Castane coapte – cum se coc castanele la cuptor? Cum se prepara castanele acasa? Cum se face piure de castane de casa? Nu exista piata de Craciun din Europa unde sa nu fii imbiat cu aceste delicatese. La Istanbul se gasesc in tot timpul anului. Si la noi se faceau, pe vremuri. Batranii isi amintesc cu drag de castanele coapte invelite in cornete de hartie cafenie.
Castanele coapte sunt moi si cremoase, extraordinar de aromate si dulcege. Putem pregati acasa castane coapte in cuptor. Vom vedea in cele ce urmeaza cum se prepara acasa aceste castane coapte.
Este sezonul castanelor si in fiecare iarna luam de 2-3 ori castane si le prajim in cuptor. Mirosul si aroma lor se simte in toata casa si toti membri familiei stau cu un bol in fata si cu un stergar in care curatam castanele.
Tot cu castane comestibile facem piure de castane (de casa) – rețeta aici.
Vorbim desigur de castanele comestibile, nu despre cele salbatice, care nu sunt adecvate consumului. Exista si aici productie autohtona, pe care o prefer, din experienta proprie am constatat ca cele romanesti se curata mai usor, chiar daca sunt mai mici.
Acum am cumparat castane din Kaufland, mari si frumoase (import China), dar care nu au fost la nivelul asteptarilor mele.
- 700 g castane
- 200 ml apa
Mod de preparare castane coapte
Inainte de a fi coapte, castanele trebuie spalate bine de tot. Se inmoaie castanele in apa si apoi se agita energic cu mana. Se arunca prima apa, dupa care se mai lasa in apa 20-30 de minute. Se arunca si aceasta apa.
Castanele spalate se cresteaza cu grija. Trebuie sa aveti un cutit care taie foarte bine si o scandura. Practic se cresteaza doar coaja si un pic interiorul, nu se taie in doua jumatati. Cu un cutit bun puteti sa taiati cu usurinta coaja, insa atentie mare la degete!!!
Castanele crestate se aseaza intr-o tava (nu in cea mai buna tava pe care o aveti) si se adauga circa 200 ml apa. Se lasa sa mai stea 10-15 minute in apa, sau macar pana se incinge cuptorul la 200° C (treapta inalta la cele cu gaz).
Daca le inmoi in apa crusta va iesi la fel de crocanta, insa interiorul este mai cremos si mie imi plac mult mai mult asa.
Cum se coc castanele?
Castanele se coc circa 30 minute la 200° C. Dupa circa 10 minute apa se evapora si trebuie amestecat la fiecare 5 minute in tava cu castane (cu o spatula de lemn sau prin scuturarea energica a tavii), pentru a se praji pe toate partile. Daca mai este apa, scuturati cu grija ca sa nu va opariti pe maini.
Dupa 30 de minute castanele sunt gata! La copt ele se desfac usor pe taieturile facute anterior.
Aroma castanelor se extinde in toata casa, este miros de iarna! Stam in familie si decojim cu spor castanele. Ce gustoase sunt!
Din castane de fac si celebrele castane glasate, confiate (reteta aici).
Sau un delicios tiramisu cu piure de castane – reteta aici.
Sau prăjitura Opereta cu 3 feluri de crema (din care una este de castane) – reteta aici.
Cu piure de castane se fac creme fine pentru torturi sau prăjituri – de exemplu o ruladă foarte fină cu ciocolată, castane și mijloc de martipan veritabil (din migdale) – vezi aici.
Iata o alta idee de desert festiv cu piure de castane: Millefeuille (Napoleon) cu frisca si castane
Ce spuneti? A fost usor sa facem castane coapte?
hmmm…interesant…in zona noastra ( Buzau) nu se mananca…
Am cules in septembrie 2 sacuti din parc. Voi iesi cu ele la vånzare in targul de Craciun, Spor la căstanit!
Nu se mananca orice fel de castane. Atentie!
Foarte gustoase,buna reteta!!!!
Ne bucuram ca ti-a placut 🙂 Te mai asteptam pe la noi!
Delicioase! Au ieșit moi… Numai bune! Mulțumim pentru rețetă!
Am cules in septembrie 2 sacuti din parc. Voi iesi cu ele la vånzare in targul de Craciun, Spor la căstanit!
Castane comestibile în parc? 🤭
in unele orașe sunt castani comestibili in parcuri (Baia Mare de ex)
[…] și anul ăsta. Când primesc castanele de la mama. Dar rețeta după care m-am ghidat atunci este aceasta […]
Delicioase, multumesc!
In parc sunt de obicei alea otrăvitoare, nu se mănâncă!!!
Sunt orașe în care se găsesc castani comestibili în anumite parcuri!
Nu cred ca sunt chiar otravitoare, stiu ca atat ghindele cat si castanele se folosesc ca furaj pentru animale (ca d-aia aveam norma de colectat ghinde si castane, ca pionieri in Bucuresti), dar cel mai probabil nu au aceeasi savoare si dulceata. Ceva gen „mere padurete” vs „mere de Voinesti” …
[…] noi în țară sunt cunoscute castanele coapte la cuptor (rețeta aici) și mai rar piureul de […]