Bombe cu vișine din vișinată – rețeta simplă de bomboane „bețive” din biscuiți. Cum se fac bombele cu vișine zise „bețivane”? Bomboane din salam de biscuiți. Bomboane de casă cu vișinată sau rom.
Unele dintre deserturile copliăriei noastre au fost și aceste bombe cu vișine. Drept este că noi, copiii, nu prea aveam voie să le mâncăm deoarece vișinele din interior erau bine alcoolizate. Exact asta ne plăcea! Mi-aduc aminte că, împreună cu verișoara mea, le cam furam de pe mesele festive 🙂 Ne cam pișcau la limbă dar ne plăceau!
Această rețeta veche și simplă de bombe cu vișine este foarte practică deoarece dă o utilitate vișinelor scoase din vișinata de casă. Presupunem că ați făcut vișinată după rețeta noastră de aici:
Am făcut această bomboane cu vișine din vișinată și biscuiți cu ocazia evenimentului caritabil lansat de prietenul nostru Jozsef Frederik (aka Jozsibacsi).
La acest eveniment s-au gătit ficăței de pui cu ceapa la o tigaie uriașă cu vreo 2 m diametru iar Savori Urbane a venit cu desertul 🙂
Mai sus vedeți o cutie imensă cu bombe cu vișine dar și alte 3 tăvi cu prăjituri cu fructe:
- plăcintă cu smântână, piersici și zmeură – rețeta aici
- plăcintă țărănească cu brânză, iaurt și piersici, nectarine – rețeta aici
- prăjitură pufoasă cu mac și piersici – rețeta aici
Toate au avut un succes nebun iar banii strânși prin vânzarea lor au fost donați Asociației Integra din Arad ( Banca Transilvania IBAN RO82BTRL00201205U05061XX INTEGRA Asociația persoanelor cu dizabilități mentale Cif 26707880)
Observație: aceste bomboane cu vișine nu sunt pentru copii însă puteți adapta rețeta folosind vișine și suc din compot (în locul vișinatei). Nu vor avea însă aceeași savoare.
Compoziția lor este similară cu cea a salamului de biscuiți – vezi aici cum îl facem noi (cu sirop fiert nu cu lapte care fermentează!).
Din ingredientele de mai jos rezultă circa 35-40 buc. bombe cu vișine din vișinată. Eu am făcut porție dublă și mi-au ieșit cca. 80 de bucăți – depinde de cât de mari sau mici le modelați.
- 150 g zahăr
- 250 g apă
- 900 g biscuiți cu unt
- 120 g unt 82%
- 50 g cacao
- 100 g stafide sau merișoare uscate
- 100 ml vișinată
- vanilie (1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract)
- sare
- 150 g vișine din vișinată (scurse)
- 50 g nucă de cocos
Cum se fac bombe cu vișine din vișinată – rețeta simplă de bomboane „bețive” din biscuiți?
Cum se inmoaie stafidele?
Am pus stafidele la înmuiat în 100 ml de vișinată timp de măcar 30 de minute. Apoi le-am stors și le-am pus la scurs într-o strecurătoare. Vișinata scursă din ele NU se aruncă!!
Cum se pregătește siropul?
Pentru sirop am pus la fiert zahărul cu apa și le-am lăsat să dea câteva clocote. Am luat cratița de pe foc, am adăugat untul și după ce acesta s-a topit am pus și vișinata în care s-au înmuiat stafidele. Am lăsat siropul la răcorit.
Cum se face compoziția pentru bombe cu vișine din vișinată?
Am mărunțit biscuiții cu robotul sau punându-i într-o pungă și zdrobindu-i cu sucitorul. Trebuie să rămână și bucățele mai mari deci nu-i facem făină.
Am adăugat cacaoa cernută peste biscuiții mărunțiți.
Deasupra am turnat siropul cu unt.
În final am adăugat si aromele și stafidele și am frământat cu grijă. În funcție de biscuiți se poate să vă mai trebuiasca 2-3 biscuiți sau un pic de sirop. Am obținut o pastă modelabilă.
Am lăsat la scurs vișinele din vișinată.
Cum se modelează aceste bombe cu vișine?
Cu ajutorul unei linguri am scos porții mici de compozitie și în mijloc am format o adâncitură pentru vișină. Cu mâna udă i-am dat forma de bilă și am tăvălit-o prin nucă de cocos. Diametrul bombelor mele a fost de cca. 3,5 cm.
Acum doar răbdare ne mai trebuie să formăm toate bombele cu vișine.
Aici puteți să-i implicați și pe cei mici. Rând pe rând s-a umplut tava cu bomboane cu vișine din vișinată 🙂
Bombele cu vișine sunt gata! Hai să ciocnim un păhărel de vișinată de casă și să gustăm o bomboană. Sunt buuune 🙂 Bombele cu vișine se pot păstra la frigider (în cutie închisă) și timp de o lună, fără probleme. Fiind făcute cu sirop fiert de zahăr (nu cu lapte) le face foarte puțin perisabile. Bomboanele pot fi intercalate pe platouri asortate cu alte fursecuri și prăjituri.
O altă rețetă faină este cea a biluțelor cu rom și nucă de cocos care se fac din blat pandișpan (sau margini de prăjituri) – vezi aici.
Sau cea a bomboanelor Raffaello cu nucă de cocos – vezi aici.
Puteți încerca să faceți și niște delicioase bomboane fondante cu cocos, nuca, cacao sau cafea – reteta aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de bombe cu vișine din vișinată și să ne spui cum ți s-au părut 🙂
Buna ziua in general nu fac mai mult de o prajitura simpla dar bomboanele cu visine sunt o slabiciune de copil , reteta e minunata va felicit . Am facut duminica si s-au bucurat de aplauze la scena deschisa . Multumesc Cu respect.
Super 🙂 Nici noi nu le-am mai facut de ceva vreme… erau la moda in anii 80 cand eram in gimnaziu si liceu.
[…] Aici vedeti cum am facut bombe cu visine din visinata – reteta aici. […]
[…] Sau clasicele bomboane „bețive” umplute cu vișine din vișinată (pentru adulți) – rețeta aici. […]
Buna.as putea pune visine congelate sau din compot in locul celor din visinata?ce ma sfătuiți ,tinand cont ca am.o fetita de 7 ani si nu pot pune alcool.
Da, poti.
[…] Daca sunteti amatori de asa ceva atunci va va placea si reteta bombelor cu visine din visinata (bomboane betive) – vezi aici. […]
[…] Tot cu visine din compot sau visinata se pot face si bomboanele zise „betive” sau „betivane” – vezi aici reteta. […]
Credeti ca pot sa pun visine din visinata in mijlocul bomboanelor fondante?
Daca iti plac, poti. Sa le lasi bine la scurs inainte.
[…] tii minte bombitele cu rom si visine la interior tavalite prin cocos pe care le mancai in copilarie? Ei bine bomboanele raw vegane […]
[…] Cu vișinele din vișinata puteți face bomboane zide „bețive” – vezi aici rețeta. […]
Bună ziua doresc sa fac doar jumătate de porție, care sunt cantitățile?mulțumesc
ce este asa de greu sa imparti la doi totul ?
Împărțiți la patru cantitățile din rețetă și vă iese exact jumătate de porție.
Buna ziua,
incep prin a va declara ca sunt o consumatoare constanta a retetelor dumneavoastra! Felicitari! Toate pe care le-am pregatit au fost grozave!!!
Acum a venit randul intrebarilor; am doua:
1. se scot samburii la visinele folosite la „betive”?
2. cum pastrez visinele dupa ce „trag” visinata?!
Multumesc si va doresc numai bine,
[…] Am plecat de la ideea biluțelor sau bombelor cu vișine din vișinată (zise „bomboane bețive”), o altă rețetă foarte iubită – vezi aici. […]
La fel ca toate retetele pe care le-am incercat de la voi, si aceasta a iesit incredibil de bine! Va multumesc pentru tot ceea ce faceti ❤