Cum se curata argintul, argintaria, bijuteriile, tacamurile, sfesnicele

17

Cum se curata argintul, argintaria, bijuteriile, tacamurile, sfesnicele Savori Urbane

Cum se curata argintul, argintaria, tacamurile, bijuteriile din argint, sfesnicele, tavile? Cum indepartam oxidul (negreala) depus pe argint obtinand luciul avut initial, fara chimicale toxice si fara metode abrazive (care zgarie)?

Sunt multe sfaturi despre „cum se curata argintul oxidat” insa multe dintre ele dauneaza acestuia. Pe vremuri era la moda frecatul argintariei cu pasta de dinti sau cu bicarbonat. Ambele zgarie suprafata obiectelor de argint! Se cumparau „pe sub mana”, aduse din Germania sau Ungaria, solutii sau paste „speciale” pentru frecat argintul care insa consumau chiar din obiectul pe care erau aplicate (il „mancau”).

Operatiunea pe care v-o propun este extrem de simpla si de eficienta. Nu ne trebuie decat banala folie de aluminiu alimentara (care se gaseste in fiecare gospodarie) si un pic de sare de bucatarie. Bunica avea o oala gaurita de aluminiu pe care o punea intr-un lighean de plastic plin cu apa si sare. Astfel se rezolva problema in vremurile in care nu exista folie. Important era sa ai o bucata de aluminiu la dispozitie.

Va explic acum pas cu pas cum sa curatati argintaria extrem de simplu, fara efort. 

Pentru ca nu m-am mai ocupat de ceva vreme de aceasta probleme am hotarat ca azi e ziua potrivita pentru a curata argintaria. Am curatat si cativa cercei si un lantisor de argint.

Tacamurile de argint sunt mostenire de familie. Stim ca argintul se oxideaza si se innegreste rapid. Asa ca am trecut la treaba.

Nu ne trebuie decat un vas, castron sau lighean de plastic, portelan, ceramica glazurata sau sticla (atentie, NU de metal!) in care sa incapa tacamurile.

4.7 from 11 reviews
Cum se curata argintul, argintaria, bijuteriile, tacamurile, sfesnicele
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 l apa
  • 50 g sare
  • o bucata de 20 x 50 cm folie de aluminiu

Cum se curata argintul, argintaria, bijuteriile, tacamurile, sfesnicele?

Cui ii datorez cunostintele de chimie?

Cei ce au chiulit de la ora de chimie pot trece peste acest aliniat. Eu am avut parte de cea mai buna „profa” de chimie pe care as fi putut sa o am, un dascal, un profesor si o doamna de exceptie. Este si acum o persoana foarte draga mie si o cunoasteti si voi 🙂 Este Doamna Ana Maria Igretiu din Arad, mama Oanei. Ami draga, te pup si ma bucur ca am putut invata chimie de la tine, ca ne-ai indrumat catre olimpiade si sesiuni de comunicari stiintifice, acumuland informatii atat de necesare in bucatarie, in gospodarie dar si in viata de zi cu zi!

Ce reactie chimica are loc cand curatam argintul?

La suprafata argintului se formeaza adesea oxid de argint. Acest oxid se poate forma si datorita substantelor din aer dar si datorita unor alimente  care contin sulf. Maioneza inegreste rau argintul din cauza oualor din ea. Dupa fiecare cina festiva la care se serveau salate cu maioneza era obligatoriu sa spalam imediat tacamurile cu care s-a mancat pentru ca altfel se inegreau groaznic in cateva ore. Se formeaza astfel sulfura de argint (Ag2S) de culoare neagra, acel strat care ne enerveaza si de care vrem sa scapam. Avem urmatoarea reactie chimica:

4 A g + 2 H 2 S + O 2 ⟶ 2 A g 2 S + 2 H 2 O

Pentru a elimina acest oxid de pe argint vom avea urmatoarea reactie chimica:

3 A g 2 S + 2 A l + 6 H 2 O ⟶ 6 A g + 2 A l ( O H ) 3 + 3 H 2 S

Astfel formam o baie electrolitica (apa cu sare) si obtinem o reactie intre sulfura de argint si aluminiu. Rezulta astfel argintul (curat), hidroxid de aluminiu (precipitat gelatinos incolor) si un gaz un pic urat mirositor, si anume H2S care este acidul sulfhidric – miroase a „oua clocite”.

Aluminiul este un metal mai activ decat argintul, pe care il elibereaza din sarurile sale. Practic ionii de argint eliberati se depun singuri la suprafata tacamurilor – e o „re-argintare”.

Cum se pregatesc tacamurile pentru curatat?

Tacamurile le-am spalat si le-am degresat cu apa calda si detergent de vase, fara se sa frec cu buretele, dupa care le-am clatit si le-am sters. Astfel baia electrolitica va functiona mult mai bine.

Cum se pregateste solutia de curatat argintul?

Pe fundul vasului am mototolit circa 50 cm folie de aluminiu (lata de vreo 20-30 cm). Am asezat deasupra ei tacamurile de argint.

Am presarat sare de bucatarie si am turnat 1 l de apa fierbinte peste tacamuri. Le-am lasat in pace cateva minute. La fel se procedeaza si cu bijuteriile din argint: cercei, brose, lantisoare, inele, bratari etc.

Dupa 3 minute de actiune asa arata o furculita pusa doar pe jumatate in lichid. Se vede clar cat de bine functioneaza sistemul.

Asa arata furculitele dupa 5 minute:

Am pastrat cateva tacamuri oxidate pentru a putea face comparatia „inainte/dupa”.

Asadar metoda este extrem de eficienta. Nu frecam deloc obiectele, doar solutia lucreaza singura. In plus, spatiile inguste dintre dintii furculitelor sau de la obiectele bogat decorate (incrustate) se curatat perfect fara a fi nevoie sa intervenim cu perii sau bureti.

Solutia de sare cu folie de aluminiu NU ataca lama cutitelor, aceasta fiind confectionata din inox (otel inoxidabile – ale mele sunt Solingen).

O alta comparatie doar dupa 5 minute de tinut in solutie. Tacamurile curatate arata ca noi!

Aici gasiti si o metoda non-toxica de curatare a rosturilor placilor de faianta si gresie din bai, bucatarii, holuri etc.

Cum se curata rosturile de la gresie si faianta savori urbane

Merita sa incercati si voi aceasta metoda de curatat argintul pentru ca este simpla, ieftina, nu distruge piesele de argint si se realizeaza fara efort fizic.

Aici gasiti gasiti retete pentru Sarbatori – Craciun – Anul Nou – Paste sau alte ocazii festive.

15 retete de cozonaci pentru sarbatori craciun paste savori urbane

 

 

 

17 COMENTARII

  1. Multumesc mult pentru sfat. Pentru mine intotdeauna era o problema curatarea argintariei. La tacamuri intr-adevar e mai simplu pentru ca incap intr-un castron, sa vad cum ma descurc eu cu fructierele si sfesnicele mele plus un ceainic mare; cred ca trebuie sa folosesc un lighean mai mare si mai adanc. Sunt curioasa cum vor iesi pentru ca au multe brizbrizuri in relief si pe astea intotdeauna trebuia sa le curat cu periuta de dinti si tot nu ieseau perfect curate. Multumesc inca odata!

  2. Oh, ce articol binevenit! Am incercat dupa metoda asta si eu iesit top! Am si aruncat solutia speciala cumparata acu 2 ani si nici nu voi mai folosi alta metoda de acum inainte, asta e ieftina, mai putin toxica si da rezultate rapide si fara frecat! Super incantata, multumesc mult de tot!

  3. Ce fac cu vasele mari de argint, frapiera, fructiera, sfesnice, ceainic, etc? Unde le bag? intr-un butoi? Alta metoda nu exista? In plus de asta este foarte important si cat tine luciul argintului obtinut dupa metoda asta? Exist solutii sau paste care curata si protejeaza de oxidare argintul cel putin 6 luni dar sunt relativ scumpe . Aveti si o alta varianta?

    • Da, in butoi sau cada de plastic se fac! Exact asa am facut si eu cu piesele mari (sfesnice, tavi, fructiere). Nu inteleg de ce ne-ai dat 3 stelute… ce nu e OK la metoda prezentata mai sus?

  4. Buna! Am incercat cu bijuteriile, inclusiv cele cu pietre si au iesit chiar ca noi. Multumesc pentru metoda, o voi aplica pe tot ce e argint de acum inainte!

  5. Buna ziua, doamnelor ! Va multumesc foarte mult pentru acest articol. Este extraordinar de eficienta aceasta metoda. Mi-am curatat bijuteriile din argint, unele cu pietre, si au iesit super fain. VA MULTUMESC !

  6. Am un set de tacamuri f vechi si f negru, il tin de 2 zile in solutie si am l-am mai pus o data… incredibil…cam cat o sa tina, nefolosindu-le, doar tinandu-le de decor? sincer, pana acum erau barometru de negreala si cred ca o sa mai dureze pana sa ma gandesc ca vreau sa le folosesc… aveam o masura de zahar cred care parea impuscata in multe locuri si chiar zgrunturoasa si dupa 2 zile este neteda si lucioasa, chiar pare uleioasa… 🙂 o sa o mai tin inca o zi in solutie… chiar m-am bucuratde solutia asta … am revitalizat o mica particica de istorie. multumesc ca ati impartasit si acest gen de trucuri , nu doar din cele de bucatarie….. vreo idee cu ce putem „spala-intretine” expresorul de cafea mai natural? 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.