Biscuiti sarati – crackers cu cimbru

18

Biscuiti sarati - crackers cu cimbru

Biscuiti sarati – crackers cu cimbru reteta Martha Stewart. Saratele extrem de crocante si de aromate. Reteta este foarte de rapida, 2 tavi de biscuiti se prepara in 10 minute.

Pe Grupul Savori Urbane de pe Facebook (grup de socializare despre retetele Savori Urbane si nu numai) mi-a scris o doamna draga noua, Monica S., ca a facut aceasta reteta vazuta pe un post tv si ca nu i-au iesit biscuitii crocanti, dar ca ideea de biscuiti cu cimbru o tenteaza si m-a rugat sa incerc si eu reteta.

Draga Monica, azi am testat reteta si ma bucur mult  pentru ca este extraordinar de buna. Reteta apartine Marthei Stewart.

Am adaptat usor reteta in functie de ingredientele mai uzuale de la noi, am converit cantitatile la sistemul metric si iata ce a iesit.

Pentru amatorii de parmezan puteti incerca si saleurile simple cu parmezan si rozmarin (reteta aici).

Saleuri simple cu parmezan si rozmarin savori urbane

4.8 from 6 reviews
Biscuiti sarati - crackers cu cimbru
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 2 tavi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 250 g faina tip 650
  • 1 lingurita de cimbru proaspat sau uscat
  • 50 g unt cu min 80% grasime
  • 350 g smantana grasa (min 20% grasime) - preferabil smantana dulce pentru gatit cu 30% grasime (naturala, nu vegetala)
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 1 albus
  • sare grunjoasa pentru decor
  • faina pentru blatul de lucru

 

Mod de preparare biscuiti sarati – crackers cu cimbru

Am acasa o tufa de cimbru (cea din dreapta). Mi-e draga ca o am de vreo 3 ani. Dupa ce a supravietuit cu succes primelor 2 saptamani de la cumparare, am mutat-o intr-o jardiniera si vara sta pe terasa si iarna pe pervaz, in casa. A crescut atat de mult incat azi am hotarat sa ii ajustez usor „freza”.

Biscuiti sarati - crackers cu cimbru (1)

Este perfect cimbrul meu pentru acesti biscuiti sarati – crackers cu cimbru.

Preparare aluat pentru Biscuiti sarati – crackers cu cimbru

Pentru aluat nu avem decat sa amestecam faina cu zaharul, cu sarea si cu cimbrul scos de pe crenguta, la care adaugam untul taiat cubulete si smantana.

Se framanta un aluat omogen, circa 2 minute. Nu-i bai daca lipeste, se mai foloseste un pic de faina pentru maini.

Biscuiti sarati - crackers cu cimbru (6)

Se imparte aluatul in doua, se aplatizeaza si se pune in frigider intr-o punga sau in folie alimentara pentru 30 de minute.

Decupare Biscuiti sarati – crackers cu cimbru

Fiecare bucata se intinde direct pe hartia de copt usor infainata, astfel incat sa obtinem un dreptunghi de circa 35×25 cm.

Puteti da orice fel de forma biscuitilor sarati, eu am respectat varianta Marthei si am taiat triunghiuri pentru ca mi-a placut mult de tot. Cu ajutorul unei role de pizza am taiat mai intai triunghiuri mari, apoi fiecare triunghi mare in 2 bucati si fiecare jumatate inca in 2, exact ca si in poze.

Sunt biscuiti de casa, nu trebuie sa aiba dimensiuni egale, sa fie toti trasi la sablon. Parca nici nu e apetisant un platou in care avem biscuiti facuti cu sublerul. Chiar mi-a placut mult rezultatul cu aceste triunghiuri si au si aratat foarte bine pe platou.

Se ung cu albusul de ou batut pe toata suprafata si se presara cu sare grunjoasa sau fleur de sel.

Am lasat triunghiurile asa pe hartia de copt si am tras hartia cu aluat cu tot in tava.

Biscuiti sarati - crackers cu cimbru (18)

Coacere Biscuiti sarati – crackers cu cimbru

Acesti crackers cu cimbru se coc circa 12-14 minute la 190° C (cuptor preincins, treapta inalta la cele cu gaz). Dupa 12 minute am stat cu ochii pe tava, aluatul e atat de subtire ca mi-a fost frica sa nu se faca scrum. Asa au iesit, aurii si aromati.

Biscuiti sarati - crackers cu cimbru (19)

Servire crackers cu cimbru

Sunt minunati acesti crackers! Multumim Monica S. pentru pont! Pana am terminat de pozat, s-a si mancat prima tava.

Biscuiti sarati - crackers cu cimbru (21) Biscuiti sarati - crackers cu cimbru (22)

Tot pe acelasi sistem am facut si niste saratele cu telemea – vezi aici.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de saratele

Saratele simple si rapide Savori Urbane (2)

M-am uitat un pic ce muzica ii place Monicai S. si am ales din lista ei Him:

 

18 COMENTARII

  1. Eu va multumesc fete frumoase prin faptul ca va pasa…ceea ce ati facut acum, cu aceasta reteta care mie nu mi-a iesit cerandu-va sfatul in acest sens, subliniaza si mai mult pasiunea voastra pentru gatit si faptul ca va pasa de noi, invataceii…Spor la treaba !

  2. Cred ca sunt excelenti . Cu siguranta in acest weeck-end voi incerca si eu reteta ..
    Prea bine arata si prea ma tenteaza !
    Multumim Oana
    Iar melodia …. hm ….. cred ca lui Marlene o sa-i stea foarte bine pe bass !!!!!

  3. Am incercat azi, aceasta reteta pentru doua portii, prima cu retata de aici, a doua cu reteta originala. diferenta consta in smantana folosita. La prima reteta am folosit smantana fermentata de Curtici, cu 20 % procent de grasime si a trebuit sa mai adaug destul de multa faina, fata de cantitatea indicata. Undeva , ceva este gresit la proportiile din reteta. La cea de a doua portie, m-am ambitionat si am folosit smantana recomandata, adica smantana de frisca naturala 30 %, cea neindulcita. Nu am mai avut nevoie de faina in plus, decat pentru plansa de lucru. In rest, la gust sunt crocanti si gustosi. Multumesc pentru sugestie!

    • Am notat la ingrediente si recomandarea aceasta. Sa stii ca multe fete au facut reteta zilele acestea si le-a reusit si cu smantana fermentata de 20%. Poate e si faina de vina….

  4. Fac saptamanal acești crackersi cu cimbru . Chiar de 2 ori pe săptămana . Întotdeauna un real succes . Nimeni nu are răbdare sa se răcească :)) . Prima data am facut cu cantitățile exacte din reteta , dar a trebuit sa mai adaug faina . Eu am folosit smantana PTR frisca . Acum fac aceasta reteta cu mici modificări . Pun albușul in compoziție , i-l bat putin cu furculița , adaug doar 200 ml smantana , si 250 g faina . Deasupra ung aluatul cu gălbenușul si presar neaparat busuioc sau oregano uscat ( se potrivesc minunat cu cimbrul din aluat ) .

  5. A doua oara când ii fac….buuuuuni…mananci si iar mananci si tot ai mai manca. Stop, realizezi ca ti s-ar face rau daca mai continui…dar sunt asa de buni incat spui…unul in plus nu mai conteaza…siiii…continui sa mananci :))))

  6. Sunt absolut dementiali!!!!
    Nu cumva să faceți doar o porție!
    Mulțumim din suflet că ai împărtășit cu noi aceste minunății-asta îți spune un fan dulciuri deci chiar nu mă omor cu „saratelele” dar astea sunt….FABULOASE
    Ref.la rețeta și eu a trebuit să mai adaug făina de câteva ori până a ajuns aluatul.la consistența potrivită.
    Mulțumesc încă o dată pt.foarte multe rețete pe care le-am „furat”de aici!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.