Supă ungurească de fasole verde (ciorbă de păstăi) cu cârnați afumați și smântână (Zöldbableves). Cum se face zama de păsulă verde cu afumătură? Rețete de ciorbe de vară. Rețete cu păstăi de fasole.
Această supă ungurească de fasole verde sau Zöldbableves este tradițională atât în Ungaria cât și în zonele limitrofe acesteia. Ungurii nu au termenul „ciorbă”.ci doar „leves” – adică supă. Nici noi, în Ardeal și Banat, nu le zicem ciorbe ci supe (zupe) sau zămuri. Seamănă, oarecum, cu un gulaș de fasole păstăi, fiind deosebit de gustoasă și de sățioasă. smântână.
Conține rondele de cârnați, bucățele de bacon, kaiser sau slăninuță afumată, are paprika dulce (boia), pastă de ardei, usturoi, legume și zarzavaturi.
Pe vremuri, ea se făcea cu rântaș (ardelenii și bănățenii știu cum găteau bunicii lor): adică făină călită cu ceapă și boia. În vremurile moderne supa asta se îngroașă la final cu un mix din puțină făină, lapte și smântână.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 L de supă ungurească de fasole verde (ciorbă de păstăi) cu cârnați, dreasă cu smântână.
- 700 g păstăi de fasole
- 500 g cârnați afumați
- 100 g slăninuță afumată sau bacon
- 2 cepe (1 veche, 1 verde)
- 2-3 fire de usturoi verde sau 4-5 căței de usturoi vechi
- 2 linguri de ulei
- sare
- 2 morcovi
- 1 radăcină de pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1 felie de rădăcină de țelină
- frunze de țelină sau 2-3 tije apio (țelină verde)
- opțional: cca. 300 g cartofi (eu nu am pus)
- 500 g roșii zemoase sau 1 conservă roșii pasate sau cubulețe
- 1 lingură rasă de boia dulce (paprika)
- 1 crenguță de cimbru uscat
- 1 lingură de pastă de ardei dulce sau de gogoșar (opțional)
- 400 ml smântână groasă acrișoară (24% grăsime)
- 25 g făină
- 150 ml lapte rece
- sare
Cum se face rețeta de supă ungurească de fasole verde (ciorbă de păstăi) cu cârnați afumați și smântână (Zöldbableves)?
Ingrediente pentru ciorba de fasole păstăi cu afumătură
Am cumpărat vreo 2 kg de fasole lată (păstăi) din Piața Mică a Aradului și am decis să fac mai multe preparate din ea. Primul pe listă a fost această supă cu cârnați și smântână, în stil unguresc.
Am spălat păstăile de fasole verde (la noi așa se numește, chiar dacă au culoare galbenă), le-am rupt doar zona codițelor (eu las partea ascuțită pentru că e fragedă) și le-am tăiat în bucăți potrivite.
Am pregătit cârnații afumați (rețeta lor este aici), un pic de slăninuță afumată (rețeta aici), roșii cărnoase, rădăcinoase (morcov, pătrunjel, păstârnac și țelină), ceapă veche și verde, usturoi verde sau vechi. Iarna folosim roșii la conservă sau passata, suc gros (rețeta aici).
Am tocat rădăcinoasele în cubulețe (morcovii în rondele), am tocat partea albă a cepelor (codițele le pun doar la final în oala cu supă), am feliat cârnații, am tăiat mărunt slănina și, în plus, am pregătit și 3 tije de țelină apio (pentru că nu am avut frunze de țelină).
Am tăiat roșiile în cuburi și am mărunțit usturoiul verde și codițele cepelor.
Mod de preparare zamă de păsulă verde sau ciorbă de fasole păstăi – rețeta ungurească
Cum se călesc zarzavaturile, ceapa și cârnații afumați?
Într-o oală de cca. 7 L am pus la călit rădăcinoasele (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină) cu un praf de sare și 2 linguri de ulei. Am lucrat la foc mic, cu capac, amestecând ocazional. După vreo 7 minute acestea s-au înmuiat un pic și am adăugat peste ele cârnații slănina și ceapa.
Le-am sotat vreo 5 minute, tot la foc mic și tot sub capac, având grijă să nu se ardă ceva.
Adăugarea lichidului, a condimentelor și prima fierbere a supei
Am turnat vreo 3 L de apă caldă, am pus 2 lingurițe cu vârf de sare, crenguța de cimbru uscat, tijele de țelină apio (întregi), boiaua dulce și pasta de ardei.
Vă las aici rețeta mea de pastă de ardei kapia sau de gogoșari, pentru iarnă (cu sau fără fierbere).
Adăugarea păstăilor de fasole, apoi a roșiilor și a doua fierbere a supei
Am lăsat ciorba la fiert cam 30 de minute, ca să se înmoaie bine zarzavaturile. De-abia după aceea am pus păstăile de fasole și am mai completat cu apă. Pe acestea le-am lăsat să fiarbă cam 5 minute (cronometrate din momentul în care supa fierbe din nou).
Am adăugat apoi roșiile în cubulețe și am mai lăsat supa ungurească de fasole să mai fiarbă 10 minute. Roșiile se pun mereu spre final deorece aciditatea lor inhibă fierberea altor legume sau zarzavaturi.
Cum se drege supa ungurească de păstăi late cu făină, lapte și smântână + usturoi?
Într-un castron am desfăcut făina cu laptele rece, turnat treptat. Am pus și jumătate din smântână, pe restul păstrând-o pentru dregerea supei direct în farfurii.
Am turnat dresătura (liaison în lb. franceză) în oala cu supă de fasole și am amestecat bine. Am mai fiert supa alte 3-4 minute ca să se gătească făina.
Am văzut că supa s-a legat fain, a devenit un pic cremoasă, așa că am stins focul de sub oală și am încheiat cu usturoiul și codițele de cepe verzi. Ce arome grozave! Pe acestea nu le-am mai fiert.
Am gustat de sare (se poate oricând corecta asezonarea), am scos din oala tijele de țelină apio și crenguța de cimbru și supa este gata de a fi servită.
Servire supă ungurească de fasole verde (ciorbă de păstăi) cu cârnați afumați și smântână (Zöldbableves)
Tare fain miroase supa asta ungurească de fasole verde! Se simt perfect usturoiul, afumătura, aromele de boia și gustul specific al păstăilor!
Fiecare mesean își garnisește suplimentar farfuria de ciorbă cu câte o lingură bună de smântână! Alături punem pe masă felii de pită proaspătă și, după un blid de zamă de păsulă cu cârnaț poți declara că ești mâncat! De obicei, după genul acesta de zămuri consistente se servesc clătite, gogoși, gomboți etc.
Mai avem o rețetă faină de ciorbă ardelenească de păstăi cu afumătură – vezi aici.
Aici e rețeta video a ciorbei de mai sus.
Sau preferata mamei mele, ciorba de fasole verde cu carne proaspătă de porc – rețeta aici.
Vă las și rețeta video a clasicei mâncări scăzute de fasole verde cu roșii și usturoi (de post).