune si am inchis-o ermetic cu capacul din dotare. Am asezat-o pe foc mediu si am cronometrat 45 de minute din momentul in care a inceput sa fasaie (a ajuns in regim de fierbere).
Daca nu aveti o asemenea oala va trebui sa fierbeti carnea in oala clasica si sa o spumati mereu. Va dura poate 1 h 30 – 2 h aceasta procedura, pana ce carnea poate fi intepata usor cu o furculita. Avantajul kuktei este ca spuma formata in interior se lipeste de peretii oalei si supa ramane limpede, asa cum vedeti si mai jos. Spuma este formata din proteine nu din toxine! Nu mai credeti toate prostiile pe care le scriu altii. Daca ar fi toxine in carne ele nu ar disparea la fiert sau prin spumare. Apropo, din mici, chiftele sau gratare cum se scot asa zisele ‘toxine’???
Carnea fiarta se scoate intr-un castron si se lasa la racorit un pic iar supa se strecoare si se muta intr-o oala curata (normala).
Dupa ce carnea fiarta s-a racorit un pic am taiat-o in cubulete cu latura de 2 cm (cat de cat egale). Am avut fibre in toate directiile asa ca unele nu au iesit perfect. Nu-i niciun bai, gustoase sa fie!
Pregatirea zarzavatului si a legumelor pentru ciorba de vacuta
Ca la orice ciorba, zarzavatul l-am tocat in cubulete mici cu latura de 0,5 cm (tip zar).
La fel si cartofii si ceapa. Fasolea verde era deja taiata in bucatele de 3-4 cm.
Eu stiu de la mama ca morcovul pentru ciorba se caleste intr-o craticioara cu putin ulei (1 lingura) ca sa se inmoaie si sa primeasca un gust dulceag si placut. Pe langa aceasta, morcovului i se intensifica si culoarea si aroma. Intreaga ciorba de vacuta va fi mult mai savuroasa. Atentie! Morcovul se caleste la foc mic si se amesteca constant in craticioara (risca sa se arda usor pentru ca este dulce). Este suficient sa se inmoaie si sa devina usor translucid.
Asa cum am spus mai sus, am mutat supa limpede din kukta intr-o oala mare (incapatoare) si am asezat-o pe foc din nou. Am adaugat in ea zarzavatul tocat (inclusiv morcovii caliti), crenguta de cimbru uscat si am adus-o la fierbere. Este important sa se tina cont de timpii diferiti de fierbere ai legumelor pentru a nu se dezintegra in ciorba.
Dupa vreo 20 de minute de fierbere a zarzavatului am pus in oala si bucatelele de carne, ceapa tocata si cubuletele de cartof. Am lasat din nou ciorba la fiert 15 minute. Am gustat-o si am potrivit-o de sare. Asa arata ciorba de vacuta acum.
Ultimele adaugate au fost mazarea si fasolea verde. Ele nu au nevoie de atat de mult timp pentru fierbere. Tot acum am pus si sucul de rosii (din carton sau din rosii proaspete pasate sau bulion de casa – reteta aici).
Si… gata ciorba de vacuta! Am stins focul si am lasat-o 10 minute sa se racoreasca. Acum e momentul pentru adaugarea frunzelor proaspete de leustean sau telina (tocate marunt) sau pentru acrirea suplimentara cu bors (cui ii place). Aici vedeti cum se umple borsul de casa (reteta pas cu pas).
Servire ciorba de vacuta
Ai mei au fost foarte incantati de aceasta ciorba de vacuta! Bucatelele de carne de vita s-ai fragezit foarte bine in oala sub presiune, zarzavaturile au fost fierte cum trebuie iar gustul ciorbei, in ansamblu, a fost unul foarte placut.
Ciorba are si o culoare foarte faina! Este sanatoasa, plina de zarzavaturi si legume. Cine doreste si-o poate drege cu bors de casa (reteta aici) sau cu smantana. Noi am mancat-o si simpla si cu smantana.
Această rețetă face parte din Colecția de rețete românești – 100 de ani de la Marea Unire – vezi aici.
Daca sunteti amatori de ciorbe acre atunci va recomand si reteta traditionala moldoveneasca de bors de gaina cu taitei – vezi aici.
Sau pe cea a unui delicios bors din oase de porc – vezi aici.
Va recomand sa incercati aceasta reteta de ciorba de vacuta! Mai ales ca si Laura Laurentiu o descrie atat de frumos aici, ca fiind ciorba preferata a familiei sale.
Excelenta! Cu ciorba de vacuta nu dai gres niciodata, fie ca o gatesti acasa, ori o comanzi la restaurant.
Exact asa o fac si eu (dar nu destul de des), cu exceptia crengutei de cimbru. Merge si-un ardei iute langa ea.
Exact!
Sănătoasă și gustoasă! Până și un bolnav poate s-o mănânce, nu e o mâncare grea, nu e nici mare scofală ca să o pregătești… O recomand pentru o masă de familie, când vrei să te simți bine!
Ciorbita de vacuta este foarte buna! Cand mananc imi aduce aminte de anii copilariei cand bunica mea imi facea o astfel de ciorba!
[…] 6. Ciorba de vacuta – reteta aici […]
Foarte buna…gustul, exact cum ma asteptam 🙂
Trebuieste neaparat sa fac. Voi respecta reteta asta pentru ca de la voi toate ies
Bifata și asta. Ne place tuturor, adulți și copii. Recomand.
Am facuto !!foarte buna!!
Iti multumim pentru ca ai revenit si ne-ai impartasit impresiile. Ne bucuram ca ti-a placut reteta noastra si te mai asteptam pe la noi 🙂
Ce de tehnici de gătit ne împărtășiți. Va mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru noi
[…] Ciorba de porc seamana ca si preparare cu cea de vacuta – reteta aici. […]
Am facut-o pentru a doua ora….bunaaaa…..
Excelenta
Nu stiam faza cu coptul oaselor si toate cele…a iesit excelenta ciorba de vacuta.
Buna! Poate este putin penibila intrebarea, dar mazarea congelata o pun direct din ambalaj in ciorba? Nu dauneaza in niciun fel faptul ca e rece?
Da, direct din congelator o pun in ciorba. Nu are nimic.
[…] ciorba de vacuta – reteta aici […]
O reteta completa! Felicitari! O singura mentiune: in cazul acririi cu bors, dupa adaugarea acestuia ar trebui mai trebui data intr-un clocot.
Multumim! De obicei borsul se clocoteste separat intr-o craticioara si se toarna fierbinte in ciorba. Sau poti da in clocot ciorba.
Foarte bun! Ciorba mea preferata!
[…] aceasta seamana mult cu cea a ciorbitei de vacuta, doar carnea folosita facand […]
[…] ansamblu, ciorba de vitel seamana cu clasica ciorbita de vacuta (reteta aici) insa contine si alte ingrediente in plus fata de ea (chimen, paprika) si se drege cu smantana si […]
Tare bună! Mulțumiri!
Sa va fie de bine 🙂
Foarte buna!! Am facut si mi-a iesit super!!!
Spuneti : ” Spuma este formata din proteine nu din toxine!”
De asta miroase spuma de la carnea de pui din comert numai a medicamente si cata spuma oribila iese ….
Nu este adevarat ! Spuma contine si toxine si proteine !
Din pacate /din fercire o parte se pierde / elimina prin fierbere ( dupa caz proteina / toxina ) !
O sa manance lumea spuma daca nu se informeaza corespunzator !
Am obosit de cat am explicat povestea asta cu „toxinele”. Daca carnea ar contine toxine atunci acestea ar fi si in profunzimea ei, nu doar la suprafata! Prin oparire si aruncare apei ai face o treaba de mantuiala. Cu snitelele cum s-ar proceda? Dar cu chiftelele sau micii?? Este o aberatie aceasta teorie! Supa de carne se spumeaza si atat! Nu a zis nimeni sa mananci spuma coagulata desi nu ai pati fix nimic.
nu sunt toxine….cea mai mare parte a spumei este de fapt sangele ramas, care nu ar trebui sa fie o toxina. Dar totul depinde de timpul de prelucrare al carnii, dupa cat timp de la sacrificare carnea a fost refrigerata sau congelata…aici e problema ! carnea incepe sa se strice de la sange….care contine bacterii, globulele albe nu mai lucreaza…
Draga mea, pentru ciorba de vacuta, pe care am facut-o de mai multe ori, eu consider ca trebuie carne cu os. Iese muuult mai gustoasa. Eu la ciorba pun cap de piept de vitel, dar cea mai buna iese cand pun coada de vita😉 Ar trebui sa incerci 😆
Nu te contrazic! Si eu sunt de parere ca osul da gust supelor dar asa am avut de data aceasta.
Am o intrebare, poate e de incepator: de ce bucata de carne de vita se fierbe intreaga si abia dupa ce intra furculita cat de cat in ea, se taie cubulete? Nu s-ar fierbe mai bine si mai repede daca s-ar taia cubulete de la inceput, cand inca e cruda?
Am făcut și eu ciorba de văcuță. Mi-a ieșit … divină. Mie ciorbele nu prea îmi ies, dar cred că e și din cauză că n-am făcut cu rețetele de pe acest site. M-am îndrăgostit de bucătărie. Sincer. Și pâinea o fac după rețetele voastre, eu nu mai cumpăr pâine. Mă bucur enorm că ați dezvoltat acest blog culinar, ajută foarte multă lume. Țineți-o tot așa!
[…] devina comestibila? Cum se acreste ciorba de vacuta? Gasiti rapsunsurile la aceste intrebari dand click aici sau pe imaginea de mai […]
Am urmat rețeta întocmai instrucțiunilor dvs. A ieșit extraordinar de bună! Mulțumesc frumos !
Foarte gustoasa, a iesit excelent, iar carnea efectiv se topeste in gura!
Poate am exagerat putin cu leusteanul si gustul acestuia se simte intens, dar chiar si asa este foarte buna!
De acum incolo aceasta este reteta de ciorba de vacuta dupa care ma voi ghida! Va multumesc!
Când nu are decăt o zi și jumătate liberă de la job, copilul dă o fugă la Sinaia unde, la un local din centru, mănâncă ciiorbiță de văcuță!
Acum este încântat de ceea ce am realizat folosind rețeta Dumneavoastră! E super!
Cu mulțumiri!
Foarte buna! Multumesc pentru instructiunile detaliate!