Fursecuri scoici cu bezea și nucă – din aluat fraged cu unt și cacao

2

Fursecuri scoici cu bezea și nucă - din aluat fraged cu unt și cacao reteta savori urbane

Fursecuri scoici cu bezea și nucă – din aluat fraged cu unt și cacao. Fursecuri fragede din aluat cu cacao și umplutură de bezea cu nucă sau alune de pădure. Cum se face fursecurile în formă de scoică cu perlă? Rețete de fursecuri fine. Rețete de Crăciun sau Revelion.

Cred că deja vă este poftă de aceste minunate fursecuri scoici cu bezea și nucă! Și pe bună dreptate pentru că sunt foarte fragede și fine! Le-am descoperit la o cofetărie din Germania însă acolo erau în varianta albă (cu aluat simplu de fursecuri) și umplutură de bezea cu alune de pădure. Am decis să le schimb un pic și să le fac din aluat fraged cu cacao și unt.

cum se fac fursecuri scoici din aluat fraged cu cacao unt si umplutura de bezea cu nuca

La alune nu am renunțat deoarece acestea dau o aromă deosebită preparatelor chiar dacă sunt amestecate cu nucă. O cantitate mică de alune de pădure conferă gust și arome grozave umpluturii de bezea a acestor mici scoici decorate cu perle comestibile și ciocolată topită. Și la Tortul Richard cu cremă de ciocolată fac foile de bezea cu nucă și musai cu alune – vezi aici.

Tort Richard cu foi de bezea cu nucă, alune și cremă de ciocolată - rețeta veche de familie savori urbane

La fel și la Ișlere: pun neapărat alune de pădure în combinație cu nucă. Rețeta aici.

Islere cu nuca si crema de ciocolata Savori Urbane (2)

În cazul de față vorbim despre fursecuri scoici cu dimensiuni de 6 cm (la muchia pliată) și raza de 3 cm care se consumă din 2 îmbucături. Deci nu le facem mari cât niște pizza calzone :). Aluatul este fraged și gustos iar bezeaua cu nuci și alune devine crocantă după coacere. Sub bezea mai sunt și niște picături de ciocolată care dau și mai multă savoare acestor fursecuri.

fursecuri fragede cu cacao in forma de scoica umplute cu bezea cu nuci alune de padure

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 25-27 de fursecuri scoici cu bezea și nucă preparate cu aluat fraged cu cacao și unt.

Fursecuri scoici cu bezea și nucă - din aluat fraged cu unt și cacao
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 25 buc. fursecuri scoici cu bezea și nucă
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat fraged cu cacao și unt (400 g)
 • 110 g unt cu min. 80% grăsime (moale, scos de la frigider cu 2 ore înainte)
 • 60 g zahăr pudră
 • 1 ou
 • un praf de sare
 • 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
 • 125 g făină
 • 40 g cacao
Umplutura de bezea cu nucă
 • 1 albuș
 • un praf de sare
 • 50 g zahăr
 • 50 g nuci și/sau alune de pădure ușor prăjite
 • 1 plic zahăr vanilat Bourbon sau ½ linguriță extract de vanilie
 • Opțional: 30 g picături de ciocolată (termostabile)
Decor
 • 50 g ciocolată amăruie topită pe abur (cu min. 45% cacao)
 • bombonele perle sidefate
În plus
 • ½ de lingură de cacao pentru pudrat buza formei de decupat

 

Cum se fac aceste fursecuri scoici cu bezea și nucă – din aluat fraged cu unt și cacao?

Aluat fraged cu cacao și unt pentru fursecuri delicioase, tarte, foi de prăjituri, cornulețe etc

Am preparat o porție (400 g) de aluat fraged cu cacao urmând această rețetă. Pe scurt: am mixat untul cu sare, zahăr și vanilie (vreo 5 minute). Am adăugat oul și am continuat baterea 2-3 minute. Am cernut făina cu cacaoa și le-am încorporat cu cârligul pentru aluat (1 minut). Am rașchetat pereții vasului cu spatula și am compactat aluatul. NU trebuie frământat pentru că devine cauciucat și se întărește după coacere!

preparare aluat fraged cu cacao unt vanilie

L-am înfoliat în plastic și l-am dat la frigider minimum 2 ore. Aluaturile fragede au nevoie de frig, de relaxare la frigider. Puteți liniștiți să-l păstrați la frigider până la 7 zile și să-l folosiți la nevoie.

aluat fraged cu unt cacao pus in folie de plastic la frigider

Nu uitați să scoateți aluatul din frigider cu măcar 30 de minute înainte de utilizare! Untul din el trebuie să se înmoaie un pic pentru a permite întinderea acestui minunat aluat fraged cu cacao!

cel mai bun aluat fraged cu cacao reteta savori urbane

Cum se întinde aluatul fraged cu unt între foaia de hârtie de copt și foile alimentară de plastic?

Cel mai simplu este să întindem aluatul între o coală de hârtie de copt și o folie de plastic.

aluat fraged cu unt si cacao pentru fursecuri biscuiti foi fragede tarte

Am întins aluatul fraged cu sucitorul până ce am obținut o foaie cu grosime de cca. 2-3 mm. Aluatul e cremos și se întinde ușor sub folia de plastic.

cum se intinde aluatul fraged cu cacao intre hartie de copt si foile de plastic

Am tras aluatul pe o tavă (cu hârtie cu tot și cu folia de plastic) și l-am dat la frigider 15-20 de minute. Momentan este moale și lipicios dar se va întări după ce stă la rece.

Cum se decupează fursecurile tip scoică din aluat fraged cu unt și cacao?

Am îndepărtat folia de plastic de pe aluat și am început să decupez scoicile cu o formă ondulată cu diametru de 6 cm. Eu am folosit o mică formă metalică de tartă (cu fix 6 cm diametru la buză) pe care am dat-o prin pudră de cacao înainte de fiecare decupare.

decupare fursecuri scoici din aluat cu cacao si unt (1)

Am decupat fursecurile scoici începând de la o margine a foii de aluat și cât mai apropiate unele de altele. Asta ca să reduc la maximum pierderile de aluat. Da, resturile se recuperează dar fiecare refrământare face aluatul mai tare! Momentan nu am ridicat resturile de aluat ci am dat tava iar la frigider pentru alte 15-20 de minute.

Cum se face umplutura de bezea cu nucă sau alune de pădure pentru fursecurile scoici cu cacao și unt?

Pentru umplutură am prăjit ușor nucile și alunele de pădure într-o tigaie (fără ulei). Le-am rumenit ușor ca să li se dezvolte aromele naturale. Le-am lăsat la răcorit pe o farfurie și apoi le-am măcinat.

Am bătut spumă tare albușul cu un praf de sare. Am adăugat zahărul și vanilia și am continuat baterea vreo 5 minute. Spuma trebuie să fie densă, lucioasă. Am adăugat nucile și alunele măcinate și le-am încorporat delicat cu spatula (nu cu mixerul!).

cum se face umplutura de bezea cu nuca alune de padure

Așa arată umplutura pentru aceste delicate fursecuri scoici.

umplutura nuca bezea pentru fursecuri scoici

Am transferat bezeaua cu nucă și alune într-un poș echipat cu dui simplu (adică pungă cu șpriț metalic rotund de 1,5-1,7 cm diametru la deschidere).

Cum se umplu aceste fursecuri scoici cu bezea cu nucă și alune de pădure?

Când foaia de aluat a fost bine răcită am trecut la desprinderea floricelelor decupate și la îndepărtarea resturilor de aluat din jurul lor.  Resturile le-a, compactat (fără să le frământ) și le-am dat la frigider, înfoliate în plastic.

Am lucrat rapid dar delicat, cu ajutorul unei spatule metalice și prin împingerea lor cu mâna pe sub hârtia de copt. Am tras coala de hârtie direct în tava mare a cuptorului (33×42 cm). La margine vedeți câteva jumătăți de fursec pe care le-am lipit 2 câte două ca să formez discul necesar.

Pe fiecare fursec am pus mai întâi câteva picături de ciocolată termostabilă (care nu se topește la copt).

Deasupra am pus o dungă groasă de umplutura de bezea cu nucă din poș.

Apoi am pliat discurile de aluat ca să formez semi discuri asemănătoare cu scoicile. Nu se apasă tare ca să nu curgă umplutura de bezea!

cum se umplu fursecurile scoici cu bezea cu nuca (3)

Am continuat similar cu restul de fursecuri scoici: picături de ciocolată + umplutură de bezea.

Apoi le-am pliat repede ca să nu se înmoaie excesiv aluatul. Le-am înnădit și pe cele de la marginea tăvii ca să mai scot 2 fursecuri întregi. Nu vă temeți, umplutura de bezea cu nucă nu va curge la copt!

Am dat tava cu fursecurile umplute la frigider pentru 15-20 de minute. Între timp am pus cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele cu gaz.

Din rămășițele de aluat de la frigider mai ies vreo 5-6 fursecuri scoici. Eu le-am decupart umplut și copt separat, într-o tăviță mică. Dacă vă rămâne bezea în poș puteți face câteva mici bezele – ca la saraberne sau bezele Sarah Bernhardt – vezi aici.

Saraberne sau tobițe - rețeta de bezele Sarah Bernhardt cu nucă și cremă de ciocolată savori urbane

Coacere fursecuri în formă de scoică umplute cu nucă și bezea 

Am scos fursecurile umplute de la frigider și le-am transferat pe o coală de copt din teflon sau hârtie curată de copt. Nu e musai să faceți asta, puteți să le coaceți și pe hârtia inițială. Eu am vrut ca toate să fie alianiate și orientate cu deschiderea în aceeași direcție (pentru coacere uniformă). Am dat tava cu fursecuri scoici în cuptorul bine încins la 170 C și le-am copt 13-15 minute.

Gata! Toată bucătăria îmi miroase a ciocolată și vanilie! Aromele mele preferate 🙂 Am scos tava cu fursecuri scoici și le-am admirat.

coacere fursecuri in forma de scoica cu nuca bezea si ciocolata termostabila (2)

Foarte fain au ieșit! Momentan nu le-am atins deoarece sunt fragile și moi. Le-am lăsat la răcit în tavă vreo 30 de minute.

Decorare fursecuri scoici cu glazură de ciocolată topită și perle sidefate comestibile

Am topit ciocolată amăruie pe baie de abur și am transferat-o într-un poș (pungă) cu deschidere de 1 mm. Am trasat linii de ciocolată sub formă de evantai sau raze, pornind de la mijlocul fiecărei scoici.

decorare fursecuri scoici cu ciocolata topita si perle sidefate (1)

Am pregătit perluțe comestibile sidefate de culoare albă, roz și bleu.

Am aplicat câte 2-3 perluțe pe fiecare fursec (cât ciocolata a fost încă moale).

Am dat tava cu fursecuri la cămară și am așteptat ca ciocolata să se întărească.

Servire și păstrare fursecuri scoici cu bezea și nucă – din aluat fraged cu unt și cacao

Aceste minunate fursecuri scoici se pot păstra și 1 lună la cămară (în cutie închisă). Trebuie ferite de umezeală deoarece aceasta poate ataca bezeaua (o înmoaie). Am aranjat câteva pe un platou ca să le vedeți mai bine.

reteta fursecuri scoici din aluat cu cacao umplutura bezea cu nuca savori

Așa arată scoicile din lateral: două straturi subțiri de aluat fraged cu cacao și unt + un strat generos de umplutură de bezea cu nucă și alune de pădure.

cum se fac fursecurile in forma de scoica umplute cu nuca albusuri bezea

Mama a fost foarte încântată de ele deoarece nu sunt foarte dulci iar aromele de ciocolată din aluat și cele de alune și nucă din bezea se completează perfect.

cele mai bune fursecuri fragede cu cacao si unt umplute cu bezea nuca scoica

Dacă sunteți amatori de fursecuri umplute cu bezea cu nucă atunci vă recomand delicatele Cenușărese (Torockói hamuzsák) – vezi aici.

Cenușărese - rețeta de fursecuri de Rimetea umplute cu bezea și nucă sau Torockói hamuzsák savori urbane

Sau clasicele coșulețe cu vișine și bezea cu nucă – rețeta aici.

Cosulete-cu-visine-si-nuci (15)

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste fursecuri scoici cu umplutură de bezea cu nucă și alune de pădure și că veți testa rețeta acestor fursecuri fragede din aluat fraged cu cacao și unt!

Aici găsiți mai multe rețete de fursecuri fragede și delicate, cornulețe, bezele, Ișlere, piersici și nuci umplute, macarons, pricomigdale, mascote, bomboane fondante și alte delicatese!

Fursecuri pentru Crăciun și Anul Nou - cele mai bune rețete savori urbane

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.