Coliva reteta din grau sau arpacas – pentru pomana, parastas

47

Coliva reteta din grau sau arpacas – pentru pomana, parastas. Cum se face coliva? Cand se pune zaharul la coliva? Cata coliva iese dintr-un kg de grau sau arpacas? Cate grame cantareste un pahar cu coliva? Cea mai buna reteta de coliva (grau fiert) cu miere si nuca. Cat zahar si nuca se pun la coliva?

Coliva-reteta-din-grau-sau-arpacas-pentru-pomana-parastas-savori-urbane cruce

Fiecare familie cred ca detine o reteta de coliva, mostenita din batrani si testata in timp. Sper din tot sufletul sa o faceti cat mai rar… Coliva de grau pentru pomeni sau parastas este traditionala ritului ortodox si isi are originea in antichitate, in perioada precrestina, ea derivand dintr-un fel modest: grau fiert cu miere de albine. Un „dulce” vechi de mii de ani care se oferea si zeilor antici drept ofranda si se manca la anumite sarbatori.

Cea mai simpla reteta de coliva se face din arpacas (grau decorticat) deoarece acesta fierbe foarte repede. O coliva bine facuta are boabele „inflorite”, adica deschise. Pe vremuri nu se prea gasea arpacas si mama trebuia sa cumpere grau de la tarani. Graul fierbe mai greu si de multe ori nu absorbea cum trebuie apa din jur, chiar daca era lasat peste noapte „la umflat”, dupa fierbere. In acel caz mama trecea prin masina de tocat 1/4 din graul fiert si-l transforma intr-o pasta cu rol de liant (lipici), avand menirea de a lega coliva.

Arpacasul fierbe repede, in 15-20 de minute, exact cat un orez. Graul fierbe in peste 40-50 de minute. Proportiile arpacas/apa sunt de 1:3 adica la 1 kg de arpacas am pus 3 L de apa rece cu putina sare. Sarea este necesare pentru a da un gust placut. Asa arata arpacasul folosit de mine (de la Atifco).

arpacas de grau pentru coliva atifco

Cine iubeste graul fiert si indulcit il poate face oricand sub forma de bomboane umplute cu visine – vezi aici reteta de bombe din coliva.

Bomboane din colivă cu vișine - rețeta de post sau vegană de biluțe din grâu fiert savori urbane 1

Cata coliva iese din 1 kg de arpacas sau grau? Cate grame are un pahar de coliva?

Sambata trecuta i-am facut („ridicat”) parastasul de 7 ani bunicului meu si a trebuit sa fac coliva. Nu este pentru prima data cand o fac. Cred ca in ultimii 10 ani tot eu am facut colivele familiei, preluand stafeta de la mama. A fost insa pentru prima data cand am cantarit totul exact ca sa va pot oferi o reteta corecta. Multa lume nu stie cata coliva trebuie facuta in functie de numarul de pahare pe care doreste sa le ofere pomana, de colivele preotilor etc.

Din 1 kg de arpacas uscat ies cca. 5 kg de coliva finita (fiarta, indulcita, amestecata cu nuca si arome). 1 pahar de plastic „stas” cu coliva cantareste cca. 150 g. Coliva pentru preot se face cam la 1,5 – 2 kg.  Daca o scadem pe aceasta (sa zicem 1,5 kg) din cele 5 kg ramanem cu 3,5 kg impartita in 22-23 de pahare (a cate 200 ml si cantarind cca. 150 g fiecare). Am facut aceste calcule ca sa va faceti o idee despre cantitatea necesara de coliva. Eu am facut portie dubla (din 2 kg de arpacas).

cate grame are un pahar cu coliva

Pe langa coliva se ofera vin rosu si cate un colacel. Puteti sa-i comandati sau sa-i faceti si pe ei in casa dupa aceasta reteta.

Colacei pufosi de post pentru pomana, parastas japoneze reteta savori urbane

La Mosii de Iarna se dau pomana și piftii sau racituri. Va las aici retetele piftiilor de porc (vezi aici), de pui, curcan, cocos (vezi aici) sau de ciolan afumat (vezi aici).

Am sa va dau cantitatile pentru 1 kg de arpacas din care veti obtine 5 kg de coliva. Tineti cont ca graul fiert are nevoie de 8-10 ore de racorire (in oala) asa ca prepararea colivei se va intinde pe 2 zile.

5.0 from 27 reviews
Coliva reteta din grau sau arpacas - pentru pomana, parastas
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 5 kg de coliva
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg arpacas (sau grau)
  • 3 L apa rece
  • 1 lingurita rasa de sare
In plus:
  • 600 g zahar tos, cristal sau miere de albine
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 fiole de esenta de rom
  • 600 g - 800 g nuca macinata marunt si mai mare
  • 300 g stafide (optional) - eu nu am pus
Decor la alegere:
  • nuca rasa
  • fulgi de cocos
  • jumatati de nuca
  • drajeuri, bomboane (sa nu fie colorate tipator)
  • cacao pudra

 

Cum se face coliva reteta din grau sau arpacas – pentru pomana, parastas?

Cum se spala si fierbe graul sau arpacasul pentru coliva?

Am ales o oala mare, incapatoare. A mea a avut 9 L pentru ca am facut portie dubla. Voi aveti nevoie de una de vreo 5 L. Am pus arpacasul in ea si l-am spalat in multe ape reci pana ce ultima a ramas limpede. Traditia spune ca graul pentru coliva se spala in 9 ape.

cum se spala graul sau arpacasul pentru coliva

L-am scurs bine. Apoi am masurat apa rece (de 3 x cat graul) si am turnat-o deasupra lui. Am pus si sarea si am asezat oala pe foc. In poze de mai jos este pusa doar o parte din apa deoarece am completat cu restul direct pe aragaz (mi-a fost greu sa mut oala plina de pe masa de bucatarie pe aragaz).

cata apa se pune la graul fiert

La inceput am lasat oala cu grau pe foc mediu spre mare, fara capac. Nu e inca niciun pericol ca graul se se prinda. Dureaza ceva pana ce totul ajunge in regim de fierbere, in functie de cantitatea de arpacas pe care o folosim. La mine a durat 45-50 de minute insa daca faceti o singura portie va dura mai putin (poate 20-30 de minute). Am amestecat ocazional in oala ca sa nu se prinda ceva. Am cules spuma care se formeaza la suprafata.

Din momentul in care am vazut ca graul incepe sa fiarba am setat cronometrul la 20 de minute si am redus focul spre minimum. Arpacasul fierbe foarte repede, ca orezul. Din acest moment m-am uitat mai des la oala si am amestecat in ea din 5 in 5 minute. Totul era OK! Veti vedea cum boabele incep sa se umfle si sa absoarba apa din jur. NU adaugati apa in timpul fierberii! Daca totusi credeti ca este nevoie puteti completa cu putina apa clocotita, incalzita separat. Mie mi s-a umplut ochi oala de 9 L! Si amestecatul devine mai dificil, mai greoi.

coliva fiarta acasa reteta pas cu pas

Am „sapat” in adancime ca sa scot cateva boabe de arpacas in scopul testarii: erau moi, explodate (inflorite), deci erau fierte. Daca e cazul mai fierbeti coliva alte 5-10 minute. Am stins focul de sub oala si am tras-o deoparte. Imediat am acoperit-o cu un capac potrivit si am lasat-o la „nadusit”. Ea va sta nemiscata pana a doua zi (8-10 ore cel putin). Graul se racoreste lent si absoarbe tot lichidul din jur.

Cred ca ati observat ca NU am pus zahar la fiert. Da, asa am invatat eu in familia mea ca se face coliva. Unele retete indica adaugarea zaharului in timpul fierberii insa treaba asta va va incurca foarte mult: acesta se lichefiaza brusc si trebuie apoi scazut si fiert in nestire. In plus, sansele de ardere (prindere de oala) cresc de 100 de ori!

Cum se indulceste coliva? Cata nuca se pune la 1 kg de grau? Ce arome punem la coliva?

A doua zi am ridicat capacul de pe oala – graul era caldut inca. Deasupra graul se usuca un pic iar acesl strat se indeparteaza. Mi-am pregatit un castron mare (lighean de bucatarie) si am scos fiertura din oala. Perfecta! Cleioasa si inchegata, vartoasa de abia bagi mana in ea. Am cantarit-o: 3,8 kg (din 1 kg de arpacas).  Eu am avut 2 asemenea castroane.

Observatie: asa cum am zis in introducere, daca folosim grau in loc de arpacas va trebui sa macinam (sa trecem prin masina de tocat carne) cam un sfert din el.

grau fiert pentru coliva inainte de framantare

Mi-am pregatit nuca, zaharul, lamaile si aromele: vanilia si romul.

nuca lamaie vanilie rom zahar pentru coliva

Nuca am macinat-o cu 2 granulatii: fina si mai mare. Eu nu pun biscuiti rasi sau alte surogate in coliva. Nuca puteti pune 600 – 800 g, unii pun chiar 1 kg de nuca la 1 kg de arpacas – după gust si buget. Am spalat bine lamaile cu apa fierbinte si le-am ras coaja.

nuca macinata si coaja rasa de lamaie

Puteti folosi si razatura de lamaie la borcan, pastrata in frigider- vezi aici cum se face.

Coaja rasa - razatura de lamaie Savori Urbane

Peste arpacasul fiert am pus mai intai zaharul si aromele. Am framantat-o bine de tot cu mainile (daca doriti va puneti manusi) si cineva ar fi bine sa va tina de lighean, pana ce totul a fost bine omogenizat. Pe masura ce o framantam simtim cum coliva devine mai moale si mai cremoasa. Nu va fie frica! Zaharul tos (cristal) se va dizolva singur si nu va crantani in dinti.

cum se face coliva reteta pas cu pas savori urbane (1)

Cu miere se lucreaza mai greu pentru ca este foarte lipicioasa. O singura data am facut coliva cu miere si va spun ca nu e usor de lucrat cu ea. Parca si coliva iese cumva mai lichida.

cum se face coliva reteta pas cu pas savori urbane (2)

In final am pus si nuca macinata si am framantat din nou totul pana la omogenizare. Puteti pune acum si stafide, daca doriti. La noi in casa nu se pun.

cum se face coliva reteta pas cu pas savori urbane (3)

A iesit perfect! Legata, cremoasa, dulce si aromata. Oricand ii puteti corecta gustul si aromele adaugand mai mult zahar sau coaja de lamaie, esenta de rom etc. Nimic nu e fix.

 

Din acest moment putem acoperi coliva cu folie de plastic si o putem da la rece (la frigider) pana in momentul in care o montam pe platou sau umplem paharele.

Cum se monteaza si decoreaza coliva traditionala?

Coliva pentru preot se aranjeaza pe platouri plate sau un castroane mai adanci. Depinde de zona si de traditiile locale. Cu castroanele e mai simplu pentru ca aveti de nivelat doar suprafata colivei, dandu-i o forma usor bombata. Daca alegeti tavi plate sau platouri este bine sa alegeti mai intai un cerc metalic cu clama (de la o forma de tort – as zice ca unul de 20 cm diametru ar fi ok pentru o coliva de 2 kg iar unul de 18 cm pentru una de 1,3-1,5 kg).

Pe platoul gol am pus mai intai cercul (fara fund) si am asezat coliva in el. Am apasat-o bine cu spatula si am nivelat-o la suprafata. Inaltimea ei poate fi intre 4-6 cm. Apoi am trecut lama subtire a unui cutit pe marginea formei, am desfacut clama si am ridicat cu usurinta inelul.

Am mai cosmetizat un pic lateralele si suprafata colivei cu spatula si gata! Pe la noi se presara colivele cu nuca rasa cu cu fulgi de cocos si se decoreaza cu bomboane de ciocolata sau drajeuri. Chiar si crucea din mijloc se formeaza din bomboane sau se pudreaza cu cacao folosind un sablon decupat din hartie (in forma de cruce).

cum se decoreaza coliva cu bomboane nuca rasa cocos

Ramane la latitudinea fiecaruia cum isi decoreaza coliva insa ar fi bine sa pastram decenta. Mi se par deplasate decorurile din bomboane colorate tipator (roz, verde, rosu, galben etc).

Restul de coliva l-am pus in pahare de plastic. Si pe acestea le-am presarat cu cocos ras si le-am decorat cu cate o bomboana. Coliva se pastreaza la frigider ca sa nu fermenteze.

reteta coliva traditionala facuta acasa

Dincolo de semnificatia religioasa, graul fiert si indulcit reprezinta si un desert autentic de post. Simplu, gustos si hranitor. Asta ca sa revenim un pic cu picioarele pe Pamant intr-o epoca nebuna in care lumea „tine post” cu savarine facute cu frisca artificiala sau cu torturi „cu ciocolata de post”.

Cu 2-3 linguri de grau fiert si un pic de miere poti trece mai usor prin zilele restrictive ale postului.

grau fiert cu miere desert de post

Sper ca reteta de coliva din grau sau arpacas sa va fie de folos dar sa apelati la ea cat mai rar posibil.

Aici gasiti mai multe deserturi de post preparate doar din ingrediente naturale

retete deserturi de post savori urbane

47 COMENTARII

  1. In sfarsit o reteta faina si decenta de coliva. Sau faci ca lumea sau las-o balta. Multumim pentru sfaturi si pentru decorul frumos. Sunt dintre aceia care urasc decorul incarcat de pe coliva si de pe salata de boeuf.

  2. Asta e reteta perfectă, fara risc sa se acrească, să se lipească sau alte minuni.
    Unde am crescut eu se pune la decor, peste colivă, un strat de biscuiți rași apoi zahar pudră.
    Mulțumesc pentru rețetă detaliată. O voi recomanda cu încredere oricui dorește să prepare.

  3. Bună dimineața! M-ați salvat! Am făcut colivă de vreo doua ori, a fost un fiasco, deși persoanele care mi-au dat rețeta, erau bine intenționate. O voi face fără frică, la începutul pomenirii morților. Sunt sigura că va ieși cum trebuie! Zi bună!

  4. Mulțumim pt retete!
    Daca imi permiteti un mic truc(si eu l.am invatat in satul meu natal si de atunci il pun in practica).asa nu mai este nevoie sa aruncam stratul de deasupra. Cand dati coliva la racit, presarati pe toata suprafata vasului tot miezul de nuca macinat. Cand se raceste adaugati toate mirodeniile si amestecati bine!
    Sper sa va fie de folos!

  5. Foarte frumos si gustos, banuiesc. Doar pachetul cu zahar strica peisajul. Daca nu face cumva parte din reclama, sa stiti ca nu mai e produs la Oradea ci in Germania.

  6. Nici mie, doar că le prefer pe cele românești chiar dacă sunt mai scumpe, chiar dacă stăpânii fabricilor nu mai sunt romani, dar, totuși, muncesc mai mulți români în ele și pleacă mai puțini afară.
    Neamțul a cumpărat fabrica de la Oradea și alte câteva de la noi și din Ucraina, le-a falimentat, a luat bandurile și a plecat.
    Am intrat în subiect pentru că mă doare faptul că în Oradea, la mini-,super-,hipermarketuri, nu mai găsesc decât un tip de zahăr produs în țară: Furnicuța.
    Vă prezint scuze pentru abordarea nepotrivită dar am simțit că e un loc cu oameni care iubesc ceea ce au (cât au)acasă.
    Încă odată felicitări pentru activitatea frumoasă.

  7. Buna! Ma gandesc ca daca zaharul nu a fiert cu arpacasul, coliva ar putea sa fermeteze mai repede, In acest caz, care este valabilitatea colivei, in cat timp o putem consuma fara sa se strice?
    multumesc pt raspuns

  8. Multumesc pentru reteta, o voi incerca si eu. Am insa o intrebare: cele 20 minute fixate de cand incepe sa fiarba arpacasul sunt pentru 2 kg, da? Pentru 1 kg lasam sa fiarba 10 minute? Sau cele 20 minute sunt pentru reteta de 1 kg arpacas? Multumesc!

    • Nu! Tot 20 de minute de fierbere efectiva sunt necesare fiecarui bob de arpacas. Diferenta intre 1 kg si 2 kg de grau este timpul in care acesta ajunge la fierbere!

  9. Imi place foarte mult modul explicativ si faptul ca spui ce sa NU faci. Datorita acestui site eu am invatat sa gatesc . Sincere aprecieri Multumesc

  10. Multumesc pentru reteta de coliva, este perfecta. Ideea cu zaharul adaugat dupa fierbere este extraordinara. Din proprie experienta pot spune ca deasupra graul nu se mai usuca daca se acopera coliva cu o folie de plastic (folia trebuie sa fie in contact cu coliva).

  11. Locuind linga biserica din Colentina/masina de piine , mi sa oferit coliva de multe ori pe drum de la scoala 27 … In tot de auna fiind îngrozit de idea ca este mincare făcută din morți nu mam lăsat sa maninc mai mult de o data sau doua chiar daca eram îndrăgostit de cit de bun era fiindca nu era Kosher.
    Acum o sa-mi fac singur si o sa fiu sigur ca nu e făcută din morți 🙂
    Merci!!!

  12. Dacă am făcut o cantitate mai mica adică 600 g ,nu 2 kg de arpacaș și sigur mâine dimineață compoziția e rece se mai dizolva zaharul, sau trebuie reîncălzită?

  13. Multumesc ! abia mi-am inmormantat mama,si azi a trebuit sa merg la biserica pentru pomenirea de 9 zile. Coliva doar am mancat pana acum ,si eram tare speriata ca nu voi sti sa fac,sau voi strica randuiala ca nu stiam nimic despre cum se face.si voi duce la biserica o coliva …sa fie acolo ceva in cos/farfurie. si eu am in jur o gramada de persoane bine intentionate care mi-au dat sfaturi dar din pacate nu intelegeam mai nimic, si fiecare avea ..alta metoda. a iesit perfect dupa ce am respectat intocmai reteta dumneavoastra. ceva la arome as mai avea de pus, fiindca pe gustul meu as vrea mai aromata,dar si esentele joaca feste,ca si zaharul de altfel. nu-mi va fi rusine sa dau de pomana o coliva atat de buna !

  14. Doamnă dragă, să vă dea Dumnezeu sănătate! Sau cum se spune aici în Ardeal, Dumniezou să vă-mburde-n Rai! Am făcut multe rețete după sfaturile dvs., au ieșit minunate toate. Am făcut vișinata după rețeta dvs. si-am primit o mulțime de laude, am făcut limoncello, Doamne, bun a ieșit, sarmale, friptura de miel, bulgur, etc. etc., dar rețeta asta de colivă ia caimacul la toate. Am făcut o singură dată colivă, acum vreo 30 de ani, cu zahărul pus la fiert și-a fost un coșmar. Până la urmă a ieșit comestibilă, dar m-am jurat că eu colivă nu mai fac. Am încercat rețeta dvs. și-a ieșit mi-nu-na-tă! Mulțumiri din suflet pentru atâtea sfaturi excelente!

  15. Multumesc frumos, pentru reteta!

    Am pregatit coliva pentru o pomenire de 40 de zile, dupa reteta dumneavoastra. A iesit PERFECT din toate punctele de vedere…, inclusiv cantitatea exacta am reusit s-o stabilesc. Asa cum scria cineva, mai sus, este cea mai exacta reteta de coliva! Mie mi-ati fost de foarte mare ajutor.
    Am folosit mai multe retete de la dumneavoastra.N-am intampinat vreodata vreo problema! 🌹

  16. Buna ziua,

    Multumesc frumos pentru reteta, a iesit foarte gustoasa, ca de obicei :), insa am o intrebare:

    Puteti sa imi spuneti va rog ce inseamna nuca rasa?

    Multumesc,
    Andreea

  17. Excelenta! Mama mea a decedat de curand si saptamana aceasta, pentru parastasul de 9 zile, am facut prima data in viata mea coliva, folosind aceasta reteta. Am pus mai multe esente de rom (4) si vanilie(2). Am fost foarte multumita de reusita mea.

  18. Bună ziua Oana draga, azi am pus la fiert arpacasul ptr coliva, ptr un parastas care îl vom pune simbata ptr pomenire a soacrei mele, sper dim tot sufletul sa iasă asa la fel de bun ca voi respecta rețetă în totalitate, mulțumim ptr minunatele rețete culinare, ești un geniu, te urmăresc și îți practic rețetele de mult timp, voi reveni cu rezultatul colivei 🤗🤗🤗

  19. Buna ziua, am facut o prostie si nu stiu ce sa fac: am crezut ca e prea multa apa la fiert sau ca arpacasul meu n-a absorbit destula apa in procesul de fierbere, asa ca am lasat-o in total vreo 35-40 min sa fiarba. Era perfecta cand am stins focul, arata exact ca in poza Dvs. Acum dupa 24h evident s-a intarit si nu mai e cleioasa. Nici nu-mi vine sa amestec zaharul si nuca, fiindca sigur nu se omogenizeaza cum trebuie. Cum salvez arpacasul? Amestec un pic de apa in cele 600g zahar si sper sa absoarba arpacasul? Sau arunc fiertura si o iau de la capat? 🙁 Multumesc!

  20. O rețetă ușoară, bine explicată, proportionata corect, de mare ajutor! Ca multe altele de pe Savori urbane! Mulțumesc mult pentru ajutor!

  21. Multumesc pentru reteta! A iesit foarte,foarte buna coliva, chiar daca nu am avut timp sa o las asa multe ore la nadusit. Apreciez explicatiile, care sunt ca mici secrete pe care multe gospodine nu le dau.

  22. A fost prima dată când am făcut coliva si a iesit PERFECTA. Toata lumea a apreciat gustul si mi-au zis ca de acum in colo prepararea colivei ramane in sarcina mea. Doamne Ajuta sa nu am prea multe ocazii! Va multumesc mult pentru reteta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.