Tort de clatite imperiale din albusuri – Magnas Palacsinta Torta. O retea veche de tort de clatite pufoase, spumoase si vanilate, coapte pe o singura fata. Ce sunt clatitele imperiale si cum se face un tort de clatite? O buna idee de utilizare a albusurilor ramase de la cozonaci sau maioneza.
De ceva vreme mi s-a facut dor de acest tort de clatite imperiale din albusuri, tort pe care mi-l facea bunica mea din Cluj. E o reteta ardeleneasca si banateana destul de cunoscuta. Si in Ungaria sunt cunoscute ca „császár palacsinta” sau ”magnas palacsinta”.
Preparatul este de o finete rara fiind aromat cu multa vanilie, unt si rom veritabil. Practic se face un aluat lejer si spumos din albusuri din care se prajesc clatite pufoase insa fara sa le intoarcem. La fund vor fi rumene iar sus vor fi cremoase si spumoase.
Bunica mea insa le cladea sub forma de tort de clatite, fierbinti, pe masura ce le prajea. Intre straturi era mult zahar pudra vanilat si, cateodata, pudra de scortisoara. Zaharul se dizolva de la aburul clatitelor si formeaza un fel de sirop tare fain.
Mie una imi plac mai mult doar cu vanilie insa merita sa le incercati si cu scortisoara. Practic vom avea straturi fine rumene si straturi mai groase, cremoase si vanilate, cu aroma intensa de rom. De vis! Ce bine merge un glob de inghetata de vanilie peste o felie de tort de clatite imperiale!
Bineinteles ca puteti monta tortul de clatite si cu marmelada fina de caise, dulceata de zmeura sau pasta de macese (sau alt gem preferat), sau chiar cu crema de ciocolata. Dar inainte de toate m-as bucura sa-l incercati simplu, asa cum se facea pe vremuri.
Mai mult ca sigur ca originea (ca si numele de altfel) acestor Clatite Imperiale este vieneza si ca se trag din celebrul desert Kaiserschmarrn – reteta aici. Insa la Kaiserschmarren se folosesc si galbenusurile, nu doar albusurile si se mai pun si stafide, migdale etc.
Mereu ramanem cu albusuri multe de Sarbatori (fie ele Paste sau Craciun) si aceasta reteta este una dintre multe altele la care le puteti folosi. De obicei tinem albusurile in containere in frigider si nu stim cum sa le calculam la numar. De aceea am dat cantitatea si in grame, tinand cont ca un albus cantareste in medie 35 g (intre 30 – 40 g). Din cantitatile de mai jos rezulta un tort de clatite imperiale compus din 7 foi a cate 23 cm diametru (atata are tigaia mea) si inalt de cca. 6 cm. Este foarte satios asa ca scoateti din el cel putin 8 felii zdravene de tort.
- 300 g faina
- 600 ml lapte
- 6 albusuri (cca. 200-220 g)
- 120 g unt topit (cu min. 80% grasime)
- un praf de sare
- 2 plicuri zahar vanilat sau 1 lingurita extract de vanilie
- 2 linguri de rom adevarat sau cognac + cateva picaturi de esenta de rom (alcoolul ajuta la crestere)
- 50 unt topit amestecat cu 50 ml ulei pentru prajit
- 100-150 g zahar pudra amestecat cu 1 plic de zahar vanilat
- putina scortisoara macinata (optional)
- inghetata la alegere (optional)
- fructe la alegere (zmeura, capsuni, visine, piersicim, coacaze etc)
Cum se face reteta veche de Tort de clatite imperiale din albusuri – Magnas Palacsinta Torta?
Cum se face compozitia de clatite spumoase din albusuri?
Mi-am pregatit ingredientele: albusurile, laptele, faina si untul pe care l-am topit ulterior si l-am lasat sa se racoreasca. NU se pune deloc zahar in compozitie pentru ca acesta face clatitele sa se arda si sa se lipeasca de tigaie!
Intr-un castron incapator am pus faina, un varf de cutit de sare, untul topit, extractul de vanilie (sau zaharul vanilat la plic) si 2 linguri bune de rom Stroh – care mi se pare excelent pentru prajituri, fiind extrem de aromat. Puteti folosi si rom Havana sau Jamaica clasic. Daca folositi cognac ar fi bine sa puneti si cativa stropi de esenta de rom care sa aromatizeze placut compozitia. Am mixat totul cu mixerul de mana si am inceput sa adaug treptat laptele.
Am pus laptele in 3-4 transe, mixand bine dupa fiecare portie astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Am obtinut o compozitie neteda, omogena, destul de densa – ca o smantana. Daca laptele a fost foarte rece atunci untul topit se va intari sub forma unor mici granule iar aluatul va avea aspect de „taiat”. Nu-i nicio problema pentru ca aceste granule de unt se vor topi la prajire.
Separat am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Spuma trebuie sa fie densa si teapana, nu moale.
Din ea am pus mai intai 1/3 in compozitie si am amestecat energic cu un tel. Doar cu prima treime procedam asa.
Am pus deodata si restul de spuma, am lasat telul deoparte si am luat o spatula de silicon. Am incorporat spuma lejer, cu miscari de sus in jos, avand grija sa nu sfaram prea mult albusul batut. Vrem sa pastram cat mai mult aer in compozitie!
Aluatul pentru clatitele imperiale este gata! Asa trebuie sa arate.
Cum se prajesc clatitele imperiale din albusuri?
Am topit 50 g unt si l-am amestecat cu 50 ml ulei. Uleiul previne arderea prematura a untului deoarece are punct de fumegare mai inalt. Mi-am pregatit si o pensula pentru a unge tigaia.
Tigaia mea are 23-24 cm si este antiaderenta, speciala pentru clatite (are bordura joasa). Am pus-o la incins la foc mic. Am uns-o cu putin mix de grasime si am turnat in ea 2 polonice de aluat de clatite spumoase. Se toarna in strat destul de gros de cca. 0,5 cm. Mult mai gros decat la clatitele clasice. Focul trebuie sa fie mic. Clatitele se prajesc in cca. 2- 2,5 minute. Veti vedea ca se umfla pana la 1 cm grosime si ca la suprafata lor se ridica bule de aer.
Verificati-le cu o spatula si dedesubt si cand sunt rumene le puteti scoate, fara sa le prajiti si pe verso! Asa trebuie sa arate dedesubt.
Mi-am pregatit din buna vreme un platou – farfurie pe care sa montez direct acest tort de clatite – cu el se vor si servi pe masa. Am scos cu usurinta prima clatita lasand-o sa alunece pe platou, cu partea spumoasa in sus. Nu cumva sa decupati marginile clatitelor pentru ca ele (si partile rumene de pe verso) fac tot deliciul!
Imediat dupa ce am pus clatita fierbinte pe platou am si venit cu sita cu zahar pudra vanilat si am pudrat-o din abundenta. Trebuie cca. 1 lingura de zahar pudra vanilat per strat. El se va dizolva partial de la aburii generati de clatita fierbinte si va patrunde in profunzimea ei. Toto acum puteti presara si putina pudra de scortisoara.
Varianta: in locul zaharului pudra ungeti clatitele cu marmelada de caise sau alt gem la alegere sau cu crema de ciocolata.
Apoi am pus iar tigaia la incins, am uns-o din nou si am repetat operatiunea pentru celelalte clatite. Rand pe rand le-am cladit peste prima, mereu cu fata moale in sus si pudrandu-le din belsug cu zahar pudra. Uite cum creste teancul de clatite imperiale!
In total mi-au iesit 7 bucati. Doar ultima clatita se va pune invers, cu partea rumena in sus. Din motive de design.
Si peste ea am pus zahar pudra din abundenta. El se va umezi si tortul de clatite va trebui re-pudrat inainte de servire.
Nu trebuie decorat cu nimic. Este sobru si elegant si extrem de gustos! Chestiile simple sunt cele mai faine, intotdeauna 🙂
Tortul de clătite spumoase se poate umple și cu gem, dulceață. Aici vedeți o versiune cu gem de fructe de pădure și dulceață de căpșuni.
Servire tort de clatite imperiale din albusuri
Acest tort de clatite este gustos atat fierbinte cat si dupa ce s-a racorit. Noua ne place cald! Clatitele sunt mai pufoase cat sunt fierbinti! Tortul se taie usor cu un cutit bine ascutit.
Iata o felie din aceasta delicatesa! Clatite pufoase, cremoase, vanilate si aromate cu rom si unt.
Dar, cum spuneam si in introducere, un glob de inghetata de vanilie face minuni cu acest tort de clatite!
Mai ales cand inghetata incepe sa se topeasca si formeaza un sodou de vanilie!
Ce ramane se da la frigider, infoliat in aluminiu ca sa nu se usuce. Tare bune-s clatitele imperiale si a doua sau a treia zi!!
Clatitele imperiale se pot servi si individual, una cat una, pudrate cu zahar vanilat si pliate in doua sau in patru. Se por decora cu fructe la alegere, asa cum am aratat in aceasta reteta de clatite spumoase.
Sper ca veti incerca in curand aceasta reteta veche de tort de clatite imperiale din albusuri, mai ales ca de Sarbatori se strange destula materie prima 🙂
Recomand cu incredere
[…] Iata si un Tort de clatite imperiale (facute doar din albusuri) – reteta aici. […]
Este senzationala aceasta reteta de clatite imperiale din albusuri, sigur o sa incerc reteta. Multumim pentru
reteta!
Bună ziua!😀
Abia așteptam să terminăm dulciurile de la Paște să pot încerca această rețetă. Mă așteptam să fie deosebită și a fost. Ceva de vis! Simplu și delicios. Am găsit în sfârșit albușurilor o întrebuințare pe gustul meu/nostru. Mulțumesc că ai împărtășit această rețetă cu noi, este de colecție.
Numai bine!
Mă bucur că ai apreciat acest tort de clătite la adevărata lui valoare 🙂 Te mai așteptăm pe la noi!
Buna ziua! Atat de bun!!! Am pus nutella intre clatite, strat subtire! Extraordinar! Cum pun poze?
[…] M-am tot gandit cum sa traduc in limba romana numele acestui fel si am gasit varianta „firimituri imperiale” ca fiind cea mai potrivita (si in limba maghiara la fel se traduce). Nu, nu sunt clatite imperiale…alea se fac altfel. Ideea clatitelor imperiale e tot pe baza spumei de ou dar se coc pe o singura parte si se pliaza sau se cladesc in forma de tort, cu mult zahar pudra si scortisoara presarata intre straturi. Reteta lor o gasiti aici. […]
La noi în casă se presară cu zahăr și nucă măcinată. O nebunie!!!
[…] de casă (vezi aici), la foi de bezea cu nucă (vezi aici) sau la clătite imperiale spumoase (vezi aici). Vă las aici mai multe rețete cu albușuri […]
Buna ziua! Tare buna rețeta! Putem să punem lapte de soia sau migdale in loc de cel animal? Pt cei cu intoleranță la lactoză..
da, ar merge
Foarte bun tortul! Nu mi am inchipuit ca este asa bun! Ma gandeam ca ce poate fi asa deosebit la niste clatite puse una peste alta! Dar chiar e deosebit!! Multumesc!
Eu am pus nuca macinata cu zahar vanilat si rom si le am cladit ca un tort .Multumesc pentru reteta cu fructe !