Piure de castane preparat acasă – rețeta clasică. Cum se face piure de castane? Cremă fină din castane comestibile fierte. Rețeta de piure din castane făcut acasă. Rețeta franțuzească de purée de marrons sau crème de marrons. Rețete cu castane.
Sunt mare amatoare de castane și le folosesc la mai multe preparate dulci sau sărate. Castanele comestibile se găsesc acum în supermarketuri dar pe vremuri era o adevărată aventură ca să dai de ele. Baia Mare este celebră pentru plantațiile de castani comestibili. În timpul comunismului se găsea (pe sub mână) piure de castane la borcan. Era gata îndulcit și aromatizat cu esență de rom iar mama îl transforma în desert cu pișcoturi și frișcă.
La noi în țară sunt cunoscute castanele coapte la cuptor (rețeta aici) și mai rar piureul de castane.
Despre piureul de castane și rețeta originală franțuzească
Purée de marrons sau crème de marrons este un preparat franțuzesc inventat la 1885 de către Clément Faugier, un industriaș francez care producea castane glasate (marrons glacés). Acestea din urmă sunt produse de lux care trebuie să fie întregi, aspectuoase. Doarece în timpul preparării acestora multe castane se sfărâmau, Faugier a găsit o soluție de valorificare a brizurilor (spărturilor) transformându-le în piure de castane cu vanilie și sirop de zahăr. Genial!
Acum 7 ani am făcut prima dată castane glasate (marrons glacés) iar rezultatul a fost wow! Castane confiate perfect, translucide, fragede și gustoase. Rețeta aici. E un proces laborios care durează mai multe zile și care explică prețul exorbitant al acestor delicatese (ajung și la peste 2 euro/bucata). Compania Clement Faugier există și azi și comercializează aceste delicatese – vezi aici. 12 castane glasate la 24 eur!
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 800 g de piure de castane. Puteți multiplica ingredientele în funcție de cantitatea dorită.
- 500 g castane decoijte sau 700 g castane comestibile cu coajă
- 1 L apă
- vanilie (păstaie, extract sau zahăr vanilat)
- un praf de sare
- 150 g zahăr
Cum se face piure de castane acasă după rețeta clasică?
Piure din castane congelate, gata curățate
Varianta rapidă și elegantă este cea care utilizează castane comestibile congelate, gata curățate de coajă și de membrana subțire maronie. Cu mare bucurie am găsit așa ceva la Metro: castane congelate la pungă de 1 kg! Oh, dacă erau și acum 6 ani când făceam castanele glasate și-mi blestemam ziua în care m-am apucat de ele! Pe vremuri aduceam așa ceva din Ungaria (de la Tesco) deoarece tot din aceste castane congelate se poate face și umplutura pentru friptura de curcan sau de gâscă. Ungurii le folosesc frecvent și nu doar pentru deserturi.
Iată cât de faine sunt castanele dezghețate! Perfect curate, albe și tari.
Cum se pregătesc castanele comestibile cu coajă pentru piure?
Dacă nu găsiți castane congelate atunci va trebui să cumpărați castane întregi, în coajă. Acestea se spală și se crestează cu cuțitul (altfel explodează la fiert).
Apoi se pun la fiert în 1 L de apă și se cronometrează 15 minute de fierbere efectivă. Se scurg și se pun în apă rece ca să nu li se usuce coaja. Rând pe rând, cu un cuțit cu lama scurtă, li se îndepărtează coaja groasă maro. Încercăm să dăm jos și membrana subțire – măcar parțial. Punem castanele curățate într-un vas cu apă și gata. Nu-i bai dacă se mai sfărâmă deoarece oricum vor fi transformat în piure.
Mod de preparare piure din castane – cum se fierb castanele?
Castanele congelate sau prefierte (decojite) se pun la fiert într-o oală cu 1 L de apă și un praf bun de sare. Eu am pus și 1/2 de păstaie de vanilie. Dacă folosiți extract de vanilie sau zahăr vanilat atunci pe acestea le puneți la final, nu acum.
Am fiert castanele vreo 30 de minute sau până ce s-au înmuiat un pic (cele congelate fierb mai greu). Dacă scade apa prea mult atunci mai puneți 250 ml. Am adăugat zahărul și am redus flacăra de sub oala cu castane. De-acum trebuie să le supraveghem ca să nu se caramelizeze siropul! Le-am amestecat ocazional.
În câteva minute siropul începe să se lege frumos deoarece se evaporă o parte din apă.
Castanele pentru piure nu trebui scăzute mult pentru că avem nevoie de sirop când le pasăm. Dacă scad prea mult atunci mai puneți 200 ml de apă peste ele și mai fierbeți-le 1 minut.
Am tras oala cu castane deoparte și am lăsat-o 15 minute la răcorit.
Cum se pasează (mixează) piureul de castane preparat acasă?
Am pus castanele calde și o parte din sirop în blender și le-am procesat până ce am obțiut o pastă. Am tot completat cu sirop pentru a obține o consistență cremoasă. Dacă piureul este încă prea gros atunci mai fierbeți un pic de apă într-un ibric și diluați cu ea crema de castane. Dacă blenderul nu e suficient de performant puteți pasa suplimentar piureul și cu un blender de mână.
Gata! Am obținut un piure de castane cremos și fin pe care l-am gustat. Acum se mai poate completa cu sare sau cu aroma de vanilie (extract, zahăr vanilat). Vanilia se potrivește perfect cu aroma subtilă a castanelor dar la noi lumea este obișnuită cu aroma de rom. Măcar folosiți rom veritabil (STROH sau Jamaica)! Chiar e păcat să stricați acest piure fin cu esență de rom care are aromă de cofetărie comunistă! Nu este greșit dacă puneți la final 2 lingurițe de pudră de cacao pentru o culoare mai închisă.
Dacă vi se pare foarte dulce trebuie să vă spun că piureul de castane nu se consumă ca atare ci este folosit la diferite deserturi, creme, prăjituri (vă las la final rețetele).
Păstrare și servire piure de castane făcut acasă după rețeta clasică franțuzească
Acest piure de castane de casă se poate păstra la frigider (în cutie închisă) 5-7 zile. Poate fi porționat și congelat până la 12 luni. Eu l-am prezentat într-un bol de porțelan și l-am garnisit cu castane glasate, confiate.
Iată cât de fin și de cremos este piureul! O minunăție!
Piureul de castane cu vanilie preparat în stil franțuzesc este net superior celui din comerț care adesea este fluid (curge) și are arome ieftine de esență de rom.
Cu acest piure de castane se poate face o delicioasă cremă de castane cu unt – rețeta aici.
Tiramisu cu castane și Amaretto este un desert fabulos! Rețeta lui este aici.
Prăjitura Operetta este creată de mine și conține 3 straturi de cremă: de ciocolată, de nucă și de castane. Rețeta aici.
Prăjitura Tosca (după rețeta clasică de cofetărie) se face tot cu piure de castane, frișcă naturală și glazură de ciocolată – rețeta aici.
O altă creație proprie este Tortul Diana – ruladă cu creme de ciocolată, castane, nucă și marțipan veritabil din migdale. Rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest piure de castane preparat acasă și că veți încerca rețeta clasică franțuzească de purée de marrons cu vanilie!
[…] Tot cu castane comestibile facem piure de castane (de casa) – rețeta aici. […]
[…] de castane se poate prepara acasă – rețeta aici. Mai trebuie doar mixat cu un pic de cacao […]
[…] de castane se poate prepara acasă – rețeta aici. Mai trebuie doar mixat cu un pic de cacao […]
[…] pentru umplut fripturi. La noi se găsea numai piure de castane îndulcit și aromatizat cu rom. Vedeți aici cum se face […]
Buna ziua, putem inlocui apa cu lapte? Si daca da, ce cantitate de lapte putem pune?
poate fermenta de la lapte