Ficăței la cuptor cu usturoi, sos și legume – ciuperci, ceapă, ardei, dovlecei, vinete. Rețeta de ficat de pui la cuptor pe pat de legume. Cum se fac ficățeii fragezi la cuptor? Rețete cu ficăței de pui, curcan, rață, gâscă. Rețete cu legume la cuptor.
Tare buni au fost acești ficăței la cuptor cu legume! O farfurie colorată și extrem de gustoasă, plină de ficăței de pui fragezi și de legume rumene. Ca un fel de ratatouille cu ficat de pui. Adevărul este că am folosit ingrediente pe care le-am avut la îndemână în acel moment: ceapă verde, usturoi, dovlecel, ciuperci, vinete, ardei roșu (kapia).
Ficățeii de pui, curcan, rață sau gâscă sunt foarte îndrăgiți la noi dar multă lume nu prea știe să-i gătească și se cam ferește să-i pregătească acasă. Secretele ficățeilor fragezi (și al ficatului de porc, vită, miel, în general) sunt două:
- să nu-i sărăm decât la final deoarece sarea scoate apa din țesuturi și le întărește
- să nu-i gătim în neștire pentru că se întăresc, devin gri, sfărâmicioși și amari
Despre aceste lucruri am povestit și in rețeta de lebăr (maioș) ardelenesc de casă (vezi aici) sau de tobă de casă (vezi aici): ficatul NU se pune la fiert de la început cu carnea și restul organelor deoarece are nevoie de un timp foarte scurt de gătire. Niciodată nu vom găti ficăței de pui la grămadă cu inimi și pipote deorece eșecul este garantat! Inimile și pipotele au nevoie de 1,5-2 ore de gătire pe când fragezii ficăței se fac în maximum 10 minute. Ficatul este gustos când are crusta rumenă și mijocul moale și rozaliu.
Cea mai simplă rețetă de ficăței de pui este cea la tigaie, cu multă ceapă – vezi aici. Îmi aduce aminte de copilărie 🙂 Pe baza acesteia se face și un delicios pate de ficat de casă – vezi aici.
De data aceasta am ales o variantă de gătire a ficatului de pui la cuptor, pe un pat de legume. Am lucrat în 2 etape: mai întâi am copt parțial legumele și spre final am adăugat și ficățeii – pentru a-i păstra cât mai fragezi. Veți vedea că nu e greu deloc și totul se prepară într-un singur vas (formă termorezistentă). Ficatul poate fi de pui, curcan, rață sau gâscă (ficat normal, nu foie gras… evident).
Nu e musai să puneți toate legumele pe care le-am pus eu. Adaptați rețeta în funcție de gust și de ce aveți în frigider. Aș insista totuși cu privire la ceapă, usturoi și ardei dar ciupercile, dovlecelul și vinetele pot fi lăsate deoparte. În cazul acesta puneți cantități mai mari din legumele pe care le aveți la dispoziție (practic le înlocuiți pe cele lipsă).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3-4 porții de ficăței la cuptor cu usturoi, sos și legume.
- 500 g ficăței de pui, curcan, rață, gâscă
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de ulei
- 3-4 fire de ceapă verde sau 1 ceapă veche mai mare
- 3-5 căței de usturoi
- 3-4 ciuperci proaspete albe sau brune (tip champignon)
- 1 ardei roșu - eu am avut kapia
- 1 dovlecel mic
- 1 vânătă mică sau ½ dintr-una mare
- 1 lingură de ulei
- sare
- cimbru (opțional)
- 300 ml iaurt grecesc sau smântână mai slabă
- 2 căței de usturoi
- sare, piper
- verdeață tocată (mărar, pătrunjel)
- pâine
- cartofi natur
- orez simplu fiert în apă cu sare
- cuscus
- mamaligă
Cum se face rețeta de ficăței la cuptor cu usturoi, sos și legume – ciuperci, ceapă, ardei, dovlecei, vinete?
Ingrediente pentru ficăței de pui cu legume și sos la cuptor
Iată legumele pe care le-am folosit eu: ciuperci proaspete, o vânătă mică, un dovlecel mic și un ardei kapia.
Iată și ficatul de pui pe care l-am pus într-un bol cu 2 linguri de ulei și niște piper negru proaspăt măcinat. NU se pune sare acum! I-am lăsat deoparte pe masa de bucătărie. Ficatul de pui îl despart în cei 2 lobi dar dacă aveți ficat mai mare (de curcan, rață sau gâscă) atunci merge tăiat în 4 sau 6.
Mod de preparare ficat de pui pe pat de legume la cuptor
Am tocat ceapa verde.
Am decojit dovlecelul și l-am tăiat în 2 pe lung. Daca are sâmburi mari și filamente aceste trebuie îndepărtate cu o linuguriță. Apoi l-am tăiat în semilune (semicercuri). Vânăta am spălat-o și am lăsat-o cu coaja pe ea. Apoi am tăiat-o în cubulețe. Ciupercile proaspete le-am feliat, la fel și ardeiul roșu. Usturoiul l-am feliat subțire.
Cum se face un pat de legume?
Am preîncins cuptorul la 200 C cu ventilație + căldură sus + jos (treapta înaltă la cele cu gaz). Am ales o formă ceramică termorezistentă (poate fi și de sticlă sau metal) în care am pus toate legumele de mai sus – mai puțin 2 căței de usturoi pe care i-am păstrat pentru mai încolo. Am sărat lejer legumele (mai punem sare la final), le-am presărat cu piper măcinat și puțin cimbru și le-am stropit cu o lingură bună de ulei (poate fi de măsline sau de floarea soarelui). Le-am amestecat bine cu mâinile.
Am dat forma la cuptor pentru 20-25 de minute la 200 C (cuptor preîncins). Nu am pus niciun fel de lichid deoarece legumele vor lăsa apă și noi vrem să scăpăm de ea și să le rumenim. După 15 minute le-am amestecat cu o spatulă și le-am băgat înapoi la copt. Doamne, ce bine miroase în bucătărie!
După acest răstimp legumele arătau așa: parțial rumenite.
Am distribuit ficățeii desupra lor (cu tot cu uleiul în care su stat) și am împtăștiat și feliile de usturoi rămase. Am încercat să pun ficatul la suprafață, peste legume, ca să fie expus căldurii din cuptor și să se rumenească rapid. Dacă-l puneam sub legume ieșea o fiertură…
Coacere ficat de pui la cuptor pe pat de legume
Am dat forma cu ficăței și legume la cuptor pentru fix 15 minute (tot la 200 C). Gata!
Ce faini sunt și ce arome au! Abia acum i-am presărat cu sare.
Servire ficăței la cuptor cu usturoi, sos și legume – ciuperci, ceapă, ardei, dovlecei, vinete
Am făcut repede un sos de iaurt (sau smântână mai slabă) cu usturoi și mărar – rețeta aici.
Am împărțit ficatul și legumele în farfurii, am pus câte o lingură bună de sos de smântână sau iaurt și am presărat totul cu verdeață.
Nu vă puteți imagina cât de gustoasă este combinația! Ficățeii sunt rumeni dar moi și cremoși la mijloc, legumele sunt faine, rumenite și au textură. Nu-i așa că vă vine să înfigeți furculița într-un ficățel? 🙂
Să nu vă mai spun cât de fain e saftul (sosul) format în tavă! Numai bun de plimbat pâinea prin el. Ardeiul are arome specifice de ardei copt, ciupercile sunt aurii, vinetele sunt cremoase și gustoase.
Vă mai recomand o rețetă grozavă de ficat de pui la cuptor cu sos de roșii și vin – vedeți aici.
Sau ficateii de pui inveliti in bacon (cu usturoi si sos BBQ) la cuptor – vezi aici.
Sau o rețetă de ficăței prăjiți în scrob sau aluat cu bere – vedeți aici. Sunt grozavi și reci!
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de ficăței la cuptor cu usturoi, sos și legume și că o veți testa în curând!
[…] Ficateii la cuptor se pot face si cu multe legume – vezi aici. […]
[…] Ficateii de pui se pot prepara si la cuptor: cu vin rosu si usturoi (aici) sau cu legume (aici). […]
Foarte-foarte bun a iesit totul !
Multumiri pentru reteta Oana !
Multumesc pt reteta! Am testat-o si este minunata! Desi nu eram fan al ficateilor cu ajutorul acestei retete au iesit foarte gustosi si legumele la fel!
Recomand!
Acum 5 minute am pus legumele la cuptor. Miroase grozav, dar am o îndoială… Când adaug ficățeii, cuptorul se lasă cu ventilație? Sau se oprește? Mulțumesc!
Daca s-ar fi oprit ventilatia am fi scris in reteta 🙂 Deci… nu!