Chisăliță sau compot îngroșat din vișine, cireșe, prune, corcodușe

2

cum se face chisalita sau compotul ingrosat din fructe

Chisăliță sau compot îngroșat din vișine, cireșe, prune, corcodușe. Rețeta de chisăliță fără mălai. Cum se face chisălița tradițională? Ce este chisălița? Din ce fructe se face chisăliță?

După cum am explicat și la rețeta de chisăliță cu mălai, acesta este un preparat tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania), din nordul Europei dar și din Polonia, Ucraina sau Rusia. La noi a venit pe filieră rusească în primul rând in Bucovina, de unde s-a răspândit și in Moldova sau în nordul Transilvaniei. Se servește atât caldă cât și rece, de la frigider. Este un fel de compot îngroșat sau o supă de fructe.

Chisăliță cu vișine prune corcodușe rețeta cu mălai savori urbane

La noi în familie (în Arad) se face și supă de fructe: supă de vișine (rețeta aici) sau supă de piersici, (rețeta aici). Iarna facem supă de mere și de pere. Acestea se fac cu lapte sau cu smântână dulce pentru frișcă și acesta este motivul pentru care nu prea seamană cu chisălița.

Ce este chisălița de fructe?

Kissel sau kisel (rusă: кисель, transliterat kisél, ucraineană: кисiль, poloneză: kisiel, lituaniană: kisielius, letonă: ķīselis, finlandeză: kiisseli, estoniană: kissell) este un suc de fructe, popular ca desert în Europa de Est și de Nord. Este similar cu băutura daneză rødgrød sau germană Rote Grütze. Se prepară mai ales din fructe uscate: mere, pere, prune, etc. (sursa).

Preparatul are o vechime de peste 1000 de ani, cuvântul kissel înseamnă acru, supă acră. Este un fel de compot de vară îngroșat. Înainte de a ajunge cartoful și porumbul în Europa, chisălița s-a îngroșat cu fulgi de ovăz, griș sau făină de grâu. Ulterior au apărut în rețete amidonul (din porumb sau cartofi) sau mălaiul de porumb.

cea mai buna chisalita de fructe fara malai

Există variante  de chisăliță in care fructele sunt complet mărunțite, motiv pentru care se serveste rece, în pahare. Dar fructele se pot lăsa și întregi sau se pot mărunți doar parțial. În această rețetă eu am păstrat câteva fructe întregi iar pe restul le-am dat prin blender. Chisălița este un desert de post foarte gustos.

Din aceste cantități rezultă 2 porții de chisăliță sau compot îngroșat de fructe.

Chisăliță sau compot îngroșat din vișine, cireșe, prune, corcodușe
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 porții de chisăliță sau compot
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 200 g fructe curățate (corcodușe, prune, vișine)
  • 15 g amidon alimentar
  • 50 g zahăr
  • 450 ml apă
  • vanilie, scorțișoară, rom
  • sare
  • frunze proaspete de mentă

 

Cum se face chisăliță sau compot îngroșat din vișine, cireșe, prune, corcodușe?

Cum se pregătesc fructele pentru chisăliță? Ce fel de fructe folosim?

În principiu folosim fructe acre: vișine, prune, corcodușe, dar si agrișe, coacăze sau cireșe amare sau combinații ale acestora. Am văzut însă și rețete de chisăliță din piersici sau mere, pere, chiar din struguri sau retete de capșuni cu rubarbă sau cu fructe de pădure (în țările scandinave). În orice caz, fructele se spală, se curăță dacă este cazul și li se scot sâmburii. Eu am folosit corcodușe și din cca. 250 g (întregi) am obținut 200 g corcodușe curățate, fără sâmburi.

Pentru aromă am folosit o jumătate de baton de vanilie (sau 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat), dar puteți folosi si batoane de scorțișoară sau rom.

Cum se prepară chisălița?

Se pune oala pe foc cu fructele curățate și cu 300 ml apă. Se lasă să dea câteva clocote, aproximativ 3-4 minute.

Se ia de pe foc și dacă doriți puteți scoate câteva fructe pe care le vom adăuga la final.

Am blenduit cu un mixer vertical fructele în apa în care au fiert si am adăugat apoi zahărul, sarea, vanilia. Am amestecat amidonul cu restul de 150 ml apă rece.

Am adăugat și amidonul dizolvat la fructele blenduite și am pus totul la foc mic pentru cateva clocote, până s-a îngroșat un pic. Nu trebuie să fie ca o cremă, ci doar un lichid mai gros.

În final adăugăm și fructele păstrate pentru final.

Servire chisăliță fără mălai – rețeta simplă

Cisălița simplă, fără mălai este gata. O servim caldă sau rece. Am decorat-o cu câteva frunzulițe de mentă proaspătă.

Chisăliță sau compot îngroșat din vișine, cireșe, prune, corcodușe reteta savori urbane

Ce apetisant arată și ce arome plăcute avem aici: fructele acrișoare, sosul dulceag, vanilat. Consistența este una faină, cremoasă. Iată cât de ușor se face un desert de vară din fructe ieftine 🙂

reteta de chisalita sau compot cald

Merită să încerci și tu această rețetă de chisăliță sau compot îngroșat din vișine, cireșe, prune, corcodușe!

Aici găsiți mai multe rețete de compot natural de casă.

Compot de piersici jumatati reteta simpla Savori Urbane

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.