Pâine Graham de casă rețeta de pâine dietetică din făină integrală specială

3

Pâine Graham de casă rețeta de pâine dietetică din făină integrală savori urbane

Pâine Graham de casă rețeta de pâine dietetică din făină integrală specială. Cum se face pâinea Graham? Ce este făina Graham și la ce se folosește? Pâine dietetică cu indice glicemic scăzut. Rețete de pâine de casă.

Pâinea cu făină Graham (și nu „făină de graham”, cum greșit se utilizează) este o pâine preparată din făină de grâu și nu din vreo cereală numită ”graham”.

Pâinea din făină Graham a fost inventată în 1829 de un preot american Sylvester Graham care a susținut că măcinarea integrala a grâului menține toate calitățile nutritive ale acesteia și astfel nu mai este nevoie de prelucrarea/albirea făinii de grâu prin utilizarea de înălbitori nocivi. De aceea această pâine a început să fie fabricată în SUA din anii 1830. Ideea principală era să nu se utilizeze sub nicio formă conservanți, coloranți, înălbitori sau alte chimicale nocive.

felie de paine graham de casa

Ce este făina Graham și cum se obține? Cu ce diferă de făina integrală simplă?

Făina integrală de grâu (clasică) se obține prin măcinarea boabelor de grâu cu tot cu tărâțe, la aceeași granulație.

Făina Graham este o făină în care există 2 granulații: miezul bobului de grâu (endosperma) este măcinat mai mare pe când tărâța este măcinată foarte fin. La final se amestecă cele două componente și astfel se mențin toate fibrele și toți nutrienții. Pe lângă aceste avantaje care fac ca această pâine să fie alimentul de bază al nutriției vegetariene, pâinea nu conține coloranți, înălbitori și alte chimicale.

Făina Graham se găsește cam în toate supermarketurile (Kaufland, Real, Carrefour, Mega Image, Cora, Selgros, Metro) dar și în DM sau în magazine naturiste. Are preț asemănător cu cel al făinii clasice.

cum se face reteta paine graham integrala

Pâinea Graham este indicată în diete deoarece are calorii puține și oferă rapid senzație de sațietate. Are indice glicemic mai mic decât pâinea albă, astfel fiind recomandată suferinzilor de diabet. Această făină Graham este bogată în fibre (atât solubile cât și insolubile) care pot contribui la reducerea colesterolului. Pentru suferinzii de boli cardiovasculare se recomandă reducerea cantității de sare din pâine.

Din cantitățile de mai jos rezultă o pâine Graham de casă cu coajă subțire și care se menține proaspătă mai multe zile. Pâinile cu făină integrală conțin întotdeauna și o cantitate de făină albă – nu se fac exclusiv din cea integrală.

Pâine Graham de casă rețeta de pâine dietetică din făină integrală specială
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 pâine Graham de casă
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluatul opărit
  • 500 g făină Graham
  • 350 g apă fierbinte
  • 12 g sare
Pentru maia:
  • 125 g făină albă tip 650
  • 150 g apă
  • 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
  • 5 g zahăr brut (brun)

 

Cum se face pâine Graham de casă rețeta de pâine dietetică din făină integrală?

Ingrediente pentru pâine Graham de casă

Făina Graham este însă mai greu de prelucrat. Fiind cu granulozitate mare ea absoarbe mai greu apa. Pentru a evita obținerea unei pâini cauciucate și seci am recurs la un procedeu adesea folosit pentru acest tip de pâine: opărirea făinii. În plus, făinile integrale sau cele de secară au un gust pronunțat „de carton” iar acesta trebuie atenuat un pic prin diferite metode. Opărirea este una dintre ele.

Am cântărit într-o oală făina Graham și am turnat peste ea apa fierbinte, clocotită. Am amestecat totul și am acoperit oala cu o farfurie.

După 20 de minute apa s-a absorbit și făina Graham s-a umflat incredibil. S-a și răcorit între timp.

Maia pentru pâine cu făină integrală Graham

Între timp m-am ocupat repede de maia. Am pus într-un bol apa călduță, drojdia, zahărul și făina albă și am amestecat totul bine. Am acoperit bolul și l-am lăsat pe masă până s-a umflat și prima compoziție (circa 15 minute).

După trecerea celor 15 minute maiaua are deja bule și se observă formarea rețelei de gluten.

Cum se face aluatul pentru pâinea dietetică Graham?

Am adăugat făina hidratată de graham în maia și am frământat totul până la omogenizare (2-3 minute cu robotul sau 5 minute cu mâna).

Dospire aluat de pâine Graham

Am format o bilă de aluat și am lăsat-o într-un bol acoperit, la loc călduț circa o oră. Bolul să îl acoperiți fie cu un capac, fie cu o pungă sau folie transparentă pentru ca aici avem nevoie de fiecare picătură de apă. Dacă lăsați aluatul descoperit se va forma o crustă groasă pe care nu o veți mai putea omogeniza bine. Dupa circa o oră aluatul s-a dublat în volum.

Cum se dă formă pâinii de casă tip franzelă?

Am întins aluatul pe masă, pe un pic de făină și apoi am dat forma franzelei.

Am rulat foaia de aluat extrem de strâns iar la îmbinare am ciupit marginea astfel încât să nu se desfacă la coacere. Am întors franzela cu fața netedă în sus respectiv cu lipitura în jos.

Am așezat pâinea într-o formă și am lăsat-o pe masă, acoperită cu o folie transparentă, timp de 30 de minute. Am hotărât să nu crestez pâinea deoarece ea oricum nu crește spectaculos la copt. Măcar așa va semănă cu pâinea de la brutărie de pe vremuri.

Coacere pâine cu făină Graham – câte minute și la câte grade?

Am încins cuptorul la 220°C (funcția sus+jos+ventilație respectiv treapta mare la cuptoarele pe gaz). Pe fundul cuptorului am așezat și o taviță sau crăticioară cu cca. 500 ml de apă fierbinte. Aceasta trebuie să fiarbă când băgăm pâinea la copt. Am introdus tava cu pâine pe șina cea mai de jos și lăsat-o timp de 20 de minute la 220° C, după care am redus temperatura la 190°C și am mai copt pâinea pentru alte 20-25 minute. Apa din crăticioară s-a evaporat așa că nu trebuie deschis cuptorul ca să scoatem tăvița sau crăticioara.

După coacere am scos imediat pâinea Graham din formă și am așezat-o pe un grilaj. Ea trebuie să se răcească lent și să se aerisească. Nu învelim pâinea caldă în cârpe sau pungi pentru că va transpira (se formează condens) și va deveni cauciucată.

preparare paine sanatoasa cu faina integrala graham

Servire și păstrare pâine sau franzelă Graham de casă

După răcirea completă am feliat pâinea cu un cuțit special cu lama zimțată. Se taie foarte ușor, nu face firimituri, are mize pufos și elastic și coaja subțire. Are aromă plăcută și un gust foarte bun.

reteta paine graham de casa paine dietetica integrala

Această pâine Graham de casă se păstrează 4-5 zile învelită în ștergare groase de in, câneoă sau bumbac. Este foarte gustoasă și prăjită la toaster.

Dacă sunteți amatori de pâini cu făinuri integrale sau de secară atunci vă recomand și rețeta pâinii multicereale cu semințe – vezi aici.

felie de paine integrala multicereale seminte savori urbane

Sau pe cea a pâinii rustice cu făină integrală – vezi aici.

Cred că v-am stârnit interesul cu această pâine Graham de casă și că veți testa rețeta noastră!

Aici găsiți mai multe rețete de pâine de casă

Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca Savori Urbane

3 COMENTARII

  1. si eu fac paine graham, doar o prepar in aparatul de paine si o coc la aragaz, voi incerca si aceasta reteta, ca nu pare greu de framanatat, multumesc pentru toate retetele voastre, sunteti minunate, ma bucur ca v-am descoperit acum multi ani, sunteti o inspiratie sigura pentru mine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.