Sarmalute in foi de vita reteta pas cu pas. Cum se fac sarmale in frunze de vita de vie, podbal, tei, stevie sau gulie? Cu sos de marar cu smantana si lamaie si umplute cu carne tocata de porc sau in amestec cu vita. Cat se fierb si cum se acresc?
Fac sarmalute in foi de vita de obicei prin iunie, cand e vita de vie tanara si pot culege frunzele direct din curte. Se pot face si cu frunze de vita de vie puse la borcan sau congelate – vedeti aici cum se conserva acestea la congelator sau la borcan.
Sarmalutele in frunze de vita de vie sunt populare in Balcani, Europa de Est, Caucaz si Orientul Mijlociu. Grecii le zic dolmades – cuvant de origine turca (desi in categoria ‘dolma‘ intra orice legume umpluta), le umplu doar cu orez si le acresc cu lamaie. Ungurii le zic tőtike sau tőltike (töltött inseamna „ceva umplut”) iar turcii „sarma” – exact cum le spunem si noi. Svabii din zona Aradului si Timisoarei le ziceau haios „sarmalutz in foi de fitz”.
In functie de zona geografica si de traditii (sau limitari religioase), aceste sarmalute in foi de vita pot fi umplute cu carne de porc, vita sau miel in amestec cu orez, ceapa, verdeturi (marar, patrunjel verde) sau se pot prepara doar cu orez si ingrediente vegetale: stafide, cereale pisate, nuci etc.
Eu le fac umplutura exact ca la ardeii umpluti sau ca la sarmalele normale.
Frunza de vita este acrisoara. Ati gustat vreodata? In copilarie rontaiam carceii de pe vrejurile de vita de vie si-mi placea pentru ca erau acrisori 🙂 Asa ca o anumita doza de acreala vine chiar din foile de vita, ea fiind suplimentata in general cu zeama de lamaie.
In locul frunzelor de vita de vie puteti folosi stevie, podbal, frunze de tei sau de gulii. Cele cu gulie sunt fantastic de bune! Reteta o gasiti aici.
Sunt multe retete de sarmalute in foi de vita, unele acrite cu rosii sau bulion, insa eu vi le prezint asa cum le stiu din casa: acrite cu lamaie si invaluite de un sos de smantana cu marar. Se poate folosi si iaurt grecesc gras cu 10%. Asa apare reteta si in celebra Carte de bucate pentru tinerele gospodine scrisa de Silvia Jurcovan. Frunza de vita de vie are o anumite asprime in textura si aroma iar acest sos catifelat rotunjeste foarte placut acest preparat.
Cantitatile de mai jos sunt pentru cca. 40 de bucati de sarmalute in foi de vita, facute din 500 g carne tocata. Sunt suficiente pentru 6-8 portii. Eu am facut doar jumatate de portie, de aceea veti vedea in poze mai putine.
- 40 - 50 frunze de vita de vie (cateva se pun la fundul oalei)
- 500 g carne tocata de porc sau in amestec cu vita
- 1 ceapa mare sau 2 mai mici (tocate)
- 50 g orez
- 1 lingura de ulei
- sare, piper
- ½ legatura marar verde
- ½ legatura patrunjel verde
- putin cimbru uscat
- 1 ceapa mica tocata
- 2 linguri de ulei
- 400 ml smantana acrisoara cu min. 20% grasime sau iaurt grecesc gras (10%)
- 300 ml lapte rece
- sare
- 1 lingurita cu varf de faina
- ½ legatura marar verde
- zeama de lamaie dupa gust
Cum se fac sarmalute in foi de vita reteta pas cu pas?
Cum alegem frunzele de vita de vie?
Foile de vita de vie se aleg cat mai fragede si mai rotunjite (sa nu aiba colturi multe, adica indentatii prea adanci) pentru a inveli mai usor sarmalele.
Daca aveti frunze proaspete este suficient sa le spalati cu apa rece, sa le taiati coditele si apoi sa le opariti in apa clocotita pentru cateva secunde. Isi vor schimba culoare si se vor inmuia. Eu am desfacut un borcan de frunze de vita in saramura, puse de Diana. La fel procedati si cu frunzele de gulie, stevie, tei sau podbal.
Cum se face umplutura pentru sarmalele in foi de vita?
Eu cumpar carne de lucru (pulpa mai grasa) pe care o macin acasa. Grasimea din carne face sarmalele si chiftelele fragede si suculente. Daca folositi carnuri slabe de vita sau pui acestea vor iesi mai tari si mai indesate.
Mi-am pregatit si orezul si am tocat marunt si ceapa. Am sarat si piperat bine carnea tocata.
Intr-o tigaie mica am calit ceapa cu putin ulei si cu un praf de sare si am adaugat si orezul. Le-am calit impreuna 2-3 minute, fara sa le rumenesc. Am dat tigaia deoparte si am lasat-o la racorit.
Am tocata si mararul si patrunjelul verde.
In castronul cu carne tocata am pus si un strop de cimbru precum si verdeata tocata si orezul cu ceapa (racorite). Am framantat totul bine cu mainile.
Cum se invelesc – infasoara – rasucesc sarmalele in frunze de vita?
Am etalat frunzele de vita pe un tocator, cu partea exterioara in sus (adica cu partea mai aspra, cea cu nervurile). Astfel exteriorul sarmalelor va fi neted si frumos. Pe fiecare foaie am pus cate o lingurita de compozitie.
Am rulat apoi cu grija sarmalele dandu-le forma cilindrica si avand grija sa inchid bine capetele acestora. Ca dimensiune ar trebui sa fie cat degetul mare.
Iata ce faine sunt!
Am continuat pana ce am terminat umplutura. Am lasat deoparte 4-5 frunze neumplute pe care sa le asez la fundul oalei.
Cum si cat se fierb sarmalele in frunze de vita de vie?
Am ales o oala potrivita si pe fundul ei am pus o ceapa tocata, putin ulei (2 linguri) si frunzele de vita de vie taiate in fasii. Le puteti lasa si intregi, ca o captuseala. Ceapa nu trebuie calita ci se lasa asa, cruda. Deasupra am cladit sarmalele.
Deasupra am turnat apa cat se acopere bine. Am pus un praf de sare si am stors cateva picaturi de zeama de lamaie (cam 1 lingurita). Ca sarmalele sa stea cufundate in lichid si sa nu pluteasca se pot acoperi cu o farfurioara care sa le apese. Apoi am acoperit totul cu un capac pus pe intredeschis.
Sarmalele in foi de vita se fierb la foc mediu cca. 30 – 40 de minute. Eu le-am mai completat apa pentru ca a scazut.
Sos de marar cu smantana pentru sarmale in foi de vita
Intr-un castron am pus smantana impreuna cu o lingurita cu varf de faina, sare, marar tocat (eu am pus si patrunjel verde) si zeama de lamaie (2-4 lingurite). Am frecat totul bine si am diluat cu putin lapte rece (300 ml) – puteti pune si apa.
Cand sarmalele au fost fierte am turnat sosul de smantana cu marar peste ele. Am amestecat delicat ca sa nu strivesc sarmalele si am lasat totul sa mai clocoteasca 4-5 minute la foc mic. Veti vedea cum se formeaza un sos fain si catifelat. Silvia Jurcovan spune ca la final se poate pune si o lingurita de boia dulce de ardei insa eu nu am pus. Noi le lasam asa, albe.
Gata! Am stins focul si am lasat totul sa stea 10 minute sub capac.
Servire sarmalute in foi de vita cu sos de marar cu smantana si lamaie
Am aranjat sarmalutele intr-un castron pentru servire si le-am prezentat la masa, presarate suplimentar cu verdeata tocata. Exclamatii de incantare!
Batalie generala a fost pe sarmalutele astea! Sunt fragede si aromate iar sosul este fenomenal. Iata si o sectiune prin micile minuni 🙂 Nu mai lipseste decat o bucata de paine proaspata si un pahar de vin alb.
Din seria legumelor sau foilor umplute cu carne tocata mai puteti citi si:
- sarmale in varza murata (acra)
- sarmalute moldovenesti traditionale
- ardei umpluti (reteta strabunicii mele)
- ciorba de ardei umpluti
- gulii umplute cu carne + sarmalute in frunze de gulie
- vinete umplute cu carne
- rosii umplute cu carne
- conopida umpluta cu carne
- cepe umplute cu carne si invelite in bacon
Sa incercati si voi aceste sarmalute in foi de vita cu sos de marar si smantana! Sunt foarte gustoase si reci, la temperatura camerei sau chiar scoase din frigider.
Aceasta combinatie cu iaurt este incredibila, mai ales cand sarmalele sunt facute dupa aceasta reteta.
Felicitari!
[…] asortate) insotite de lipii proaspat coapte, umflate ca niste baloane. De la salata de vinete, sarmale in foi de vita sau un fel de zacusca picanta pana la crema de naut clasica (hummus) sau cu sfecla rosie, salata de […]
[…] Cand da frunza proaspata si frageda de vita de vie mai facem o tura de sarmalute in foi de vita cu marar mult si acrite cu lamaie – reteta aici. […]
[…] sarmalute in foi de vita de vie – reteta aici […]
[…] sarmalute in foi de vita de vie – reteta aici […]
[…] Pentru ca perioada lor este foarte scurta, dorim sa pastram frunze de vita de vie pentru a putea face sarmalute in tot timpul anului. Ele sunt populare in Balcani si Europa de Est dar si in anumite parti ale Euopei Centrale. Grecii le zic dolmade, ungurii tőtike sau tőltike iar svabii din zona Aradului le ziceau haios „sarmalutz in foi de fitz”. Reteta acestor sarmale in foi de vita o gasiti aici. […]
[…] Asa se fac la noi si sarmalutele in foi de vita de vie acrite cu lamaie (vezi aici reteta). […]
Locuiesc in Australia și mâncarea aceasta îmi aduce aminte de copilăria mea. Am făcut rețeta ta și a ieșit o nebunie, am mâncat cu bucurie toată familia. Rețeta este excelentă și bine documentată clară și ușor de urmărit, fara surprize.
Mulțumesc frumos Iulia
Familia mea facea sosul cu macris. Posibil ca in ziua de azi sa fie mai greu de gasit in piata. Cu macris nu de pune patrunjel, marar, ceapa sau usturoi, pt ca ii ia gustul
Cei care au posibilitatea de a cumpara sau au in gradina vie. pot sa puna pe iarna in borcan in stare naturala in felul urmator: se iau cate zece foi, se infasoara sul si se pun in picioare, si tot asa puna se umple borcanul. Se pune capacul si atat.
[…] Este sezonul sărmăluțelor în foi de viță. Rețeta este simplu de preparat și poate avea umpluturi diverse, în funcție de zona geografică. Se pot folosi carne de porc, vită sau miel. De asemenea, se pot prepara și pentru perioadele de post doar cu orez și ingrediente vegetale, conform savoriurbane.com. […]
[…] În funcție de tradițiile și preferințele familiilor voastre puteți umple dovleacul cu ce sarmale doriți: sărmăluțe moldovenești (rețeta aici), sarmale în foi de varză dulce (rețeta aici), sarmale tradiționale românești (rețeta aici), sarmale de post cu păsat sau ciuperci (vezi aici sau aici) sau chiar cu sărmăluțe în foi de viță (rețeta aici). […]