Limba cu masline si sos de rosii reteta clasica. Mancare de limba cu masline ce poate fi servita atat calda cat si rece, ca aperitiv pentru Revelion sau alte ocazii. Cum se face limba cu masline? Cum se fierbe si curata limba de vita sau porc?
Tare-mi place limba si o gatesc destul de des. Limba (de vitel, vita sau porc) este un muschi fin, fara grasime. Limba cu masline este gustoasa si fierbinte dar si rece, pe post de aperitiv. Cel mai des fac limba cu sos remoulade (reteta aici) insa din cand in cand revin si la aceasta mancare de limba cu masline si sos de rosii.
Si limba de vita cu sos de mustar este grozava! Si ea poate fi servita atat rece cat si calda iar reteta o gasiti aici. Nu mai spun de un ragu de limba cu paste…. fabulos! (reteta aici).
Sosul acesta de rosii cu masline se potriveste si la rasolul de vita, nu doar la limba. Este fin, aromat, matasos si foarte gustos.
Dintr-o asemenea limba mare de vita (de cca. 1,5-2 kg) puteti scoate 8-10 portii de limba cu masline sau o impartiti dupa fierbere si mai faceti un fel din ea (rece, cu maioneza sau cu sos remoulade). Eu va las cantitatea de sos de rosii pentru 1/2 de limba cu masline, adica pentru 5-6 portii.
- 750 g limba de vita sau porc fiarta in supa cu
- zarzavat pentru supe (morcovi, patrunjel, pastarnac, telina)
- sare, piper boabe, o ceapa
- 1 ceapa mare tocata
- 2 linguri de ulei
- sare, piper
- 150 ml vin rosu
- 2 linguri de pasta concentrata de tomate sau 400 g rosii in conserva
- 1 foaie de dafin
- 2 catei de usturoi
- 200 g masline negre fara samburi
- putina zeama de lamaie (dupa gust)
- 2-3 cesti de supa sau apa fierbinte
- o mana de patrunjel verde tocat
Cum se face Limba cu masline si sos de rosii reteta clasica?
Cum se opareste (fierbe) si cum se curata limba?
In toate cele 3 retete de mai sus se pot folosi atat limbi de porc cat si de vita. Limba de vita este mult mai mare si se curata mai usor. Despre oparirea si curatarea limbii am povestit pe larg aici.
Pe scurt: am pus la fiert limba in apa rece cu sare si boabe de piper, impreuna cu zarzavaturile curatate, exact ca la o supa limpede de vita. Eu fierb limba in kukta (oala sub presiune) si am grija sa reglez timpul de gatire in functie de tipul de limba (porc sau vita) si de preparatul final. Daca limba se va mai gati si dupa curatire atunci o fierb doar in proportie de 80% in oala sub presiune (30 de minute la limbile de porc respectiv 50 min la cea de vita). Daca va trece direct in salate sau alte preparate reci, atunci o fierb complet (40 de minute la limbile de porc respectiv 60 min la cea de vita). Minutele sunt calculate din momentul in care oala sub presiune intra in regim de fierbere – adica incepe sa fasaie.
Pentru reteta de limba cu masline si sos de rosii am avut nevoie de o limba fiarta doar in proportie de 80% (ca sa nu mi se dezintegreze in cratita cu sos). Limba fiarta se curata usor de membrane atat timp cat este fierbinte. In final am taiat limba in felii si mi-am pregatit si restul ingredientelor necesare retetei.
Cum se face sosul de rosii pentru limba cu masline?
Intr-o cratita incapatoare am calit ceapa in ulei, impreuna cu un praf de sare. Cand aceasta a devenit sticloasa am stins-o cu vinul rosu, am adaugat usturoiul si am asteptat sa sfaraie totul bine si sa se evapore alcoolul. Apoi am pus pasta concentrata de rosii si 3 cesti din supa in care a fiert limba. Puteti pune apa fierbinte daca nu mai aveti supa respectiva.
Am amestecat totul bine si am asezonat cu piper negru proaspat macinat si cu o foaie de dafin. Am adus la fierbere sosul si l-am lasat sa clocoteasca incet 30 de minute.
Dupa trecerea acestui timp am pus si maslinele negre (fara samburi) si 1-2 lingurite de zeama de lamaie proaspat stoarsa. In Silvia Jurcovan (Carte pentru tinerele gospodine) se mentioneaza niste felii subtiri de lamaie (fara coaja). Puteti incerca si asa.
In final am introdus in sos feliile de limba fiarta pe trei sferturi si am redus focul la minim. Am lasat totul sa clocoteasca incet inca vreo 20 de minute, pana ce limba s-a patruns bine de tot si s-a impregnat cu aromele din sosul fain din jur. Daca e nevoie se mai pune putin lichid. In acest rastimp sosul scade si se concentreaza, se leaga foarte frumos. Eu nu pun faina deloc la acest sos pentru ca nu e nevoie. Daca tineti neaparat puteti desface 1 lingurita cu varf de faina in putina apa rece si sa ingrosati cu ea acest sos. Atentie, dupa ce puneti faina va trebui sa mai clocotiti sosul macar 5 minute ca aceasta sa se gateasca!
Am stins focul, am gustat de sare si piper si am incheiat preparatul cu o mana de frunze de patrunjel tocate. Gata!
Servire limba cu masline si sos de rosii reteta clasica
Limba cu masline si sos de rosii arata si miroase grozav! Este delicioasa atat calda cat si rece, tinuta la camara sau chiar la frigider.
Limba cu masline se serveste in portii individuale sau se aranjeaza pe platouri mai mari, impreuna cu sosul de rosii.
Noi am mancat o parte din limba cu masline calda dar am pastrat si cateva felii pentru aperitiv rece. Fabuloasa!!
Cealalta jumatate de limba de vita am facut-o cu sos de ciuperci cu smantana si vin alb – reteta aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta clasica de limba cu masline si sos de rosii! Este pur si simplu delicioasa!
Aici gasiti mai multe retete din organe: ficat de pui, vitel, gasca sau porc, creier, limba etc.
[…] Am facut aceasta reteta de limba de vita cu sos de ciuperci si smantana pentru ca mi-a ramas o jumatate de limba fiarta. Din partea intai am preparat limba cu masline si sos de rosii – reteta aici. […]
[…] limba cu masline si sos de rosii- reteta aici […]
[…] LIMBA CU MASLINE SI SOS DE ROSII RETETA CLASICA […]
Foarte bun!
Limba cu masline facuta dupa reteta voastra a iesit delicioasa 😋
Foarte fin sosul. A iesit foarte bine folosind reteta voastra!
Multumesc pentru reteta.
[…] Alte două rețete îndrăgite sunt puiul cu măsline și roșii (vezi aici) sau limba cu măsline (vezi aici). […]
ffffffff buna incercati si nu o sa regretati credeti_ma.
[…] Intr-o ora am terminat o tocanita de pui cu cartofi si ceapa si aceasta mancare de pui cu masline si sos de rosii. Astfel am rezolvat mancarea pe doua zile. Acest pui cu masline este una din mancarurile preferate ale sotului meu. Si mancarea de limba cu masline si rosii ii place foarte mult! Reteta acesteia o gasiti aici. […]