Jumări de porc cu bere, usturoi și cimbru rețeta de jumări crocante și aromate

2

Jumări de porc cu bere, usturoi și cimbru rețeta de jumări crocante și aromate. Cum facem jumări din slănină de porc în baiț de bere cu usturoi și cimbru? Cum se face untura aromată de porc? Rețete de jumări de casă în stil ardelenesc.

Jumări de porc cu bere, usturoi și cimbru rețeta de jumări crocante și aromate savori urbane

Tare faine-s jumările de porc dacă sunt bine făcute: rumene, crocante și aromate! Rețeta aceasta este una aparte și vă va încânta cu siguranță.

Aceasta rețetă de jumări de porc băițuite în bere ne-a fost oferită de draga noastră prietenă Delia Neuwirth care este și moderator în Grupul Savori Urbane. Delia locuiește acum în Statele Unite însă nu și-a uitat rădăcinile ardelenești. Rețeta aceasta provine din Valea Bârgăului (jud. Bistrița-Năsăud). Delia a rememorat vremurile din casa părintească în care se tăia porcul și se făceau mezeluri delicioase dar și jumari de porc și untură faină care se păstra peste iarnă în cante mari de metal emailat cu capac perforat.

Tot în ele se puneau și cârnații în untură (la garniță) – rețeta aici.

Sau carnea de porc friptă și apoi cufundată în untură sau carnea la garniță – rețeta aici.

Carne la garnita reteta de friptura la borcan Savori Urbane

De ce avem nevoie pentru a prepara aceste jumări de porc cu bere, usturoi și cimbru?

  • o tablă bună de slănină de pe burtă, din aceea înaltă de un lat de mână, cu fâșii de carne fine prin ea, tot alb și roz să fie (tip kaiser). Fără șoric pe ea! Puteți folosi însă și slănină albă compactă, fără carne.
  • bere blondă, de calitate, cât să acopere bucățile de slănină. Nu puneți bere neagră, cu arome sau bere roșie! Musai Pilsner!
  • căței de usturoi feliați pe lungime.
  • cimbru uscat – după gust, poate fi mai mult sau mai puțin.
  • un vas de tuci sau o tigaie antiaderentă. Eu folosesc cu succes o tigaie largă, antiaderentă și cu fund gros, unde mi se rumenesc frumos și rapid jumările. Prefer să stau 10 minute în plus, să le fac în mai multe rânduri, decât să stau 3 zile la frecat un vas de tuci după gătire. Pentru tigaie am un capac special perforat (tip sită) cu rol antistropire.

La noi în familie (la Arad) se fac jumări cu lapte (nu cu apă) iar acestea sunt deosebit de faine și de rumene – vezi aici rețeta.

paine prajita cu untura usturoi ceapa rosie jumari de casa

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 350-400 g de jumări (restul este untură).

5.0 from 2 reviews
Jumări de porc cu bere, usturoi și cimbru rețeta de jumări crocante și aromate
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: cca. 350 g jumări
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1,5 kg tablă de slănină fără șoric (cu sau fără inserții de carne)
  • 1 sticlă de 500 ml de bere blondă
  • 10-15 căței de usturoi
  • 1 linguriță rasă de cimbru uscat

 

Cum se fac jumări de porc cu bere, usturoi și cimbru rețeta de jumări crocante și aromate?

Cum se băițuiește slănina pentru jumări cu bere?

Se taie tabla de slănină fâșii cu muchia de 1,5 cm și înălțimea cât e tabla de slănină.
Se pune slănina tăiată pentru jumări într-un vas și se prepară un baiț din bere blondă cu usturoi feliat și cimbru. Baițul se toarnă peste bucățile de slănină și trebuie să le acopere.

Se lăsă slănina în acest baiț pentru minimum 12 ore, la frigider, în caserolă acoperită.
Nu e suficient câteva ore! Trebuie să aibă timp să se impregneze cu aromele din baiț. Slănina, fiind bloc de grăsime, nu e precum carnea, nu absoarbe rapid aromele din marinadă. De aceea ea are nevoie de expunere mai îndelungată.

Cum se prăjesc jumarile de porc cu bere?

A doua zi se scurg bine bucățile de slănină, se tamponează ușor cu șervete absorbante și se pun la topit în tigaie antiaderentă așezată pe foc iute. Vor începe să lase grăsime, să se topească.

Se supraveghează jumările și se învârt cu o paletă până se rumenesc frumos pe toate părțile.

Apoi se scurg bine de grăsime (cu o paletă perforată) și se scot într-un castron.

cum se fac jumari de porc cu bere cimbru si usturoi (3)

Nu vă pot descrie aromele din bucătărie!! Și, cum spuneam la început, prefer să lucrez în mai multe tranșe, nu cu toate jumările de la început. Așa că tot acum se scurge și filtrează untura, se șterge bine tigaia cu șervete și se pornește o nouă tură de jumări. Delia ne-a spus că a făcut 5 ture de jumări în 60 de minute.

Servire jumări crocante și aromate cu usturoi, bere și cimbru

Jumările de porc cu bere se sărează după prăjire și se mănâncă cu pâine și ceapă – în cel mai pur stil ardelenesc 🙂 Sunt crocante, rumenite, extrem de gustoase și de aromate! Se pot păstra ulterior la frigider și o lună.

reteta jumari de porc baituite in bere cu usturoi si cimbru

Untura se filtrează caldă prin sită deasă (se poate așterne cu filtru de hârtie pentru cafea) și apoi se păstrează în borcane închise cu capac (la frigider sau în cămară răcoroasă). După răcirea ea se solidifică și devine albă. Este o untură cu arome de usturoi și cimbru care poate fi folosită la preparate sărate: sărățele, pogăcele, fripturi de porc, pui, rață sau gâscă sau pur și simplu întinsă pe felii de pâine.

Tot cu untura asta faină se pot face cartofi prăjiți sau cartofi noi falși (așa le zicea străbunica) – vezi aici rețeta.

O altă rețetă faină de jumări este cea din grăsime de rață, gâscă, găină sau curcan – vezi aici. Ies niște jumări crocante și o untură foarte aromată.

cele mai bune jumari crocante de rata sau gasca

Mulțumim, Delia, pentru rețeta grozavă de jumări de porc cu bere, usturoi și cimbru!!! Să o încercați și voi!

Aici găsiți multe rețete de preparate din porc (mezeluri de casă) în stil ardelenesc sau bănățean.

cele mai bune mezeluri naturale de casa carnati sangerete slanina lebar proaspata de porc

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: