Cum se face un platou cu brânzeturi și fructe proaspete sau confiate?

4

idei platou gustari aperitive cu fructe branza dulceata nuci alune

Cum se face un platou cu brânzeturi și fructe proaspete sau confiate? Ce tipuri de brânză se aleg pentru un platou asortat? Ce fructe se potrivesc cu brânzeturile? Ce vinuri se potrivesc cu brânzeturile franțuzești? Rețete de gustări și aperitive. Rețete cu brânză.

Este vară, este foarte cald și ne gândim la preparate care nu necesită gătire, care să nu ne țină în bucătărie și care să ne scoată din încurcătură în cazul în care avem musafiri sau pur și simplu dorim să ne răsfățăm cu ceva deosebit.

Un platou cu brânzeturi și fructe este o soluție perfectă în acest caz. Se aranjează în câteva minute, arată grozav de bine și conține mai multe tipuri de brânză, fructe proaspete și nuci. Bineînțeles că un pahar de vin bun completează perfect combinația de mai sus.

ce vinuri se potrivesc cu branzeturile frantuzesti

În mod tradițional francezii încheie mesele cu brânză și fructe dar acestea pot fi oferite și ca „singur fel” în cadrul unei întâlniri cu prietenii sau al unei cine în familie.

Combinația sărat-dulce-acrișor este o noutate pentru multe persoane care, până recent, știau doar de tradiționala telemea cu roșii și ceapă verde. Papilele gustative se educă, la fel și creierul. Nu spuneți „nu” din start ci luați-o ca pe o provocare.

Cum se face un platou cu brânzeturi și fructe proaspete sau confiate reteta savori urbane cora

În Ardeal și Banat suntem crescuți cu fripturile de porc sau rață servite împreună cu compot de prune, vișine sau piersici. La fel, vara facem supe din fructe (vișine, piersici, pere) sau asociem rasolul de vită împreună cu un sos dulce acrișor de mere.

pregatire platou branzeturi camembert cora roquefort

Îmi aduc aminte că la 10 ani (în anii ’80) am gustat pentru prima dată brânză maturată de Năsal împreună cu câteva boabe de strugure. Tatăl meu m-a îndemnat să o fac și am fost fascinată de acea combinație grozavă! În anii ’90 am avut șansa să vizitez Franța de mai multe ori și să descopăr sutele de feluri de brânzeturi din galantarele magazinelor de acolo. M-am simțit în paradis! Sunt o mare amatoare de brânzeturi și nu mă deranjează dacă acestea poate că miros ciudat. Le păstrez la frigider în recipiente închise ermetic dar și așa „aroma” lor se simte destul de pregnant.

Dincolo de acest miros este un gust sublim! Adevărul e că sunt unele sortimente care-ți „mută nasul” (Limburger sau Munster de exemplu) dar care sunt de un rafinament ieșit din comun. Nu le respingeți din start! Dacă niște milioane de oameni de pe planetă le apreciază și le mănâncă în mod curent înseamnă că e ceva de capul lor.

CONCURS PENTRU CITITORI!

La finalul rețetei vă așteaptă și un GIVEAWAY fain: 4 obiecte de menaj deosebite oferite de cora România!

banner paine fara framantare

În cele ce urmează vă arăt cum am selectat eu brânzeturile și fructele pentru a compune acest minunat platou. Important: scoateți brânzeturile de la frigider cu măcar 30 de minute înainte de aranjarea pe platou! Savoarea maximă este atinsă la temperatura camerei.

Cum se face un platou cu brânzeturi și fructe proaspete sau confiate?
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6-12 porții
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 3-10 feluri de brânză (moale, tare, albastră)
  • 3-4 feluri de fructe proaspete (struguri, piersici, pere, smochine, nectarine, pepene galben)
  • 3-4 feluri de fructe deshidratate sau confiate (curmale, smochine, caise, prune etc)
  • pâine albă și integrală
  • biscuiți sărați sau dulci
  • miere, dulceață, piure de fructe
  • nuci, alune, migdale, fistic

 

Cum se aleg brânzeturile și fructele pentru un platou asortat?

Câte tipuri de brânză se pun pe un platou?

Nu există reguli fixe cu privire la acest aspect dar ar fi bine să avem minimum 3 sortimente de brânză. Limita superioară nu este stabilită și ține de bugetul fiecărei gazde precum și de pasiunea acesteia pentru brânzeturi. În general se pun cam 6-7 feluri de brânză dar nu e greșit să puneți 10 sau 12. Eu am ales toate brânzeturile din gama proprie oferită de cora România și puteți descărca lista cu produsele chiar aici (produsele sunt disponibile în limita stocului dar pot găsi produse similare). cora are o selecție fabuloasă de brânzeturi franțuzești cu origine controlată – adică chiar „de la mama lor”. Sunt excepționale! La fel și celebrele brânzeturi elvețiene Emmentaler și Gruyere.

ingrediente pentru platou cu branzeturi cora savori urbane

Cum calculăm necesarul de brânză pentru 6 persoane? Care este cantitatea pentru o persoană?

Dacă platoul este oferit ca desert și încheie o masă atunci cantitatea de brânză ar fi de cca. 50 g/persoană respectiv 300 g pentru 6 persoane. Dacă platoul este unicul fel prezentat, atunci mergem cu 170-200 g de brânză/persoană respectiv 1,2 kg brânzeturi la 6 persoane. Nu vă zgârciți și mai bine puneți mai mult pe platou deoarece puteți recupera și refrigera ce rămâne. Eu aș lua cca. 1,5 kg de brânzeturi pentru 6 persoane. Nu este greșit dacă puneți și mezeluri crud-uscate pe platou (jambon, cârnați, salamuri – toate feliate extra subțire – însă eu am preferat să merg strict cu brânză și fructe.

Cum alegem sortimentele de brânză?

Putem selecta brânzeturile în funcție de regiune geografică: brânzeturi franțuzești, italiene, elvețiene, germane, românești, iberice, britanice, austriece etc. Nu este greșit dacă mixăm aceste „nații” de brânză și oferim ce este mai bun din fiecare zonă.

Un alt criteriu de selecție ar fi cel după tipul de lapte din care este preparată brânza: de vacă, de capră, de oaie, de bivoliță. Putem aranja 3-5 feluri de brânzeturi de capră în diverse stadii de maturare sau cu diverse adaosuri (cenușă, verdețuri, nucă etc).

Sunt mai multe criterii general acceptate de selecționare a brânzeturilor și ar fi bine să aveți pe platou măcar câte un fel din fiecare categorie.

  • brânză moale: Camembert, Brie, Reblochon,
  • brânză tare: Comte, Abondance, Mimolette, Cantal
  • brânză albastră (cu mucegai nobil): Roquefort, Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne

Vă recomand ca măcar un fel de brânză să fie notoriu, cunoscut de majoritatea mesenilor! Mergeți la sigur cu Brie sau Camembert.

Eu am ales din gama cora Camembert, Petit Saint-Paulin (cu crustă oranj), Sacremeux, Mimolette.

Am ales și Brie, cuburi d’Emmental (sau Gruyere) și 2 feluri de brânze moi „Brique” din lapte de vacă și oaie.

Precum și brânză proaspătă de capră, brânză P’tit rond.

Și clasica brânză cu mucegai albastru Bleu d’Auvergne.

Vedeți mai sus că unele brânzeturi sunt prezentat sub formă de rotocol, altele sunt sectoare, altele sunt felii sau cuburi.

Ce fructe se potrivesc cu brânza? Ce dulcețuri alegem pentru un platou cu brânzeturi?

Fructele variază și ele în funcție de sezon: vara oferim mai multe fructe proaspete (struguri, pere, nectarine, piersici, smochine, pepene galben) pe când iarna punem mai multe fructe confiate sau deshidratate (caise, smochine, curmale), dulcețuri, pastă de fructe (peltea), miere sau citrice. Nu trebuie să lipsească miezul de nucă, alune, migdale, fistic sau caju – pentru nota „crunchy” (crocantă).

Iată bucățele de peltea de fructe (Pates de fruits d’Auvergne), miere cremoasă, struguri, nuci și brânzeturi.

peltea de fructe cu branzeturi nuci alune fistic

M-am bucurat enorm că am găsit la cora dulceață de cireșe albe – o delicatesă!

Iată și o dulceață faină (BIO) de portocale amare, o miere cremoasă polifloră și dulceața de cireșe albe.

miere cora, dulceata de cirese albe dulceata de portocale

Tot la cora am găsit migdale și fistic.

M-am gândit că biscuiții umpluți cu smochine și prune ar merge tare bine cu brânzeturile și nu m-am înșelat. La fel și piureul natural neîndulcit din măr cu mango și fructul pasiunii. Este acrișor și foarte parfumat!

Vedeți piureul cremos de mai sus așezat în micul recipient oval.

branza cu pere nectarine struguri pasta de fructe migdale nuci

Pâine, biscuiți și vinuri pentru brânzeturi nobile

Acest platou cu brânzeturi și fructe este însoțit de pâine de mai multe tipuri, crackers (biscuiți sărați), grisine (în cazul platourilor în stil italian). Vă las aici rețeta de baghete de casă precum și pe cea a pâinii cu maia naturală (aici).

Vinul roșu sec ales de mine a fost „L’Âme du Terroir Lussac Saint Emilion”. Un vin echilbrat, perfect pentru această combinație de fructe cu brânzeturi. El se servește la temperatura camerei. Puteți debuta și cu un vin spumant alb sec, bine răcit și apoi să treceți la vinul roșu.

vin rosu sec frantuzesc L'Ame du terroir, Lussac Saint Emilion

branza fructe si vin rosu

Cum se aranjează un platou cu brânzeturi și fructe?

Pentru „impresia artistică” este bine să alegem suporturi rustice: tocătoare mari de lemn, plăci de ardezie sau similare. Cum spuneam și în introducere, am scos brânzeturile de la rece și le-am lăsat 30 de minute pe masa de bucătărie (la „șambrat” – adică să ajungă la temperatura camerei – „chambre”).

Aranjarea tuturor componentelor de mai sus pe platou se face într-o „grațioasă alandala” 🙂 Am lăsat camembertul întreg, în cutia lui. Dulceața și piureul de fructe le-am pus în mici recipiente cu lingurițe. Mierea  fost plasată central împreună cu ustensila specială din lemn.

cum aranjam un platou cu branza fructe nuci

Am tăiat bucăți mai mari și mai mici din brânzeturi și le-am răspândit pe platou astfel încât acestea să fie aproape de fiecare mesean. Am pus la dispoziție și cuțitele speciale pentru porționat/feliat bucățile mai mari de brânză. Puteți pune mici etichete (scobitori cu etichete) pe fiecare sortiment de brânză pentru a le fi mai ușor mesenilor să le identifice.

Fructele au fost spălate și tăiate fie în felii (perele), jumătăți (piersicile, nectarinele, smochinele proaspete), fie în ciorchini de câteva boabe (strugurii). Alunele, nucile, fisticul se pot presăra la întâmplare. La fel și bucățelele de peltea de fructe.

Mesenii au avut farfurii (sau suporturi) și tacâmuri proprii cu care s-au servit de pe platoul general. Nu apucăm nimic cu mâna ci ne ajutăm de tacâmuri pentru a transfera brânza și fructele pe farfuria sau suportul individual.

farfurie suport cu selectie de branzeturi fructe si pahar de vin

Vinul și fructele ajută la „curățarea palatului” și ne pregătesc pentru următorul fel de brânză. Pâinea oferită poate fi baghetă, pâine cu secară, pâine cu maia naturală. Este bine să avem măcar două feluri de pâine pregătite: una albă și una integrală.

camembert cu struguri miere si vin rosu

Ce fain e să guști dintr-un pic de brânză picurată cu un strop de miere și însoțită de un bob de strugure sau de o felie de pară! O explozie de gusturi și arome! Mai iei o gură de vin și continui. Acest platou cu brânzeturi și fructe este o rețetă infailibilă pentru o seară reușită cu prietenii sau cu familia! Eu aș putea trăi cu brânză și fructe 🙂

Daca vrei să te apuci de rețetă și nu ai ingredientele, le poți comanda în regim de ridicare drive (de la magazin, cumpărăturile fiind pregătite gratuit de echipele cora), le aștepți acasă sau pot veni prin aplicația Food Panda în doar 60 de minute, daca nu mai ai rabdare. Poți descărca de AICI lista cu ingredientele necesare și linkurile directe către magazinul online coraConsultă pe site localitățile în care poți avea livrare: https://www.cora.ro/faq sau https://www.cora.ro/termeni-si-conditii.

GIVEAWAY PENTRU CITITORI (CONCURS)

Dragilor, cora România vă oferă un premiu grozav compus din 4 produse:

  • un platou din lemn de bambus (cu capac) pentru brânzeturi
  • un set servire aperitive (cu platou rotativ și multe recipiente, accesorii)
  • un platou compartimentat pentru aperitive
  • un cutit special

Valoarea totală a premiului este de 275 lei.

Câștigătorul unic trebuie să îndeplinească cumulativ cele 3 cerințe de mai jos.

CE PAȘI TREBUIE SĂ FACI PENTRU A TE ÎNSCRIE LA ACEST CONCURS?

  1. Să apreciezi (Like) paginile de Facebook cora România și Savori Urbane
  2. Să apreciezi (Like), să distribui (Share) public postarea (ca să putem verifica)
  3. Să lași un comentariu pe pagina de Facebook Savori Urbane la postarea ACEASTA (click aici) sau pentru mobil CLICK AICI care anunță acest concurs (nu pe blog). În acel comentariu să etichetezi un prieten și să răspunzi la următoarea cerință: 

Numiți 3 feluri de brânzeturi din gama cora folosite de mine la acest platou!

NU se iau în considerare comentariile de pe blog sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 08.08.2020 și se încheie în 16.08.2020 orele 23:59.

Alegerea câștigătorului va fi random (cu Facebook Comment Picker) iar rezultatul va fi anunțat aici (pe blog) și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 17.08.2020.

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, câștigătorul va trebui să ne contacteze prin mesaj privat adresat paginii Savori Urbane de pe Facebook în termen de 48 de ore de la anunțarea lui. Datele personale oferite voluntar de acesta vor fi folosite exclusiv pentru expedierea premiului. Calea juridică este exclusă.

Cum se face un platou cu brânzeturi și fructe proaspete sau confiate savori urbane

UPDATE 17 AUGUST 2020 – EXTRAGEREA CĂȘTIGĂTORULUI

Am ales câștigătorul prin Random Facebook Picker (vezi video aici). Danandre Butnaru din Suceava este fericita câștigătoare a premiului oferit de cora România! Felicitări, Danandre! Te rugăm să ne contactezi în termen de maximum 48 de ore prin mesaj privat adresat paginii de Facebook Savori Urbane!

Produsele marca proprie cora le puteti gasi in hipermarketurile cora din Bucuresti, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Bacau, Constanta, Drobeta Turnu-Severin si Ploiesti sau online pe www.cora.ro

Dacă sunteți amatori de platouri asortate cu aperitive atunci vă recomand să aruncați un ochi și aici.

Bufet suedez idei de preparate reci festive Savori Urbane

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: