Compot de rubarba si clafoutis cu capsuni. Cu ciocolata! Rubarba si capsuni = match made in heaven. Capsunile imi plac doar crude sau dulceata. Sa n-aud de capsuni gatite in prajituri. Devin complet fade si inestetice. Pacat de ele! In schimb crude, pe post de topping, pot eleva orice prajitura, budinca sau crema oricat de amarata ar fi. Ce sa mai zic de inghetate? Ce bun este parfait-ul din capsuni! Doar capsuni, zahar pudra vanilat si frisca. Trebuie sa-l fac zilele acestea.
Clafoutis – un clasic la bucatariei franceze pe care-l iubesc de cand ma stiu. Strabunica Buia il facea cu cirese si visine. Eu il fac cu cirese si migdale (si bucatele de martipan). L-am incercat si cu caise, piersici, prune sau chiar cu fructe din compot (iarna). Iese perfect de fiecare data! Daca tot am cumparat rubarba din piata am zis sa o folosesc si intr-un clafoutis si intr-un compot.
Da, compotul de rubarba! Amintiri din copilarie, din vacantele petrecute la bunicii din Sibiu. In gradina lor crestea rubarba (acolo ii zice „rabarber” – de la sasi) cu frunze maaaari si tije rosiatice. Cat era vara de lunga strabunica facea compot proaspat din aceste tije si-l tinea in frigider. Ce parfumat si racoritor era! In compotul ei pluteau rondele de lamaie si batoane de vanilie. Cateodata il facea cu scortisoara. Nebunie! Imi punea compot de rubarba cu polonicul in boluri de supa si mereu ma atentiona: ai grija ca e rece! Mananca-l incet! Ca o limonada era. Ce sa mai spun despre cat de bine merge compotul acesta cu branzeturi si paine sau alaturat unor fripturi (in cazul acesta se inlocuieste vanilia cu 1-2 batoane de scortisoara). Traznet! In Ardeal si Banat s-a gasit mereu rubarba in piete (si prin gradini). Am vazut ca au adus acum si prin supermarketuri. Ce se mai poate face cu ea? Strudele! Tot in combinatie cu lamaie (coaja rasa) si vanilie. Sau prajituri simple de genul pandispan cu fructe (cum se face cel cu visine).
Clafoutisul este una dintre cele mai rapide si simple prajituri. Practic este un aluat de clatite mai gros care se toarna peste fructe proaspete si se coace 40-50 de minute. Simplu!!! Conteaza ingredientele acestui aluat: oua, lapte, frisca naturala, zahar vanilat si unt (pentru uns forma). Am vazut in ultimele luni ca circula pe internet ceva reteta de asa zisa „prajitura inteligenta” – fix asta e clafoutis! Le place romanilor sa schimbe numele si la filme si la prajituri. De-acum sa stiti ca ati facut clafoutis! (desi ar trebui sa aiba fructe).
- 500g fructe proaspete sau din compot (in cazul acesta tije de rubarba)
- 6 oua intregi
- 160g zahar tos (eu am folosit brun)
- 200g faina alba
- 200ml lapte rece
- 200ml frisca naturala pentru batut 30% grasime (daca nu aveti puneti alti 200ml lapte)
- 100g ciocolata amaruie
- putina coaja rasa de lamaie
- optional 30g fulgi de migdale
- putina sare
- miezul de la un baton de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon
- 60g unt pentru uns forma
- capsuni pentru garnisit
- 500g tije rubarba
- 1 lamaie medie (zeama si cojile ramase dupa stors)
- sirop din 1,5L apa si 250g zahar tos
- ½ baton de vanilie sau scortisoara
Mod de preparare clafoutis cu capsuni, rubarba si ciocolata
Am pregatit ingredientele, am cantarit zaharul si faina si am masurat laptele (frisca era deja in pahar de 200 ml). Am spalat capsunile si le-am pus la scurs intr-o strecuratoare.
Rubarba se curata foarte usor. Se spala bine tijele si se taie capetele „obosite”. Cu un cutit mic si ascutit se jupoaie efectiv coaja pornind de la un capat si tragand in jos. Iese perfect sub forma de panglici subtiri. Nu trebuie jupuita foarte gros! Tijele curatate le-am taiat in cuburi. Rubarba este foarte frageda si se dezintegreaza rapid la copt sau fiert. Am pregatit si ciocolata neagra tocand-o mare, din cutit.
Intr-un castron incapator am spart cele 6 oua si le-am batut bine cu mixerul impreuna cu un praf de sare, zaharul brun (sau tos alb) si vanilia. Cand s-a dizolvat zaharul si compozitia a devenit spumoasa am pus intreaga cantitate de faina si apoi am inceput sa subtiez treptat cu lapte si frisca naturala (pentru batut). Aluatul a iesit mai gros decat unul de clatite. Daca se fac cocoloase se poate strecura prin sita.
Am incins cuptorul la 180C. Am ales un vas de ceramica mai larg dar cu pereti mai inalti (de 5-6 cm) pe care l-am uns cu unt.
Am turnat aluatul in vas si am presarat bucatelele de rubarba si ciocolata. Se duc oricum singure spre fundul vasului asa ca e bine daca stau o vreme la suprafata. Am pus deasupra si o mana de fulgi de migdale si am bagat forma la copt pentru 50 de minute.
E gata! Ce bine miroase a vanilie si lamaie! Clafoutisul meu a crescut ca un sufleu si s-a rumenit la suprafata. Pepitele de ciocolata au devenit cremoase si fulgii de migdale s-au aurit. Mai trebuie sa astept sa se racoreasca. Clafoutis cu capsuni, rubarba si ciocolata este bun la temperatura camerei sau usor caldut.
Mod de preparare Compot de rubarba
Pana s-a copt clafoutis-ul am avut timp sa fac compotul de rubarba. Intr-o oala am pus 1,5L apa la fiert impreuna cu zaharul, zeama si coaja de la 1 lamaie si un baton de vanilie sau scortisoara. Am lasat siropul sa clocoteasca incet vreo 10 minute dupa care am adaugat cuburile de rubarba. De acum e aproape gata. L-am mai lasat 2-3 minute la foc mic si apoi l-am tras deoparte. L-am acoperit cu un capac si l-am lasat la racorit. Mai pe seara l-am transferat in frigider. Nebunie de bun! Chiar daca rubarba se dezintegreaza in filamente. Gustul este unic!
Mod de servire Compot de rubarba si clafoutis cu rubarba, ciocolata si capsuni
Bun, s-au racorit! Si clafoutis-ul si compotul. Am ales farfurii vesel colorate care sa contrasteze placut cu capsunile si mici sosiere din sticla pentru compot. Am portionat clafoutis-ul si am decorat fiecare farfurie cu sferturi de capsuni. Fiecare a primit si cate un pic de compot de rubarba pentru turnat deasupra. Combinatie de vara! Dulce-acrisoara, cremoasa…. pepite de ciocolata neagra alternand cu bucatele de rubarba si capsuni completate de compotul refrisant si parfumat.
Petru compot am un mic comentariu. Tijele nu trebuie neaparat curatate si eu pricedez asa: tai cuburi pregatesc apa petru compot si cand clocoteste pun rabarbarul asez caoacul si trag de o parte pana se raceste cuburile raman intregi se inmoaie dar nu se imprastie si oastreaza mai multe vitamine .Persoanelor care le-am dat rabarbar si acest sfat sunt foarte multumite
imi face feste modulul de comentarii Facebook de aici si nu am remarcat opinia ta. este foarte corect ceea ce spui si sa stii ca si eu las coaja de multe ori pe rubarba. si pentru culoare!
imi face feste modulul de comentarii Facebook de aici si nu am remarcat opinia ta. este foarte corect ceea ce spui si sa stii ca si eu las coaja de multe ori pe rubarba. si pentru culoare!
[…] a facut in anii trecuti un clafoutis foarte fain cu rubarba si ciocolata, servit cu capsuni proaspete (reteta […]
N-am mai auzit de aceasta reteta, sa vedem cum iese 🙂
[…] compot de rubarbă – rețeta aici […]
[…] Tot din rubarbă facem și compot – vezi aici cum. […]