Prăjitură cu cafea și frișcă – rețeta de Boema de pe vremuri

9

servire prajitura boema cu cafea si frisca naturala

Prăjitură cu cafea și frișcă – rețeta de Boema de pe vremuri. Cum se face prăjitura Boema cu mousse de cafea și blat pufos cu cacao? Prăjitură de casă cu cafea și frișcă naturală. Rețete de prăjituri de casă. Rețete cu cafea espresso. Rețete cu frișcă.

Cred că această prăjitură cu cafea și frișcă este una dintre cele mai fine pe care le-am făcut în ultima vreme. A fost foarte apreciată atât de familie cât și de prietenii care au savurat-o. Un blat pufos cu cacao, un strat aerat și lejer de mousse de cafea și un decor generos din frișcă naturală – acestea sunt componentele prăjiturii Boema de pe vremuri. Da, în anii ’80 se găsea în cofetării această variantă de Boema cu cafea și frișcă.

cea mai buna prajitura cu cafea si frisca boema savori

O prăjitură pufoasă și delicată, total diferită de clasica prăjitură Boema din Rețetarul de Cofetărie din 1965. Aceea era mai „greoaie”, se făcea cu cremă de unt cu cacao și cu glazură extrem de dulce din fondant. Am făcut și acea rețetă și o puteți citi aici.

Prajitura Boema reteta de cofetarie autentica de pe vremuri savori urbane

Doar blatul și decorul de frișcă naturală s-au păstrat de la acea versiune. În locul cremei de unt a apărut o șarlotă delicioasă de cafea, mult mai puțin dulce.

reteta boema cu cafea si frisca

Bineînțeles că reușita acestei rețete stă în calitatea ingredientelor și în respectarea pașilor de preparare. Frișca trebuie să fie naturală, gelatina în cantitate moderată iar cafeaua de calitate trebuie preparată sub formă de espresso concentrat și aromat.

La finalul rețetei vă așteaptă un GIVEAWAY grozav!

5.0 from 4 reviews
Prăjitură cu cafea și frișcă - rețeta de Boema de pe vremuri
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tavă de 20x30 cm cu prăjitură cu cafea și frișcă
Ingrediente - savoriurbane.com
Blat pufos cu cacao
 • 4 ouă
 • 100 g zahăr
 • 75 g făină
 • 25 g cacao
 • 1 praf de sare
 • 1 plic zahăr vanilat
Mousse de cafea:
 • 3 ouă
 • 150 g zahăr
 • 200 ml cafea espresso concentrată (naturală)
 • 1 plic zahăr vanilat
 • un praf de sare
 • 10 g gelatină foi sau granule
 • 500 ml smântână dulce pentru frișcă cu min. 30% grăsime (naturală)
Decor:
 • 500 ml smântână dulce pentru frișcă cu min. 30% grăsime (naturală)
 • 25 g zahăr pudră
 • 1 plic zahăr vanilat
 • 50 g fulgi de ciocolată rasă
În plus:
 • 75 ml lichior de ciocolată sau cafea pentru stropit blatul (opțional)

 

Cum se face această prăjitură cu cafea și frișcă – rețeta de Boema de pe vremuri?

Deoarece blatul prăjiturii Boema se răcorește mai repede decât crema tip mousse de cafea este indicat să începem cu cea din urmă.

Cum se face crema de cafea sau mousse cu espresso și frișcă naturală?

Ce cafea folosim pentru prăjitura Boema?

Pentru reușita acestei creme vă recomand să folosiți o cafea tare și concentrată tip espresso (ristretto). Eu am ales espressorul care prepară mai multe tipuri de cafea și dispune de sistemul AES (Aroma Extraction System) ce adaugă un pas important procesului de extracție a cafelei: acesta distribuie o cantitate mică de apă peste cafeaua presată pentru a îmbogăți aroma cafelei. Astfel, cafeaua simplă devine extraordinară! Are râșniță de cafea incorporată precum și un sistem (Cappuccinatore) cu 3 funcții: realizează o spumă densă de lapte, distribuie apă fierbinte și încălzește laptele. Mai multe despre espressorul Melitta puteți citi.

Mi-a plăcut foarte mult deoarece este compact, nu ocupă mult spațiu (are doar 20 cm lățime) și se folosește foarte ușor. Imediat după despachetare am pus cafea boabe în compartimentul special, am umplut rezervorul cu apă și am trecut la treabă. Poți alege unul dintre cele 3 nivele de intensitate a cafelei, setezi cantitatea de apă (între 30 și 220 ml) în funcție de cana pe care dorești să o folosești și apeși butonul pentru o ceașcă sau cel pentru două cești dacă dorești să prepari două cafele simultan.

Eu am ales să prepar de 3 ori câte 2 ceșcuțe de cafea ristretto (espresso concentrat). Puteți folosi și boabe de cafea decofeinizată în cazul în care doriți să oferiți această prăjitură cu cafea și frișcă și celor mici.

Ce cafea grozavă! Nu vă pot descrie aromele care mi-au invadat bucătăria și pofta de cafea care m-a apucat instantaneu 🙂 M-a suprins foarte plăcut și faptul că espressorul Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk este silențios și nu produce zgomot deranjant în timpul măcinarii sau preparării cafelei. Despre brandul Melitta pot să vă spun că are origine germană iar numele lui este chiar cel al inventatoarei hârtiei de filtru pentru cafea: Melitta Bentz din Dresda. În anul 1908 Melitta Bentz a patentat această invenție care a a revoluționat prepararea cafelei. Am fost de nenumărate ori la Dresda și, pe lângă vizitele la Muzeul Zwinger sau la manufactura de porțelan de la Meissen, am admirat opulenta vilă-palat a familiei Bentz de pe malul Elbei.

Am folosit această cafea espresso pentru a prepara crema prăjiturii Boema. Pentru început am pus foile de gelatină la hidratat într-un vas cu multă apă rece. Dacă folosiți gelatină granule atunci aveți nevoie de cca. 200 ml de apă rece. Gelatina este un produs natural obținut din piele, oase și cartilaje de vită sau porc.

Într-un castron metalic am pus 3 ouă întregi, un praf de sare, 150 g zahăr și un plic de zahăr vanilat. Am turnat cafeaua espresso răcorită și am amestecat totul cu un tel. Am creat o Bain Marie (baie pe abur) așezând castronul metalic peste o oală în care fierbe puțină apă (cam 2-3 degete de apă). Am amestecat cu telul constant până ce amestecul a atins 74 C (verificate cu termometrul). Aceasta este temperatura de siguranță pentru ouă. Dacă nu aveți termometru atunci vă orientați după timp: 9-10 minute. Aveți grijă să nu faceți omletă!

Am dat jos castronul de pe abur. Am stors foile hidratate de gelatină și le-am pus în crema fierbinte. Dacă folosiți gelatină granule atunci o puneți cu totul deoarece apa s-a absorbit în ea. Am amestecat bine cu telul și am lăsat crema la răcorit – durează cca. 45-60 de minute până ce ajunge la temperatura camerei (cca. 25 C). În acest răstimp m-am ocupat de blatul pufos cu cacao pentru prăjitura cu cafea și frișcă dar am mai și amestecat ocazional în castronul cu crema de cafea pentru a verifica stadiul ei de răcire și gelificare.

Blat pufos cu cacao pentru Boema cu cafea și frișcă

Am pus cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Pentru blat am separat ouăle. Am pus abușurile cu un praf de sare într-un castron curat și le-am bătut albușurile spumă tare (cu mixerul). Am adăugat zahărul și vanilia și am continuat baterea până ce am obținut o spumă densă și lucioasă (ca la bezea). Am turnat și gălbenușurile și am mai mixat 1 minut. Apoi am cernut deasupra făina și cacaoa și le-am incorporat cu spatula (nu cu mixerul) prin mișcări largi de sus în jos. Nu este nevoie de praf de copt deoarece aerul acumulat în spumă este cel mai bun agent de creștere.

Așa arată compoziția de pandișpan cu cacao: aerată și cu ținută. Am ales o tavă de 20 x 30 cm (adâncă de 4 cm) pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Am turnat aluatul în ea și l-am nivelat cu spatula.

Am dat tava la cuptor (preîncins) și am copt blatul 20 de minute la 170 C. Imediat după coacere am răsturnat pandișpanul pe un grilaj de bucătărie și i-am îndepărtat hârtie de copt. L-am lăsat la ventilat și răcorit cca. 20-30 de minute. Puteți prepara acest blat și cu o zi în avans.

blat cu cacao pufos si gustos

După răcirea completă am întors blatul cu fața în sus și am tăiat un strat subțire de câțiva milimetri de la suprafața lui ca să-l îndrept (nu este obligatoriu să faceți asta). Apoi am tapetat tava cu hârtie curată de copt (mototolită și desfăcută) având grijă ca aceasta să îmbrace bine și pereții. Puteți folosi și un cadru metalic reglabil cu înălțime de măcar 7 cm. Am așezat blatul în tavă și l-am stropit cu puțin lichior de ciocolată sau de cafea. Puteți sări peste acest pas deoarece blatul este foarte moale și fraged și nu necesită însiropare propriu zisă.

Este important să pregătim tava cu blatul înainte de a ne apuca să montăm crema de cafea cu frișcă deoarece aceasta se încheagă rapid și riscăm să nu o mai putem turna.

Cum se amestecă crema de cafea cu gelatină cu frișca naturală bătută?

Smântâna dulce trebuie să fie foarte rece, scoasă direct din frigider. Folosim doar smântână naturală cu min. 30% grăsime. Am bătut frișca doar pe 3 sferturi (adică nu foarte tare) așa cum am arătat aici. Nu este nevoie de zahăr deoarece crema de cafea este dulce.

Cum se bate frisca naturala din smantana reteta pas cu pas

Multe gospodine sunt stresate de momentul amestecării cremelor cu gelatină cu frișca bătută. De ce? Deoarece frișca este foarte rece iar gelatina se întărește aproape instantaneu la contactul cu ea. Este greșit să turnăm baza de cremă în frișcă! Observație: dacă crema de cafea s-a răcit prea tare și s-a închegat puteți să o reîncălziți un pic pe baia de abur și o lăsați din nou la răcit.

V-am arătat și la Tortul Diplomat sau la Trio Chocolate cum se procedează: pun 1/3 din frișcă în castronul cu cremă și amestec bine cu un tel.

Astfel obțin o bază de cremă aerată și temperată. Apoi pun restul de frișcă și trec la omogenizarea acesteia cu mișcări largi de sus în jos (nu amestecăm energic!).

În final folosesc o spatulă de silicon pentru a fi sigură că am incorporat bine toată frișca în cremă (tot cu mișcări largi de sus în jos). Gata!

De-acum ne mișcăm repede pentru că acest mousse de cafea cu frișcă va începe să facă priză (să se închege). Am turnat crema de cafea cu frișcă peste blatul din tavă și am nivelat totul cu o spatulă.

Am tras o folie alimentară de plastic peste tavă fără a atinge suprafața cremei. Această prăjitură cu cafea și frișcă sau Boema trebuie dată la frigider pentru măcar 6 ore, cel mai bine peste noapte.

A doua zi am scos-o de la rece și arăta exact cum trebuie: bine închegată. Nu vă stresați dacă suprafața nu este perfect netedă sau dacă vi s-a lipit folia de ea deoarece oricum prăjitura Boema cu cafea va fi ornată cu frișcă. Vedeți în poză că și hârtia de copt se desprinde cu ușurință iar marginile prăjiturii pot fi îndreptate ușor cu cuțitul.

Cum se ornează prăjitura Boema cu cafea și frișcă?

După ce am îndreptat marginile prăjiturii am decis să o tai în pătrate cu latura de cca. 5-6 cm. Ies cca. 15-20 de bucăți, în funcție de dimensiunea la care le tăiați.

Am bătut 500 ml de smântână dulce pentru frișcă (rece, scoasă direct din frigider) pe care am îndulcit-o cu puțin zahăr pudră și am aromatizat-o cu zahăr vanilat. Am pus frișca într-un poș cu dui mare stelat (pungă cu șpriț) și am decorat bucățile de prăjitură cu cafea modelând aveline mari („moațe”). Sfatul meu este să le decorați cu frișcă chiar înainte de servire deoarece este mai ușor să păstrăm la frigider prăjitura Boema nedecorată (acoperită cu folie de plastic) și poșul cu frișcă bătută și îndulcită. În plus, frișca naturală nu stă „încremenită” ca cea artificială (zisă vegetală) și se lasă după 2-3 ore dacă este pusă pe torturi sau prăjituri.

cum se portioneaza si orneaza prajitura boema cu cafea si frisca (2)

Servire prăjitură cu cafea și frișcă – Boema

Această prăjitură cu cafea și frișcă sau Boema arată grozav! Am decorat-o cu câțiva fulgi de ciocolată rasă.

Prăjitură cu cafea și frișcă - rețeta de Boema de pe vremuri savori urbane

Este delicată și elegantă. O prăjitură cu cafea și frișcă ca pe vremuri. Aroma și gustul intens de cafea naturală sunt asigurate de performanța espressorului Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk.

reteta prajitura cu cafea si frisca

În secțiune se vede cât de lejeră și aerată este crema de cafea chiar dacă are gelatină. Este ușoară ca un fulg, nu cauciucată și densă. Blatul este pufos iar decorul de frișcă cu fulgi de ciocolată completează perfect acest desert de gală.

felie de prajitura cu mousse de cafea cu frisca si gelatina

Melitta vă pune la dispoziție și o aplicație pentru telefon (Companion App). Descarcă aplicația Melitta Companion, disponibilă atât pe Android cât și pe iOS și selectează aparatul pe care îl deții. Pe pagina „MyMelitta” vei avea acces la informații foarte utile despre cafea, precum alegerea gradului perfect de râșnire a boabelor de cafea, importanța procesului de prăjire a boabelor, de ce apa utilizată este atât de importantă și alte informații importante. Tot în pagina principală vei avea acces și la tutoriale ce te vor învăța cum să schimbi filtrul de apă, cum încălzești lapte și cum cureți corect espressorul Melitta.

Totodată vei avea acces la o colecție de rețete de cafea: de la cappuccino cu spumă densă de lapte, și până la un espresso puternic și latte macchiato.

cum facem prajitura pufoasa cu mousse de cafea si frisca

Giveaway pentru cititori

Dragilor, pentru a putea prepara o prăjitură cu cafea și frișcă exact ca cea de mai sus vă invităm să vă înscrieți la acest giveaway organizat de Melitta România! Puteți câștiga un espressor Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk (exact ce cel folosit de mine în această rețetă) în valoare de 2399,99 lei (prețul poate suferi modificări în funcție de promoțiile curente).

Ce pași trebuie să faci pentru a te înscrie la acest giveaway?

 1. Să apreciezi (Like) paginile de Facebook Melitta România și Savori Urbane
 2. Să apreciezi și să distribui (Share) public (ca să putem verifica) postarea ACEASTA
 3. Să lași un comentariu pe pagina de Facebook Savori Urbane la postarea ACEASTA (click aici) sau pentru mobil CLICK AICI care anunță acest giveaway (nu pe blog). În acel comentariu te rugăm să răspunzi la următoarea cerință 

NUMEȘTE UN AVANTAJ AL ESPRESSORULUI MELITTA CAFFEO SOLO & PERFECT MILK PE CARE L-AM FOLOSIT MAI SUS! 

(vei găsi 6 avantaje detaliate și ilustrate cu imagini )

NU se iau în considerare comentariile de pe blog sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 24.02.2020 și se încheie în 04.03.2020 orele 23:59.

Alegerea câștigătorului va fi random iar rezultatul va fi anunțat aici (pe blog) și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 05.03.2020.

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorul va trebui să furnizeze Organizatorului (Skin Media SRL): numele, prenumele și adresa completă. Acestea pot fi transmise pe email la [email protected] sau prin mesaj privat adresat paginii Savori Urbane de pe Facebook. Calea juridică este exclusă.

UPDATE – EXTRAGEREA CÂȘTIGĂTORULUI

Fericita câștigătoare a acestui espressor este Anca Ioana Isac!!! Felicitări! Te rugăm să ne contactezi fie prin mesaj privat pe pagina de Facebook Savori Urbane fie prin email trimis la [email protected] Video cu extragerea poate fi găsit aici.

Tot cu acest espressor am preparat cafeaua cu care am însiropat pișcoturile pentru Tiramisuvezi aici rețeta originală italiană a acestui desert celebru!

Tiramisu original - rețeta italiană autentică savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu această minunată prăjitură cu cafea și frișcă și că veți prepara și voi în curând prăjitura Boema!

Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri de casă

reteta prajitura cu cafea si nuca

 

9 COMENTARII

 1. Buna,prajitura arata bestial,imi aduce aminte de copilarie,este pusa pe lista de incercari.Va multumesc ptr retetele bune care le scrieti,va urmaresc cu mare drag.O zi minunata va doresc !

 2. […] Dragilor, pentru a putea prepara un Tiramisu original, exact ca cel de aici, vă invităm să vă înscrieți la acest giveaway organizat de Melitta România! Puteți câștiga un espressor Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk (exact ce cel folosit de mine în această rețetă) în valoare de 2399,99 lei (prețul poate suferi modificări în funcție de promoțiile curente). CLICK AICI PENTRU DETALII + REGULAMENT! (la finalul rețetei prăjiturii Boema) […]

 3. Bună Oana,
  Îmi permit să îți spun pe nume pentru că deja simt acest grup ca pe o familie, iar tu ești o prietena de nădejde. Fac dulciuri și mâncare de pe site-ul Savori, de mult timp. Nu reușesc mereu să fac poze și să postez, dar am făcut reclamă prin intermediul celor care s.au delectat cu minunațiile care au ieșit de fiecare dată.
  Acum am o întrebare, pentru că vreau sa fac de Paste prăjitura Boema cu crema de cafea. Câte prăjituri ies la cantitățile date? Mă gândesc că e suficient de mare prăjitura, pentru o persoană. Mulțumesc mult! Pentru tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: