Săptămâna Haferland 2018 – tradiții, meșteșuguri și mâncare bună din Transilvania

4

Săptămâna Haferland 2018 – tradiții, meșteșuguri și mâncare bună din Transilvania. Vacanță cu familia în România, la Criț, jud. Brașov, locul în care poți descoperi cultura și tradițiile săsești. Ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală meșteșugurile, sub sloganul Festival cu meșteșug, săsesc.

Haferland 2018 - tradiții, meșteșuguri și mâncare bună din Transilvania savori urbane
Credit foto: Călin Stan (www.calinstan.com)

Săptămâna Haferland 2018 va avea loc între 2-6 august și am avut onoarea de a fi invitată, alături de alți colegi bloggeri culinari, la un sneak preview. Așa că între 16-18 iunie am petrecut o mini vacanță de vis în inima Transilvaniei, în satul Criț din județul Brașov.

Criț, mai demult Cruce, Criș, Crișu, (în dialectul săsesc Detschkrets, Krets, în germană Kreuzdorf, Deutsch Kreuz, Kreuz, în trad. „Cruce”, în maghiară Szászkeresztúr, în trad. „Cristuru Săsesc”) este un sat în comuna Bunești din județul Brașov. Primele mențiuni documentare datează de la 1270-1272. (sursa).

casa kraus cazare crit brasov transilvania (1)

Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

De-a lungul anilor, satele săsești au căpătat un farmec aparte, iar peisajul rural evocă amintiri din cele mai vechi timpuri. Astfel că, atunci când ajungi în Criț, Viscri, Meșendorf, Cloașterf, Roadeș, Saschiz sau Fișer, pare că te întorci în timp, în vremea vecinătăților. Vei găsi aici case solide, ce arată ca niște cetăți în miniatură, cu camere austere, dar în care mobila din lemn masiv, pictată manual cu motive tradiționale și în culori vesele, stă la loc de cinste.

Despre Săptămâna Haferland 2018

Iată programul Săptămânii Haferland 2018 (2-6 august). Activitățile sunt potrivite și familiilor cu copii. Vedeți video de la finalul articolului ca să va faceți o idee despre cât de grozavă este atmosfera la acest festival!

Cea de-a șasea ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri. Anul acesta vioara Stradivarius Elder-Voicu ajunge în Haferland pentru un recital susținut de violonistul Alexandru Tomescu în Biserica Fortificată din Criț, pe 4 august, ziua principală a festivalului.

program saptamana haferland 2018

Festivalul “Săptămâna Haferland” își propune să atragă deopotrivă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania.

Primele cinci ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 15.000 participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

Am avut plăcerea de a împărtăși această experiență faină cu o gașcă faină de oameni pasionați de bunătațuri, adică de cei mai tari bloggeri culinari români ai momentului.  I-am avut alături pe Tony Mott, Laura Laurențiu,  Alex JuncuCorina Ureche,  Cristina Toth, Iuliana SbîrneaCarmen ParaschivescuDana Burlacu VisternicuCosmin Dragomir și Călin Stan.

bloggeri culinari romania savori urbane
Credit foto: Călin Stan (www.calinstan.com)

Invitația a fost lansată de Fundația Michael Schmidt și de Selgros România. În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației Michael Schmidt, și Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.

 

Mobilitatea și combustibilul au fost asigurate de autoturismele BMW și Mini oferite de Automobile Bavaria și Rompetrol.

bloggeri culinari automobile bavaria rompetrol spre haferland 2018
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)
bmw automobile bavaria
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Cazare în Haferland

Am fost cazați în Casa Kraus, fosta casă parohială din Criț, acum complet renovată și adusă la standardele de confort contemporane. Gazda noastră a fost doamna Olivia Stapley, cea care ne-a ghidat în aceste minunate zile și a răspuns, mereu cu zâmbetul pe buze, avalanșei de întrebări cu care am copleșit-o. 🙂

Împreună cu draga mea prietenă Laura Laurențiu am ocupat, timp de 3 zile, chiar șarmanta căsuța din imagine. Am aflat că pe vremuri în ea funcționa brutăria parohiei.

casuta cazare crit

Colegii bloggeri au fost repartizați în camerele pensiunii, una mai frumoasă decât cealaltă.

casa kraus camere
Credit Foto: Casa Kraus

Întreaga atmosferă a fost idilică, fiind înconjurați de multă verdeață și de o răcoare la care am visat încă de la plecarea din Aradul încins. Stiți cum sunt diminețile acelea revene în care vezi cum plutește pâcla peste dealuri? Grozave!

Iată și locul de luat masa în aer liber. Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai…

terasa casa kraus
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

casa kraus cazare crit brasov transilvania (5)

Activități în Haferland

Întreaga zona este una cu dealuri înverzite, pășuni și pante domoale, numai bune de explorat la pas sau cu bicicleta. Satele săsești sunt la mici distanțe unele de altele și pot fi vizitate cu ușurință. Veți descoperi „tiparul” săsesc după care sunt construite, toate având ca punct central câte o biserică fortificată, străzi pavate cu piatră, case și gospodării solide cu porți mari de lemn.

În toate aceste sate au loc mereu eventuri culturale: expoziții de pictură sau fotografie, ateliere de gătit bucate tradiționale săsești sau de pictură pe lemn dar și concerte. Noi am avut plăcerea de a asculta un concert de fado susținut de artistul portughez Cristiano de Sousa chiar în biserica evanghelică din Criț.

cristiano de sousa concert fado
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

La intrarea in biserică sunt expuse costume populare săsești bogat ornamentate cu broderii, panglici de mătase și mărgele.

Iată și un detaliu al piesei care se poartă pe cap.

Gastronomie tradițională săsească din Transilvania

Imediat după concert am fost invitați la un brunch amenajat chiar în curtea bisericii, de-a lungul zidurilor vechi de piatră. O mulțime de bunătăți locale ne-au încăntat văzul, mirosul și apoi papilele gustative. De la brânzeturi și mezeluri săsești (cârnați, slănină afumată) până la sparanghel, zacuscă, jumări și tartine cu untură și ceapă roșie.

brunch la biserica din crit
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Toate acestea au fost completate de vinuri alese.

vin samburesti brunch crit
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Si de o selecție de prăjituri și dulciuri săsești din care nu au lipsit mierea, smântâna groasă și dulcețurile.

prajituri sasesti (2)

Seara ne-am petrecut-o cu gașca în aer liber, la lumina lumânarilor. Am povestit, am râs și ne-am simțit grozav! Trebuie neapărat să ne vedem mai des pentru că avem atâtea de povestit 🙂

A doua zi ne-am luat micul dejun „al fresco” și ne-am bucurat de produsele locale extrem de gustoase, în special de brânzeturi și de gemurile de casă. Favoritul meu: gemul de măceșe (Hetschenpetsch – vezi aici rețeta)!

gem de casa crit

Despre sașii din Transilvania – câteva repere istorice și culturale

Am avut marea plăcere de a o cunoaște pe doamna Hermine Antoni, învățătoare pensionată care a emigrat în Germania în anii 60, plecând din Meșendorful ei drag. Ne-a povestit despre oprimarea sașilor din perioadă comunistă, despre desființarea identității lor culturale și spirituale dar și despre dorul de casă al celor care au emigrat. Sașii s-au stabilit în Transilvania în secolul al 12-lea și au fondat sute de așezări pe teritoriul acesteia. Toată lumea știe de gospodăriile săsești bine organizate, de hărnicia și tenacitatea de care au dat mereu dovadă.

Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Toate acestea le-au fost luate abuziv de către statul comunist iar sașii au pornit în exod spre Germania. În ultimii ani sașii revin tot mai des în locurile natale (de obicei în vacanțe), aducându-și și copiii și nepoții cărora încearcă să le insufle pasiunea și iubirea pentru aceste locuri și să-i ajute întru descoperirea rădăcinilor și a identității culturale săsești. Săptămâna Haferland este cea care centralizează multiplele evenimente organizate de sași în zonă.

Atelier de lichiu (hencleș) – o rețetă autentică săsească

Doamna Antoni ne-a încântat cu o provocare: prepararea unei prăjituri tradiționale săsești. Este vorba despre lichiu sau hencleș (Henklesch) a cărui rețeta o am deja pe blog. V-am spus că bunicii mei materni erau din Sibiu și că vara se făcea des lichiu cu fructe, în special cu prune. Ne-a fost pusă la dispoziție o rețetă de bază pe marginea căreia am fost invitați să improvizăm.

reteta lichiu autentic sasesc
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Am avut multe ingrediente pentru topping, de la crema simplă de smântână cu ouă și zahăr pâna la rubarbă, brânză și mărar, coacăze etc.

ingrediente lichiu hencles crit brasov
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Ne-am încins șorțurile și am trecut la treabă. Eu am ales să fac un lichiu contemporan cu coacăze negre, nucă și cașcaval –  o combinație grozavă!

lichiu traditional reteta de hencles sasesc (1)
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

coacaze negre nuca si cascaval

După vreo 2 ore de muncă am avut și plăcerea de gusta din toate cele 4 feluri de lichiu, unul mai bun ca altul.

tavi cu hencles sau lichiu transivania

Nu ne-am putut hotărî care a fost cel mai bun 🙂

lichiu traditional reteta de hencles sasesc (2)
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Despre biserica fortificată evanghelică din Criț

Domnul Dietmar Depner este custodele bisericii fortificate din Criț și ne-a povestit despre fondarea ei (cu concursul sătenilor sași) în jurul anul 1500. În mod tradițional sașii își păstrau la comun mezelurile în turla bisericii, aceasta fiind răcoroasă și bine ventilată. Și vă dați seama că nu se înfruptau din cele ale vecinilor…

biserica fortificata din crit

Ne-au fost oferite și două cărți scrise de Ruxandra Hurezean: ”Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei” și ”Criț – Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”.

ruxandra hurezean povestea sasilor
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Degustare de brânzeturi și mezeluri săsești și un atelier de pictură pe lemn

Înainte de plecare am fost invitați la Bunești (în satul vecin) la o degustare de brânzeturi și mezeluri locale. Gazdele noastre au fost Ela și Helmuth Wagner care ne-au încântat cu niște delicatese pe care nu le vom uita în curând. Am descoperit și prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem care se face și la noi în casă – rețeta aici.

brunch la bunesti degustare de branza slanina (1)
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Tot acolo s-a amenajat un mic atelier de pictură pe lemn și am fost invitați să ne demonstrăm talentele artistice.

atelier de pictura pe lemn haferland
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Familia Wagner ne-a făcut și un scurt tur al bisericii fortificate din Bunești.

biserica fortificata din bunesti
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

 

Gânduri de final

Această parte din Transilvania este o destinație de vacanță potrivită familiilor cu copii, iubitorilor de natură și curioșilor care vor avea mereu câte ceva de descoperit. Copiii au șansa de a vedea cirezi de vaci pe străzile satelor, de a bea o cană de lapte proaspăt muls sau de a culege cu mânuțele lor mure, zmeură sau alte fructe. La tot pasul se găsesc obiective turistice ce pot fi vizitate, biserici, gospodării tradiționale sau expoziții. Atelierele de meșteșuguri vor fi vedeta Săptămânii Haferland 2018.

Programul complet Săptămâna Haferland 2018 îl găsiți și AICI.

crit drona
Credit Foto: Călin Stan (www.calinstan.ro)

Tare repede au trecut aceste 3 zile și simt că sunt multe lucruri de făcut și de descoperit în Haferland. Nu mai spun de faptul că am avea nevoie de măcar o săptămână ca să apucăm să povestim în tihnă, noi, cei din gașca veselă de gurmanzi.

bloggeri culinari la crit haferland

Vacanță plăcută!

4 COMENTARII

  1. Felicitari pentru articol, este o adevarata delectare pentru mine si sper ca pentru multi! Am aflat o multime de lucruri despre care stiam doar foarte putin si am m-am ales cu dorinta de a vizita locurile descrise; mii de multumiri!

  2. Super. Multumim pentru minunatul articol si fotografiile superbe. M-am simtit ca si cum as fi fost si eu alaturi de voi. Weekend-ul acesta inca nu avem nimic programat, asa ca poate vom ajunge si noi la festival. :-*

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.