Dovlecei la borcan simpli sau in suc de rosii pentru iarna. Reteta de dovlecei conservati pentru iarna. Puteti face si compot de dovlecei urmand reteta aceasta. Trei conserve de legume simple si ieftine, fierte si sterilizate direct in borcan.
Iarna putem folosi acesti dovlecei conservati la ciorbe, tocanite, ghiveci sau alte mancaruri cu sos sau la salata de dovlecei cu maioneza, iaurt si usturoi – vezi aici reteta.
Tot din dovleceii pusi la borcan in apa cu sare se face si salata de vinete (economica) – vezi aici reteta.
Multa lume este amatoare de dovlecei, nu doar in timpul verii. Daca in sezon ei cost sub 1 leu kilogramul, iarna ajung la 10-12 lei. Ca vinetele. Multi au dovlecei in gradina, crescuti organic, fara chimicale si doresc sa se bucure de ei tot timpul anului. Din acest motiv se fac aceste conserve de dovlecei la borcan, simple, in suc de rosii (sau bulion) sau compot. Exact la fel se procedeaza si la reteta de compot de dovlecei, adaugand apa si zahar (in locul sarii). Veti vedea mai jos.
Aici avem peste 30 de retete cu dovlecei.
Dovlecelul este o legume foarte frageda, cu un continut mare de apa (peste 90%), asemanatoare cu castravetele. De aceea nu se recomanda congelarea lor in stare cruda. Apa inghetata isi mareste volumul si rupe tesuturile delicate rezultand niste chestii flescaite dupa decongelare.
In poza de mai sus vedeti diferite soiuri de dovlecel, toate fiind potrivite pentru conservarea la borcan. Din pacate, dovlecelul nostru autohton (de gradina) – cel verde deschis, este si cel mai apos dintre ele. Zucchini lungi sau sferici sau dovlecelul patison (stelat) au textura mai densa, mai putin apoasa.
Si asa, la borcan, dovleceii nu trebuie fierti (sterilizati) mai mult de 15-20 minute pentru ca se inmoaie excesiv.
In functie de preparatul la care doriti sa folositi dovleceii conservati, va ofer atat varianta simpla (in apa cu sare), pe cea de compot cat si pe cea in suc de rosii sau bulion.
Intr-un borcan de 640 ml incap cam 350-400 g de dovlecel crud, restul spatiului fiind umplut cu lichid (apa sau suc de rosii). Eu pun putina sare in fiecare borcan pentru un gust mai placut, respectiv zahar la compot. Voi puteti multiplica reteta in functie de necesitati.
- 400 g dovlecei taiati in cuburi mari
- 150 ml apa sau suc de rosii
- ½ lingurita sare neiodata (pentru muraturi)
- 2 liguri de zahar
- 1 felie de lamaie
Cum se face reteta de dovlecei la borcan simpli sau in suc de rosii pentru iarna?
Cum se pregatesc dovleceii pentru conservat?
Mai intai am spalat dovleceii intregi, cu coaja cu tot. Apoi i-am decojit in strat subtire cu peelerul si le-am indepartat tulpina si varful cu floarea uscata. I-am despicat in doua ca sa vad cum stam cu semintele si cu filamentele – erau fragede si mici. Daca aveti dovlecei maturi va trebui sa le scobiti interiorul.
Apoi am taiat fiecare dovlecel in cuburi mari.
Mi-am pregatit borcanele si capacele spalate si sterilizate – asa cum am descris aici pe larg.
Dovlecei la borcan in apa cu sare sau zahar (compot de dovlecei)
Pentru versiunea „natur” am umplut borcanele cu cuburile de dovlecei, apasandu-le usor ca sa stea cat mai inghesuite (fara a le strivi).
In fiecare borcan am pus cate 1/2 lingurita sare si am turnat apa rece pana aproape de buza borcanului.
Pentru compot de dovlecei
Nu puneti sare ci 2 linguri bune de zahar si o felie de lamaie. Puteti pune si putin zahar vanilat. Umpleti borcanul cu apa.
Dovlecei la borcan cu sos de rosii sau bulion
E o diferenta intre sosul de rosii si bulion (reteta aici). Primul nu are niciun fel de asezonare (nici zahar, nici sare) si este mai fluid decat bulionul. Am incercat sa fac reteta aceasta si cu suc proaspat stors (crud) de rosii insa nu a iesit prea bine din punct de vedere estetic. La fiert, sucul crud de rosii s-a precipitat, a format o spuma rosiatica granulata. Daca nu va deranjeaza acest aspect este ok. In cele de mai jos am folosit suc de rosii scazut – reteta aici.
Ca si mai sus, am umplut borcanele cu cuburile de dovlecel si am turnat sucul de rosii peste ele. In fiecare borcan am pus cate 1/2 de lingurita de sare.
Am inchis bine borcanele cu capacele metalice si le-am scuturat de cateva ori ca sa se distribuie sarea sau zaharul.
Cum si cat se fierb (sterilizeaza) conservele de dovlecei la borcan?
Toate borcanele cu dovlecei au aterizat intr-o oala mare cu apa (asternuta cu o carpa de bucatarie) si au fost fierte 20 de minute (cronometrate din momentul in care apa din bain marie incep sa fiarba). Aici gasiti toate detaliile si sfaturile utile despre sterilizarea conservelor (dunstuit).
De cand am pus oala pe foc si pana am stins focul a durat cca. 60 de minute – depinde de numarul de borcane si capacitatea oalei in care se fierb. Dupa sterilizare borcanele se lasa in oala pana ce se racesc complet.
Pastrarea dovlecei in apa cu sare, compot sau in suc de rosii
Asa arata borcanele cu dovleceii conservati. Pot merge direct in camara unde se vor pastra bine peste 1 an.
Puteti face si dovlecei murati cu usturoi si cimbru – reteta aici.
Sau salata picantă de dovlecei cu usturoi în oțet – rețeta aici.
Daca sunteti amatori de dovlecei, va invit sa incercati neaparat si delicioasa dulceata cu lamaie si vanilie – dovlecei confiati. O delicatesa a carei reteta o gasiti aici.
Sper sa va fie de ajutor aceste 3 retete simple de dovlecei conservati la borcan, pentru iarna. Sunt curioasa pe care o veti testa prima: dovlecei in apa cu sare, compot de dovlecei sau pe cea de dovlecei in sos de rosii la borcan.
Aici gasiti mai multe retete de conserve din legume si fructe
[…] Iarna puteți face această salată din dovlecei puși la borcan (cei în apă cu sare) – vezi aici rețeta. […]
[…] Dacă aveți mulți dovlecei, atunci vă recomand să-i conservați la borcan: simpli sau în suc de roșii – vezi aici. […]
[…] Dacă aveți foarte mulți dovlecei, puteți să-i puneți la borcan în apă cu sare sau în suc de roșii – vezi aici cum se fac. […]
Buna ziua!In reteta menționați faptul că doveceii nu s-ar fierbe la bain-marie mai mult de 15 min,pt ca se pot inmuia,în schimb ca si timp de pregătire spuneti 60 de min….va rog sa imi explicați.
20 de minute e fierberea efectiva. cele 60 de minute cuprind si timpul in care oala cu borcane se incalzeste etc.
[…] dovlecei la borcan – reteta aici […]
Buna mi se par toate ideile foarte faine,as vrea sa le fac pe toate trei,insa am o nelamurire,nu le pot face si in cuptor?nu am o oala asa incapatoare si mi-ar fi mai utila varianta mentionata.Daca este ok sa pun borcanele in cuptor,cat timp le las,tot ca la compot 20 de minute?multumesc mult pentru idei
Poti si la cuptor. Vezi aici sfaturile https://savoriurbane.com/cum-se-fierb-sterilizeaza-conservele-la-bain-marie-in-oala-cu-apa/
Pentru legume la tigaie, pot fi folosiți conservați in apa? Multumesc
[…] dovlecei la borcan – simpli sau în sos de roșii (vezi aici) […]
Asa cum v-am mai spus, am mare incredere in retele voastre. Si, chiar daca parea ca anul acesta nu vor lega rod nici dovleceii, nici castravetii, incet, incet s-au umplut rafturile cu borcane de castraveti si dovlecei murati. Am pus si ceva la congelator dar as vrea tare mult sa pun ceva la borcan. Am acum un ronde de nice (am vazut si in pozele tale) si doi dovlecei la metru. Vreau sa fiu sigura ca nu se vor muia peste iarna. Acum doi ani am pus dupa reteta cuiva cunoscut (no name) si s-au muiat. Si as vrea sa fac si un pic de dulceata, cum spui tu, doua borcane, pot folosi orice tip de dovlecei? Am facut dulceata din patlagele verzi dupa reteta voastra si a fost grozava! Multumesc!