Carne la garniță – rețeta de friptură în untură la borcan

7

Carne la garniță - rețeta de friptură în untură la borcan Savori Urbane

Carne la garniță – rețeta de friptură în untură la borcan. Cum se face carne la garniță, găleată, cantă sau borcan? Rețeta de carne friptă cu untură pusă la borcan. Carne și cârnați la garniță, în untură de porc.

Această carne la garniță a fost și va rămâne (cred) o mâncare studențească foarte îndrăgită. Toți studenții se bucură când primesc de acasă câte un borcan cu carne sau cârnați în untură. Este un fel de mâncare practic, ușor de transportat și de păstrat. Nu necesită refrigerare și rezistă bine în cămară (sau pe pervaz 🙂 ) timp de mai multe luni.

Și bunicii sau străbunicii noștri puneau carne la garniță pentru că nu existau frigidere. În șpais erau conservele pentru iarnă, în pod erau șuncile și slănina, de grindă atîrnau cârnații. Carnea trebuia și ea conservată cumva și această metodă era una la îndemână.

În garniță se păstrau bine untura, carnea și cârnații. Bunicii noștri păstrau așa o parte din cărnurile rămase de la taierea porcului precum și cârnații proaspeți,neafumați, prăjiți imediat după preparare. Așa ceva se mănâncă și în Austria (Fleischchmalz în Tirol și Steiermark), rillettes in Franța dar și în Ungaria sau Serbia. În Ardeal se numește „carne sau cârnați la cantă”. Prin Oltenia am auzit de „carne sau cârnați la găleată”.

Așa arată o garniță sau o cantă: un recipient metalic emailat cu baza evazată și prevăzut cu capac. În cante sau garnițe se trasnportă și laptele sau apa proaspătă sau se păstrează la loc răcoros untura simplă sau carnea și cârnații prăjiți și acoperiți cu untură. Garnițele din imagine au volume cuprinse între 10-30 L. În ziua de azi mai rar păstrăm cârnați sau carne la garniță, fiind un recipient extrem de mare. De aceea se folosesc borcane. Avem congelatoare și câmări și mulți dintre noi punem 2-3 borcane cu cârnați la garniță doar din nostalgie.

Despre carnea și cârnații la garniță, cantă, borcan sau găleată

Dacă credeți că acești cârnați sau carnea la garniță se fac oricum… vă înșelați! Veți vedea că procedeul este un pic diferit și că fiecare etapă are explicații stiințifice logice, așa cum v-am obșnuit și până acum. Dacă îi faceți de mântuială, așa o să-i aveți!

Trebuie să respectăm niște reguli de igienă alimentară pentru ca bucățile de carne să se păstreze cât mai mult în condiții optime. Regulile le-a învățat și tata de la bunica lui (străbunica mea). De asemenea, dacă dorim să punem carne împreună cu cârnați la garniță sau la borcan atunci va trebui să prăjim separat cele două componente și să le așezăm, la final, în același borcan. Asta pentru că au timpi de gătire diferiți. Aici vedeți cum se fac cârnații pentru pus la borcan. Deci nu frigem totul la grămadă, umplem borcanele și turnăm untura prăjită deasupra…

Puteți face și pui la garniță (bucățele sau rillettes) – vezi aici rețeta.

Pate de pui din carne de pui la garniță - rețeta de confit sau rillette de pui savori urbane 1

Untura folosită la prăjirea cârnaților sau a cărnii este una de casă pe care o facem după această rețetă – adică rămâne de la prepararea jumărilor. În cele ce urmează o vom numi „untură albă” pentru a o diferenția de cea oranj, adică saftul, sosul în care s-a prăjit carnea și care NU se toarnă peste ea în borcane!

Saftul/sosul se mănâncă separat. Atât această carne la garniță cât și cârnații la borcan se păstrează în untură albă, proaspătă.

Vă dau rețeta pentru o bucată de carne (pulpă) de cca. 400 g care mi-a încăput într-un borcan de 600 ml. Depinde mult și de cât de grasă este carnea și de cât scade la prăjit.

Carne la garniță rețeta de friptură în untură la borcan
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 borcan de 600 ml
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 400 g pulpă, spată de porc sau bucăți de carne grasă
  • 400 g untură de porc
  • 1 linguriță rasă de usturoi granulat
  • sare
  • piper negru boabe
  • chimen
  • paprica (boia dulce)

Cum se face carne la garniță – rețeta de friptură în untură la borcan?

Cum se prăjește carnea pentru a fi pusă la garniță?

Am luat o bucată de pulpă de porc, nu foarte grasă (aș fi preferat o bucată mai grasă).

Am tăiat carnea bucățele de 4-5 cm. Am pus-o într-o oală sub presiune (kukta) și am condimentat-o bine. Carnea trebuie condimentată ca și cum ați face o friptură obișnuită. Puneți sare și condimente pentru că altfel carnea nu va avea absolut nici un gust. Gândiți-vă că această carne este scoasă din borcan și se consumă ca atare. Nu trebuie să fie ceva fad ci să vă ducă cu gândul la o friptură.

Am adăugat și o lingură bună de untură și vreo 150 ml apă.

Am închis ermetic capacaul oalei sub presiune și am lăsat carnea să se gătească 60 de minute (din momentul în care începe să fâsâie). Dacă nu aveți kukta puteți să faceți friptura și în cuptor, într-un vas termorezistent cu capac (la 200 C timp de o oră și jumătate – veți încerca cu furculița).

După ce carnea este deja moale, se desface ușor cu furculița, am lăsat-o la scăzut fără capac. Trebuie să sfârâie și să se rumenească, semn ca toată apa s-a evaporat. Este foarte important să scăpăm de apă deoarece ea este responsabilă de râncezire și de apariția mucegaiurilor. Fără apă nu există nici mucegai.

Cum se pune în borcane cu untură carnea friptă?

Am strecurat friptura și am recuperat untura portocalie în care s-a prăjit. Cu ea facem altceva. Am scos bucățile de carne pe un platou separat.

Apoi am așezat carnea în borcan. Am încălzit untura albă doar cât să devină fluidă (fără să o topesc complet) și am turnat-o peste carne. Am scuturat borcanul bine să se așeze și să iasă aerul. Untura nu se topește complet deoarece ea trebuie să fixeze și să acopere bucățile de carne. Dacă ea ar fi ca uleiul (topită) atunci carnea ar pluti în ea. Logic.

Untura rămasă (cea portocalie, saftul fripturii) este un deliciu! Am pus-o și pea ea, separat, într-un borcan mai mic. Cum să arunci așa bunătate? Aceasta se ține în frigider și se poate păstra și o saptămână. Ea nu se pune peste carne în borcan deoarece va râncezi ușor (are urme de apă).

Servire Carne la garniță – rețeta de friptură în untură la borcan

Iată cele două borcane: cel mare cu carne la garniță și cel mic cu untura rămasă de la prăjire. Borcanul mare merge la cămară iar cel mic la frigider.

Când ne e poftă de o carne la garniță este suficient să deschidem un borcan. Această friptură în untură se consumă atât rece cât și reîncălzită. Carnea este faină, untura de casă este cremoasă, mâncarea ARE GUST! Nu uitați să condimentați bine carnea! Mai mult, sarea este și un foarte bun conservant.

cea mai buna carne la garnita reteta pas cu pas

Este minunată această friptură la borcan! Nouă ne place să o mâncăm cu ceapă roșie și pâine proaspătă.

cum se face carne la garnita carne in untura la borcan

Dacă ești amator de friptură țărănești simple atunci te invit să citești și această rețetă.

Friptura simpla de porc - bucati la cuptor reteta savori urbane

Sau pe cea de piept de porc scăzut cu usturoi (înăbușit) la tigaie – vezi aici.

Piept de porc cu usturoi la tigaie - rețeta de friptură scăzută savori urbane

Merită să încerci și tu această rețetă de carne la garniță sau de friptură de porc în untură, la borcan!

Aici găsiți mai multe rețete de friptură de porc, purcel, vită, vițel, rață, gâscă, pui, iepure, miel etc

cea mai buna friptura de porc la cuptor

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: