Ciorbă de dovlecei cu iaurt, usturoi și afumătură. Supa de dovlecei în stil ardelenesc cu afumatură, usturoi, cartofi. Cum se face ciorbița de dovlecel cu usturoi și iaurt, lapte bătut?
Suntem în plin sezon al dovleceilor și este păcat să nu profităm de acest lucru. Dovleceii sunt ieftini și versatili, din ei putându-se prepara foarte mule feluri gustoase, printre care și această ciorbă de dovlecei cu iaurt, usturoi și afumătură.
Ciorba de dovlecei cu iaurt, usturoi și afumătură este extrem de gustoasă, mai ales dacă la final e presărată cu verdeață și dreasă cu iaurt sau lapte bătut.
Sunt mare amatoare de dovlecei și îi gătesc în multe feluri, cât e vara de lungă. Fac dovlecei pane (vezi aici), dovlecei bărcuțe umpluți, la cuptor (vezi aici), budincă de dovlecei cu brânză (vezi aici) sau dovlecei scăzuți (vezi aici).
Ciorba de dovlecei se prepară rapid și ușor. Am pus și niște costiță afumată, în bunul stil ardelenesc, ca să aibă gust și mai fain! Nu e obligatoriu să faceți și voi așa, ciorba aceasta fiind foarte gustoasă și fără afumătură. La fel, puteți exclude cartofii din rețetă, înlocuindu-i cu dovlecei. Nu este o rețetă fixă, ea putând fi adaptată gustului fiecăruia.
Am făcut ciorba de dovlecei în stilul clasicei supe de salată verde – vezi aici rețeta. Adică am pus în ea atât lapte cât și iaurt (sau lapte bătut).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6-8 porții de ciorbă de dovlecei.
- 1 kg dovlecei
- 500 g cartofi
- 1 morcov
- 200 g afumătură (costiță, bacon, piept afumat, ciolan, kaiser)
- 2 cepe vechi sau 4-5 fire de ceapă verde
- 3-4 căței de usturoi
- sare
- 2 linguri de ulei
- 500 ml lapte
- verdeață tocată (mărar, pătrunjel)
- 3-4 căței de usturoi
- 300 ml iaurt gras sau lapte bătut
Cum se face rețeta de ciorbă de dovlecei cu iaurt, usturoi și afumătură?
Ingrediente pentru ciorba de dovlecei
Iată cam ce-am pregătit pentru această ciorbă: dovlecei, cartofi, morcov, ceapă verde, usturoi și o bucată de costiță afumată.
Am separat coastele afumate și am tăiat în bucățele cărnița faină dintre ele.
Am mărunțit ceapa și usturoiul, am tăiat în cubulețe dovleceii și cartofii. Morcovul l-am tăiat în rondele subțiri.
Preparare ciorba de dovlecei cu afumătură și cartofi
Am ales o oală încăpatoare (de vreo 4 L) și am pus la călit ceapa, usturoiul, morcovul și afumătura în 2 linguri de ulei. Le-am dat și un praf de sare. Le-am sotat 3-4 minute (sub capac), la foc mic, cât să se înmoaie un pic legumele.
Am adăugat cartofii cubulețe (dovleceii vin mai târziu) și i-am sotat 2 minute, fără capac.
Am stins totul cu 2 L de apă caldă și am completat cu sare. Am adus totul la fierbere și am verificat cartofii după vreo 15 minute de când ciorba a început să clocotească. Erau aproape făcuți așa că am pus laptele și dovleceii. Aceștia sunt foarte fragezi și se gătesc în câteva minute.
După vreo 5-7 minute am verificat un cubuleț de dovlecel și era făcut, fără a fi terciuit. Am stins focul de sub oală.
Cum se drege ciorba de dovlecei cu iaurt și usturoi?
Am spălat și tocat o mână bună de verdeață (mărar și pătrunjel).
Într-un castron am pus iaurtul (sau laptele bătut), verdeața și 4 căței zdrobiți de usturoi. I-am dat și un praf de sare. Am amestecat bine acest liezon (îngroșală).
Am subțiat liezonul din castron cu 3-4 polonice de ciorbă fierbinte. Adică am încercat să-l aduc spre temperatura ciorbei. Apoi l-am turnat în oala cu ciorbă de dovlecei și l-am amestecat bine. Ce arome faine!
Servire ciorba de dovlecei
Nu ne-a rămas decât să ne așezăm la masă și să mâncăm această delicioasă ciorba de dovlecei. De vis! Cine dorește își poate pune (direct în farfurie) și un pic de oțet.
Tare faină e! O combinație grozavă de arome și gusturi. Iaurtul sau laptele bătut îi dau o notă acrișoară foarte plăcută. Afumătura completează perfect acest tablou de vară.
Dacă aveți mulți dovlecei și nu știți ce să mai faceți cu ei, atunci vă recomand și rețetele de dovlecei murați la soare (vezi aici) sau de salată picantă de dovlecei (vezi aici).
Sau pe cea de zacuscă de dovlecei cu ardei copți și usturoi – vezi aici.
Sper că veți încerca această rețetă simplă de ciorbă de dovlecei cu iaurt, usturoi și afumătură și că va fi pe gustul vostru!
O supă absolut delicioasă, savurată și de micii mei pretențioși. Singurul minus în cazul supei gătite de mine este aspectul. Nu mi-a ieșit legată precum ciorba de burtă, cu toate că am adus usor-usor laptele bătut aproape de temperatura supei din oală. Cred că acesta e specificul laptelui bătut, spre deosebire de smântână. Dacă i-aș da de capăt și la capitolul prezentare as servi-o cu mândrie și unor musafiri.
Laptele in ciorba se pune rece sau incalzit?
Eu l-am pus rece, se încălzește imediat pe foc, direct în oală.
Absolut delicioasa!
As vrea sa fac mâine ciorbata pt prima data insa nu știu ce fel de lapte (500ml) folosești?! Lapte dulce sau lapte bătut/acru? Cât la % trebuie sa fie de gras laptele (500ml), dar iaurtul sau laptele bătut pe care îl amesteci cu usturoiul? Multumesc
Scrie foarte clar in reteta: in ciorba sunt 500 ml lapte (e clar ca e dulce) iar in partea de ingrosala se foloseste iaurt sau lapte batut (acru). Laptele dulce poate fi si de 1,5 sau de 3,5% iar iaurtul sa fie de la 3,5% in sus.
Laptele dulce trebuie fiert înainte sau se poate pune și fără să fie fiert?
fierbe direct in oala cu supa, nu mai trebuie fiert inainte
Bună! Am făcut-o de nenumărate ori, azi o fac iar și am câteva mărturisiri în urma comentariilor citite. Laptele dulce folosit de mine este, de obicei, de 3,5%. Am făcut și cu lapte „curat“ de la țară. De vis. Iaurtul este grecesc, 20%, dar am făcut și cu iaurtul meu când am avut. Dacă folosiți lapte și iaurt de calitate, veți avea și un aspect fain. Este bună ciorba, foarte bună. Mi-aș permite să vă recomand cu pulpe de pui afumate, evident bucățele. În altă ordine de idei, mulțam fain de rețetă, încă o reușită bifată.
Iaurt grecesc de 10%, desigur. Mi-a fugit degetul.
Va multumim pt reteta. Se poate reincalzi supa a doua zi sau se brinzeste iaurtul / laptele batut ? Toate cele bune va dorim !
Si daca se coaguleaza pe alocuri nu are nimic… doar aspectul este afectat nu si gustul
Pur și simplu delicioasa!