Prajitura simpla cu nuca – reteta veche ungureasca. O prajitura cu foi fine din aluat fraged si umplutura de nuca cu rom si vanilie care se coace deodata cu foile. Glazura alba de rom cu lamaie si fulgii de migdale intregesc aceasta prajitura deosebita. Diós lepény torta ii spune in limba maghiara – pentru ca este o reteta ungureasca veche care se face si in Ardeal.
Aceasta reteta veche ungureasca de prajitura simpla cu nuca si glazura de lamaie cu rom o am din caietul strabunicii mele Buia din Sibiu. V-am mai povestit de ea si de faptul ca retetele ei erau notate in 3 limbi: romana, germana si maghiara. Buia era nascuta in 1905 in satul Chinari din judetul Mures, fiica de preot greco-catolic. De la ea am invatat ce inseamna bucataria traditionala ardeleneasca, cu influentele austriece, unguresti, slovacesti, evreiesti sau frantuzesti.
In Ardeal si Banat s-a mancat mereu foarte bine, oamenii fiind deschisi la combinatii care poate si azi li se par unora ciudate: alaturarea fructelor cu fripturile, supele sau sosurile de mere sau visine, papricasurile picante sau prajiturile si torturile foarte fine cu nuca sau ciocolata. Asa am crescut noi, cu aceste bunatati in casa.
Prajitura aceasta cu nuca este consemnata ca „dios lepeny torta” – adica tort-placinta cu nuca. Diana, co-autoarea Savori Urbane a publicat deja o prajitura similara insa cu cacao, tot dupa o reteta veche consemnata in caietul bunicii ei. Reteta o gasiti aici – Prajitura simpla cu ciocolata si foi.
Ambele sunt facute pe acelasi calapod: doua foi fragede umplute cu un mix din oua frecate cu zahar si arome in care se pune nuca. In varianta mea apare si romul iar in varianta Dianei apare cacaoa (atat in foi cat si in crema). Totul se coace deodata, deci nu facem foile separat. Umplutura de nuca este grozava! Aromata si frageda, ma trimite cu gandul la pricomigdale – reteta aici.
Reteta mea este pentru tava mare a cuptorului (33 x 42 cm) si am decis sa o injumatatesc ca sa faceti o portie mai mica, de proba. Deci tava de 20 x 35 cm este perfecta pentru cantitatile de mai jos. Tava ar fi bine sa aiba pereti mai inalti, de macar 5 cm.
- 200 g faina 000
- 100 g unt rece cu min. 82% grasime
- 100 g zahar pudra
- 50 g smantana grasa acrisoara cu min. 20% grasime
- 1 galbenus
- 1 varf de cutit de sare
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de la ½ lamaie
- 1-2 linguri de lapte rece
- 4 oua intregi + 1 albus (ramas de la aluat)
- 150 g zahar
- 100 g nuca macinata sau alune de padure, migdale
- 1 lingura de pesmet simplu
- 1 lingura buna de rom (nu esenta!) sau coniac de calitate
- 1 plic zahar vanilat sau 1 lingurita exctract de vanilie
- coaja rasa de la ½ lamaie
- 1 varf de cutit sare
- 150 g zahar pudra
- zeama de la ½ lamaie
- 1 lingura de rom veritabil sau cateva picaturi de esenta
- 30 g fulgi de migdale
Cum se face prajitura simpla cu nuca – reteta veche ungureasca?
Aluat fraged pentru prajitura cu nuca
La aluatul fraged (de tarte) avem nevoie de ingrediente reci. In castronul mixerului am pus faina si untul rece taiat in cubulete. Am adaugat si zaharul pudra, vanilia precum si un praf bun de sare. Am mixat totul pana am obtinut o consistenta nisipoasa.
Apoi am pus galbenusul (in poza vedeti 2 pentru ca am facut portie dubla), coaja rasa de la 1/2 de lamaie si smantana. Am mixat scurt cu carligul pentru framantat. Am picurat 1 lingura de lapte rece, apoi inca una. Ideea este sa facem cumva aluatul sa se lege. Mai bine puneti laptele treptat decat sa fie prea mult. Inca ceva: aluatul fraged NU trebuie framantat pentru ca se intareste! El trebuie prelucrat cat mai putin, doar pana se leaga si se poate forma din el o bila de aluat.
Am infoliat aluatul in plastic si l-am dat la frigider pentru 30 de minute. Aluatul fraged are nevoie de odihna si de racire.
Cum se face umplutura pentru prajitura simpla cu nuca?
Mi-am cantarit nuca si am macinat-o. In locul ei puteti folosi si alune de padure sau midgale.
Intr-un castron am pus cele 4 oua intregi + albusul ramas de la aluat impreuna cu zaharul, sarea, coaja rasa de lamaie si vanilia. Am pus si 1 lingura buna de rom – eu folosesc Stroh pentru ca este foarte placut aromat. Puteti pune si cognac – este important alcoolul pentru ca acesta ajuta la cresterea umpluturii in timpul coacerii. El iese la copt, deci nu este o problema daca vor manca copiii din prajitura.
Am batut ouale cu zaharul si restul ingredientelor mentionate mai sus pana ce am obtinut o compozitie spumoasa, mai deschisa la culoare (cca. 5-7 minute la viteza mare).
Apoi am pus in ea si nuca macinata precum si o lingura de pesmet. Am amestecat totul cu o spatula avand grija sa nu ramana „pungi” de nuca neomogenizate.
Cum se fac foile pentru prajitura ungureasca cu nuca?
Am pus cuptorul la incins la 170 C cu ventilatie (treapta medie la cele cu gaz). Am scos aluatul din frigider si l-am impartit in 2 parti aproximativ egale – una e ceva mai mare pentru ca trebuie sa imbrace si peretii tavii.
Am infainat usor masa de lucru si am intins prima foaie – pe cea mai mare. Am comparat-o mereu cu tava ca sa am dimensiuni cat mai apropiate de ale acesteia. Cu ajutorul sucitorului am mutat foaia in tava tapetata cu hartie de copt si am aranjat marginile aluatul astfel incat sa stea lipite de peretii tavii. Tava trebuie sa fie 25 x 30 cm.
Am turnat toata umplutura de nuca. Este fluida si se aseaza singura, nu trebuie nivelata.
Am intins pe masa de lucru si a doua foaie (capacul). Am perforat-o cu o ustensila speciala – puteti folosi si furculita – si deabia dupa asta am pus-o deasupra cremei.
I-am aranjat marginile cu un cutit – nu trebuie sa pice mare lucru daca intindem foile la dimensiuni, cum trebuie.
Coacere prajitura ungureasca cu nuca
Am copt prajitura la 170 C (cuptor preincins, cu ventilatie) timp de 30-35 de minute. Se face mai bine la foc mediu pentru ca trebuie sa se coaca ambele foi, sa nu ramana cruda la fund. Daca o apasam cu degetele trebuie sa se simta crema moale dintre foi. Ea se va intari si dupa coacere, cand prajitura se raceste.
Deasupra se rumeneste tare frumos! Se intampla sa iasa un pic de crema la suprafata pentru ca se umfla in timpul coacerii – dar nu-i niciun bai.
Am lasat prajitura la racorit cam o ora, in tava.
Glazura pentru prajitura simpla cu nuca
Glazura alba cu lamaie si rom se face foarte simplu. Intr-un bol am pus zaharul pudra cernut impreuna cu o lingura de rom. Am stors intr-o cescuta zeama unei jumatati de lamaie si am inceput sa o picur peste zahar. Am mixat totul cu mixerul de mana si am continuat sa picur zeama de lamaie pana ce am obtinut o glazura alba cremoasa, ca o smantana curgatoare.
Nu puneti prea multa zeama de lamaie deodata ca sa nu se fluidizeze glazura prea mult! Oricum, ea poate fi ingrosata la loc prin adaugarea de zahar pudra. Romul Stroh ii da o tenta rozalie si o aroma fabuloasa!
Am turnat imediat glazura pe prajitura calduta si am nivelat-o cu o spatula. Dupa cum vedeti deja lipseste un rand din ea 🙂 Nu ne-am putut abtine si am taiat prajitura cat era calda, inainte de a o glasa. O nebunie!!
Deasupra am presarat cativa fulgi de migdale. Arata grozav de apetisant! Trebuie sa ne miscam repede cu glasatul si decoratul pentru ca glazura se usuca destul de repede.
Servire prajitura simpla cu nuca – reteta veche ungureasca
Dupa vreo 2 ore glazura se intareste si prajitura poate fi taiata. Nu trebuie data la rece ci e ok daca sta la temperatura camerei sau la camara. Se taie perfect cu un cutit cu lama zimtata (de paine).
Feliile se taie dupa preferinte: eu le fac cam de 5 x 3 cm. Taiati doar cat se mananca o data, ca sa nu se usuce bucatile. Foile sunt fragede iar umplutura e moale, pufoasa si aromata.
Prajitura simpla cu nuca se pastreaza si 2 saptamani la camara, invelita bine in hartie de copt si stergar de in. Ideea e sa nu se usuce prea tare. Este buna de pus la pachetel la scoala, serviciu sau de dus in excursii. Nu are ce sa se strice la ea.
O alta prajitura grozava cu crema de nuca cu unt si lapte si glazura de ciocolata, tot dupa reteta strabunicii mele, este cea de Franzi Schnittl – o gasiti aici.
Sau prajitura tavalita cu miere si nuca – reteta aici.
Daca sunteti amatori de prajituri cu foi veti fi incantati de retetele noastre – vedeti aici.
Sper ca v-a placut aceasta reteta veche ungureasca de prajitura simpla cu nuca si glazura si ca o veti incerca in curand, poate chiar de Pasti 🙂
Deosebite retetele voastre. Imi place sa fac prajituri si ma inspir deseori de la voi. Multumiri si Paste fericit!
Am văzut cândva o reteta care se numea cumva….Franta….un blat de blandiana, un strat de gem caise , o crema cu blat sfaramat, unt, nuca,cacao, căldura ciocolată….dar nu mai găsesc reteta si nu am retinut cantitățile. Dacă reușiți să înțelegeți ce caut, va raman îndatorată…Multumesc.
Franzi Schnittl este prajitura de care zici si este recomandata si mai sus – e a 3 a poze de jos cu tot cu link https://savoriurbane.com/prajitura-pufoasa-cu-crema-de-nuca-franzi-schnittl/
Imi amintesc ca facea si mama asa ceva, ia sa vedem cum imi iese si mie
Ce putem folosi in loc de cârlig ? Nu am robot ..
Un cutit bont – uite aici https://savoriurbane.com/aluat-de-tarta-reteta-clasica/
Mie îmi iasă aluatul prea moale deși l am băgat și la congelator nu am putut întinde coca. Sigur sunt bune gramajele? Am făcut de 2 ori prăjitura și M am chinuit cu aluatul de fiecare data.
Nu inteleg cum de iese aluatul prea moale chiar si dupa ce sta la frigider pentru ca untul se intareste la rece!
Cu ce aș putea înlocui romul în aluat? Nu vreau să fie ceva cu alcool. Se poate înlocui cu altceva?
Alcoolul iese la copt si ajuta la fragezirea aluatului! Daca totusi nu vrei sa-l pui incearca cu cativa stropi de esenta de rom.
[…] Dacă sunteți amatori de prăjituri cu nucă atunci vă recomand o rețetă veche ungurească de la străbunica mea – vezi aici. […]
[…] Tot in categoria retete vechi intra si prajitura simpla cu nuca – reteta veche ungureasca. O gasiti aici. […]
Foarte buna prajitura. Ma bucur ca am gasit reteta, ca am incercat-o si ca e atat de bine explicata. Multumesc!!
Este prima reteta de prajitura de pe internet care mi a iesit dementiala.Multumesc pentru reteta😉
Cu mare drag! Toate retetele noastre (fie ele dulci sau sarate) iti vor reusi 🙂 Te mai asteptam pe la noi!
Foarte buna prăjitura! Mulțumim că împărți cu noi rețete vechi și de origine maghiară, departe de casă nu ne uitam originile și ne bucurăm sa ne amintim de gusturi din copilărie.
Köszönjük szépen 👌
o sa o incerc de pasti !
Pare foarte bună prajitura, am o întrebare legată de prima foaie de aluat, nu se poate coace mai întâi, singură, ca la tarta si apoi să punem umplutura?
Poti sa-i dai 10-12 minute avans (pre-coacere) si sa pui apoi crema si foaia 2.
Se poate folosi si mac in loc de nuca?multumesc😊
N-am incercat. Uite aici o prajitura faina cu mac https://savoriurbane.com/prajitura-cu-mac-si-bezea/
[…] Tot din categoria amintiri de la bunica este si prajitura simpla cu nuca – reteta veche ungureasca. O gasiti aici. […]
buna ziua,
tava recomandata in foto (25 x 30) este pentru cantitatile din retata sau pentru varianta dublata?
Deci tava de 20 x 35 cm este perfecta pentru cantitatile din reteta.
Am facut reteta azi… Nu am cuvinte, suuuper buna, aromata, a meritat sa o incerc, Clar o sa mai repet „isprava”. Multumesc pentru asa o prajiturica delicioasa!
Regret ca nu am facut portie dubla. Am facut-o pentru o masa cu ai nostri, s-a mancat inainte sa fie gata gratarul 😅 a iesit superba!
Esti o adevarata comoara, aceste prajituri le mancam acu’50ani, cand primea matusa mea pachet din Timisoara de la soacra ei. Citind retetele am trait emotia copilariei.
Va rog, sa-mi spuneti daca pot sa evit sa pun rom sau alte substante cu alcool.
Nu-mi place alcoolul nici macar un pic, nici ca si gust si din ratiune de sanatate.
Romul sau coniacul este doar pentru aroma sau trebuie pus si din alte motive?
Multumesc
Buna ziua, as vrea sa fac si eu reteta dar nu am pesmet.Se poate pune altceva in loc sau merge fara?multumesc!