Prăjitura Regina Maria cu bezea cu nucă și cremă de ciocolată

2

Prăjitura Regina Maria cu bezea cu nucă și cremă de ciocolată rețeta savori urbane

Prăjitura Regina Maria cu bezea cu nucă și cremă de ciocolată. Cum se face rețeta de Regina Maria? Prăjitură cu blat pufos, foaie de bezea cu nucă și cremă fină bătută pe abur. Cum se decorează Prăjitura Regina Maria? Rețete de prăjitură cu nucă. Rețete de prăjitură cu cremă de ciocolată. Rețete cu bezea cu nucă și alune de pădure. Rețete festive de Crăciun și Revelion.

Prăjitura Regina Maria nu are rețetă originală sau fixă. Ea apare în mai multe variante complet diferite unele de altele. Este o prăjitură ardelenească apărută după Marea Unire din 1918 iar numele ei este un omagiu adus Reginei Maria, soția Regelui Ferdinand. M-am întâlnit cu această prăjitură la Sighișoara, Sibiu dar și la Cluj. Toate aceste versiuni conțineau un blat pufos destul de gros (adesea un pandișpan simplu cu vanilie), o foaie de bezea cu nucă sau un blat pufos cu nucă și o cremă cu ceva unt. Aici apăreau alte variațiuni: cremele erau fie de vanilie, fie de cacao, cu sau fără făină. Varianta maghiară „Mária királyné süteménye” se face cu cremă de vanilie. Decorul varia și el: de la glazura clasică de ciocolată (cu sirop fiert, ca la Tortul Sacher) până la cremă simplă presărată cu nucă măcinată sau decorată cu nuci caramelizate (griliaș).

Cele cu blat gros pandișpan și cremă cu făină erau grosolane și nu erau demne de numele regal așa că  am ales ce e mai bun din toate aceste variante și am decis să creez propria versiune a prăjiturii Regina Maria, așa cum mi-ar plăcea mie să fie!

cum se face cea mai buna prajitura regina maria cu bezea nuca ciocolata crema

Am gândit-o cu două straturi de blat pufos cu stafide ținute în Cointreau (lichior de portocale), nuci, alune, coji de portocală confiate, picături de ciocolată amăruie și o foaie de bezea cu nucă și alune de pădure (fără făină). Crema de ciocolată cu unt este de o finețe rară și nu conține făină ci este tip aparel și este gătită pe abur (la Bain Marie).

Practic am folosit crema fină și o o foaie de bezea cu nucă pe care le fac de obicei la Tortul Richard (rețeta aici) – „piesa de rezistență” din familia mea. Cum să nu iasă ceva bun de aici?

Tort Richard cu foi de bezea cu nucă, alune și cremă de ciocolată - rețeta veche de familie savori urbane

Deoarece Prăjitura Regina Maria este foarte consistentă și se servește în porții mici, am decis să folosesc o tavă mică de 20×25 cm (adâncime de 4-5 cm). Din aceste cantități ies 15 felii de prăjitură de 6×5 cm sau 30 de bucăți mai mici (de 3×5 cm).

5.0 from 1 reviews
Prăjitura Regina Maria cu bezea cu nucă și cremă de ciocolată
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tavă de 20x25 cm cu Prăjitură Regina Maria
Ingrediente - savoriurbane.com
Blat pufos (20x25 cm)
 • 3 ouă
 • 80 g zahăr
 • 80 g făină
 • un praf bun de sare
 • 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
 • 50 g stafide înmuiate în 50 ml Cointreau (sau alt lichior de portocale: Grand Marnier, Marie Brizard, Triple Sec) - sau în 50 ml suc de portocale proaspăt stors amestecat cu coajă rasă de la ½ de portocală
 • 50 g miez de nucă ușor prăjit și tocat mare
 • 30 g picături de ciocolată amăruie (termostabilă) sau ciocolată clasică tocată
 • 30 g coajă confiată de portocale
Foaia de bezea cu nucă (20x25 cm)
 • 2 albușuri (cca. 70 g)
 • 50 g zahăr
 • un vârf de cuțit sare
 • ½ plic zahăr vanilat
 • 2 ml zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
 • 50 g miez de nucă și alune de pădure (sau doar nucă)
 • 10 g pesmet alb simplu
Crema aparel (cca. 600 g)
 • 3 oua intregi
 • 160 g zahar
 • vanilie (1 lingurita extract sau 1 plic zahar vanilat)
 • 1 varf de cutit sare
 • 40 g cacao de calitate (de Zaan)
 • 240 g unt cu min 80% grasime, moale, scos de la rece cu 6 ore înainte
În plus:
 • opțional: 30-40 ml de lichior de portocale pentru stropit blatul pufos (Cointreau sau similare)
 • decoruri de ciocolată

 

Cum se face Prăjitura Regina Maria cu bezea cu nucă și cremă de ciocolată?

Cremă de ciocolată cu unt tip aparel (bătută pe abur, la Bain Marie)

Am început cu crema deoarece aceasta are nevoie de timp de răcire. Puteți faca baza cremei aparel seara și să o mixați a doua zi cu untul moale. Am preparat 600 g (adică 0,8 din porția de 750 g) de cremă urmând tehnica de la această rețetă (folosind cantitățile de aici: 3 ouă, 160 g zahăr etc).

Crema de cacao cu unt pentru tort, prajituri, fursecuri - batuta pe abur savori urbane

Crema de ciocolată cu unt poate fi preparată și cu 7-10 zile înainte deoarece se păstrează bine la rece (în cutie închisă). Nu uitați să o scoateți de la rece cu măcar 8 ore înainte de a o folosi la umplerea acestui Tort Richard! Astfel untul din ea se înmoaie iar crema este onctuoasă și se lucrează ușor cu ea.

Foaia de bezea cu nucă și alune de pădure

Am făcut o foaie din bezea cu nucă și alune de pădure de 20×25 cm – adică cca. 1/8 din rețeta de aici în care am explicat detaliat procedeul.

foi richard de bezea cu nuca alune de padure foi din albusuri fara faina

Pe scurt: am prăjit ușor nucile și alunele de pădure și le-am măcinat.

Am bătut spumă tare albușurile cu sare, am pus zahărul, vanilia și zeama de lămâie și am continuat baterea până ce am obținut o bezea netedă, densă, lucioasă.

Am încorporat nucile și alunele măcinate (plus pesmetul) și am întins compoziția pe o coală teflonată așezată pe dosul unei tăvi de 20×25 cm.

Foaia de bezea cu nucă pentru Prăjitura Regina Maria se coace pe dosul tăvii (am explicat acolo cum se procedează). Observație: deoarece este o singură foaie mică (nu 2 foi mari), timpul de coacere se reduce la 15-17 minute la 170 C!

Am răsturnat foaia de bezea pe o hârtie de copt, i-am desprins coala de pe verso și am lăsat-o la răcorit câteva ore. Foaia de bezea cu nucă și alune se poate face în avans cu 2-3 zile.

Cum se face blatul pufos cu nucă, stafide în lichior, ciocolată și coji de portocală confiate pentru Regina Maria?

Am cântărit stafidele și le-am pus la înmuiat în 50 ml de Cointreau pentru măcar 2 ore (în castronel acoperit cu folie alimentară de plastic). Puteți folosi și alt lichior de portocale: Grand Marnier clasic sau Cordon Rouge (din portocale roșii), Marie Brizard sau Triple Sec. Ideea e că alcoolul iese din blat în timpul coacerii și ajută la formarea structurii aerate a acestuia. Dacă totuși nu doriți să folosiți alcool, atunci radeți coaja de la 1/2 de portocală și stoarceți 50 ml de zeamă de portocală. Le amestecați și puneți stafidele la înmuiat în sucul aromat.

stafide inmuiate in cointreau grand marnier triple sec lichior de portocale

Am prăjit ușor nucile și alunele de pădure și le-am tocat din cuțit. Puteți folosi doar nuci dar savoarea deosebită o dau alunele!

Am tocat și coaja confiată de portocală, preparată acasă – rețeta aici.

coji confiate de portocala preparate de casa savori urbane

Iată stafidele „îmbătate” cu Cointreau, nucile și alunele tocate, cojile de portocală și picăturile de ciocolată termostabilă. Dacă nu aveți așa ceva puneți ciocolată amăruie tocată din cuțit.

ingrediente blat regina maria savori

Am pus cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.

Am separat ouăle și am bătut albușurile spumă cu un praf de sare (la viteză mare). Când spuma a devenit tare și lucioasă am pus zahărul și vanilia și am continuat baterea până ce am obținut o bezea densă și lucioasă care nu cade de pe tel. Am adăugat gălbenușurile și le-am mixat scurt la viteză medie. Gata cu mixerul! Trecem la spatulă. Am cernut făina și am încorporat-o delicat cu spatula, cu mișcări largi de jos în sus.

Am pus nucile, alunele, ciocolata, cojile de portocală și stafidele (cu tot lichiorul rămas în castron). Le-am încorporat și pe ele cu mișcări lejere.

Am turnat compoziția de pandișpan cu nuci și fructe confiate în tava de 20×25 cm (tapetată cu hârtie de copt).

Am introdus tava în cuptorul preîncins la 170 C și am copt blatul pufos 15-16 minute sau până ce se rumenește ușor. Puteți face testul cu scobitoarea și, dacă aceasta iese uscată, înseamnă că pandișpanul s-a copt.

Imediat l-am răsturnat pe un grilaj de bucătărie și i-am îndepărtat hârtia de copt. Blaturile pufoase și checurile nu se lasă în tăvi pentru că fac condens și se umezesc (devin cleioase). Ele au nevoie de circulația aerului așa că se lasă la răcorit pe grilaje. Puteți face acest blat pufos cu 1 zi în avans și-l păstrați la cămară bine învelit în hârtie de copt.

racorire blat pufos prajitura regina maria cu nuca stafide lichior coaja de portocala picaturi de ciocolata

După răcirea completă (1 oră) am tăiat pandișpanul în 2 foi cu grosimi egale. Priviți ce minunăție de blat a ieșit! Moale, pufos, bine copt și plin de bucățele de nucă, alune, coji de portocală și ciocolată! Aromele de vanilie și Cointreau sunt încântătoare!

cum se taie blatul pufos in foi pentru prajitura regina maria

Asamblare Prăjitura Regina Maria cu blat pufos, foaie de bezea cu nuci și alune și cremă de ciocolată cu unt

Am pus prima foaie de pandișpan pufos pe o coală curată de hârtie de copt. Am stropit-o cu puțin lichior de portocale (Cointreau) dar nu e obligatoriu acest pas. Nu o înecați cu lichior pentru că acesta va înmuia blatul! Am pus primul strat de cremă de ciocolată (200 g) și l-am nivelat cu o spatulă. Deasupra a urmat foaia de bezea cu nucă și alte 200 g de cremă. Am încheiat cu a doua parte de pandișpan (stropit cu puțin lichior) și restul de 200 g de cremă.

asamblare prajitura regina maria savori urbane

După ce-am nivelat ultimul strat de cremă am decis să-i fac un model simplu cu piaptănul de cofetărie (de la Ikea). Am trasat valuri simple.

Am ridicat marginile hârtiei de copt astfel încât să stea lipite de lateralele prăjiturii și le-am capsat ca să nu se desfacă. Acest pas este important pentru că previne uscarea blaturilor. Singura suprafața expusă este cea de sus și este protejată de cremă.

Am așezat prăjitura Regina Maria pe un tocător sau o tavă (cu tot cu hârtia de copt) și am dat-o la cămară. Dacă nu aveți cămară rece atunci puneți prăjitura într-o cutie de plastic cu capac și o dați la frigider. Ea trebuie să stea la rece măcar 6 ore pentru a se întări crema de ciocolată cu unt.

Porționare și servire Prăjitura Regina Maria cu bezea cu nucă și cremă de ciocolată

Așa arată Prăjitura Regina Maria după ce a stat la rece. Acum poate fi porționată cu ușurință cu un cuțit cu lamă lungă și ascuțită, înmuiată în apă caldă și ștearsă (după fiecare tăietură!). Am ajustat mai întâi marginile (câte 0,5-1 cm) apoi am împărțit latura mare (de 25 cm) în 5 fâșii a cca. 4,5-5 cm lățime. Fiecare fâșie am tăiat-o în 3. Nu e greșit dacă o tăiați în 6 pentru a obține bucăți mai mici. De aceea am zis mai sus că ies 15-30 de bucăți de prăjitură.

cum se taie regina maria prajitura cu bezea nuca blat pufos si crema de ciocolata

Nu mi-a rămas decât să transfer câteva felii de Regina Maria pe un platou festiv și să le decorez. Eu am ales mici bucle de ciocolată marmorată (albă cu neagră) dar puteți pune și alte decoruri din ciocolată sau câte un sfert de miez de nucă și o fâșie subțire de coajă de portocală confiată

reteta prajitura regina maria savori urbane

Iată Prăjitura Regina Maria! Un dulce rafinat cu două blaturi pufoase cu nuci, stafide în Cointreau, coji de portocală confiate și ciocolată amăruie, foaie de bezea cu nucă și alune de pădure și cremă fină de ciocolată. Un desert de gală care stă la loc de cinste pe masa de Crăciun sau Revelion dar și la aniversările din familie!

Dacă sunteți amatori de prăjituri cu nucă atunci vă recomand pe Franzi Schnittl! O rețetă veche de prăjitură cu blat pufos, cremă de nucă cu rom și glazură de ciocolată. (vezi aici).

Prajitura pufoasa cu crema de nuca Franzi Schnittl sau Franzi Schnitten savori urbane

Sau clasicele foi de Karlsbad (Lica, napolitane) umplute cu cremă caramel cu nuci și alune de pădure – rețeta aici.

Foi de napolitane cu caramel si nuca reteta clasica de foi Lica cu zahăr ars savori urbane

Pentru masa de Crăciun este perfec și Tortul cu nucă (cu cremă fiartă de nucă cu lapte), blaturi pufoase cu nucă și sirop cu rom veritabil – rețeta aici.

tort cu nuca si rom reteta de pe vremuri cu crema fiarta cu lapte si unt

Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri de casă pentru Crăciun, Anul Nou (Revelion) sau alte sărbători, aniversări.

Prăjituri pentru Crăciun și Anul Nou - cele mai bune rețete de prăjitură de casă savori urbane

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: