Lansare carte de bucate „Duminica la prânz” de Laura Laurențiu

0

Lansare carte de bucate „Duminica la prânz” de Laura Laurențiu

Laura Laurențiu și Curtea Veche Publishing pregătesc o carte de reţete care va uni familia la masă – „Duminica la prânz”. O culegere de rețete apetisante, facil de reprodus în casele voastre dacă respectați indicațiile oferite de Laura.

Laura Laurențiu îmi este prietenă dragă și model de inspirație în bucătărie și în bloggingul culinar. În prezent, vocea Laurei Laurențiu poate fi auzită pe lauralaurentiu.ro, care este unul dintre cele mai citite bloguri culinare din online-ul românesc și în jurul căruia s-au dezvoltat comunități foarte mari și active în social media.

Laura chiar gătește și o face cu pasiune și voie bună. Laura chiar știe să gătească, să aleagă ingrediente oneste și să le transforme în mâncăruri cu gust. Și face treaba asta din copilărie, nu de ieri. Spun asta pentru că am avut privilegiul de a mânca „din mâna ei” de nenumărate ori și de fiecare dată am fost impresionată de gustul și prezentarea felurilor respective. În bucătăria și pe blogul Laurei nu există chestii aproximative sau jumătăți de măsură; totul este bine calculat, explicat, ilustrat (foto sau video) nelăsând loc de îndoieli.

Salată de spanac cu brânză de capră, pere și nuci
Salată de spanac cu brânză de capră, pere și nuci

Laura, ca și mine de altfel, gătește pentru familie, nu pentru blog. Vorbim la telefon de câteva ori pe zi și 90% din subiecte sunt culinare: ce carne am cumpărat azi și cum m-am gândit să o prepar, cam cum ar trebui să abordez un anumit ingredient, ce chestii faine am văzut în piață sau la magazinul X, de ce fel de mâncare mi-e dor și ar cam fi timpul sa-l mai fac etc. E o adevărată emulație, un brainstorming zilnic care ne stimulează creativitatea în bucătărie. Împreună căutam surse cu care să documentăm rețetele, răsfoim simultan Larousse Gastronomique cercetând originile și forma inițială ale unui preparat celebru. Rememorăm feluri mâncate în vacanță, în restaurante de la noi sau rețete vechi pe care le făceau bunii noștri .

Laura este un partener grozav de discuții culinare și nu numai. Și-a desăvârșit abilitățile gastronomice sub îndrumarea celebrului Chef Nico Lontras în preajma căruia am avut și eu onoarea și plăcerea de-a desluși câteva taine ale „haute cuisine”. Laura Laurențiu este bucătar profesionist certificat și stăpânește cu adevărat tehnicile de gătit sau modurile de prezentare (plating) ale preparatelor.

„Mă bucură mult că în peisajul editorial românesc al cărților de gastronomie, destul de sărac, apare o voce credibilă, exersată în a se adresa cititorilor.”

Chef Nico Lontras

Dar „Duminica la prânz” nu este despre asta ci mai degrabă despre „honnête cuisine” (bucătărie onestă). Treaba e simplă: respectă ingredientele, tratează-le cum trebuie și vei obține cea mai bună mâncare! Motto-ul acesta ne ghidează și pe noi, „fetele de la Savori Urbane” – nu ne batem joc de ingrediente!

Friptură de vită coaptă lent, la cuptor
Friptură de vită coaptă lent, la cuptor cu sos brun

În această carte de bucate Laura Laurențiu ne prezintă meniuri complete compuse din 3-4 feluri fiecare (cu garnituri, sosuri, desert etc). Din respect pentru cititori a ales să documenteze zeci de rețete absolut noi, rețete care nu apar pe blogul ei. Rețetele sunt extrem de detaliate iar reușita este una sigură în condițiile unei bucătării casnice echipate normal, fără gadgeturi scumpe.

Meniurile sunt echilibrate nutritiv (nici o calorie inutilă) și adaptate în funcție de sezon, de ingredientele care se găsesc în acel moment în piețe. Toate elementele unui meniu sunt gătite corect, respectând tehnicile și timpii adecvați. Fotografiile care le însoțesc sunt fenomenale și sunt sigură că vor fi inspirați de ele și cei care poate încă nu au pus piciorul în bucătărie. Curaj!

Morcovi glasați
Morcovi glasați

„Duminica la prânz” este o carte inspirată de locurile, oamenii și bucuriile culinare pe care Laura Laurențiu le-a experimentat în câteva zeci de ani de bucătărit. Cu pură pasiune pentru tot ceea ce înseamnă gastronomie, cu dragoste și atașament pentru rădăcinile ei, bine ancorate în bucătăria bănățeană, autoarea noastră a continuat prin înlăturarea tuturor tiparelor și barierelor legate de gătit, condimentând preparatele din bucătăria tradițională cu un strop de savoare internațională. Este normal să fie așa deoarece Banatul a fost mereu influențat de gastronomiile națiilor care au trăit aici de secole: sârbii, maghiarii, șvabii, austriecii, evreii sau chiar turcii. E un melanj sublim de gusturi, texturi și arome preluate din toate aceste bucătării.

Prăjitură Maya
Prăjitură Maya

Mâncarea, dincolo de rolul de a fi un combustibil al vieții, reprezintă și artă. Arta de a aduce împreună oamenii dragi și de a-i așeza la aceeași masă, nerăbdători să povestească și arta de a combina aromele în așa fel încât putem comunica prin gust și preparat, aducând experiențe noi pofticioșilor. Această carte își propune să încetinească ritmul alert al vieții cititorilor și a-i face să se așeze comod, pentru a asculta secretul – acela de a investi timp într-un prânz ce va aduce la masă toată familia. Cu toții merităm să simțim bucuria mesei liniștite în familie și sa ne bucurăm de aceasta ca și cum ar fi o sărbătoare. Programul aglomerat, orele petrecute în fața calculatorului, traficul și mâncarea înfulecată în grabă te fac să uiți de adevărata valoare și de rolul social pe care mâncarea îl poate avea, aducând familia și în general oamenii împreună.

carte Laura Laurentiu Duminica la pranz curtea veche

„Duminica la prânz” conține 320 de pagini delicioase. Este un „must have” pentru orice gurmand sau pasionat de gastronomie.

Cartea este disponibilă pentru precomandă cu autograful autoarei până pe 15 noiembrie, exclusiv pe curteaveche.ro. Alături de multe alte surprize, Curtea Veche Publishing a pregătit o întâlnire cu autoarea în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, pe 17 noiembrie, începând cu ora 16:30. Partener monitorizare de presă: Klarmedia

Alte știri culinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.