Coaste de miel la cuptor umplute cu drob. Coastă de miel umplută cu drob, la tavă. Cum se umplu coastele de miel? Coaste fripte de miel cu umplutură de drob. Rețeta de friptură de miel pentru Paști sau Rusalii. Rețete de drob de miel.
Trebuie să vă spun că aceste coaste de miel la cuptor umplute cu drob sunt o delicatesă! Sunt rumene, cu cărniță fragedă care pică de pe ele. Nu mai spun de umplutura de drob care este fină și bine condimentată.
Coastele umplute de miel sunt gustoase atât calde cât și reci, ca aperitiv sau gustare pe masa de Paști. În principiu ele se feliază mai ușor după ce se răcoresc iar umplutura de drob este parcă mai gustoasă rece.
Eu sunt adepta fripturii de miel calde, proaspăt coapte în ziua respectivă și însoțită de o salată verde cu usturoi și de o salată de cartofi cu vinegretă acrișoară. De obicei fac pulpă posterioară de miel la cuptor – rețeta aici.
Nu-mi plac fripturile reîncălzite deoarece își schimbă gustul. Prefer să le mănânc reci în zilele următoare – cu garnituri calde, salate sau în sandvișuri. Cam așa e și cu aceste coaste de miel la cuptor umplute cu drob… sunt grozave calde, abia scoase din cuptor sau reci, în zilele următoare. Adevărul este că pe coastele de miel nu prea e multă carne dar, și așa puțină, ea este foarte gustoasă.
Dacă gătim coastele (pieptul mielului) la cuptor împreună cu pulpa atunci acestea se vor usca excesiv deoarece sunt subțirele. În cazul de față am umplut pieptul de miel cu compoziție de drob și astfel am prevenit această uscare prematură a lui în timpul coacerii. Beneficiul este și în sens invers: drobul se coace între straturile de carne și oase ale mielului și astfel rămâne fraged și cremos.
Drobul pe care-l facem noi în familie este altfel decât se obișnuiește: nu fierbem organele de miel ci le călim cu multă ceapă și ulei. Este o diferență de la cer la pământ între organele tari și seci care au fost fierte și cele sotate ca pentru pastetă. Drobul meu iese fraged, cremos, nu se sfărâmă și nu e înecăcios. Vă las rețeta mea aici.
Vă dau cantitățile pentru 1/2 de piept de miel cu coaste (al meu a avut cca. 1 kg) din care ies cca. 8-10 felii bune de coaste de miel umplute cu drob.
- ½ de piept de miel cu coaste (cca. 1-1,3 kg)
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- usturoi granulat, boia dulce (paprika)
- 2 linguri de ulei
- 400 g organe de miel (ficat, rinichi, inimă, plămân)
- 3 legături de ceapă verde cu cozi lungi
- 1 ceapa veche
- 1 legatură de usturoi verde
- 2 linguri ulei
- sare, piper
- 2 oua
- 2 felii de paine
- 1 legătură de pătrunjel verde
Cum se face rețeta de coaste de miel la cuptor umplute cu drob?
Ingrediente pentru coaste de miel la cuptor
Iată bucata de piept de miel de care am povestit mai sus.
Am asezonat-o pe ambele părți cu sare, piper negru proaspăt măcinat, usturoi granulat și boia dulce.
Am masat bine carnea cu 2 linguri de ulei care au transformat condimentele într-o pastă roșiatică și aromată. Am lăsat-o deoparte ca să se marineze un pic la temperatura camerei.
Cum se face umplutura de drob pentru coaste de miel umplute?
Așa cum v-am indicat mai sus, am preparat un drob de miel din inimă, plămân, rinichi și ficat + multă ceapă și ceva usturoi. Pe scurt: am călit ceapa li usturoiul în 2 linguri de ulei (la foc mic). Am pus inima și plămânul tocate în cubulețe și le-am sotat vreo 5 minute sub capac, la foc foarte mic, amestecând ocazional. Ultimele puse au fost rinichiul și ficatul care sunt mult mai fragede și se gătesc mai repede. Le-am călit și pe acestea cam 6-7 minute. Apoi am stins focul, am tras tigaia deoparte și de-abia acum am asezonat din belșug cu piper negru proaspăt măcinat și cu sare. Sarea se pune la final deoarece întărește organele în timpul gătirii. Nu vă pot povesti cât de gustoasă e tocănița asta de organe de miel!
După ce s-a răcorit complet am trecut tocănița de organe prin mașina de tocat. La final am pus 2 felii de pâine (fără coajă) înmuiate în apă și stoarse – ele curăță mașina de tocat dar și fac drobul mai pufos, mai aerat. Practic am un pate de miel delicios care poate fi întins pe pâine! L-am amestecat cu 2 ouă crude și cu o legătură de pătrunjel verde tocat. Am amestecat bine și am gustat: am mai pus ceva sare și extra piper. Drobul e fain dacă e bine sărat și piperat.
Compoziția de drob pentru coaste umplute de miel este gata! Am obținut cca. 600 g de umplutură.
Cum se umplu coastele de miel cu drob?
Am revenit la pieptul de miel care s-a marinat vreo 30 de minute. Cu un cuțit bine ascuțit și cu lamă lungă am creat un buzunar mergând razant la coaste. M-am ajutat și de mână încercând să desprind cu grijă carnea de pe coaste fără a o rupe la margini. În poză e pieptul de miel cu coastele pe verticală (de sus în jos) iar incizia buzunarului este în dreapta. Deci am mers de la dreapta spre stânga pâna aproape de toate cele 3 margini.
Apoi am umplut cavitatea (buzunarul) cu compoziția de drob. Am aplatizat-o cu mâna ca să se distribuie uniform, din aproape în aproape.
În final am fixat deschiderea cu 2 andrele metalice ca să nu iasă umplutura la copt. Dacă nu aveți așa ceva puteți coase marginea cu ac și sfoară (sau ață groasă). Așa arată aceste coaste de miel umplute cu drob: faine și bombate.
Coacere coaste umplute de miel la cuptor
Pe lângă coastele umplute cu drob am pregătit și pulpa posterioară de miel: asezonată identic cu sare, piper, boia, usturoi granulat și unsă cu ulei. Doar că pulpa a fost asezonată de cu seară ca să intre bine condimentele în carne (v-am lăsat rețeta în introducere). E fain că ambele piese încap în tava mare a cuptorului (33 x 42 cm).
Am preîncins cuptorul la 170 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Ca să nu stea în băltoacă și să fiarbă, prefer să pun fripturile pe un piedestal: un grilaj pentru prăjituri. Am turnat 2 căni de apă caldă în tavă și nu am acoperit carnea cu nimic. Am portejat în schimb partea distală al pulpei cu folie de aluminiu deoarece altfel ea se usucă foarte tare.
Am dat tava la cuptor și am copt totul 60 de minute la 170 C. Am scos tava, am întors pulpa și am acoperit coastele cu folie de aluminiu deoarece erau cam rumene. Le-am mai copt 30 de minute și gata. De-aici s-au separat drumurile: am scos coastele într-o tavă curată iar pulpa a mers înapoi la copt pentru alte 30 de minute (din care ultimele 15 minute la 200 C pentru rumenire uniformă).
NU vă pot povesti ce bine miroase în bucătărie! Am lăsat coastel umplute la răcorit (acoperite lejer cu folie de alumiu) timp de mai multe ore (peste noapte). Nu le-am băgat la frigider pentru că sunt mai gustoase la temperatura camerei. Eventual dați tava la cămară.
Servire coasta de miel la cuptor umplută cu drob
Am așezat cu grijă pieptul rumen de miel pe un un platou alături de o salată verde cu mujdei de usturoi verde. O combinație excelentă! Într-un capăt se vede umplutura care se ițește dintre coaste și carne.
Am scos broșetele de metal și am feliat cu ușurință preparatul urmând traseele anatomice ale coastelor. Au ieșit niște felii perfecte de coaste de miel cu umplutură generoasă de drob. Aproape de 3 degete e stratul fraged și aromat de drob de miel!
Totul e bine asezonat și fraged de se topește în gură! Nici nu ai nevoie de cuțit… oricum, la tocături nu se folosește cuțitul. Și după ce termini pasteta fină de miel mai ai de ronțăit și coastele delicate de miel. Yummy!
Friptura asta faină din piept de miel umplut cu drob se poate păstra 1 zi la cămară sau 4-5 zile la frigider, fără probleme.
Iată o variantă faină de gătire a coastelor de miel, alta decât tocăniță sau stufat – rețeta aici.
Vă recomand și niște rasoluri de miel la cuptor – ceva de vis! Rumene, fragede, aromate și cu cărniță rozalie care pică de pe oase – vezi aici cum le-am făcut.
Cel mai bine vă uitați peste toate rețetele noastre cu miel (ciorbe, droburi, fripturi etc) – vi le las aici.
Sper că v-a plăcut rețeta de coaste de miel la cuptor umplute cu drob și că o veți testa chiar de Paștele acesta 🙂
[…] Tot din coaste de miel fac o alta specialitate de Pasti: coaste umplute cu drob, la cuptor – reteta aici. […]
[…] Va recomand o alta specialitate de Pasti: coaste umplute cu drob, la cuptor – reteta aici. […]
Delicios
Buna dimineata! Va scriu ca sa va laud reteta! Anul acesta, 2022, v-am facut reteta, delicioasa!!! Al meu a zis ca e cea mai buna mancata vreodata! Am facut mici modificari, si anume, am marinat si buzunarul interior pe care l-am umplut, dupa cuptorul meu, l-am lasat la 200 de grade ora si jumatate, iar pe partea cealalta, 40 de minute. L-am lasat pe gril. s-a rumenit foarte frumos. Multumesc! Urmeaza pulpa de miel. Am mai facut retete dupa sfaturile voastre si toate mi-au iesit. Sunteti cei mai buni!!! Paste fericit!!!