Gogoșari la borcan pentru iarnă – cei mai buni gogoșari murați sau marinați. Rețete de murături de casă. Cum se fac gogoșarii murați? Cum se fac gogoșarii umpluți cu conopidă sau struguri? Cum se marinează gogoșarii? Cum se face salata de murături cu gogoșari sau ardei kapia?
Multă lume ne cere rețete de gogoșari la borcan și, deoarece avem mai multe, am decis să le centralizăm aici. Veți găsi rețeta de gogoșari în oțet la rece (fără fierbere), pe cea de gogoșari opăriți (marinați) și apoi puși la borcan, gogoșari în sos de muștar (mai mult sau mai puțin picant), gogoșari umpluți cu conopidă sau cu boabe de struguri precum și pe cea de salată de murături cu gogoșari, ardei kapia și ceapă.
Gogoșarii se pun la murat toamna. Gogoșarii au o pulpă cărnoasă și o coajă mai groasă decât cea a ardeilor grași iar gustul lor este fain și dulceag. Seamănă oarecum cu ardeii kapia însă forma lor diferă.
Multă lume se plânge de faptul că gogoșarii murați se înmoaie excesiv, devin fleșcăiți. Dacă respectați rețetele noastre veți constata exact contariul: gogoșarii la borcan își vor păstra culoarea frumoasă și textura (vor fi potrivit de crocanți). Dacă locuiți în străinătate și nu găsiți gogoșari atunci va trebui să apelați la ardeii capia (kapia) sau la cei grași. Vara sau toamna eu folosesc gogoșari și la gătit: tocănițe, ghiveci, ciorbă etc.
În cele ce urmează vă las „Colecția de rețete cu gogoșari” pe care o vom aduce la zi pe măsură ce vom publica articole noi.
- 1. Gogoșari în oțet - la rece
- 2. Gogoșari marinați (opăriți)
- 3. Gogoșari murați umpluți cu conopidă (în saramură)
- 4. Gogoșari murați umpluți cu struguri (în saramură)
- 5. Gogoșari în sos de muștar (picanți sau nu)
- 6. Salată de murături cu gogoșari și ceapă (picantă sau nu)
- 7. Salată de murături cu castraveți, gogoșari, ceapă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan pentru iarnă
1. Gogoșari în oțet – la rece (fără fierbere sau opărire)
Rețeta aceasta o avem în familie de peste 40 de ani. Provine de la Cluj, de la Tereza, prietena mamei mele. Gogoșarii se taie în fâșii și se amestecă (la rece) cu oțet, sare și zahăr. Apoi se pun în borcane și gata! Rețeta pas cu pas o găsiți aici.
2. Gogoșari marinați (opăriți)
Cred că acești gogoșari la borcan sunt cei mai cunoscuți pe la noi. Feliile de gogoșar se opăresc scurt într-o marinadă clocotită de apă cu sare, zahăr, oțet, dafin, piper și ulei. Apoi se pun în borcane și se păstrează pentru iarnă. Rețeta pas cu pas este aici.
3. Gogoșari murați umpluți cu conopidă (în saramură)
În Ardeal suntem mari amatori de murături în saramură (fără oțet) iar acești gogoșari cu conopidă fac parte din colecția de rețete vechi ale familiei. Atât gogoșarii cât și conopida rămân crocanți și extrem de gustoși. Rețeta aici.
4. Gogoșari murați umpluți cu struguri (în saramură)
O altă versiune este cea cu struguri: gogoșari umpluți cu boabe de strugure. Arată grozav și au un gust deosebit! Rețeta lor o găsiți aici.
5. Gogoșari în sos de muștar (picanți sau nu)
Gogoșari în sos de muștar – o rețetă inedită de gustare (aperitiv) sau de garnitură. Sosul de muștar conține ceapă călită și usturoi iar gradul de iuțeală se poate regla cu ardei iute sau cu un muștar mai picant. Acești gogoșari cu muștar sunt gustoși atât calzi cât și reci. Rețeta lor este aici.
6. Salată de murături cu gogoșari și ceapă (picantă sau nu)
O salată de murături asortate care se prepară la rece (fără opărire sau fierbere). Conține și ceapă, usturoi, felii de morcov, ardei iute etc. Rețeta salatei este aici.
7. Salată de murături cu castraveți, gogoșari (sau ardei) și ceapă
Încă o murătură asortată extrem de gustoasă! Pe lângă ardei sau gogoșari la borcan am pus și felii de castraveți, morcovi și ierburi aromatice. Totul se prepară la rece iar rețeta este aici.
Alte rețete cu gogoșari
Vă recomand și o rețetă faină de ketchup de gogoșari (ușor picant) – vezi aici.
Pastă de gogoșari cu puțină sare (fără ulei) pentru ciorbe și mâncăruri – vezi aici.
Bineînțeles că gogoșarii se pot folosi (în loc de sau împreună cu ardeii grași sau kapia) și la ketchup de casă (rețeta aici).
Tot cu gogoșari (copți și decojiți) se poate face și zacusca – de vinete, de ciuperci, de fasole boabe etc. Vă las aici toate rețetele noastre de zacuscă.
Și la tocana de legume (ghiveci) pentru iarnă se pot folosi gogoșarii – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acești gogoșari la borcan și că veți găsi între rețete și unele pe gustul vostru .
Mulțumesc,sunțeți o sursă de inspirație prețioasă, toate rețetele voastre sunt teribil de aspectuase și gustoase,foarte bine documentate un succes garantat.