Mici de casa reteta de mititei pufosi – reteta video de pasta de mici. Cum se fac mici de casa? Reteta de mititei preparati in casa din pasta de carne de vita si porc sau oaie. O reteta traditionala de mici pufosi si suculenti, rumeni si aromati. Ce carne folosim la mici? Cat bicarbonat se pune? Ce condimente folosim la mici? La cate grame se portioneaza micii? Cum se prajesc micii la gratar cu carbuni sau lemne, la iarba verde?
In fiecare an romanii asteapta cu nerabdare primavara pentru a putea iesi la gratar in aer liber. Iar micii (mititeii) nu lipesesc dintre bunatatile preparate deasupra jarului incins. De aceea m-am gandit sa va ofer o reteta de mici de casa (mititei pufosi), de fapt de pasta de mici preparata din carne tocata in casa.
E mai bine sa facem mici de casa. Stim cu totii ca in mici se cam baga tot felul de chestii nu foarte OK (ma refer la unii mici din comert) si ca cel mai sigur este sa ne cumparam noi carnea si sa o macinam (tocam) acasa. De asemenea, de multe ori producatorii exagereaza cu sarea (care pastreaza carnea mai mult) sau cu bicarbonatul…. care ne vine inapoi pe gat. Nu mai spun de cantitatile imense de apa incorporate in carnea de mici care aproape o dubleaza si o fac sa traga bine de tot la cantar. Apoi ne miram ca din mici de 12-14 cm ramanem cu mai nimic pentru ca scad la prajit.
DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI REȚETA VIDEO A ACESTOR MICI DE CASĂ FRAGEZI, PUFOȘI ȘI SUCULENȚI.
Priviti cat de faini sunt micii facuti de mine dupa aceasta reteta! Rumeni, grasuni, pufosi si suculenti. Micul trebuie sa puste in gura si sa elibereze sucuri aromate.
O idee haioasă este cea de mici pe pâine – vezi aici cum se fac! Practic ungem feliile de pâine prăjită cu pastă de mici etc.
Despre mici de casa (mititei) si carnurile folosite in pasta de mici
Despre mici (mititei) se stie ca au venit in Tarile Romane pe filiera turceasca si ca se gasesc si in alte tari balcanice (la sarbi, bulgari sau greci). Ei sunt un fel traditional romanesc pentru ca s-a creat o reteta diferita de cea turceasca, condimentele si carnurile adaptandu-se gusturilor de aici. Carnea folosita in mod traditional la mici este un amestec de vita si oaie insa se accepta si porcul (mai ales in cazul celor care nu mananca oaie – cum e maica-mea de exemplu). Carnea de vita se alege in general din zona pulpei. Din pacate este o carne slaba care se usuca prin prajire si are nevoie de adaosuri de grasime (macar 30%) provenita fie din seu de vita fie din carne mai grasa de oaie sau porc.
Sunt multe retete de mici care prevad diferite rapoarte intre aceste 2 carnuri. Eu am ales sa fac reteta mamei mele si sa pun 70% vita si 30% porc mai gras (piept de porc). Pe vremuri mama facea pasta de mici in casa pentru ca rar gaseai asa ceva in comert.
Grasimea este cea care face micii pufosi si fragezi. Cei facuti din carne slaba ies seci si tari – exact ca si chiftelele.
Ce condimente punem la pasta de mici?
In primul rand punem sare si piper negru proaspat macinat. Regula cu „proaspat macinat” sau rasnit, zdrobit este valabila pentru toate condimentele care intra la mici sau carnati. Ele au o aroma mai intensa asa fata de cele gata macinate si ambalate in plicuri sau borcane. Pe langa sare si piper se mai pun (in functie de zona si de gust): cimbru uscat, boabe de ienibahar, bobite de coriandru, seminte de chimen si boia dulce sau mai iute (paprika). Usturoiul apare in toate retetele insa dozajul lui ramane la latitudinea gospodinei sau gospodarului.
Nu trebuie exagerat cu bicarbonatul de sodiu (bicarbonat alimentar)! 1 lingurita este suficienta pentru 1 kg de carne. Puteti face acest mix de condimente naturale in avans si-l pastrati in borcanele – vedeti aici cum.
In plus mai avem nevoie de supa concentrata de oase de vita (vezi aici cum se face) sau de apa foarte rece, chiar cu cu cubulete de gheata zdrobite in ea (sau fulgi de gheata). In functie de cat de „seaca” este carnea trebuie sa dozam si cantitatea de apa sau supa pentru a obtine o pasta de mici moale si aerata. Intra intre 250-350 ml de lichid la 1 kg de carne tocata.
La ce dimensiune se modeleaza micii si cate grame cantareste un mititel?
Micii trebuie sa fie rumeni dar cu miez moale si pufos, gatit corect (mai ales daca avem si carne de porc in pasta). Ei se pot „debita” sub forma unor cilindri lungi folosind masina de carnati sau o punga solida cu coltul taiat (pos). Eu i-am facut grosi de 4 cm si i-am taiat apoi in bucati de 10 cm lungime. Da, am folosit un centimetru ca sa obtin mititei cilindrici egali si frumosi. Nu arata bine daca-s diformi si nici nu se prajesc egal. Am cantarit un mic si avea 60 g.
Nu mai ramane decat sa-i prajim si sa-i mancam
Sa trecem la treaba! Din cantitatile de mai jos am obtinut 22 – 23 de mici de casa lungi de 10 cm si grosi de 4 cm si cantarind cca. 60 g bucata. Observatie: Tineti cont de faptul ca pasta de mici are nevoie de „odihna” macar 6-8 ore la frigider asa ca ar trebui facuta in ziua anterioara.
- 700 g carne de vita - pulpa
- 300 g carne de oaie sau porc (mai grasa - piept, ceafa)
- 250-350 ml supa de oase sau apa foarte rece
- 18-22 g sare (după gust)
- ½ lingurita piper negru proaspat macinat
- 1 lingura rasa de de cimbru uscat
- 5-6 boabe de ienibahar
- ½ lingurita bobite de coriandru (cam 30 de bobite mici)
- 1 lingurita rasa de seminte de chimen
- 2 lingurite de boia dulce (paprika)
- 5-7 catei de usturoi mari (sau 10 mai marunti)
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
- putin ulei pentru uns mainile, tocatorul, tavile
Cum se fac mici de casa reteta de mititei pufosi – reteta video de pasta de mici?
Vă invit să urmăriți cu atenție pașii de preparare ai acestor fragezi și suculenți mici de casă, la grătar – vezi video. Vă doresc vizionare plăcută și vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de pe Youtube – click aici!! Mai jos am rezumat (în scris) pașii rețetei.
Cum se toaca carnea pentru mici de casa?
Mai intai am taiat pulpa de vita in cubulete. Apoi am curatat feliile de piept de porc de soric si de oase (aveau capete de vertebre) si le-am cantarit dupa aceasta operatiune: am ramas exact cu 300 g.
Am taiat si pieptul de porc in bucatele si l-am asezat alaturi de vita.
Am montat masina de tocat carne si am echipat-o cu sita cea mai fina (cu gaurele mai mici). Am trecut toata carnea prin ea, inclusiv cateii de usturoi.
Cum se asezoneaza si framanta pasta de mici de casa?
Am zdrobit intre timp si condimentele mentionate mai sus punandu-le pe toate (mai putin bicarbonatul) in mojarul cu pistil. Le-am transformat intr-o pulbere faina si aromata.
Am pregatit si lingurita de bicarbonat alimentar de sodiu. Vedeti cum arata plicul si NU il confundati cu bicarbonatul de amoniu cu care facem foile fragede de la Prajitura Alba ca Zapada!
Am transferat carnea macinata (da, asa se zice in Ardeal si Banat) in bolul robotului de bucatarie (echipat cu carligul pentru framantat aluat). Pasta de mici va trebui framantata puternic timp de cateva minute iar robotul ne usureaza munca. Puteti sa o faceti si manual… de fapt ar fi bine sa chemati barbatul casei sa lucreze un pic la micii astia faini care merg, nu-i asa, grozav cu bere rece Bine, asta e valabil la cantitati mari de pasta de mici… la 1-2 kg ne descurcam si noi, femeile.
Peste carne am pus condimentele macinate si bicarbonatul si am pornit robotul.
La inceput pasta de mici de casa e foarte groasa si se framanta greu. Am inceput sa adaug treptat din supa de oase rece (sau apa rece) si am framantat totul cam 7-8 minute. Pasta devine pufoasa si moale. Nu puneti tot lichidul daca simtiti ca 250 sau 300 ml sunt suficienti. Mie mi-au intrat cam 320 ml.
Am mutat pasta intr-un castron curat, am acoperit-o cu folie de plastic sau aluminiu si am dat-o la frigider peste noapte.
Cum se modeleaza mititei cilindrici frumosi si egali?
Am scos castronul cu pasta de mici de la rece si l-am lasat 30 de minute pe masa de bucatarie ca sa-se incalzeasca un pic. Am mai framantat 2-3 minute carnea cu mainile ca sa se mai aereze. E moale si faina!
Am ales un pos de cofetarie (punga) si i-am taiat coltul la 4 cm.
L-am umplut cu o parte din pasta de mici.
Apoi am trasat cu el linii lungi pe un fund de plastic uns cu ulei. Foarte usor si repede merge treaba! Nu-i faceti subtiri pentru ca se usuca la prajit!
Apoi am taiat micii la 10 cm. I-am pensulat cu ulei peste tot (puteti folosi si un pulverizator).
Mi-am pregatit o tava unsa cu ulei si cu mainile unse am mutat micii, aranjandu-le un pic capetele ca sa fie frumoase si ele.
Si tot asa pana am terminat pasta de mici.
Le-am tras o folie deasupra si i-am dat inapoi la frigider. Carnurile tocate (burgeri, mici) se pun pe gratar direct de la rece. Aceasta nu se aplica in cazul feliilor sau bucatilor mari de carne care trebuie temperate inainte de prajire.
Prajire mititei de casa la gratar cu jar de carbuni sau lemne
Am facut focul la gratarul din gradina si cand jarul a fost potrivit (fara flacara deschisa) am uns bine grillul cu o bucata de slanina si am pus micii la prajit. Caldura trebuie sa fie medie spre mare: daca e prea mare micii se vor arde la suprafata si raman cruzi la mijloc, daca e prea mica ei se usuca si scad foarte mult.
Fiecare gurmand are teoria lui cu privire la intoarcerea micilor pe gratar si prajirea lor pe 2, 3 sau 4 fete. Eu ii prajesc pe 3 fete.
Oricum, micii nu se pot intoarce pana nu-s facuti pe o fata si nu se desprind singuri. Nu insistati sa-i intoarceti mai devreme pentru ca se vor rupe. Micii prajiti i-am mutat intr-o tava curata si i-am acoperit lejer cu folie de aluminiu ca sa ramana calzi. Nu trebuie acoperiti ermetic pentru ca trebuie sa respire.
Nu ne mai ramane decat sa mancam acesti deliciosi mici de casa impreuna cu mustar si paine proaspata. Si sa deschidem o bere rece – cine doreste, bineinteles.
Acesti mici de casa sunt moi, pufosi si extra aromati. Se topesc pur si simplu in gura. Langa ei puteti pregati niste chifle de casa – painici (reteta aici).
Daca sunteti amatori de gratare in aer liber atunci poate ca veti fi interesati si de un mixed grill: pastravi la gratar umpluti cu unt si verdeturi, de niste frigarui asortate sau de frigarui de creveti – le gasiti pe toate aici.
Sper ca veti incerca in curand aceasta reteta de mici de casa – mititei pufosi si suculenti si ca veti fi incantati de ea. In curand vine 1 Mai si aveti ocazia sa o puneti in practica si sa faceti pasta de mici de casa.
Vă las și o rețetă faină de ceafă și piept de porc marinate cu bere și apoi prăjite la grătar.
Adevarul este ca nu m-am gandit niciodata sa fac mici de casa, dar mi se pare o idee foarte buna. Chiar voi incerca aceasta reteta!
Multumim, si asa vine vara :))
Excelenta reteta, multumesc!
Buna Oana,
Chiar ma intrebam cand veti publica si voi o reteta buna de mici… E drept, e o specialitate mai ” regatzeana” dar nu cred ca trebuie sa lipseasca din vasta voastra colectie de preparate culinare. Marturisesc ca nu am facut inca reteta voastra, dar dupa cum e prezentata, nu are ce sa iasa rau, asa ca e preconizata pentru viitorul w-e.
Acum 3 sptamani am incercat o reteta de mici „de pe vremuri demult apuse” si imi permit sa va trimt si voua link-ul. Mai mult ca sa va amuzati, mai ales ca si are o istorioara draguta. Au iesit foarte buni, dar daca e sa respecti cu sfintenie fiecare etapa, e de munca… In plus, am folosit vita si putina oaie (cam 25%), iar in compozitie am adaugat de la inceput o lingura de sare la kilogramul de carne.
Cu stima,
Mihai DERLA
Super, iar cui nu-i place carnea măcinată, să o toace, că tot măcinată o va mânca…


Să avem spor la… jar că rețetă faină avem! Mulțam.
În legătură cu ceea ce citeam mai sus, cum că ar fi o specialitate… regățeană, să fiu iertat dar numai să vedeți la 1 Mai cum sfârâie micii de la Oradea la Constanța și de la Botoșani la Timișoara și Arad
, în valuri de bere 

, cu haltă prin Miercurea Ciuc, , așa ca să nu se supere nimeni.
Micii care nu au carne de oaie nu sunt mici.
1. Vezi bine ca sunt mici si fara carne de oaie.
2. Ce te impiedica sa pui carne de oaie in ei?
Prima data mi-au ieșit micii perfecți și ca textura dar și gust. Fac porție dubla și-i congelez. Mulțumesc pentru rețetă.
Am incercat azi reteta de mai sus si desi vremea nu prea ne iubeste zapada de 35 de cm in Duminica Pastelui pot spune ca au iesit fara laude ca cei mai reusiti mici si am experimentat o gramada de retete. Condimentele au fost in cantitatile necesare usturoiul nu a fost in exces iar produsul final placut la gust si foarte zemos. Am folosit bacon cu 30% sare si beef broth cu acelasi procent asa cele 22 de grame de sare au trebuit sa fie reduse pe masura. Felicitari si la mai mare .
Cei mai buni mici ce am mâncat făcuți în casa mai buni chiar, ca cei de la kaufland…
Ești o bună gospodină ești de urmat. . Am făcut și pâine f bună noroc ca team găsit. Vreau sa te laud. Felicitări pentru rețetele tale bine explicate dar și reușite. Se vede ca ai răbdare în tot ce prezinți. Multe salutari Cristina Duciuc.
Buna, Oana. Vreau sa fac reteta ta de mici dar, chiar daca pare complicat, te-as ruga sa-mi explici care este consistenta la care hotarasti ca lichidul e suficient. Am facut de cateva ori mici de casa, au iesit foarte buni, insa pe gratar s-au umflat frumos si dupa ce i-am scos si i-am pastrat in castron in asteptarea prajirii urmatoarei transe s-au dezumflat si s-au strans. Nu stiu de ce. A fost prea mult lichidul? A fost prea mult bucarbonatul? Am pus doar o lingurita rasa.
Ai putea, pls, sa ma ajuti cu un sfat?
Înseamnă că ai pus prea mult lichid.
Eu stiam ca micii veritabili sunt facuti doar din carne de vita, pe cat se poate de la gat. Porcul sau oaia strica gustul adevarat de mici.
Foarte bună rețeta, chiar și pentru vegetarieni, având în vedere că cea mai bună legumă e carnea!!!
(Are condimente din ierburi? Are! Deci e de vegetarieni!)
Micii mei s-au desfacut pe gratar!
Unde am gresit?
Nu ai framantat destul pasta de mici
E o idee buna sa prepar carnea si sa pastrez micii portionati la congelator?
da
Având in vedere ca nu suntem in țara, am zis sa încercam retata de mici de 1 mai. Am avut unele dubii in legătura cu reușita, mai ales ca nu am găsit carne destul de grasa, așa ca am mers pe un amestec de 50/50 vita/porc. La final au ieșit excelent, nu înțeleg de ce lumea are impresia ca micii de casa sunt greu de facut, urmezi pașii din rețeta, ii frământi bine, lași la frigider si a doua zi vei avea printre cei mai buni mici posibil, despre care știi pana la ultimul ingredient ce conțin. Mulțumim pentru rețeta si pașii detaliați, nu ai cum sa dai greș cu ei.
Bicarbonatul de sodiu se descompune si bioxidul de carbon trece si ii face pufoshi… Grasimea este necsara ca de fapt prin topire se formeaza un ulei in care se prajeste carnea….As indica sita la masina de tocat cu gaurile cele mai mari, oricum carnea proaspata se farimitzeaza….apa si supa uniformizeaza bicarbonatul dizolvat in amestec plus ca da gust…
Mi-e o lene sa-i fac asa ca o sa mai treaca apa pe chicagoriver pina sa fac mici si sa treaca corona virusul….
De obicei modific retzeta si niciodata o retzeta nu e identica cu precedenta… dupa ureche…. Multumesc pentru delectare cu mici….
Buna ziua. Am i cercat de mai multe ori reteta asta si micii ies intr-adevar foarte gustosi. Totusi, dupa ce se racesc un pic, se stafidesc. De asemenea, compozitia e foarte legata (densa) astfel ca e nevoie de tacamuri (nevoie e un pic mult zis dar textura e dest de diferita de micii din comert). Imi puteti spune unde gresesc? In timpul prajirii se umfla usor si sunt elastici.
Multumesc,
Adi
Micii se consumă fierbinți. Atunci sunt în „plină formă”. Micii din comerț sunt îmbibați cu apă până la refuz și de aceea sunt mai moi (cruzi). Mixul de carne trebuie sa conțină neapărat grăsimea indicată în rețetă pentru a fi pufoși și după prăjirea pe grătar. Micii prăjiți la tigaie diferă complet (în sens negativ) de cei prăjiți la grill.
Am încercat astăzi rețea și pot să spun că micii au ieșit foarte buni. Am respectat întocmai cantitățile pentru un kilogram de pastă. Mulțumesc mult.
Buna ziua. Daca ni se pare ca amestecul de carne nu are suficienta grasime, putem adauga putina untura de porc la framantare? Multumesc.
Nu! Mai pune ceva bucata de piept de porc mai gras, trecut prin masina de tocat. sau alta grasime cruda, nu untura.
Am completat cu piept de porc. Aveam doar ceafa initial si mi s-a parut ca nu e suficient de gras amestecul. Pasta miroase fenomenal, locuiesc in Cehia dar acum in bucatarie se simte ca in Romania
. Paste fericit va doresc alaturi de cei dragi !
Foarte buna reteta, o mica obiectie am , carnea isi va pierde toata suculenta la o sita fina, carnea trebuie macinata cat mai mare posibil( inainte cica se toca carnea la barda) . In rest nota 10
Am observat că nu ai pus bere!!! Este ok dacă pun 3 beri de câte 330ml la 3 kg?
nu se pune bere in pasta de mici
Nu am gratar, as vrea sa-i fac in tigaie.O sa-mi iasa ?Gustul conteaza.Sarutmana.
merg si in tigaie (fara ulei). ungeti micii cu ulei si ii prajiti la foc iute.
Am ales rețeta de mai sus la întâmplare, dar doresc să vă mulțumesc, căci mi-au ieșit micii perfecți! Fac pentru prima oară mici și aveam emoții că nu vor ieși bine, însă au ieșit chiar peste așteptările mele. I-am servit cu piure de cartofi, un deliciu!
Multumesc pentru reteta, au iesit foarte gustosi.
Mulțumesc pentru rețetă, foarte buni
Micii sunt super buni. Multumesc mult pentru reteta


