Islere cu nuca si crema de ciocolata. Fursecuri austriece fine din aluat fraged cu unt, cu nuca sau cu alune de padure si crema de ciocolata. Glazura de ciocolata se poate decora cu nuci sau cu cicolata alba, in contrast. Aceste islere minunate se cam fac constant in familia noastra de vreo 4 generatii. De la strabunice citire.
Asa cum Diana are un setul ei de prajituri de sarbatori am si eu lista mea: islere, arlechin (foi fragede cu unt umplute cu marmelada fina de caise si zmeura si glasat cu glazura galbena din galbenusuri), chec din albusuri cu multe fructe confiate, alune si ciocolata (reteta aici), tort Richard (cu blaturi din bezea cu alune si crema de ciocolata – reteta aici) si tort de portocale sau lamai (pandispan vanilat umplut cu crema de unt, batuta pe abur, cu coaja si suc de citrice).
Aceste minunate islere isi au originea in anii ’50, in localitatea-statiune austriaca Bad Ischl. Numele lor original s-ar traduce „tortulete de Ischl”. Exista in mai multe variante, umplute cu crema de ciocolata sau cu marmelada de caise. In ambele cazuri blaturile sunt din aluat fraged cu mult unt si alune (sau mix de nuci si alune). Si dimensiunile lor variaza avand diametru intre 4 – 8 cm. Mama le decupeaza cu un paharel de lichior…eu le fac ceva mai mari.
Islerele se pot face cu 3-4 zile in avans fata de sarbatori. Se pot coace blaturile azi, maine se face crema…si se monteaza cu minimum 24 de ore inainte de a fi servite. Cu cat stau mai mult (pana la 2 saptamani, la racoare) cu atat sunt mai bune si mai fragede. Dupa 2-3 zile se topesc in gura.
După caseta de ingrediente veți găsi și versiunea VIDEO a acestor delicate Ișlere!
Recent am facut o variatiune: islere albe! Sunt din aluat fraged cu migdale macinate si au umplutura de crema fina de lamaie sau portocale. Reteta lor o gasiti aici.
Va cer scuze pentru diferentele de calitate ale pozelor de mai jos. Sunt facute de Paste si Craciun 2013 cu doua aparate foto diferite. Oricum am sa fac islere si de Pastele 2014 si le voi poza da capo al fine in conditii mai bune.
- 500g faina
- 350g unt gras 82%
- 80 g smantana grasa, fermentata (min 20% grasime) - 2 linguri
- 200g alune de padure usor prajite in tigaie si apoi macinate (sau amestec de alune de padure si nuci)
- 150g zahar pudra
- putina sare
- vanilie - miezul de la ½ de pastaie sau 1 plic de zahar vanilat bourbon
- 4 oua intregi
- 200g zahar
- vanilie - miezul de la ½ de pastaie sau 1 plic de zahar vanilat bourbon
- 50g cacao pudra
- 1 praf bun de sare
- 300g unt min. 80% grasime, moale, la temperatura camerei
- 100g ciocolata topita
Mod de preparare Aluat Islere cu nuca si crema de ciocolata + VIDEO
Aici aveți și varianta video a acestor fursecuri cu ciocolată și alune. Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – !
Untul se aduce la temperatura camerei si apoi se freaca spuma cu mixerul impreuna cu zaharul pudra, smantana, sarea si vanilia. Alunele si nucile se rumenesc usor intr-o tigaie antiaderenta, se lasa la racorit si apoi se macina fin. Se adauga in castronul cu unt faina impreuna cu alunele macinate si amesteca bine fara sa se framante.
Se formeaza o bila de aluat care se infoliaza si se da la rece pentru 30 de minute.
Pe blatul de lucru usor infainat se intinde o foaie de 4-5 mm grosime si apoi se decupeaza rondele (cu o forma speciala sau cu un paharel mai mic). Rondelele se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt si se coc cateva minute la 180C (treapta medie la cele cu gaz) pana devin aurii. Nu trebuie sa se rumeneasca!
Mod de preparare crema de cacao pentru islere sau torturi
Intre timp se face crema. Aceasta este crema clasica si fina cu care umplu si torturile. In imagini sunt 2 castroane cu 2 creme pentru ca le-am facut stereo: una de ciocolata pentru islere si una de lamaie pentru un tort. Si cantitatile sunt mai mari pentru ca am facut portie 1,5 de islere (din 700g de faina).
Reteta cremei aparel de cacao cu unt o gasiti explicata si aici.
Intr-un castron metalic se aseaza ouale intregi impreuna cu zaharul tos si vanilia. Castronul se aseaza peste o cratita in care fierbe putina apa. Fundul castronului nu trebuie sa atinga apa! Se bate constant cu un tel pana cand compozitia devine spumoasa, creste in volum si incepe sa devina cremoasa. Temperatura optima a cremei este de 75 C. Nu se incalzeste mai mult deoarece ouale incep sa se coaguleze (se fac papara).
Cand a ajuns la temperatura de 74-75 C se cerne cacaoa si se amesteca bine ca sa nu faca cocoloase. Se mai lasa 1 minute pe baia de abur (ca sa se opareasca cacaoa si sa-si dezvolte aroma si culoarea) si apoi se trage deoparte si se lasa la racorit. Trebuie sa sa raceasca pana la temperatura camerei – cateva ore bune. Sfatul meu este sa incepeti cu crema si apoi cu blaturile.
Doar cand untul si baza de crema au ajuns ambele la temperatura camerei se poate trece la amestecarea lor (altfel se taie). Eu lucrez cu mixerul si incep prin a bate spuma untul intr-un castron incapator. Cand untul are consistenta cremoasa si uniforma incep sa adaug treptat cate o lingura din crema de cacao amestecand scurt dupa fiecare. cate un „vijjjj” de mixer dupa fiecare lingura de crema. Nu trebuie mixata indelung pentru ca se taie. Se continua asa pana se incorporeaza intreaga cantitate de baza de crema in unt. Se da la rece minimum 1 ora.
Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa.
Buuun. Rondelele sunt coapte si racorite, crema de unt cu cacao este si ea gata. Se scoate crema din frigider si se lasa cateva minute sa se inmoaie un pic.
Cum se umplu islerele cu crema de ciocolata
Rondelele de islere trebuie sa fie racorite. Se aleg in functie de forma si de aspect – cele frumoase vor fi capace, cele mai uratele merg la fund.
Se umplu jumatate din rondele cu crema fie cu o lingurita fie cu un spritz (pos) si se acopera cu cealalta jumatate de rondele.
Mod de preparare glazura de ciocolata pentru islere
Se topeste ciocolata pe abur intr-o craticioara mica. Se poate adauga 1 lingurita de unt sau ulei pentru luciu. Se glazureaza islerele cu ajutorul unei pensule sau se „picura” glazura pe ele creand modele abstracte (mama asa le face – le stropeste cu firisoare de glazura, nu le acopera complet). Cat timp glazura este inca umeda si lipicioasa se pot orna cu alune tocate din cutit.
Am presarat alune zdrobite doar in centrul fiecarui isler, nu pe toata suprafata.
Sunt gata! Islerele se lasa la odihna macar 24 de ore in tavi sau pe gratare de bucatarie. In acest rastimp glazura de solidifica si blaturile incep sa se fragezeasca de la crema de unt. Cei din casa dau raite pe langa ele si nu se abtin sa nu le testeze :). Sunt extra-fine aceste islere!
Dupa ce s-a intarit glazura nu mai sunt necesare precautii speciale in manevrarea islerelor. Se pot aseza in straturi pe platouri asortate cu alte prajituri. In imaginile de mai jos apare si o varianta adaptata de isler-fursec cu cocos, crema din lapte condensat si glazura de portocale.
Puteti pastra aceste islere in cutii de carton inchise si depozitatea la racoare, in camara.
In alte dati le-am decorat cu sferturi de miez de nuca.
Si cum ziceam si la inceput – nu exista Craciun sau Paste fara islere.
Sa incercati si Fursecurile fragede cu unt 3 2 1 (reteta aici)!
Aici gasiti separat si reteta cremei de cacao (ciocolata). Poate fi folosita la torturi, prajituri sau alte fursecuri.
Iata si alta versiune de decorare a acestor islere. In stanga sunt fursecurile fragede cu gem 3 2 1.
Sau islere glazurate cu ciocolata neagra si alba (fara nuca de decor).
O varianta mai simpla acestor islere este prajitura Siret – reteta aici.
Un aluat similar cu unt, alune si nuca am folosit si la aceste fursecuri spritate – reteta aici.
Trebuie neaparat sa incercati aceste islere fine si gustoase!
Aici gasiti mai multe retete de fursecuri:
Cititorii nostri au incercat reteta!
pentru islere nu mai amintiti nimic de faina( 500 g) banuiesc ca se amesteca cu untul,smantana alunele …in compozitia blatului………..am inceput sa le fac si-mi dau seama ca ati uitat sa ne spuneti cum si ce….
Se mai intampla sa avem scapari insa aici scrie asa „Alunele si nucile se rumenesc usor intr-o tigaie antiaderenta, se lasa la racorit si apoi se macina fin. Se adauga in castronul cu unt faina impreuna cu alunele macinate si amesteca bine fara sa se framante.”. Sunt sigura ca ne-ar fi avertizat de mai demult cititoarele care au testat reteta :). Spor la treaba si sa ne spui cum ti-au iesit!
Va rog un sfat. Am făcut rondelele de isler, le-am umplut, dar au rama tari și a 2-a zi. Cum sa le păstrez ca să se înmoaie.?
la camara in cutie de carton. se vor fragezi pe zi ce trece
Astazi am incercat sa fac islere. Au iesit gustoase dar nu prea fatoase pentru ca nu prea mi-au iesit cremele. Poate data viitoare, dar e prea multa munca la ele! Multumesc pentru reteta este corecta dar se pare ca nu prea am eu abilitati de cofetar!
La acestea nu se pun oua?
Nu. E o reteta fara oua.
Sunt fara cusur…super-buneeeee….
am facut astazi niste islere, au iesit deosebit de bune, la crema eu am ilocuit untul cu mascarpone a fost delicios.
Multumim frumos pt reteta si pt prezentare
Ma bucur ca ti-au placut 🙂 Sa vezi ce gustoase sunt dup 2-3 zile cand devin mult mai fragede. Problema e fiind umplute cu mascarpone vor trebui tinute la frigider. Daca faceai crema clasica cu unt puteai pastra islerele la temperatura camerei sau camara zile intregi.
Am facut aceasta reteta de islere,islerele au avut mare succes! Nu mai am deloc,desi am facut reteta dubla. Ieri am vrut sa repet reteta tot cu un kg de faina dar dupa ce am pus aluatul la rece a intervenit ceva si nu am continuat,l-am lasat in frigider pana astazi. Acum este f tare aluatul desi l-am scos din frigider de vreo doua ore tot tare este. Mai pot face ceva din el? L-am amestecat prea mult sau? Multumesc anticipat pt raspuns
Am facut si anul trecut si voi face si anul acesta.
Am facut ieri reteta.Au iesit extraordinar de bune atat blatul cat si crema. Multe multumiri transmise atat de sotul cat si de fiica mea.
Sarbatori fericite!??⛤⛄?
Ma bucur ca ti-au reusit si placut islerele mele 🙂 Sarbatori Fericite va dorim si noi!
Se topesc in gura….fantastice. Fine si elegante. Le-am făcut mici de tot…sunt precum bijuteriile.
Ma bucur ca ti-au placut 🙂
Delicioase, elegante, aspectoase.
Multumesc frumos pt reteta!
Si le-am mai facut inca o data….la fel de buneeeee…..
Oana as vrea sa te intreb daca pot face fursecul pt islere cu o saptamana mai devreme. Multumesc.
Da, poti. Le pastrezi in cutie de carton, la camara.
Multumesc mult !
Minunate !❤
Buna ziua! Se poate înlocui untul cu untura de porc? Daca da, in ce cantitate? Sau daca optez sa pun si si care ar fi raportul? Multumesc tare mult pt răspuns, Dorina
Trebuie si unt in ele… pune 150 g unt si 150 g untura daca doresti (nu 200 de untura pentru ca e prea grasa).
Multumesc!!!
Bună ziua. Va rog să-mi spuneți dacă pot sa înlocuiesc crema de ciocolata cu crema ganache. Va mulțumesc.
Poti, dar…. problema e urmatoare: fiind umplute cu ganache vor trebui tinute la frigider. Daca faceai crema clasica cu unt puteai pastra islerele la temperatura camerei sau camara zile intregi.
Bună te rog ajuta. Ma. Mi s. A tăiat crema. O mai pot repara?
Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa.
Minunate islere! <3
Buna!
Pot inlocui smantana cu una vegetala, de cocos de ex?
Baietelul tine regim fara lapte, fara proteine mai exact, untul il tolereaza, insa smantana nu, iar eu visez la islere de muulta vreme.
Da, poti incerca.
Buna ziua,
La aceasta reteta ies 50 de islere adica 50×2, sau 50 de rondele adica 25buc?
Multumesc
50 de ișlere gata montate cu crema si glazură (din 100 de rondele) – decupate la 5-6 cm diametru.
Buna dimineata ! Vreau sa fac islere pt. Craciun. In reteta scrie ca aluatul se lasa 30 de minute la frigider. Pot sa-l las mai mult ? De pe o zi pe alta ? Multumesc. Elena
poti sa-l tii si 3-4 zile la frigider, ca pe orice aluat fraged.
oare untul de la islere (blat) se poate inlocui cu untura?
Buna ziua! Oare daca le fac cu 2 saptamani inainte de sarbatori, cu tot cu crema si le pun in camara in cutii de carton, va fi vreo problema? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Fă cojile și tine-le la camara si 1 lună! Fă crema si bag-o la frigider in cutie inchisa (si ea sta peste 1 luna). Scoate-o de la recce cu 8-12 inainte de foolosire ca sa se inmoaie. Umple islerele cu 1 sapt inainte de servire.
Buna ziua! islerele sunt nelipsite la noi ,de fiecare Paste sau Craciun. Din vara, din cauza unei probleme de sanatate trebuie sa manac fara gluten. Cu ce fel de faina pot inlocui faina alba si in ce cantitate?
Este faina fara gluten (mix Dr. Schär) cu care puteti incerca si aceste fursecuri. Noi am folosit-o la painea fara gluten https://savoriurbane.com/paine-simpla-fara-gluten/
Se comporta altfel decat faina normala deoarece are alt grad de absorbtie (mai mare). In loc de 500 g faina de grau as incerca cu 350 g faina fara gluten. Mai bine faceti de proba 1/3 din reteta.
Am făcut islere, urmand aceasta reteta, cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Au fost cele mai bune pe care le-am făcut pana acum. Mulțumesc pentru rețetele minunate pe care le împărtășiți! O primavara frumoasa va doresc.
Buna ziua,
aluatul de islere poate fi lasat mai mult la rece in frigider, de ex de seara pana dimineata si apoi sa il prelucram dupa ce se inmoaie suficient?
Multumesc
aluatul fraged se poate tine si 3-4 zile la frigider! el se scoate cu 1ora inainte de prelucrare ca sa se inmoaie un pic untul.
Anul acesta, intreg meniul meu de Craciun este bazat pe retetele voastre. De la toba, piftie, ciorba de burta, sunca afumata, pana la islere cu nuca / crema de lamaie, cozonac si alcazare.
Retetele voastre imi amintesc de « gustul » sarbatorilor de acasa.
Multumesc ca existati si sper sa continuati sa ne incantati papilele gustative! 🥰💐
Bună ziua,as vrea sa știu dacă se pot congela rindelele si cu două săptămâni înainte și doar sa le umplu cu o zi înainte? Va mulțumesc! Arată foarte bine!
cojile de Ișler se pot păstra la cămară și o lună, neumplute. Cel mai bine este să le umpleți cu cremă și să le glazurați cu 2 zile înainte de servire.
Vă mulțumesc pentru răspuns! Sunteți aur la casa omului,toate rețelele făcute au fost mega apreciate! Va mulțumesc că existați!❤️
Buna ziua
As dori sa stiu daca islerele gata montate cu crema ganache batuta si fara glazura se pot tine la congelator?
Daca nu se poate cu crema ganache, se poate cu crema de unt?
Multumesc anticipat
Delicioase aceste islere!Sunt preferatele noastre de Crăciun.O întrebare:pot face crema de oua și cacao seara și să o las la temperatura camerei iar a doua zi sa o amestec cu untul? Mulțumesc!
da