Idei de decorațiuni pentru Crăciun făcute acasă împreună cu copiii

2

Idei de decorațiuni pentru Crăciun făcute acasă împreună cu copiii. Idei creative pentru copii. Atelier de Crăciun alături de cei mici. Cum se fac mici obiecte de decor (DIY – do it yourself) pentru Sărbători? Christmas homemade deco. Idei de Crăciun.

Idei de decorațiuni pentru Crăciun făcute acasă împreună cu copiii savori urbane

În perioada Sărbătorilor de iarnă ne-am obișnuit să ne decorăm casa pentru a intra în spiritul Crăciunului. Nu abordez aici semnificația religioasă a Craciunului pe care o știm cu toții. Noi suntem o familie mixtă de catolici și evanghelici din Arad.

Dacă bradul la noi se face EXCLUSIV în data de 24 decembrie (pentru că la noi îl aduce Îngerașul, Jezuska – in maghiară sau Christkind – în germană), decorarea casei începe cu primul advent. Nu împodobim bradul cu o lună înainte ca să fie uscat de Crăciun. Nici dacă vorbim de brazi de plastic nu mi se pare OK să stricăm magia serii de Ajun. Oricum, brazii naturali sunt cultivați SPECIAL pentru Crăciun, nu se taie aiurea brazi din pădure.

Ce este Adventul?

Adventul este timpul petrecut în așteptarea Crăciunului și începe în a patra duminică înainte de Craciun (25 decembrie). La biserică se țin slujbe de advent iar acasă, duminică de duminică, se aprinde câte o lumânare din coronița de advent. Cuvântul Advent provine din latinul “adventus” care înseamnă “venire” și nu are corespondent in Biserica Ortodoxă. Totuși și la ortodocși foarte mulți au pe masă coronița de advent (Adventskranz, adventi koszorú) chiar fără să îi cunoască semnificația și sensul.

coronita de advent adventskranz

An de an am decorat casa încă de la primul advent. De câțiva ani, de când juniorul mă ajută, confecționăm împreună diverse decoruri. Mi se pare complet impersonal și lipsit de sens să decorăm casa doar cu aranjamente cumpărate când avem „în dotare” copii de pe la 3 ani în sus.

Ei ne vor fi de un real ajutor iar rezultatul va fi de departe cel mai frumos. Este foarte simplu să cumpărați perne, imagini printabile de pe internet sau decoruri gata făcute.

Ideea este de a petrece cât mai mult timp cu copiii și de a-i învăța că nu cumpărăm toate de-a gata ci că putem lua și noi o crenguță de brad, niște bețe, chiar dacă apelăm și la mici accesorii cumpărate: globuri, panglică, vopsele. Vă asigur că este mult mai educativ și mai de folos.

Tot in perioada adventului se fac turtele dulci decupate in forme variate si decorate cu glazuri colorate (vezi aici). Ele au nevoie de 2-3 săptămâni de frăgezire așa că de Crăciun vor fi perfecte.

Doresc să îmi mai spun părerea aici despre 2 lucruri: decorarea casei pentru Craciun din septembrie si împodobirea bradului cu vreo lună înainte.

În ultima vreme decorul de Craciun apare în magazine imediat după ce au disparut rechizitele școlare, adică din septembrie. Aceasta nu înseamnă că trebuie să umplem casa de beculețe și globuri încă de atunci. Pe cand vine Craciunul nu va mai avea ABSOLUT NICIUN farmec. Va intra în cotidian și nu va avea efectul WOW. (foto arhiva personala – Craciun 1970, bunica mea)

Același lucru este și cu impodobirea bradului. Mulți își împodobesc bradul încă de la începutul lunii decembrie (dacă nu mai repede), majoritatea motivând că fac acest lucru să se bucure cât mai mult de brad. Păi nici ziua ta nu o serbezi cu o luna înainte, nici in costum de baie nu umbli cu o lună înainte de a pleca în concediu si  nici nu începi să pocnești petarde de Revelion din 10 decembrie. Toate la timpul lor și ouăle roșii de paști – așa zice străbunica 🙂 Nici pe acelea nu le vopsim cu o lună înainte! (foto arhiva personala – eu la 4 ani cu globul meu preferat)

Și exact același glob la mai bine de 40 de ani distanță. Îl păstrez cu mare mare drag 🙂 Mama l-a primit de la matușa ei cand s-a mutat la casa ei, de primul Crăciun.

La noi în familie bradul și cadourile au fost mereu aduse de Îngeras (nu de Moș Crăciun) in seara de 24 Decembrie. Eu mergeam la bunica, mama și cu tata pregăteau toate cele necesare (bradul, cadourile, masa festivă) și seara ne adunam la noi acasă, toată familia. Clinchetul unui clopoțel ne anunța când putem intra în cameră și noi, copiii, alergam într-un suflet să vedem bradul și să descoperim cadourile de sub el. Era acea senzație de WOW! În camera cu lumina stinsă se înălța bradul frumos decorat cu ghirlande de beculețe sau cu mici lumânări aprinse. (foto arhiva personala – părinții mei Craicun 1970)

Masa de Crăciun aranjată de mama era întotdeauna un vis: fața de masă de damasc, serviciul de porțelan pentru ocazii speciale, paharele de cristal, mâncarea aranjată cu gust pe platouri și aranjamentele de Crăciun nu lipseau de pe ea. Așa cum nu lipsea nici cranțul de advent. Pe masă lumânările făceau atmosfera și mai festivă. În fiecare farfurie de aperitiv era câte un mic decor, de obicei o crenguță de brad legată cu o panglică. (foto arhiva personala – Craciun 1969)

Atât eu cât și verișoara mea eram emoționate și fericite. Totul era perfect: întreaga familie, toți îmbrăcați frumos, bradul, beculețele, cadourile, masa festivă. (foto arhiva personala – mama mea la masa festiva de Craciun 1969)

Chiar nu pot concepe să nu existe acest efect WOW. Dacă bradul e deja acolo de vreo lună, nu cred că mai poate avea vreun farmec sau nu mai mult decât orice alt obiect de decor din casă. Desigur că, în epoca vitezei pentru părinți, este mult mai simplu să facă bradul cu copiii, atunci când au timp, fără a fi nevoiți să ducă copiii de acasă ca să le poate face o surpriză. (foto arhiva personala – cu verișoara mea 1976)

Dar dacă părinții mei au putut (în condițiile în care tata era la lucru in 24 decembrie până seara pentru că era inginer în plin comunism) pot și eu. Am găsit soluții an de an ca în data de 24, pe lângă pregătirea mesei festive și a decorațiunilor, să am timp să fac și bradul, să mă și pregătesc și șă văd, an de an, sclipirea în ochii băiețelului meu.

În brad mai am și lumânarea de pe tortul meu de 1 an (diin 1973). A păstrat-o bunicul cu sfințenie și, când am împlinit 18 ani, mi-a dat-o cadou de ziua mea. De atunci troneaza an de an în pomul de Crăciun și îmi amintește de bunicul meu.

În ceea ce privește prăjiturile de Craciun, acestea se pot face majoritatea cu mult timp înainte. Amintim aici turta dulce, în oricare variantă pe care o putem face cu copiii noștri. Ne pot ajuta la frământat, la decupat și la decorat.

Putem de asemenea să facem din timp foile pentru prăjiturile cu foi. Acestea rezistă în cămară și o lună. Și cornulețele, fursecurile Linzer sau 3-2-1 se pot face cu multe zile înainte. Doar cozonacul îl fac în data de 24 decembrie precum și friptura festivă. Nu mănânc cozonaci copți de o săptămână și nici friptură sleită și reîncălzită.

Toate rețetele de care am pomenit mai sus le găsiți aici în Colecția de Rețete de Crăciun și Anul Nou.

Retete de Craciun si Revelion (Anul Nou) - meniuri pentru Sarbatori savori urbane

Revenind la decorațiunile pentru Crăciun, am pozat anul acesta câteva idei pe care le-am văzut pe internet și mi s-au părut interesante. Le-am făcut împreună cu băiețelul meu.

Avm nevoie de lipici sau de pistol de lipit, de un patent și niște clești bune, de foarfecă, sfoară, sârmă și… cam atât. În rest am folosit material de sac, crengi, bețe de bambus, portocale și mere uscate, goburi și panglici decorative, nasturi și ghirlande luminoase, crengi de brad, conuri, plante uscate. Nu trebuie să le faceți exact la fel ci vă puteți pune imaginația la treabă.

5.0 from 1 reviews
Idei de decorațiuni pentru Crăciun făcute acasă împreună cu copiii
 
Autor:
Ingrediente - savoriurbane.com
  • Ustensile:
  • pistol de lipit
  • patent
  • foarfeca
  • Accesorii:
  • bețe
  • crengi
  • sfoară
  • globuri
  • conul de brad
  • panglică decorativă

 

1. Brad din bețe de bambus sau crengi

Pentru acest decor aveți nevoie de circa 10 crengi.

Primul băț va avea 60 cm iar următoarele vor avea 55 cm, 50 cm, tot asa până la ultimul care va avea 5 cm. Desigur că puteți face și de alte dimensiuni, mai mari sau mai mici. Ideea este ca aceste bețe să descrească treptat și constant.

Am legat cu grijă bețele între ele, la 5 cm de margine. În partea de sus am făcut o agățătoare din sfoară pentru a fi mai ușor să agăț bradul pe perete.

Iată cum arată bradul din bețe de bambus sau din crengi. Urmează ghirlanda luminoasă de beculețe și apoi decorul.

Am montat beculețele de la o ghirlandă luminoasă pe baterii. Am decorat brădulețul de Crăciun cu mici globuri și obiecte de decor. Evident că aceasta a fost treaba juniorului:

Pentru decor am folosit apoi și felii uscate de portocale și mere. Le-am feliat foarte subțire și le-am deshidratat cu aparatul (se poate și la cuptor). Vezi aici cum se fac merele deshidratate.

Cu niște sârme mici pentru globuri am agățat și feliile de fructe în pomul de Craciun. Pentru ca să nu se vadă urât am învelit cutiuța cu baterii a ghirlandei în material de sac. Astfel seamană cu trunchiul bradului.

2. Brad din nasturi pe pânză de sac

Am folosit o bucată de material de sac pe care am întărit-o cu două bețe pentru frigărui, bețe de bambus sau crengi.

Eu am pus materialul dublu de 25×90 cm, am pus 2 bețe de frigărui (sus și jos) și am lipit materialul în partea din spate pentru că așa am considerat că va avea ținută mai bună și nu se va încovoia ulterior.

Am căutat nasturi de culori și mărimi diverse. Cu ajutorul pistolului de lipit cu bare de plastic (de altfel foarte util în gospodărie și la micile activități ale copiilor) am fixat cei 3 nasturi care vor contura structura bradului. În rest juniorul spunea unde dorește să pun picătura și el așeza apoi nasturele. Desigur că puteți folosi și lipici dacă nu aveți pistol de lipit.

În circa 3 minute am făcut acest brăduleț decorativ. În vârful bradului am așezat o steluță decorativă din material. Eu am avut-o acasă dar puteți să o confecționați și voi din fetru sau din carton colorat.

Acesta este un decor de perete foarte dragalas.

Copiii vor fi foarte fericiți că ați făcut așa un decor frumos împreună.

3. Decor cu globuri – 2 modele

Prima variantă din crengi de bambus și globuri mari:

Pentru acest decor avem nevoie de crengi, bețe, crengi de brad și câteva globuri și panglică decorativă.

Am legat pe mijloc 4 bețe de bambus cu niște sfoară astfel încât să aibă ținută și să nu iasă bețele.

Cu panglică decorativă am legat câteva globuri sau alte mici accesorii decorative.

Apoi am agățat globurile și decorul cu con de brad peste mănunchiul de crengi.

Al doilea model cu crengi de brad și perdea de globuri

Avem nevoie de câteva crengi, crengi de brad, panglici decorative, globuri, ghirlandă luminoasă, sfoară, opțional pistol de lipit.

Pe o sfoară am lipit fâșii de lungime diferită de panglică decorativă. Nu am legat nod pentru ca acestea să aibă o cădere frumoasă. Am înfășurat sfoara pe un mănunchi de crengi. Pe celălalt capăt al panglicii decorative am pus câte un glob.

Am legat pe cele două capete ale mănunchiului de crengi sfoara astfel încât să putem agăța decorul de perete. În partea de sus am decorat în plus și cu o steluță metalică. Am luat câteva crengi și le-am legat cu sfoară de crengi. În final am montat și o ghirlandă de beculețe cu baterii.

Iată ce decor simplu și de mare efect.

4. Braduleț din crengi

Din 3 bețe de frigărui am făcut un triunghi (un brăduț). În partea de sus am decorat cu un clopoțel și am făcut o gaică cu ajutorul căreia voi putea agăța decorul pe perete sau pe geam (cu cârig cu ventuză).

Pe partea de jos am așezat niște crengi de brad pe care le-am legat cu sfoară și apoi am decorat cu niște globulețe.

Iată o altă idee de decor pentru Crăciun.

5. Suport pentru lumânare din borcan pictat

Acest suport pentru lumânare l-a făcut fiul meu la școala. Avem norocul că are o învățătoare foarte creativă și inventivă iar copiii sunt foarte încântați când, din lucruri atât de simple, pot face obiecte atât de frumoase. Este minunat să-l văd pe junior venind fericit de la școală: uite mama ce suport frumos am făcut! Și mie îmi crește inima de bucurie 🙂 Mulțumim, doamna Juci, pentru rabdarea și pasiunea cu care te ocupi de zburdalnicii tăi copii!

Avem nevoie de un borcan mic (de circa 300 ml), de o bucată de sfoară și de vopsea acrilică bleumarin și albă.

Copiii au vopsit mai întâi borcanul (la exterior) în bleumarin, apoi, după ce această vopsea s-a uscat, au pictat decorul alb: fulgi de nea, om de zăpadă.

De gura borcanului au legat o sfoară. Acasă am pus o lumânare pastilă și ne-am bucurat de lumina feerică.

6. Globuri imprimate cu mânuțele copiilor

Am găsit aceste poze în arhiva personală. Juniorul avea vreo doi anișori și am pregătit familiei mici surprize de Crăciun. Cu vopsele speciale (non toxice, pentru bebeluși) am imprimat pălmile și piciorușele pe globuri și apoi le-am lăsat la uscat. Cred că e o idee bună de a păstra amintiri frumoase din copilăria celor mici 🙂

Iată câteva idei de decorațiuni pentru Crăciun, sugestii pentru a vă pregăti casa pentru Sărbători. Nu e nevoie de un brad făcut pe grabă cu o lună înainte și nici de sloganuri tipărite de pe internet. Este nevoie doar de un timp de calitate petrecut împreună cu cei mici, de contribuția fiecăruia la micile detalii, la câte o seară sau câte o duminica dimineața în care meșterim ceva ÎMPREUNĂ. Povestim, bem o cacao caldă, venim cu idei noi, râdem ÎMPREUNĂ. Fiți convinși că cei mici vor fi cei mai încântați! Dar și voi de ei. Spor sa avem și Sarbatori Fericite!

Vă las și rețetele noastre de fursecuri și turte dulci (vezi aici). Multe dintre ele pot fi preparate cu 2-3 săptămâni în avans, sunt decupate cu forme și decorate cu glazuri iar cei mici pot fi cooptați în aceste activități.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: