Dulceață de gogonele cu vanilie și lămâie

0

Dulceață de gogonele cu vanilie și lămâie reteta savori urbane

Dulceață de gogonele cu vanilie și lămâie. Dulceață de roșii verzi. Conservă de gogonele pentru iarnă. Bucățele de gogonele confiate în sirop auriu. Dulceață de toamnă. Rețete cu gogonele. Rețete de dulcețuri din legume.

Pentru unii această dulceață de gogonele pare inedită. Cubulețe translucide de gogonea confiate în sirop auriu aromatizat natural cu vanilie și lămâie. Chiar este o dulceață faină și ieftină. Unii nu mai știu ce să facă cu gogonelele din grădini așa că această rețetă vine în întâmpinarea lor. Dar și restul merită să încerce această rețetă deosebită.

reteta dulceata de gogonele verzi savori

Românul e obișnuit doar cu gogonele murate (rețeta aici). Da, sunt foarte gustoase dar se mai pot face și alte feluri cu aceste roșii verzi. Americanii din sudul SUA fac gogonele prăjite – fried green tomatoes. Era și un film celebru din anii ’80 cu acest nume.

Mexicanii folosesc „tomatillos” (un soi special de roșii care se pot culege și verzi, necoapte) în salsa verde sau la tomatillo jam în care pun și chiles (ardei iuți).

Gogonele murate la borcan reteta pas cu pas pentru iarna savori urbane

Trebuie să fim deschiși și să nu refuzăm din start anumite mâncăruri care ni se par neobișnuite. Măcar să le încercăm și pe urmă să decidem dacă ne plac sau nu. Așa s-a întâmplat și cu dulceața de dovlecei cu vanilie și lămâie – rețeta aici. Am fost sceptică dar după ce-am făcut-o și gustat-o am rămas foarte plăcut surprinsă și am repetat-o în fiecare an. Se întâmplă ceva în timpul fierberii astfel că gustul și aromele finale ale acesteia sunt de ananas 🙂

Bineînțeles că există și situația inversă: murături din fructe. Am testat corcodușe murate (rețeta aici), prune cu scorțișoară puse în oțet (rețeta aici). Adesea punem mere, struguri sau gutui la butoi alături de murăturile asortate (vezi aici) sau gogoșari umpluți cu boabe de strugure (vezi aici).

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 5 borcane de 450 ml cu dulceață de gogonele plus încă vreo 150 ml în plus (un polonic).

Dulceață de gogonele cu vanilie și lămâie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 5 borcane de 450 ml
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2 kg gogonele
  • 1 kg zahăr
  • 1-2 lămâi
  • vanilie

 

Cum se face rețeta de dulceață de gogonele cu vanilie și lămâie?

Cum se pregătesc gogonelele (roșiile verzi) pentru dulceață?

Am spălat gogonelele și le-am lăsat la zvântat.

Le-am tăiat ăn jumătăți și le-am curățat  în zona codițelor. Am decupat și zonele maronii (lovite) dacă a fost cazul.

pregatire ingrediente dulceata de gogonele rosii verzi (2)

Apoi am tăiat gogonelele în cubulețe cu latura de 1 cm. Puteți să le lăsați mai mici sau mai mari, în funcție de preferințe, dar nouă așa ne plac mai mult. Am ales o cratiță largă și le-am așezat în ea. Încă nu punem cratița ăe foc.

Mod de preparare dulceață din gogonele sau roșii verzi cu lămâie și vanilie

Am pus tot zahărul peste gogonelele tăiate și am amestecat bine.

Am tăiat lămâia în felii și am adăugat și vanilia (pastă, extract, baton sau zahăr vanilat). Am lăsat gogonelele 30 de minute pe masă ca să lase zeamă. Am amestecat de 2-3 ori în acest răstimp.

fierbere dulceata din gogonele cu lamaie si vanilie (2)

Priviți câtă zeamă au lăsat! Acum putem trece la fierberea dulceții de gogonele.

Am pus cratița la fiert la foc mediu către iute. Va trebui să scadă destul de mult ca să se lege siropul auriu. Cratița trebuie supravegheată deoarece se formează spumă la suprafața dulceții. Bineînțeles că trebuie amestecat ocazional la început și aproape constant spre final.

Cam atât a scăzut în jumătate de ora. Cubulețele de gogonele sunt sticloase, confiate. Puteți lăsa feliile de lămâie în dulceața de gogonele sau puteți să le scoateți.

cum facem dulceata din gogonele

Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de bucătărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Dacă fierbem mai mult această dulceață de gogonele apare riscul zaharisirii după răcire.

Îmbuteliere și păstrare dulceață de gogonele cu vanilie și lămâie

Mi-am pregătit mai multe borcane și capace pe care le-am spălat și sterilizat așa cum am arătat aici.

Gemurile și marmeladele se îmbuteliază calde pe când dulcețurile se pot pune reci în borcane. Zahărul este conservantul natural așa că nu e nevoie de chimicale.

Mi-au ieșit 5 borcane de 450 ml plus încă 1/3 (cam 1 polonic).Borcanele cu dulceață de gogonele se închid ermetic cu capacele sterilizate și se pot pune pe rafturile cămării. Vor rezista ani în șir, fără probleme.

Am lăsat un pic de dulceață de gogonele pentru pofta imediată. Este grozavă!

reteta dulceata de gogonele cu lamaie si vanilie savori urbane

Siropul auriu este bine legat iar gogonelele din dulceață sunt translucide, confiate. Aromele de lămâie și vanilie se potrivesc perfect cu această dulceață.

Iată cum din roșii verzi sau gogonele se poate face o conservă delicioasă pentru iarnă!

pastrare dulceata din gogonele cuburi

Din seria „neobișnuită” a dulcețurilor din legume face parte și această minunată dulceață de ardei iute și dulce (kapia) cu lămâie – rețeta aici. Gradul de iuțeală se reglează după gust.

Dulceață de ardei iuți rețeta simplă sau cu ardei dulci (kapia) savori urbane

Oana are o altă variantă de dulceață din ardei iuți cu oțet – rețeta aici. Aceasta este mai picantă.

Dulceata de ardei iute reteta simpla si gustoasa savori urbane 1

Se poate face și o delicioasă dulceață de roșii – vezi aici. Merge bine alături de fripturi, mezeluri sau brânzeturi.

Dulceata de rosii reteta simpla pas cu pas Savori Urbane

Sunt sigură că v-am incitat cu această dulceață de gogonele și că veți testa rețeta noastră! Încercați cu o jumătate de porție și apoi decideți dacă faceți multă.

Aici găsiți mai multe rețete de dulcețuri de casă, gemuri, marmelade, jeleuri, peltele, magiun, fructe confiate etc.

retete de dulceata de casa pas cu pas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: