Hribi la borcan pentru iarnă – mânătărci sau pitoance în ulei cu usturoi. Funghi porcini sau mânătărci la borcan conservate pentru iarnă. Rețeta bucovineană de hribi marinați cu usturoi și lămâie. Pitoance sau pitarce la borcan. Cum se conservă ciupercile?
Sunt mare amatoare de ciuperci, mai ales de ciuperci de pădure. Piața Aradului este foarte bine aprovizionată din acest punct de vedere. Cât e vara de lungă poți cumpăra gălbiori, hribi, urechiușe, bureți de rouă sau parazoale (cele cu pălarie mare, cât farfuria).
In zona Arad și Bihor hribii (funghi porcini) se numesc pitoance sau pitarce. Cresc în pădurile din jur și sunt culese și aduse la piață. Mulți culegători de ciuperci au contracte cu centrele de colectare care le trimit la export (în Italia). Hribii sunt ciuperci cărnoase, extrem de aromate. Despre Boletus edulis puteți citi mai multe aici. La piață se vând cu 35 lei/kg – foarte puțin față de București sau de hribii din import.
De obicei fac hribi rumeniți cu usturoi (la tigaie) – rețeta aici.
Hribii se păstrează cel mai bine prin deshidratare (uscare) – rețeta aici. Astfel li se concentrează aroma și rezistă bine în timp. Hribii, pitoancele sau mânătărcile se pot și congela – vezi aici cum se procedează.
Ciupercile se pot conserva și la borcan. în saramură (adică în apă cu sare, fără oțet). Metoda este simplă și rezultatul este perfect. Vezi aici cum se procedează.
De data aceasta am decis să-i conserv la borcan, cu ulei. Cu siguranță ca nu aș face hribi cu oțet deoarece pur și simplu mi-aș bate joc de ei. Aroma lor intensă nu ar trebui acoperită cu oțet. În Bucovina (la Gura Humorului) am mâncat niște hribi grozavi în ulei cu usturoi și puțin cimbru. Exact pe gustul meu! Aveau și o tentă foarte vagă de acrișor provenită de la o felie de lămâie. Excelentă combinatie!
Lămâia le și păstrează culoarea deschisă și frumoasă, prevenind oxidarea (înnegrirea).
Am notat rețeta Doamnei Hilda și am decis să o pun în practică cândva. Iată că au trecut vreo 5 ani de atunci… Puteți folosi și alte ciuperci simple sau combinate însă hribii au o aromă aparte.
Din cantitățile de mai jos rezultă 2 borcane mici de 320 g cu hribi în ulei cu usturoi. Sunt o delicatesă, așa că nu se pun în borcane imense.
- 500 g hribi (mânătărci, pitoance, pitarce, porcini)
- sare, piper
- 2 felii de lămâie
- ulei de floarea soarelui
- 2 căței de usturoi
- puțin cimbru uscat
Cum se face rețeta de hribi la borcan pentru iarnă – mânătărci sau pitoance în ulei cu usturoi?
Cum se pregătesc hribii pentru conservat?
Mai întâi am toaletat ciupercile. Le-am curățat piciorușele cu un cuțit și le-am îndepărtat părțile cu defecte. Le-am clătit rapid prin jet de apă rece ca să scap de iarba, frunzele și pământul de pe ele. Mi-am pregătit usturoiul și cimbrul.
Am tăiat hribii în felii subțiri.
Am pus la fiert o oala cu 1 L de apă + 2 lingurițe de sare. Când aceasta a început să clocotească am așezat hribii în ea împreună cu 2 felii de lămâie.
Am fiert hribii 3 minute (cronometrate din momentul în care apa a reînceput să clocotească). Apoi i-am scos cu o spumieră într-un castron plin cu apă foarte rece în care am pus și câteva cuburi de gheață. Prin răcirea bruscă se oprește procesul de fierbere. După 5 minute am pus hribii la scurs într-o strecurătoare.
Feliile de lămâie se pot arunca, ele și-au făcut treaba. Dar, NU aruncați apa cu sare în care au fiert hribii! Dacă se lasă la decantat (pe fundul oalei se aduna resturi de nisip, pământ) ea poate fi filtrată și folosită la supa cremă. Poate fi păstrată la frigider 2-3 zile.
Cum se condimentează și marinează acești hribi la borcan?
Ciupercile scurse le-am mutat într-un castron curat. Le-am presărat cu piper măcinat, puțin cimbru uscat și cu usturoiul zdrobit. Nu exagerați cu aromele pentru că veți acoperi aroma naturală a mânătărcilor. Sunt și rețete cu dafin sau cuișoare însă nu sunt pe gustul meu deloc. Am turnat și vreo 100 ml de ulei.
Am amestecat delicat, cu grijă să nu le rup. Am pregătit borcanele și capacele sterilizate așa cum am arătat aici. Apoi le-am umplut cu hribii marinați.
Deasupra am completat cu ulei până sub buza borcanului.
Am închis ermetic borcanele cu hribi și le-am pregătit pentru sterilizare la bain Marie (dunstuire). Aici vedeți pe larg cum se sterilizează conservele. În cazul de față am cronometrat 60 de minute din momentul în care apa a început să fiarbă (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa). Puteți alege și metoda de sterilizare la cuptor.
Păstrare hribi la borcan
Acești minunați hribi la borcan se pot pune în cămară (după răcirea completă). Iarna desfac un asemenea borcan și am o salată de hribi fabuloasă, o delicatesă adevărată.
Iată cât de ușor se pun hribi la borcan! Sunt aromați, au culoare superbă și un gust grozav.
Tot din hribi am făcut o delicioasă supă cremă – vezi aici.
Niște bruschette cu parmezan și usturoi – vezi aici.
Fac și paste (tagliatelle de casă) cu hribi sotați cu unt și usturoi – vezi aici rețeta.
Sau tradiționala mămăliguță cu hribi fripți cu usturoi – vezi aici.
Puteți pune câțiva hribi (pe lângă alte ciuperci) și într-o zacuscă de ciuperci – vezi aici rețeta.
Să încercați această rețetă bucovineană de hribi la borcan pentru iarnă! Măcar 1-2 borcănele, de gust.
Aici găsiți mai multe rețete de conserve de legume
[…] Hribii pot fi conservati si la borcan, asa cum am aratat in aceasta reteta. […]
[…] Ciupercile pot fi conservate si la borcan, asa cum am aratat in aceasta reteta. […]
Nu am mancat niciodata, arata foarte bine
[…] Tot din hribi am pus și câteva borcane pentru iarnă, cu usturoi și ulei – vezi aici rețeta. […]
[…] De asemenea, puteți conserva hribii pentru iarnă în borcane cu ulei și usturoi – vezi aici cum se face. […]
[…] Sau o rețetă faină de păstrare a ciupercilor peste iarnă – vezi aici. […]
[…] Ciupercile se pot conserva și la borcan – vezi aici. […]
[…] Vara punem hribi la borcan însă fără oțet – cu ulei și usturoi – după rețeta bucovineană – vezi aici. […]
As vrea sa încerc și eu reteta. In borcan pe lângă hribi punem doar ulei?
Dupa mine sunt cele mai bune ciuperci pe care le cunosc. Retetele de la voi sunt fantastice si le am in arhiva mea. Daca va spun o reteta simpla de conservat pentru iarna, sa nu va suparati. Urmez intocmai pasii pe care i-ati spus pana la fierbere. Dupa ce i-am oparit ii pun in borcane de 400 gr , bine sterilizate), fac o solutie salina de o lingurita de sare (neiodata) la un litru de apa (fiarta) si o pun peste ciuperci (de orice fel). Fierb la bain marie cca o ora, apoi la paturi cu capacul in jos pana a doua zi. Minunate pentru orice: ciulama, tocanita, paste, salate, etc
Pot pune pătrunjel verde în locul cimbrului?
nu in borcan! pui patrunjel proaspat cand consumi ciupercile. nu uita ca cimbrul este uscat. daca nu-ti place atunci nu-l pune.
Se pot consuma astfel sau este nevoie de preparare termică?
au fost opariti cateva minute inainte de conservare dar mai trebuie gatiti.
Buna seara , minunatelor!( nici nu stiu cum v-as putea numi altfel, la cate stiti si va priceperi sa faceti) . Va rog sa imi spuneti daca aceasta metoda de conservare se preteaza si pentru ciupercile Champinion.
da!