Pastă de jumări simplă sau cu ceapă – rețeta ardelenească de familie

2

Pastă de jumări simplă sau cu ceapă - rețeta ardelenească de familie savori urbane

Pastă de jumări simplă sau cu ceapă – rețeta ardelenească de familie. Cum se face pasta din jumări de porc pentru pogăcele? La ce se folosește pasta fină de jumări? Rețete tradiționale. Rețete cu jumări și untură de porc.

Pasta de jumări simplă sau cu ceapă roșie este o specialitate din zona fostului Imperiu Austro-Ungar. Apare cu precădere în zona Ardealului, în Ungaria si zonele de graniță ale Austriei cu Ungaria, respectiv în Burgenland. În limba maghiară se numește „tepertökrém„. În Ungaria se găsește de cumpărat în variantă natur și cu ceapă roșie, la caserole de 250 g. În Austria și Bavaria această pastă din jumări se numește Grammelschmalz sau Griebenschmalz și se servește unsă pe felii de pâine. Este adesea acompaniată de ceapă tocată, castraveciori murați sau cubulețe acrișoare de măr (sursa).

Cât de delicioase sunt pogăcelele cu jumări (tepertös pogácsa, Grammelpogatschen)! Rețeta lor o găsiți aici.

Pogăci cu jumări - rețeta ardelenească de pogăcele fragede savori urbane

Despre pasta din jumări

În fiecare an facem jumări și untură din slănină de porc – rețeta aici. Jumările sunt fain rumenite iar untura este albă, aromată și foarte gustoasă.

Pasta tarinabilă de jumări se face prin măcinarea jumărilor. Se poate prepara fie natur (doar cu jumări, sare, piper și un adaos minim de untură), fie cu ceapă roșie sau (rar) cu muștar. În general nu se pune usturoi și nici paprică (boia) sau chimen.

Se poate face pastă și din jumări de gâscă sau rață – vezi aici cum se fac acestea.

cum se fac jumarile de gasca sau rata rumene crocante

Dacă doriți să faceți o pastă pentru pogăcele atunci veți prepara varianta natur sau eventual cea cu ceapă roșie. Variantele cu ceapă sau cu usturoi sunt pentru consum imediat deoarece aceste legume cresc perisabilitatea acestei paste de jumări.

cum se face pasta din jumari de porc

Dacă doriți să aveți în frigider o pastă de jumări care să reziste timp mai mult (până la 2-3 luni) atunci sub nicio formă nu adăugați ceapă sau usturoi pentru că acestea lasă apă, se oxidează și devin indigeste. Pasta cu ceapă sau usturoi se consumă în 1-2 zile.

Culoarea pastei de jumări este ușor portocalie de la jumările care au fost rumenite corect. Dacă jumările sunt fără culoare (albicioase) atunci și pasta va avea o culoare neapetisantă, palidă. Unii adaugă un pic de boia (paprika) pentru culoare (dar în general nu se pune).

Noi avem mereu în frigider un borcan cu pastă simplă de jumări (cu sare și piper). În copilarie tata ne făcea pâine prăjită unsă cu ea. Un deliciu! Deasupra așeza rondele subțiri de ceapă roșie.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 350 g pastă de jumări simplă sau cu ceapă.

Pastă de jumări simplă sau cu ceapă - rețeta ardelenească de familie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 350 g pastă de jumări
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 250 g jumări de porc
  • sare
  • piper
  • 50 g untură
  • opțional: 1 ceapă roșie medie sau 2-3 căței de usturoi
  • și/sau 2 lingurițe de muștar

 

Cum se face pastă de jumări simplă sau cu ceapă – rețeta ardelenească de familie?

Ingrediente pentru pastă din jumări de porc cu ceapă roșie sau simplă, cu sare și piper

Am folosit jumări de casă, frumos și corect rumenite, untură și o ceapă roșie. Aceasta trebuie consumată în maxim 2 zile.

ingrediente pentru pasta de jumari cu ceapa rosie si untura reteta savori urbane

Mod de preparare pastă fină din jumări de porc

Am pus jumările într-un procesor alimentar echipat cu cuțite (chopper). Bunica folosea mașina de tocat (manuală) echipată cu sită fină. Pasta ieșea mai grunjoasă decât cea procesată electric. Dacă se trecea de 2 ori prin mașina de carne atunci pasta ieșea mai fină.

Am mărunțit bine de tot jumările, apoi am adăugat untura, sarea și piperul. Atenție la sare! Dacă jumările sunt sărate trebuie să fiți precauți. Pasta din jumări cere destul de mult piper, așa că nu m-am zgârcit. Untura se pune pentru extra cremozitate dar NU este necesară dacă alegeți varianta cu muștar.

preparare reteta pasta din jumari macinate cu ceapa rosie (2)

Așa arată pasta de jumări procesată bine: are textură extrafină. După gust puteți alege și o variantă mai grunjoasă, dar nouă ne place această pastă fină de jumări.

În final am adăugat si ceapa roșie tocată. Am procesat-o câteva secunde împreună cu crema de jumări. După gust puteți adăuga la final 1-2 lingurițe de muștar dar atunci NU mai puneți untură!

Servire pastă din jumări de porc cu sau fără ceapă

În 5 minute am făcut o minunată pastă cu jumări cu ceapă roșie.

cea mai buna pasta din jumari ardeleneasca

Se poate servi pe paine proaspătă albă sau neagră, pe pâine prăjită. Întotdeauna o garnisim cu cubulețe sau rondele subțiri de ceapă roșie. Cum spuneam mai sus, puteți face pastă simplă de jumări (cu sare și piper) pe care să o garnisiți cu ceapă în momentul servirii. Nu e nevoie să puneți ceapa în compoziție.

felie de paine unsa cu pasta de jumari macinate cu ceapa sare piper

Dacă sunteți amatori de specialități tartinabile atunci vă recomand și pasta din șuncă afumată măcinată – rețeta aici. Este o specialitate austriacă din Stiria (Steiermark) și se sevește cu hrean ras și semințe de dovleac.

Pasta de sunca macinata (1)

Cred că v-am făcut poftă cu această pastă de jumări simplă sau cu ceapă și că veți testa  rețeta noastră ardelenească de familie!

Aici găsiți mai multe rețete de aperitive și gustări.

6 rețete de aperitive rapide reci pentru platouri festive savori urbane

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: