Retete de mujdei de usturoi – cum se face mujdeiul? Retete de sosuri pentru carne la gratar, fripturi la cuptor sau tigaie, legume si salate. Mujdei simplu, mujdei picant, sarmuzac, mujdei cu rosii, smantana sau cu patrunjel verde. Sunt doar cateva exemple de mujdei de usturoi. Iata in cate feluri se poate face mujdeiul.
Sunt multe retete de mujdei de usturoi. Care e cel mai bun mujdei? Tine de gustul fiecaruia, normal, dar si de preparatul pe care il insoteste si cu care se potriveste. Anumite mujdeiuri merg cu carnea mai grasa (ceafa sau piept de porc), altele cu peste si carne slaba de pui iar altele sunt special gandite pentru legume prajite la gratar sau trase la tigaie.
Retete de mujdei de usturoi
Din ingredientele de pe aceasta tava am facut 5 feluri diferite de mujdei.
Originea cuvantului mujdei
Haideti sa vedem ce spune dex-ul:
MUJDÉI s. n. Preparat alimentar din usturoi pisat, oțet (sau apă) și sare, care servește ca adaos la unele mâncăruri. [Var.: mojdéi s. n.] – Must + de + ai („usturoi”).
Si sa vedem ce spune si despre „ai” si despre „must”:
AI4, ai, s. m. (Reg.) Usturoi. ◊ Ai sălbatic = numele a trei plante erbacee din familia liliaceelor, cu frunze lunguiețe și cu flori galbene (Allium ochroleucum), roz (Allium paniculatum), alb-verzui sau roșietice (Allium oleraceum). Aiul șarpelui = plantă erbacee din familia liliaceelor, cu tulpina în formă de spirală și cu flori roșii-purpurii dispuse în umbele, folosită în alimentație (Allium scorodoprasum). – Lat. allium.
MUST, musturi, s. n. 1. Suc dulce care nu a început încă să fermenteze, obținut prin zdrobirea și presarea boabelor de struguri sau, p. ext., a altor fructe ori plante. 2. Zeamă, suc pe care îl conțin unele fructe. … – Lat. mustum.
O alta versiune indica originea frantuzeasca de la „mousse d’ail” – spuma, crema de usturoi.
Evident ca „mujdei de usturoi” este un pleonasm care a prins radacini in limbajul cotidian (ca si „urc sus” sau „cobor jos”), deoarece „mujdei” include deja usturoiul, adica „ai”-ul. Este suficient sa spunem mujdei si toata lumea stie cu siguranta despre ce este vorba.
Indiferent de originea cuvantului, cert este faptul ca mujdeiul este un preparat international extrem de cunoscut, adoptat si iubit de romani si raspandit in multe zone geografice. Si alte popoare au sosuri pe baza de usturoi: aioli (origine catalana), skordalia sau tzatziki (ambele din Grecia).
Usturoiul este foarte sanatos, proprietatile sale terapeutice fiind cunoscute inca din antichitate. Este bine sa-l consumam si crud dar si gatit in tocanite, papricas, gulas sau la fripturi si legume sotate.
Aceste retete de mujdei de usturoi autohtone au o baza comuna: usturoi, sare, ulei, apa si/sau otet. De aici putem varia retetele la infinit, adaugand diverse alte ingrediente. Este recomandata folosirea usturoiului romanesc cumparat din piata, de la producatorii locali. Are catei mai mici dar sunt extrem de aromati. Primavara gasim din belsug usturoi verde, cu gust placut si aroma foarte proaspata. Si el poate fi folosit la mujdeiuri.
La aceasta baza putem adauga numeroase alte ingrediente si putem obtine variate feluri de mujdei si de sosuri.
- Usturoi
- Apa
- Sare
- Ulei
- Optional: otet, zeama de lamaie
- smantana
- iaurt
- rosii coapte
- ardei iute
- patrunjel verde
- cimbru
- etc
Mujdei de usturoi reteta simpla, clasica
Cum se face un mujdei cremos sau spumos? Cum ii potrivim consistenta? Acesta este mujdeiul universal care se potriveste cam la toate preparatele enumerate in introducere. Puteti citi pe larg aici.
Mujdei picant de usturoi – rosu ca focul
O reteta de mujdei rosu cu boia iute (paprika) si/sau ardei iuti proaspeti. Atentie la dozarea iutelii! Acest mujdei picant este uleios si se potriveste cu carnurile slabe sau cu peste la gratar sau la tigaie. Poate fi picurat si pe paine prajita (bruschete). Reteta o gasiti aici.
Mujdei cu smantana sau iaurt
Un mujdei mai potolit ca iuteala, foarte cremos si racoritor. Aduce un pic cu celebrul sos tzatziki. Se potriveste cu legume la gratar, carne de porc, pasare dar si cu legume fierte la abur, sotate la tigaie sau coapte in cuptor. In varianta dietetica se poate face cu iaurt in loc de smantana. Reteta acestui mujdei o gasiti aici.
Mujdei cu rosii coapte la gratar sau cu bulion
Mujdeiul cu rosii este grozav! Rosiile coapte la gratar mai tempereaza iuteala usturoiului si aduc o aroma faina de vara. Puteti coace rosiile si in cuptor (functia grill) sau le puteti inlocui cu bulion de casa. Se potriveste de minune cu pestele la gratar dar si cu puiul sau cu carnea de porc. Reteta acestui mujdei cu rosii o gasiti aici.
Mujdei de usturoi cu patrunjel verde
Usturoiul merge tare bine cu verdeturile, in special cu patrunjelul verde. Acesta ii da o nota de prospetime si de lejeritate. In plus, patrunjelul contine foarte multa vitamina C. Mujdeiul cu patrunjel verde se potriveste exceptional cu pestele la gratar (de ex. pastrav) sau cu ciupercil, feliile de vinete si dovlecei la gratar. Reteta o gasiti aici.
Bonus 1: sarmuzac sau pasta de usturoi foarte concentrata si cremoasa
Sarmuzac se numeste pasta de usturoi frecata la mojar cu sare grunjoasa. Se potriveste bine cu peste prajit sau saramura iar reteta lui o gasiti aici.
Bonus 2: pasta cremoasa de usturoi cu patrunjel verde
O bomba de vitamine! Primavara se poate folosi usturoi verde sau leurda – reteta aici.
Bonus 3: unt aromatizat cu usturoi și verdeturi
Preparam acest unt aromatizat si-l pastram la frigider su la congelator. Taiem din el feliute pe care le punem peste feliile firebinti de carne fripta la gratar, la tigaie sau la cuptor. Reteta aici.
Ei? Ce spuneti? Multe retete de mujdei de usturoi…. Care e cel mai bun? Va trebui sa le testati pe rand ca sa va decideti
Iata cateva sugestii de preparate la gratar. Fiecare se potriveste cu cel putin unul dintre mujdeiurile de mai sus. Retetele le gasiti aici.
Wowww…atatea variante …super. Nu sunt experta in mujdei, asa ca merg pe mana voastra
Nici nu stii ce sa alegi. Le-am tot incercat, noroc ca avem sezonul gratarelor. Nu pot sa va spun care e preferata mea. Toate
Super buuunnn!!