Vișinată de casă reteta veche video pas cu pas. Rețeta de vișinată de casă preparata din vișine, alcool și zahăr. Lichior de visine facut in casa. Cum se face visinata de casa? Dupa aceeasi rețetă se fac și cireșata, căpșunata, zmeurata, afinata etc. Ce alcool se pune la visinata?
Dacă urmați această rețetă simplă de vișinată, din 2 kg de visine veți obține 6-7 L de licoare aromată. Recunosc că la noi in casă nu s-a prea băut vișinată. La Arad se bea vin bun și pălincă. Mai făcea bunicul vișinată ca să aibă bunica cu ce să-și servească prietenele venite în vizită. Le și văd cum își țuguiau buzele când apropiau de buze păhăruțele mici de cristal, scoase din vitrină la asemenea ocazii. Un păhărel de vișinată și o felie de prăjitură.
Mă fascina culoarea rubinie a acestei licori dar și aroma plăcută de vișină și de migdală (de la sâmburi). Nu sunt mare amatoare de vișinată dar, fiind într-o vizită la prietenul nostru drag Ladislau Tasy (Laci aka Veve), am fost servită cu asa ceva. Mi-a povestit că ei fac în fiecare an lichioruri de casa si că dintre ele nu lipsește niciodata vișinata. Prepararea vișinatei este o tradiție în familia lor.
DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI REȚETA VIDEO A ACESTEI DELICIOASE VIȘINATE!
Evident că i-am cerut rețeta pe care am vrut să o împărtășim cu voi. În poza de mai jos vedeți afinată (rețeta aici), vișinată și limoncello (lichior de lămâi) – rețeta aici. Vă las la final mai multe rețete de lichioruri de casă.
Ce alcool folosim la vișinată sau la alte lichioruri de casă?
Recunosc ca am fost plăcut surprinsă. Vișinata de casa a avut un gust fain și curat de vișine și o aromă extrem de plăcută. Aceasta se datorează faptului că în această rețetă vișinele nu se pun cu zahăr la fermentat ceea ce creează miros respingător, oțetit, acru, ci se macerează direct in alcool. Se aplică principiile din farmacie și chimie prin care aromele se extrag cel mai bine cu alcool. De ce să las vișinele în zahăr la „borșit” când aroma lor naturală este extrasă rapid direct în alcool? Nu vrem să obținem alcool din vișine pe care să-l distilăm ca la țuică sau pălincă! La Arad se face pălincă faină din caise, cireșe sau vișine dar acestea se adună în butoaie în care fermentează (se face borhot) și apoi se distilează. Acum facem lichior!
Bineînțeles că alcoolul folosit la lichioruri de casă este cel dublu rafinat de 96 de grade! În niciun caz nu facem lichioruri fine cu rachiu, țuică sau pălincă! Niciun ardelean nu-și strică țuica sau pălincă de 46-60 de grade pe licori din astea aromate „pentru doamne” Darămite dacă alții au „răchie” puturoasă din tot felul de fructe și care nici măcar 40 de grade nu are… Vorba unui amic despre această așa zisă „țuică de 40 de grade”: băi, aia e febră, nu țuică!
Am făcut și cireșată cu vodcă (37-40 de grade) urmând o rețetă mai simplă care poate fi aplicată și la vișine – vezi aici. Adică zahărul se pune direct peste fructe și alcool, nu se mai face sirop (deoarece vodka are 37-40 de grade față de alcoolul dublu rafinat care are 96 de grade).
Câte grade trebuie să aibă vișinata?
Lichiorurile au în general între 22-30 de grade. Vișinata de casă are în jur de 25-28 de grade.
Din aceste cantități rezultă cca. 6-7 litri de vișinată de casa.
- 2 kg vișine cu tot cu samburi
- 2 l alcool dublu rafinat de 96 de grade
- 2 kg zahăr
- 2 l apă
Cum se face vișinată de casă rețeta veche video pas cu pas?
Vă invit să urmăriți cu atenție pașii de preparare ai acestei vișinate – vezi video. Vă doresc vizionare plăcută și vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de pe Youtube – click aici!! Mai jos am rezumat (în scris) pașii rețetei.
Preparare etapa 1
Vișinele se spală, se curăță de codițe și se lasă la zvântat. Se lasă cu sâmburi!!! Se amestecă 2 kg de vișine cu 2 l alcool de 96 grade și se lasă o saptamână la un loc întunecat (în pivniță), acoperite cu un tifon. Daca nu aveți damigeană cu gâtul strâmt și folosiți borcane mai largi, atunci peste tifon puneți și o farfurioară.
Iată cum se introduc vișinele in damigeană.
Preparare etapa 2
După o săptămână în care au fost lăsate la macerat se face un sirop din 2 kg de zahăr si doi litri de apă. Se lasă la fiert 2-3 minute până se dizolvă zahărul, apoi se lasă la răcorit si în final se toarnă peste vișine. Se agită usor. În acest fel nu trebuie să tot amestecați în damigeană deoarece zahărul este deja gata dizolvat în sirop.
Damigeana se astupă cu un dop iar vișinata se lasă la macerat timp două luni în același loc răcoros și întunecat. Nu se lasă la fermentat la soare pentru că își pierde din aromă și își schimbă și culoarea. Vișinata mea este roșie, nu maronie. Și aroma este perfectă! Nu cumva să puneți țuică, pălincă sau rachiu pentru că îi va deturna gustul și aroma. E păcat!
În final vișinata de casă se decantează (strecoară) și se trage în carafe speciale pentru lichior prevazute cu dop. Se pastrează la camara și 2-3 ani, fără probleme.
Cu vișinele din vișinata puteți face bomboane zise „bețive” – vezi aici rețeta.
Vișinele pot fi folosite și la alte torturi și prăjituri, la checuri, fursecuri etc. Vezi aici un Tort Mon Cheri cu ciocolată la care le puteți folosi – reteta aici.
Sau un fabulos cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu cremă fină de nucă cu vișine și ciocolată – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de lichioruri fine de casă, atunci vă recomandăm și zmeurata sau lichiorul fin de zmeură – vezi aici.
Sau rețeta de lichior de nuci verzi (nucată) – vezi aici.
Sau un delicios lichior de gutui sau gutuiată de casă cu vanilie – rețeta aici.
Facem și afinată de casă – rețeta aici (cu afine de pădure) sau aici (cu afine de cultură).
Iată și o caisată – lichior fin de caise – rețeta aici.
Iata si un lichior de lamaie – limoncello – reteta aici.
Sau lichior de trandafiri – vezi aici.
Vara facem și lichior de mentă (fără coloranți) – vezi aici.
Laci este fan activ și moderator in Grupul Savori Urbane. Are deja mai multe rețete publicate pe blog, cum ar fi: baghetele simple (rețeta aici), prajitura Televizor sau Budapesta (reteta aici) sarațelele fragede și ieftine (rețeta aici) sau tortul de mămăligă (rețeta aici).
Tot el este nelipsit de la majoritatea evenimentelor Savori Urbane și ne e de un real ajutor.
Mulțumim, Laci, pentru rețeta de vișinată de casa! Sper ca v-a plăcut și vouă și că o veți testa în curând!
Aici gasiti mai multe retete cu visine: dulceata, compot, prajituri, torturi, checuri etc.
Minunat !
buna! Deci fructele se lasă la macerat cu alcool acoperite doar cu tifon?
Da, exact cum scrie in reteta.
Oare pt zmeurata ar merge reteta asta păstrând cantitățile?
da, merge
Asa se face visinata!!! Nu cu trascau si posirca puturoasa. Habar nau unii ce vbesc.
Spuneti-mi va rog, pot tine visinata la loc intunecos dar nu racoros?Nu am pivnita. Sau mai bine la frigider sa stea pe toata perioada 1saptamana+2luni. Multumesc.
Pff… fiind cu alcool pus de la inceput as zice ca e ok si la temperatura camerei sa o tii.
Buna ziua! Am facut reteta si e super. Am adaugat azi siropul cu zahar dar observ cavisinele plutesc. Dupa macerare de 2 luni se lasa la fundul damigenei?
Da se lasa , stati linistit
Da, exact cum scrie in reteta. Se formeaza gaze de fermentatie care trebuie sa iasa pe undeva.
da, dupa aceea se inchide. se mai poate agita de 2 ori pe saptamana si mai eliberam si gazele.
Depinde ce cantitate faci! Daca urmezi exact reteta de mai sus, ai 8 kg de ingrediente si ar fi nevoie de o damigeana de 8-10 L.
Cum se face visinata a fost o problema in familia noastra. Barbatu punea tuica si mie nu imi placea. Am incercat reteta voastra pentru ca suna mai bine decat cu tuica (mie nu imi placea deloc). Abia astept sa fie gata
Bună ziua
As vrea sa incerc reteta, dar cu gutui.
Păstrez proporțiile dat fiind că gutuile nu sunt atât de suculente ?
Mulțumesc
Da, la fel se face si cu gutui iar sfatul meu este sa radeți gutuile pe razatoarea mare.
De unde procurati alcoolul de 96 grade?
Se gaseste in alimentare, in supermarketuri (Selgros)
Am citit mai multe retete în care nu se pune deloc apā. Ce pārere aveti? Reteta Dvs. mi- e f.simpaticā!
Noi facem visinata cu alcool de 96 de grade! In retele fara apa se foloseste poșircă de rachiu de 38 de grade sau cel mult vodca de 40. Normal ca trebuie sa diluezi alcoolul tare!
Daca folosesc alcool de 40 de grade,sau vodca,nu mai pun apa?
Mulțumim pentru rețete! Am o întrebare, dacă rămâne mai mult de o săptămână în faza de macerare în alcool se întâmplă ceva nedorit?
Nu o sā fie prea dulce?
Mai am o íntrebare. Asi dori sa nu fie prea dulce, atunci cat zahar sa pun?
pune jumatate si mai vezi
Merci
Bună,
Nu am alcool de 90 doar o biata vodka de 40 (locuiesc în Canada și nu cred ca pot sa găsesc alcool atât de puternic). Cum fac siropul? Sau pot pune zaharul direct?
Merci mult
Da, poti pune direct zaharul in acest caz.
Merci mult.
Deci daca se foloseste vodca, si normal nu apa, cantitatea de zahar de reduce in jumate?
Eu sunt in Canada si am facut cu votka de 40 cu zahăr diluat in zeama se visine de la dulceața și a ieșit absolut superba culoarea și gustul! Merci
Si eu sunt in Canada si se gaseste alcool de 94 de grade! In Quebec e la SAQ de la compania Global
Buna ziua!
Multumesc!
Credeti ca e vreo problema daca las visinele cu alcoolul la macerat aproape 2 saptamani? ca plecam in concediu si la intoarcere nu stiu daca mai gasesc vinine in piata
Adriana treci inUS si cand revii intra in duty free si cumpara cu 13$us litrul alcohol Clear spring 95 grade. In can costa 54$ la saq sau labo.
Am si eu o intrebare in legatura cu visinata. Daca fac din cantitati mai mari de visine sa zicem ca din 10 kg, respekt intocmai 10 l de alcool, si 10 kg de zahar si 10 L de apa? sau trebuie sa micsorez din zahar si Apa?
Multumesc
Se poate face aceeaşi reţetă cu cireşe ?
Bună seara, am pus siropul peste vișine, damigeana o inghedem ermetic timp de 2 luni?
da, cu dop
Bun gasit.
Am pus să-mi fac murata. Am respectat reteta. Vreau sa întreb dacă las în damigene ingredientele nu 2 luni, ci 5-6 luni.
Se poate intampla ceva neplăcut?
N-au nimic.
Așa cum am spus mai sus, am făcut murinata în luna august 2020, nu l-am strecurat nici pana acum, gustul este super, dar fructele au rămas deasupra.
Vă întreb pentru o rețeta viitoare, dacă în loc de fructe pun sucul rezultat din ele obținut prin stoarcere la rece cu storcator cu melc. Și respectând celelalte cantități, ar fi bine?
Mulțumim pentru rețete! Am o întrebare, dacă rămâne mai mult de o săptămână în faza de macerare în alcool se întâmplă ceva nedorit?
Mulțumim pentru rețete! Daca rămân visinele mai mult de 1 saptamana in faza de macerare în alcool se poate întâmpla ceva nedorit?
Nu au nimic! Pot sta si 1 luna in alcool.
Buna seara! Oare pot sa fac zmeurată exact ca retete de vișinată,pt ca am cumpărat alcool dublu rafinat nu am vodca.
Abia acum am citit rețetă de zmeurată și diferă față de cea de vișinată.aam crezut că se fac la fel!
Faceti reteta de zmeurata https://savoriurbane.com/zmeurata-de-casa-reteta-de-lichior-de-zmeura/
In loc de 500 de vodka puneti 250 de alcool de 96 grade si 250 apa
Buna reteta, am incercat-o acum
toata lumea e lesinata dupa ea. Merita incercat
2 ani asa cu 2kg, anul acesta am facut din 5kg, singura diferenta e ca noi facem vin de visine, iar cele care nu trec sunt fierte pt tuica de visine din vin de visine, iar cu acea tuica facem visinata
Am facut visinata dupa reteta descrisa. Nu este buna, este DUMNEZEIASCA!. Are o aroma deosebita, ceva, un mix intre aroma visinei si a samburelui. Si da, partea cea mai importanta si de unde provine tot ce este mai bun este ca visinele sa fie mai intai tinute in alcool dublu rafinat ca sa extraga tot ce este nai bun. Nu in palinca, nu in zaibar, nu in vodka sau alte vrajeli si lichide zonale. Am vazut si alte retete, chiar am experimentat cu visine puse la macerat cu zahar. E diferenta de la cer la pamant borhotul ala otetos ce rezulta prin metoda macerarii cu zahar mai intai fatza de metoda cu visinele mai intai in alcool. Si fara sa gresesc si in cazul altor fructe se procedeaza la fel daca vrei o bautura delicioasa, cu gust deosebit. Felicitari autoarei pentru reteta postata.
Buna ziua, am respectat reteta de visinata, dar mi se pare ca a iesit foarte tare. Ce pot sa fac astfel incat sa devina mai putin tare? Acum simt ca ma arde rau pe gat atunci cand o gust?
sa o diluati cu niste apa