Vacanta foodie la Convivium Transilvania din Crit, Brasov

7

Vacanta foodie la Convivium Transilvania Crit Brasov

Vacanta foodie la Convivium Transilvania din Crit, Brasov. La invitatia Doamnei Michaela Podolsky si la recomandarea calduroasa a lui Cristi Roman (Romania Culinara), impreuna cu Laura Laurentiu (Retete ca la mama) si sotul ei, Vuki, ne-am impachetat la finalul lunii iulie si am pornit cu totii spre Transylvania Culinary Academy.

Turism foodie in Transilvania

Crit (Deutsch Kreuz) este un sat sasesc situat intre Sighisoara si Brasov. Noi am mers pe traseul Arad – Deva – Sibiu – Medias – Sighisoara – Crit. Este la 500 m de soseaua nationala (deci nu e cu hartoape). Este o zona superba de deal, cu pasuni verzi si floricele. Suntem intre 3 judete: Brasov, Mures si Harghita. O zona turistica potrivita atat drumetiilor per pedes cat si cu bicicleta sau motocicleta.

Transylvania landscape Crit Brasov (6)

Am ajuns in Crit nr. 42. Ce surpriza placuta!! Am nimerit intr-o gospodarie veche saseasca, restaurata admirabil de Michaela, care a avut grija sa pastreze cat mai multe elemente autentice dar sa si modernizeze discret ansamblul, aducandu-l in contemporaneitate. Poarta zidita, arcuita, tipic saseasca, curte pietruita, in panta (ca sa se scurga apa pluviala), cladiri asezate in forma de L (de la strada incapand cu „casa cea buna”, continuand cu fostul grajd (actualmente camera tehnica) si terminand cu fosta sura – astazi bucatarie foodie.

Am cunoscut-o pe Michaela Podolsky in luna august 2014, in Bucuresti, la Casa Margarit – un loc chic in care s-a tinut o memorabila intalnire organizata de Romania Culinara. La acea intalnire am avut mare placere de a-i cunoaste in carne si oase pe majoritatea bloggerilor culinari. Va pup pe toti! Eram in Bucuresti pentru 3 luni zile deoarece urmam cursurile Horeca School.

Am petrecut mai mult timp povestind cu Michaela despre acest proiect al ei (care era proaspat lansat) si m-a impresionat profund pasiunea cu care mi-a descris intreaga gospodarie de la Crit, despre sura imensa transformata in bucatarie moderna, despre facilitatile de cazare cu mobilier vechi, autentic (pictat), despre gradina terasata plina de legume organice, despre imprejurimile satului si traseele de vizitat. Mai multe despre Convivium Transilvania puteti citi aici. Pagina de Facebook se numeste Transylvania Culinary Academy.

Mai mult, Cristi Roman i-a si fost musafir si a scris un articol pe tema aceasta. La fel si Laura Laurentiu, care si-a scris cronica de vacanta cu 10 zile in urma – o puteti citi aici. Chiar acum isi petrece vacanta la Crit si Cristina Mehedintean (Anason cu lapte).

Cazare la Convivium Transilvania din Crit, Brasov

Am avut onoarea de fi cazata (impreuna cu sotul meu) intr-un apartament foarte primitor si spatios, cu pridvor spre curte. Am avut la dispozitie o camera de zi si un dormitor imens, ambele mobilate traditional. Si baia era decorata cu cahle sasesti, alb-albastru. In total sunt 6 camere destinate oaspetilor.

Cazare la Convivium Transilvania la Crit Brasov (7)

Am fost invitati imediat la cina, de gazda noastra, Michaela.

Transylvania Culinary Academy Kitchen (4)

Ce bucatarie faina! Cat o sala de sport. La galeria de la etaj este amenajat un spatiu de distractie pentru copii: TV, jocuri pe calculator.

Am dormit tun. Este o liniste pe care rar o mai gasim in ziua de azi. Aer curat, asternuturi racoritoare. Rasarit de soare pe prispa, cu cafele si laptop si cantatul cocosilor.

Organic food mancare bio la Convivium Transilvania Crit Brasov (7)

Mugetul vacilor si strigatele vacarilor care in fiecare zi ne treceau pe sub geamuri.

Bunatati din gospodaria Transylvania Culinary Academy

Doamne, cu ce mancaruri bune ne-a rasfatat Michaela! Mic dejun, pranz si cina – toate pregatite din ingrediente locale, culese din gradina proprie sau de la vecini. Pasari de curte, porc crescut bio, miei de la stana. Legume si fructe pe saturate, ciuperci culese din padure.

Si trufe se gasesc in zona!

Ciuperci de padure la Convivium Transilvania (4)

De la supa de salata pana la ciulama de ciuperci cu polenta si parmezan, de la mezeluri de casa si branza grasa si proaspata pana la dulceturi si gemuri facute de mana ei, patison si flori de dovlecel umplute, tarta cu lamaie si bezea si multe alte bunatati.

Mancare naturala la Crit Convivium Transilvania (9)

Vin din Transilvania, povesti si organic food

Si vinul casei… care ne-a insotit in fiecare seara povestile de pe terasa. Michaela este o gazda desavarsita si o companie foarte agreabila. Este absolventa de Arte Plastice – Sectia Grafica si vorbitoare de multe limbi straine.

O persoana cultivata si calda care a calatorit si a trait mult in strainatate (se simte acel „usage du monde”), si totusi… care a revenit ACASA, incercand sa readuca la viata aceasta minunata gospodarie taraneasca. Cheers, Michaela!!

Transylvanian Wine (1)

Ne-am serbat chiar si aniversarea casatoriei, in 29 iulie! Cu sampanie si Eton Mess (bezea zdrobita cu topping de frisca, inghetata si fructe de padure).

Alte bunatati….

Flori de dovleac umplute cu ricotta (2)

O gospodarie din Transilvania – la Crit, Brasov

In casa alaturata locuieste Tanti Domnica (81 de ani) – o bunica sprintara si agera, cu sclipiri in ochi. Am mers in vizita la ea trecand direct prin gradina. Tanti Domnica are animale, grajd, sura. bucatarie de vara, beci… toate functionale.  Ne-a servit cu o felie de lichiu cu prune si gris – o prajitura traditionala saseasca (Henklisch sau hencles). La finalul articolului puteti vedea si versiunea video a acestei retete.

Lichiu cu prune la Crit Brasov Transylvania Culinary Academy (2)

Aici puneam tara la cale cu privire la coptul painii pe vatra –  Conversatie la catedrala sura

Gospodarie taraneasca de la Crit Brasov Transilvania (10)

Paine coapta in cuptor cu lemne

Iata si pregatirile pentru coptul painii. Tanti Domnica a pregatit covata de cu seara: cu faina si maia. A doua zi, dis de dimineata, ne-am apucat de treaba. Adica am asistat la grijirea cuptorului, curatirea lui si pornirea focului. La framantatul painii (din 20 de kg de faina). La dospire, portionare si shaping.

Paine de casa coapta in cuptor cu lemne la Crit Transylvania bread making (15)

Tanti Domnica a rupt rapid cateva frunze de varza din gradina si ne-a facut si cateva paini coapte pe ele.

Doamne, ce bine miroase painea scoasa din cuptor! A stat 2 ore pe ceas si a format o crusta neagra, carbonizata. Painea aceasta se bate cu maiul si se rade cu razatoarea pana ramane aurie si curata.

Paine de casa coapta in cuptor cu lemne la Crit Transylvania bread making (33) Paine de casa coapta in cuptor cu lemne la Crit Transylvania bread making (34)

Am primit si placinte cu branza, coapte in tigaie :). O nebunie!

Ce zi frumoasa! Iata pitele rumene!

Paine de casa la Transylvania Culinary Academy

Sightseeing – biserici fortificate din Transilvania: Biertan, Viscri, Darjiu, Mesendorf, Sighisoara

Biserica fortificata din Biertan

Exterior

Biertan Brasov, Biserica fortificata (9)

Interior – biserica fortificata din Biertan

Biserica fortificata din Biertan, Brasov (8)

Biserica fortificata din Viscri, jud. Brasov

Drumul spre Viscri este foarte prost, plin de gropi.

Viscri Brasov Biserica fortificata (13)

Biserica fortificata din Darjiu, jud. Harghita

Biserica fortificata Darjiu Transylvania (20)

Mesendorf –  la cativa km de Crit

Era deja inchis la ora la care am ajuns.

Mesendorf Transilvania (5)

Sighisoara – orasul-cetate

Cele 5 zile petrecute la Convivium Transilvania au trecut foarte repede. In fiecare zi am avut program, de dimineata pana seara. A fost extraordinar! In ziua plecarii am cumparat 8 kg de mure de la o localnica si am primit cadouri foodie de la Michaela: dovlecei patisson din gradina, ramuri de coriandru, paine de casa si lichiu cu prune. Din aceste mure am facut dulceata – reteta aici.

Dovlecei patison (1)

De retinut! Crit nr. 42

Convivium Transilvania este o destinatie speciala de vacanta. Nu este o pensiune tipica. Michaela Podolsky ofera cazare de exceptie si preparate gourmet din productia proprie. Locatia este perfecta pentru foodies, team buildinguri, grupuri de pasionati culinari si familii cu copii. Aici se organizeaza ateliere culinare (workshops) si excursii tematice – in functie de sezon. Imaginati-va cat de frumoas poate fi iarna, de Sarbatori! Toate felurile de mancare provin din gospodariile locale.

Convivium Transilvania

Criț, Str Principala nr. 42
Judetul Brasov, cod 507036, Romania

Persoana de contact: Michaela Podolsky

Telefon: 0721 240 459

Email: [email protected]

Website oficial: Convivium Transilvania

Pagina de Facebook: Transylvania Culinary Academy

Vom reveni cu siguranta si la anul! Iat-o si pe Tanti Domnica povestindu-ne in sura cum se face un lichiu cu prune. Ii doresc multa sanatate si la buna revedere!

Aici si reteta de lichiu (hencles) de la strabunica mea, Buia.

hencles-prajitura-fructe (1)

7 COMENTARII

  1. Multumesc din suflet pentru aceasta relatare. Mi-au dat lacrimile vazand locurile atat de dragi ale copilariei mele. Satul unde s-a nascut tatal meu si unde mai am acum doar doi verisori(restul , unchi, matusi, s-au dus la Domnul…) e in apropiere , Mihai Viteazu, sau cum i se spunea inainte, Zoltan. E la fel de frumos, doar ca acum e cam pustiu, din pacate. Mi-am amintit cum mancam si eu lichiu cu smantana si pita coapta in cuptorul din curte, cum stateam in sura si ma cataram pe scara sa iau ouale din cuibar,cum ma duceam in gradina sa stau pe patura sub nuc, mi-am adus aminte pana si de mirosul acela specific de grajd, de animale. Tare as vrea sa ma mai duc pe-acolo si sa stau cateva zile in liniste la verisoara mea, in camerele de sus, alea bune, de oaspeti:). Sa aveti o zi frumoasa, asa ca voi si ca retetele pe care le urmaresc si ma bucur ca v-am descoperit. ♥

  2. […] Am vazut cum se face paine taraneasca de casa pe foi de varza cand am fost in vacanta la Crit, jud. Brasov. Tanti Domnica a incins cuptorul mare cu lemne si a framantat aluat din vreo 14 kile de faina. Ea face paine traditionala cu maia (nu cu drojdie) – adica pastreaza cate putin aluat de la un copt la altul.  Aici puteti citi mai multe despre aceasta vacanta faina. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.