Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko – rețeta de coaste de miel la cuptor

0

Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko - rețeta de rack of lamb la cuptor savori urbane

Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko – rețeta de coaste de miel la cuptor. Cum se gătesc cotletele de miel astfel încât să rămână fragede și suculente? Cum se face crusta verde cu usturoi și pesmet panko? Rețete cu carne de miel.

Dragilor, aceste cotlete de miel la cuptor sunt pentru cei care apreciază o carne nobilă (miel irlandez sau neozeelandez) și știu că aceasta se mănâncă medium sau medium rare. Celor care nu agreează acest mod de gătit le spun doar că le respect opțiunea și că, dând click aici, vor descoperi celelalte rețete cu carne de miel, gătite în mod tradițional (friptură din pulpă de miel la cuptor, droburi, stufat, ciorbe etc). Totodată, îi rog să se abțină de la comentarii deplasate! Lăsații și pe alții să mănânce carnea așa cum le place!

Revenind la aceste cotlete de miel în crustă verde (lamb chops): trebuie să spun că au fost fantastic de fragede, de suculente și de gustoase! Și între iubitorii cărnurilor gătite parțial sunt unii care le doresc un pic mai mult făcute (medium în loc de medium rare), așa că timpii de mai jos sunt prezentați pentru ambele variante. Crusta verde poate conține una sau mai multe ierburi aromatice, în funcție de preferințele fiecăruia.

cele mai fragede cotlete coaste de miel la cuptor cu carne rozalie suculenta si crusta crocanta verde cu parmezan usturoi pesmet panko

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3 porții de cotlete de miel în crustă verde. M-am ghidat după metoda prezentată de draga mea prietenă Laura Laurențiu (bucătar profesionist și blogger culinar de mare anvergură).

Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko - rețeta de coaste de miel la cuptor
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3 porții de cotlete de miel în crustă verde
Ingrediente - savoriurbane.com
 • cca. 500-600 g cotlete de miel (rack of lamb) - bucată întreagă de coase cu carne, neseparate
Marinadă
 • sare
 • piper negru proaspăt măcinat
 • un pic de usturoi granulat
 • 2 linguri de ulei
Crusta verde
 • 2 linguri panko (pesmet crocant)
 • 1 lingură parmezan ras fin
 • câteva fire de pătrunjel verde
 • cozi de usturoi verde, leurdă sau 2-3 căței de usturoi vechi
 • câteva frunzulițe de rozmarin, mentă, cimbrișor etc - după gust
 • câteva fire de cepșoară verde (chives, Schnittlauch)
 • 2 lingurițe ulei de măsline
 • sare
În plus
 • 1 lingură muștar simplu (Dijon)

 

Cum se fac aceste Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko – rețeta de coaste de miel la cuptor?

Ingrediente pentru cotlet de miel la cuptor cu crustă de verdețuri și parmezan

Am făcut aceste cotlete sau coaste de miel anul trecut, de Paști (2022). S-au găsit atunci în Kaufland acest „carré d’agneau”  în pachete de cca. 500 g. La fel de bine puteți alege rack-urile cu cotlete de miel congelate, importate din Noua Zeelandă, de la Metro sau Selgros. Da, sunt mult mai scumpe decât carnea autohtonă de miel, dar sunt rase de carne special crescute pentru a fi gătite rapid. Exact ca și la carnea de vită: nu poți face steak din Joiană, dar poți face din Angus sau altele (cu condiția ca acele piese să fie maturate).

carree de miel irlandez kaufland cotlete de miel coaste

Am desfăcut cutia și am admirat piesa vidată: 5 coaste cu multă cărniță fragedă pe ele! Le-am îndepărtat doar membrana de pe verso, cea lipită de coaste. Nu le-am fasonat în stil franțuzesc (adică nu am dat jos carnea de deasupra și nu am dezgolit osul). Nu cumva să le separați acum! Cel mai bine ele se gătesc așa, sub formă de bucată mare, ele porționându-se la final, înainte de servire.

pachet cotlete de miel irlanda coaste cu carne frageda rack of lamb carree (1)

Cum se marinează cotletul de miel înainte de prăjire și coacere?

Am asezonat piesa cu sare și piper negru măcinat, pe ambele fețe. Am pus și un pic de usturoi granulat și 2 linguri de ulei. Am masat bine carnea, am acoperit-o cu folie alimentară de plastic și am lăsat-o 2 ore pe masa de lucru ca să se marineze rapid și să se încălzească. Nu o marinăm la frigider pentru 2 ore! Putem face asta dacă lăsăm carnea peste noapte și o scoatem de la rece din bună vreme pentru a fi la temperatura camerei când ne apucăm să o gătim. Niciodată nu se prăjesc sau coc cărnuri reci deoarece li se contractă fibrele și devin tari (din cauza șocului termic).

marinare cotlete de miel rack of lamb cu ulei sare piper usturoi granulat

Cum se face crusta verde de ierburi aromatice cu usturoi, pesmet panko și parmezan?

Iată pervazul ferestrei mele de la bucătărie, de anul trecut! Am avut ce tunde din ierburile aromatice!

jardiniera cu ierburi aromatice la ghiveci

Am băgat foarfeca în cepșoara verde (chives, Schnittlauch, ciboulette), în frunzele de pătrunjel, în rozmarin (doar câteva ace) și în cimbrișor. În plus am pus niște cozi de usturoi verde (sau frunze de leurdă), pesmet panko și parmezan ras. Pesmetul panko are origin japoneze și este făcut din miez de pâine electrocutată, adică coaptă sub acțiunea curentului electric. Este foarte crocant și are granulație mult mai mare decât pesmetul clasic. Se găsește cam în toate supermarketurile. Pe toate acestea le-am pus în vasul procesorului cu cuțite. Am presărat un pic de sare și am picurat 2 lingurițe de ulei de măsline.

Cum se face crusta verde de ierburi aromatice cu usturoi, pesmet panko și parmezan (1)

Le-am tocat/procesat până ce-am obținut o masă verde cu aspect de nisip umed.

Cât de plăcut miroase a usturoi și a ierburi aromatice! Am închis procesorul cu capacul din dotare și am lăsat viitoarea crustă în pace, să stea acoperită până-i vine rândul.

Mod de preparare cotlet de miel (rack of lamb, bucată mare) la tigaie și apoi la cuptor

Carnea mea a ajuns la temperatura camerei, așa că am pornit gătirea ei. Sunt 3 etape scurte: rumenirea în tigaie, coacerea intermediară la cuptor și rumenirea finală (cu crusta verde), tot la cuptor.

Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.

Rumenirea cotletelor de miel la tigaie – 10 minute

Pentru prima etapă am ales o tigaie grea, cu fundul gros, pe care am pus-o la încins goală. Eu fac așa testul tigăii încinse: o stropesc cu un pic de apă și dacă aceasta formează biluțe (sfere) care „dansează” în tigaie, atunci e OK! Dacă stropii sfârâie și se evaporă, înseamnă că tigaia nu e suficient încinsă.

Când aceasta a fost foarte bine încinsă, am așezat în ea cotletele de miel cu partea mai cărnoasă în jos. Am lucrat la foc mare deoarece carnea răcește tigaia. Am pornit și hota pentru că se face sfară multă!

Rumenirea cotletelor de miel la tigaie

Am prăjit cotletele cca. 2,5 minute pe fiecare parte, întorcându-le și pe laterale. Am folosit un clește, NU am înțepat carnea cu furculița! De ce? Pentru că prin acele orificii se scurg sucurile interne!

Prima coacere a cotletelor de miel la cuptor – 8-10 minute

Am scos coastele de miel din tigaie și le-am depus (cu carnea în sus) într-o tavă așternută cu hârtie de copt. Am introdus imediat tava în cuptorul preîncins la 200 C și am copt aceste cotlete cca. 8 minute (10 minute pentru cei care le doresc mai puțin roz în centru).

Prima coacere a cotletelor de miel la cuptor - 8-10 minute

Cum se aplică crusta verde pe cotletele de miel rumenite în prealabil?

Am scos tava din cuptor, pe masa de bucătărie. Am uns cu muștar toată bucata de carne, folosind o pensulă lată. Am avut grijă să fie unsă și la capete.

ungere coaste de miel cu mustar de dijon

Am răsturnat conținutul procesorului de bucătărie (mixul de ierburi cu panko și parmezan) pe o farfurie întinsă.

amestec pentru crusta de verdeturi ierburi aromatice usturoi panko parmezan

Am apăsat bine partea cărnoasă a cotletelor peste compoziția verde. Folosim, din nou, clești sau mănuși de bucătărie! Nu umblăm cu furca-n carne!

Cum se aplică crusta verde pe cotletele de miel rumenite în prealabil

Am întors bucata și ta-daa! Ce crustă faină i-am făcut! E verde și aromată! Nu am pierdut vremea și am așezat aceste cotlete de miel cu crustă verde înapoi în tavă și le-am dat la cuptor.

preparare friptura din cotlete de miel in crusta verde

A doua coacere a acestor cotlete de miel la cuptor (rumenirea crustei de verdețuri și parmezan) – 5-7 minute

Și aici putem jongla cu timpii de coacere: 5, 6 sau 7 minute la 200 C. Eu am ales 5 minute de rumenire finală, pentru că-mi plac cotletele medium rare. Dacă adun timpii aplicați de mine ies 25 de minute: 10+8+7. Sunt arhisuficiente pentru o asemenea piesă delicată!

Ar fi bine să verificați temperatura internă a cărnii : eu am avut 63 C. Cel mai ieftin termometru pentru carne costă 11 lei (vezi aici) și măsoară de la -50 la 300 C. Graficul cu temperaturi interne pentru miel este următorul:

 • Rare 60°C
 • Medium rare 60–65°C
 • Medium 65–70°C
 • Medium well done 70°C
 • Well done 75°C

Sursa acestor valori este aici și este chiar de pe site-ul producătorilor australieni de miei, care știu cam cum se mănâncă treaba asta!

Odihna fripturii și tranșarea individuală a acestor cotlete de miel – 8 minute

Am scos tava cu cotlete de miel din cuptor și le-am lăsat la odihnă 8 minute. Acest repaos este crucial pentru toate tipurile de carne friptă la cuptor sau la grill! În acest răstimp fibrele musculare se relaxează și sucurile interne se redistribuie. Deci NU tăiem fripturile imediat după gătire!

După scurgerea acestui timp de relaxare am tranșat piesa în 3 și am admirat culoarea rozalie a cărnii din secțiune! Wow! Cotletele mele de miel sunt perfecte!

Odihna fripturii de miel și tranșarea individuală a cotletelor (coastelor)

Servire Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko – rețeta de coaste de miel la cuptor

Am aranjat 3 porții faine de cotlete de miel în crustă verde cu cartofi noi prăjiți și cu un sos rece de iaurt cu usturoi și castraveți (tzatziki). Am aruncat și 2-3 roșii cherry feliate pentru că se potrivesc foarte bine cu cărnița fragedă de miel.

Servire Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko - rețeta de coaste de miel la cuptor savori

Vă las aici rețeta mea de cartofi noi prăjiți în coajă. Ies grozav de gustoși și au crustă aurie și miez moale, cremos!

sectiune cartof nou prajit cu crusta aurie si miez moale cremos

Aici este sosul tzatziki – vezi rețeta.

sos tzatziki

Să vă mai povestesc cum trece cuțitul prin cărnița de pe aceste coaste de miel? Ca prin unt! Să vă mai zic de savoarea crustei crocante de verdețuri cu panko și parmezan? Crănțăne în dinți! Neapărat să încercați această rețetă de cotlete de miel la cuptor, cu crustă verde! Sunt fabuloase!

cele mai bune si fragede cotlete de miel la cuptor în crusta verde cu usturoi parmezan panko

Aici vă las o rețetă de steak din vrăbioară de vită maturată (sirloin steak) cu piure cremos de țelină cu smântână (rețeta aici) și cartofi dublu prăjiți (French Fries) – rețeta aici.

Vrabioara de vita la tigaie sau gratar sirloin steak reteta savori urbane

Aici găsiți colecția de rețete de friptură de miel pentru Paști (în stil tradițional).

Friptura de miel la cuptor reteta simpla de miel la tava savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: