Cornuri pufoase si foietate cu branza, cu gem sau cu rahat. Reteta de cornuri umplute cu rahat, gem, magiun sau branza de vaci cu stafide. Ce merge mai bine langa o ceasca de lapte? Si mai multe cornuri de casa! Puneti-le copiilor la scoala o asemenea gustare, la pachet. Rezista cateva zile si pot constitui „provizia” de dulce in cadrul unei excursii. Incercati-le!
Aluatul pentru aceste cornuri pufoase cu branza este unul simplu, dospit, iar cheia reusitei sta in impachetarile succesive care-i confera structura stratificata, aerata.
Găsiți rețeta aluatului adaptată atât pentru patiserie dulce cât și pentru cea sărată – vezi aici.
Umplutura poate fi o crema de branza de vaci sau o dulceata (marmelada) mai consistenta, sau bucatele de rahat, sau bucatele de ciocolata si nuci, etc. Puteti incerca 2-3 umpluturi la aceeasi sarja de cornuri: faceti cate 6 din din fiecare tip, de exemplu.
Pentru Postul ortodox: se inlocuieste untul din crema cu ulei – se amesteca putin ulei cu faina si se ung straturile de aluat.
Sau puteti incerca aceasta reteta de cornuri de post cu rahat.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 18 cornuri pufoase.
- 750 g faina
- 50 g zahar
- 450 ml apa
- 100 ml ulei
- sare
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- coaja de lamaie rasa
- zahar vanilat
- 200 g unt moale (min. 80% grasime), la temperatura camerei
- 100 g faina
- 300 g branza de vaci
- 2 linguri zahar
- 1 lingura gris
- 1 ou
- zahar vanilat
- stafide
- coaja de lamaie rasa
- Cubulete de rahat, dulceata, bucatele de ciocolata si nuci
- 1 ou pentru uns
- zahar pudra vanilat pentru servit
Mod de preparare Cornuri pufoase cu branza, gem sau rahat
Aluat dospit pentru cornuri pufoase
Ingredientele pentru aluat se framanta. Aluatul lasa la dospit 15-20 de minute, acoperit cu o carpa de bucatarie, la loc caldut, ferit de curenti de aer.
Intr-un castron se mixeaza untul moale impreuna cu 100 g de faina. Cu aceasta compozitie se vor unge straturile de aluat.
Cum se taie si ruleaza cornurile de casa?
Aluatul se intinde foaie rotunda si se unge cu tot amestecul din unt si faina apoi se taie si se impatura ca in imaginile urmatoare. Dupa prima impaturare se lasa 5 minute la odihnit. Se repeta operatiunea de intins foaie rotunda, taiat, impaturat – de data aceasta fara crema de unt (pe care am pus-o toata anterior) – presarand usor putina faina pe suprafata ei (si acesta ajuta la crearea straturilor). Si dupa a doua impaturare se lasa cateva minute la odihnit.
Se incinge cuptorul la 180C (treapta medie la cele cu gaz).
Umplutura cornuri cu branza, gem sau rahat
Intre timp se pregateste umplutura amestecand ingredientele indicate mai sus: branza de vaci, vanilia, oul, grisul, sarea, zaharul, coaja de lamaie rasa si muuuulte stafide.
Dupa a doua sesiune de impachetat/odihnit se intinde aluatul in foaie de 1cm grosime, in forma dreptunghiulara si se portioneaza in 9 patrate. Fiecare patrat se taie pe diagonala rezultand 18 triunghiuri. Cu ajutorul unei lingurite se distribuie crema de branza pe fiecare triunghi. Daca alegeti sa le umpleti cu gem sau rahat este si mai simplu – puneti cate o lingurita cu varf de gem sau bucatele mai marunte de rahat in fiecare corn. Se pot adauga si nuci sau alune pe langa gem sau rahat.
Coacere cornuri pufoase cu branza, gem sau rahat
Se ruleaza cornurile pornind de la o latura mai mica a triunghiului (hai sa-i zicem corect: cateta) si se aseaza in tava tapetata cu foaie de copt. Se mai lasa 10 minute la dospit, apoi se ung cu ou batut si se dau la copt. Se coc vreo 20 min la 180° si inca vreo 5 la 170°. Atentie sa nu le ingramaditi foarte tare pe tava pentru ca vor creste foarte mult!
Gata! Toata casa stie ca sunt gata!
Deja roieste lumea in jurul cuptorului asteptand momentul magic. Stati mai ca nu vi le pot da fierbinti, ca sunt indigeste! (strabunica imi zicea asa la orice dospitura pe care vroiam sa o gust fierbinte: ti se lipesc matele intre ele de la aluat cald).
Servire cornuri pufoase cu branza, gem sau rahat
Cat sunt fierbinti, cornurile pufoase se pudreaza din abundenta cu zahar pudra vanilat (daca le pudrati cand sunt reci nu mai adera zaharul la suprafata lor) si se lasa un pic la racorit.
Acum chiar ca sunt gata de devorat!
Priviti ce structura faina are aluatul – se desface ca un foietaj.
Din același aluat dospit foietat se pot face si melcișori cu cremă de cacao – rețeta aici.
Sper sa va placa aceasta reteta de cornuri pufoase cu branza, gem sau rahat! Sunt foarte gustoase!
am facut si eu sunt tare bune!!!
Ooo ce fain! Cu ce le-ai umplut?
Savori Urbane cu nuca si gem pentru puiut deoarece facuse un fel de alergie si ne pregateam sa mergem la cluj la medic si am zis ca aceste cornuri ar fi numai potrivite de mancat pe drum, si asa a si fost!
Savori Urbane vreau sa mentionez ca atunci cand le-am impaturat ca si in imaginea voastra puiutul meu a fost tare incantat!!! ooo daaa asaaa!!! si eu vreau pot sa fac si eu?:)))
Carmen Popa – este foarte fain cand poti implica micutii in activitati de bucatarie!
daca ai o poza cu cornurile te invit sa o postezi in formularul de discutii de mai jos
[…] cu unt sunt si aceste minunate cornuri umplute cu gem, rahat sau branza – atat de iubite in familia […]
[…] Cornurile de post cu rahat sunt cornuri usoare, pufoase, o alternativa de post a cornurilor obisnuite care, ca orice aluat dospit contin galbenusuri si unt (reteta aici). […]
Arata f bine :).As dori sa intreb daca inlocuiesc cu ulei,pun aceeasi cantitate ca la unt ?:)Sigur ies si cu ulei sau se skimba gustul?:)Se face si o maia separat?Multumesc mult,sper sa reusesc ,arata minunat,felicitaria
Arata f bine :).As dori sa intreb daca inlocuiesc cu ulei,pun aceeasi cantitate ca la unt ?:)Sigur ies si cu ulei sau se skimba gustul?:)Se face si o maia separat?Multumesc mult,sper sa reusesc ,arata minunat,felicitaria
Daca le faci cu ulei va trebui sa pui mai putin decat untul din reteta. (ajung 100 ml). Dar sunt mult mai bune cu unt.
Mereu am evitat cornurile, din punctul meu de vedere prea multa coca si mie nu-mi place…dar acestea nu au o coca oarecare, asa fragezime si pufosenie intr-un corn nu am vazut si nu am mancat. Multumesc dragilor !
Am incercat si eu receta dar nu sau primit chiar asa ceva nu fac bine….mi sau crapat de ce?ce gresec eu la gust sunt foarte bune dar aspectul nu prea….daca puteti sa ma ajutatti sa imi spuneti de ce crapa?
E ciudat sa-ti crape un aluat dospit… Daca era vorba de aluat fraged as fi inteles. Ma gandesc ca nu a fost buna drojdia si nu le-a ajutat sa creasca suficient daca spui ca au crapat. Incearca cu alta drojdie.
Buna!! le-am incercat aceste cornuri,sunt minunate!!urmeza painea ungureasca!!multumim si iar multumim!!
Minunat! Asteptam impresii si dupa ce faci painea 🙂
Cele mai bune cornuri. Nu ne saturam de ele. Am facut si cu umplutura cu mac de la baigli.
Am încercat cornurile pufoase cu brânză, cu nuca, cu gem, cu mac, cu rahat si chiar și simple cu stafide. Senzaționale.
Am încercat cornurile pufoase cu brânză, cu nuca, cu gem, cu mac, cu rahat si chiar și simple cu stafide. Senzaționale.
super aluatu!!!, am facut si cu ciocolata
incercati cu Nutella
Dragele mele, pot folosi maia in loc de drojdie? Daca da, ce cantitate? Multumesc!
Nu prea sunt eu cu dospiturile….dar cornurile astea extra-mega pufoase m-au dat gata 😀😁😀❤❤❤
Sunt cele mai bune cornuri mancate de noi 😀
Mulțumim Oana si Diana ❤❤❤
As vrea sa le fac de post
Pot înlocui untul cu ulei/unt de cocos?
Sau cu ulei de floarea soarelui ?
Mulțumesc
Uite aici reteta cornurilor de post https://savoriurbane.com/cornuri-de-post-cu-rahat/
[…] veti avea tot timpul aroma naturala de lamaie in casa. O folosesc la aluatul pentru cozonaci sau cornuri pufoase, la toate retetele dulci cu branza de vaci (papanasi, placinte, branzoaice, cheesecake, taietei cu […]
[…] V-am aratat aici cum fac niste cornuri grozave cu rahat, gem sau branza dintr-un aluat dospit, usor foietat. Merita sa le incercati si pe acelea! In aceasta reteta vedeti cum se umplu cornurile cu branza, rahat sau gem – puteti aplica aceste metode si in cazul aluatului de mai sus. […]
Am încercat și eu, de 2 ori. Au ieșit foarte bune la gust, dar din păcate nu prea pufoase. Oare fac ceva greșit? Am setat cuptorul electric pe 180 de grade, cu ventilație, căldură de sus și jos. As fi foarte recunoscătoare pentru un răspuns rapid pentru ca azi as vrea sa încerc din nou 🙂
Da, e ok cu caldura sus, jos si ventilatie la 180 C. Poate cuptorul tau nu coace la fel cu al nostru. Despre pufosenie: ori drojdia nu e ok ori cornurile nu au dospit destul.
Abia aștept să le încerc și eu, arată foarte bine. Pâinea ungurească am facut-o de multe ori , e extraordinar de bună! Mulțumim pentru rețete
[…] acestor minunate cornuri foietate cu rahat este publicată încă din 2014 și o găsiți aici. A fost testată de mii de cititori care au fost foarte încântați de rezultat! Acolo v-am […]
[…] Din el am făcut mai demult niște cornuri foietate umplute cu rahat, brânză sau gem – vezi aici. Rețeta a fost testată în timp de mii de […]
Ce bunatate
Aluatul este fff ushor de facut
Trebuie multa rabdare