Piept și coaste de porc lipicioase în stil asiatic – reteta de Sticky Ribs & Pork Belly. Coaste și piept de porc cu glazura dulce-acrisoara. Fenomenale! Carne frageda si suculenta si sos aromat. Am pregatit aceste coaste de porc lipicioase in cadrul campaniei Savori Urbane prezinta Shan’shi – The Asian Connection folosind multe ingrediente asiatice oferite spre testare de Shan’shi, divizia de produse exotice a companiei Maresi Foodbroker.
Reteta de fata este inspirata dupa una apartinand celebrului Chef Gordon Ramsay (Sticky Ribs) si adaptata la bucatile de carne pe care le-am avut la indemana. Desi pe ambalaj scria clar „Coaste de porc” se vedea de la o posta ca sunt mai mult felii de piept cu foarte putin os si fara soric. Ceea ce nu m-a deranjat deloc! De obicei coastele din comert au mai mult os decat carne (nu toate) asa ca aici am avut fix invers. Iar carnea a fost brazdata perfect de dungi de grasime, in straturi egale. Reteta aceasta se preteaza si la felii mai groase de ceafa de porc.
Aici vedeti cum am facut niste coaste de porc in stil american cu sos barbecue BBQ – reteta aici.
Am respectat oarecum ingredientele si pasii retetei originale dar am modificat timpul de gatire, reducandu-l la 40 de minute (feliile mele erau mai subtiri decat cele din reteta).
- 700 g felii de piept de porc
- sau 1 kg coaste (depinde cata carne au pe ele)
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui (sau de susan)
- sare grunjoasa, piper negru macinat
- o bucata de ghimbir proaspat (cat degetul mare)
- 5-6 catei de usturoi
- 3 linguri de sos de soia sau sos pentru wok Shan'shi
- 3 linguri sos de chili Shan'shi
- 1 lingurita piper szechuan
- 1 lingurita fulgi de ardei chili Shan'shi
- 2 linguri de miere sau de zahar brun
- 3 linguri de otet de orez
- 2-3 fire de ceapa verde
- orez Basmati Shan'shi fiert in apa cu putina sare
Mod de preparare Piept și coaste de porc lipicioase în stil asiatic – reteta de Sticky Ribs & Pork Belly
Am ales o tava pentru cuptor in care sa-mi incapa toate feliile de carne (coastele) pe un singur rand, fara sa se suprapuna. Le-am sarat lejer cu sare mai grunjoasa (mare grija pentru ca si sosl pentru wok sau cel de soia sunt foarte sarate!) si le-am uns cu cele 3 linguri de ulei. Le-am masat bine si le-am lasat deoparte. Am decojit bucatica de ghimbir si am feliat-o. Am curatat si cateii de usturoi si i-am feliat si pe ei. Am tocat si ceapa verde.
Partea interesanta a retetei este faptul ca se incepe gatirea pe aragaz! Am asezat tava direct pe focul de la aragaz si am rumenit coastele pe ambele parti. Intre timp am pus si cuptorul la incins la 180 C. Cand coastele au devenit rumene am aruncat peste ele feliile de ghimbir si usturoi si le-am asezonat cu sosurile de soia (pentru wok), cu cel de chili, cu zaharul brun (nu am avut miere), cu piperul szechuan si fulgii de chili Shan’shi. Am turnat si cele 3 linguri de otet de orez.
Am adaugat in tava si 2 cesti de apa calda, atat cat nivelul lichidului sa nu acopere coastele. Am mai lasat tava pe aragaz pana a inceput sa coloteasca, apoi am mutat-o in cuptorul incins la 180 C.
Am setat cronometrul cuptorului la 20 de minute ca sa intorc coastele si pe partea opusa. Asa aratau intermediar. Le-am mai pus o ceasca de apa si le-am intors pe fiecare cu fata in jos.
Dupa alte 20 de minute de stat la cuptor sunt gata! Ce arome sunt prin bucatarie! Sosul dulce-acrisor a scazut si s-a ingrosat, a devenit lipicios. Feliile de ghimbir, usturoi si ceapa verde s-au caramelizat. O nebunie!
Mod de servire Piept și coaste de porc lipicioase în stil asiatic – reteta de Sticky Ribs & Pork Belly
Intre timp am fiert si orezul basmati Shan’shi care are o aroma grozava! Am aranjat pe un platou o movila de orez si deasupra am asezat coaste de porc lipicioase.
Cum sunt la gust? Grozave!! Desi aparent sunt multe condimente si sosuri, fiecare are un rol important in echilibrarea gustului final: zaharul brun sau mierea dau dulceata necesara caramelizarii, sosul de soia (sau pt wok) da sarea si aromele asiatice, otetul de orez da aciditatea (acreala) perfecta, ghimbirul, usturoiul si ceapa verde aduc prospetimea iar piperul szechuan impreuna cu sosul si fulgii de chili aduc iuteala, focul, viata!
Cum este carnea? Senzationala! Frageda, suculenta, dulceaga. Pica singura de pe oase si iti umple gura si sufletul cu texturi si arome asiatice incredibile. Sa incercati neaparat aceste coaste de porc lipicioase!
Delicatetea orezului parfumat basmati aduce tranchilitatea, the cosy factor, le bien-être.
Puteti face si niste legume la wok (stir fry) cu orez sau noodles – reteta aici.
CONCURS pentru cititori
Acceseaza pagina oficiala a campaniei „Savori Urbane prezinta Shan’shi – The Asian Connection”, lasa un comentariu, distribuie pagina pe Facebook, Google+, Twitter sau Pinterest si poti castiga un set complet format din 18 ingrediente asiatice Shan’shi + 1 wok cu capac + set de ustensile (exact ca si cele primite de noi). Idei de retete asiatice se gasesc pe site-ul oficial Shan’shi.
In plus, pe pagina campaniei gasesti retete asiatice gatite de alti 10 bloggeri, invitatii nostri. Puteti urmari campania si pe Facebook, pe pagina Savori Urbane si la hashtagurile oficiale #shanshi si #theasianconnection
Senzationale!
[…] procedura de preparare se preteaza si la coaste de porc, fructe de mare (creveti) sau fasii subtiri de carne de vita (se modifica timpii de gatire in […]
[…] Alte coaste marinate si glazurate (in stil asiatic) gasiti aici. […]
super!
Vă salut, cu respect! Vă rog frumos să mă ajutați cu un sfat. Credeți că e OK să le fac la cuptor (acoperite sau la pungă) la temperatură mică, după care să le termin pe grătar. Le-aș face în prima fază acasă și le-aș termina în altă parte, pe grătar.
Mulțumesc frumos
Da, poti. Vezi si reteta asceasta https://savoriurbane.com/coaste-de-porc-marinate-la-cuptor-sau-gratar-bbq/
Multumesc tare mult!
Nu ati spus cand se adauga otetul
Cand se pun sosurile de soia si condimentele. Multumesc pentru atentionare!
Excelenta reteta. Am incercat-o de vreo 3 ori pana sa ajung la un rezultat exceptional. Sotia mea e de nationalitate chineza, locuim in China, avem toate ingredientele in bucatarie by default, dar inca nu am mancat ceva atat de gustos facut de soacra mea in casa. Pe la restaurante mai nimerim. As vrea sa trimit mirosul din casa prin internet altor prieteni sa le fac pofta. Recomand sa gatiti fara graba, fara intensitate, iar timpii din reteta sa ii folositi ca si ceva relativ. Aveti ochi, nas, ca sa observati cand trebuie intoarse, sau daca adaugi apa, sau sunt complet gatite.
Numai bine!!!
Ooo… ce complimet frumos mi-ai facut 🙂 Mai ales ca stai direct „la sursa”! Stiu ca europenii si americanii distorsioneaza rau bucataria asiatica si o adapteaza pe gusturile lor insa eu am incercat sa respect (cat am putut) retetele respective. Ma bucur ca am nimerit aceste sticky ribs si ca s-au pliat li pe gustul vostru. Va mai asteptam pe la noi 🙂
la ce temperatura se lasa la cuptor?
Scrie in reteta „Am mai lasat tava pe aragaz pana a inceput sa coloteasca, apoi am mutat-o in cuptorul incins la 180 C.”
[…] Coaste de porc lipicioase-glazurate în stil asiatic – vezi aici. […]