Cum se fierbe și curăță limba de vită (vițel) sau cea de porc, miel? Cât timp se fierbe limba de vită? Cât se fierbe limba de porc? Limbă fiartă la oală sub presiune sau multicooker. Cum se jupoaie limba fiartă? Rețete cu organe de vită sau porc. Rețete cu limbă.
Multă lume ne-a întrebat cum se fierbe și curăță limba de vită sau de porc așa că am decis să scriem acest articol. Limba este un mușchi foarte fin, slab și gustos! La textură este asemănător cu pipotele de pui, rață, gâscă etc. Limbile de porc sau de miel sunt mai mici și fierb mai ușor decât limba de vită sau de vițel. Niciunele nu trebuie răsfierte deoarece nu ne dorim o carne cu textură păstoasă! Trebuie găsit punctul în care limba este fiartă, are textură fermă dar poate fi mestecată cu ușurință. Limba poate fi fiartă în oală clasică (pe aragaz) sau în oală sub presiune (kukta, oală minune, multicooker cu presiune). Am să vă las timpii de gătire pentru toate aceste variante.
Eu am preparat „vitello tonnato” cu această limbă de vită și a ieșit ceva fantastic de gustos! Limba cu „salsa tonnata” (maioneză cu ton, capere, anșoa) este fabuloasă! Rețeta aici.
De asemenea, contează și ce urmează să facem cu ea după fierbere! Dacă inteționăm să facem o mâncare de limbă cu sos cald atunci o vom fierbe mai puțin doarece ea se va mai găti ulterior. Dacă servim limba fiartă pe post de aperitiv cu sosuri reci (tip maioneză, remoulade, tartar sau salsa tonnata) atunci o fierbem din start atât cât trebuie pentru a putea fi consumată ca atare. Vă las la final mai multe rețete cu limbă de porc sau de vită.
Cantitățile de mai jos sunt orientative pentru 1,5 kg de limbă și pot fi adaptate în funcție de nevoi.
- 1,5 kg limbă de vită, vițel sau limbi de porc, miel
- 2-3 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 felie de rădăcină de țelină
- 1 ceapă
- 3 lingurițe de sare
- 1 linguriță boabe de piper
- opțional: 1 foaie de dafin
Cum se fierbe și curăță limba de vită (vițel), limbile de porc sau de miel?
Ingrediente pentru limbă fiartă
Am cumpărat din Metro limbă de vită de cca. 1,5 kg. Am ținut limba de vită în apă rece vreo 2 ore dar puteți să o dați la frigider peste noapte. Astfel mai ies lichidele vâscoase (mucozitățile) din glandele salivare.
Aici vedeți partea cărnoasă a limbii de vită. Chiar ai ce mânca din ea!
Limbile de porc sunt mult mai mici decât cele de vită. O limbă de porc are cca. 250 g deci în 1,5 kg intră cca. 5-6 bucăți.
Am pregătit zarzavaturile pe care le-am decojit ulterior și le-am spălat. Ceapa poate rămâne întreagă, cu tot cu coajă. Această are arome deosebite!
Mod de preparare limbă fiartă la oala sub presiune (multicooker, kukta) sau în oală clasică (pe aragaz)
De obicei fierb limba de vită sau de porc în oală sub presiune (kukta sau multicooker). Am pus limba în oală, am acoperit-o cu vreo 2 L de apă rece și am adăugat zarzavaturile și ceapa. Am pus 3 lingurițe rase de sare și una de boabe de piper. Cine dorește poate pune și o foaie de dafin.
Cât de fierbe limba de vită? Cât se fierb limbile de porc?
Am închis oala sub presiune cu capacul din dotare și am pus-o pe foc (sau am pornit multicookerul). Timpul de gătire se cronometrează din momentul în care oala ajunge la punctul de fierbere (fâsâie – cea clasică sau afișează timp descrescător – multicookerul) și depinde de ce dorim să facem mai departe cu limba fiartă. Dacă urmează să o mai gătim cu sos (de măsline, de ciuperci, ragu etc) atunci cronomentrăm 40 de minute de fierbere efectivă la limba de vită respectiv 25 de minute la limbile de porc.
Dacă urmează să folosim limba fiartă la salate reci sau să o servim cu sos cald (pe post de rasol) atunci aceasta trebuie să fie complet gătită și va trebui fiartă 60 de minute (cea de vită) și 40 de minute cea de porc. Nu vrem nici să facem limbile praf, să se dezintegreze! E fain să aibă un pic de textură dar să nu trebuiască să le mestecăm prea mult. Exact ca la pipote și inimi!
După scurgerea acestor timpi am depresurizat imediat kukta sau multicookerul și am deschis capacul. Tare bine miroase: a supă de vită! Nu scoatem limba din oală pentru că membrana i se usucă foarte repede! O lăsăm 20-30 de minute să stea în supa fierbinte, cât să se mai răcorească un pic! Eu nu folosesc supa rămasă (și nici legumele) pentru că mi se pare că are gust și arome ciudate… e și tulbure de la mucozitățile ieșite din limbă în timpul fierberii. Dacă vă place puteți să o mâncați ca pe orice supă de vită (cu tăieței, găluște etc).
Fierberea limbii se poate face și clasic, pe aragaz. În acest caz trebuie urmărit nivelul de lichid (completat la nevoie cu apă caldă) și gradul de frăgezime al limbii. Practic o înțepăm cu furculița ca să ne dăm seama dacă limba este suficient fiartă. Bineînțeles că durează mult mai mult decât în oala sub presiune așa că putem lua în calcul peste 2 de fierbere la limbile de porc respectiv vreo 3 ore bune la limba de vită.
Cum se curăță limba fiartă de membrane?
Curățare limbă de vită sau de vițel după fierbere
După vreo 30 de minute de răcorire în supă am scos limba din oală. Trebuie să fie caldă bine de tot, aproape fierbinte! Doar așa o putem curăța ușor de pielea groasă (membrană)! De obicei îmi pregătesc un bol mic cu apă rece în care să-mi răcoresc degetele.
Limba de vită se curăță foarte ușor deoarece membrana este groasă și poate fi desprinsă lejer cu mâna. Nici nu e nevoie de cuțit! Se merge din aproape în aproape și vedeți mai jos cum ies bucăți mari de membrană de pe ea.
Limba fiartă trebuie curățată temeinic pe toate părțile.
Singura porțiune mai dificilă este baza limbii deoarece acolo papilele (mugurii) sunt mai mari și mucoasa se desprinde mai greu de ele. Acolo e nevoie de ajutorul cuțitului dar nu cioplim limba ci tăiem membrana cât mai fin.
Dacă urmează să gătim imediat limba fiartă atunci o tăiem caldă în felii mai grosuțe.
Veți vedea cum, pe măsură ce se răcește, limba fiartă se usucă la suprafață. Pentru a preveni acest neajuns eu o pun într-un castron și o acopăr cu folie alimentară de plastic (înțepată în 2-3 locuri ca să iasă aburii). Apoi o las în cămara rece câteva ore și abia după aceea o înfășor bine în plastic și o pun într-o pungă în frigider. Ea poate fi păstrată 4-5 zile la frigider și o folosim când avem nevoie de ea.
Oricum, limba fiartă trebuie bine răcită înainte de a o felia subțire, altfel se împrăștie.
La fel și dacă vrem să o tăiem în cubulețe.
Curățare limbă de porc sau de miel după fierbere
La fel procedez și cu limbile de porc. Le țin în supa caldă și le scot pe rând pentru a le curăța de membrane.
Aici merge ceva mai greu deoarece mucoasa este mai subțire și se rupe ușor. Dar, cu răbdare, din aproape în aproape, reușim să o îndepărtăm.
Ca și mai sus, dacă folosim limba de porc la mâncare gătită atunci o feliem imediat și continuăm rețeta.
Dacă nu, atunci punem limbile fierte de porc în castron acoperit și le lăsăm la cămară apoi le trecem la frigider (învelite în pungă).
Când sunt reci se pot tăia ușor în cubulețe sau felii.
Rețete cu limbă de vită sau de porc
V-am promis mai multe rețete cu limbă. Prima este limba cu măsline și sos de roșii – vezi aici. Această mâncare delicioasă se poate servi atât caldă cât și rece.
O altă mâncare faină este limba cu ciuperci și sos de smântână – vezi aici.
Limba poate fi servită și caldă (imediat după fierbere) împreună cu un sos cald de muștar – rețeta aici.
Nouă ne place în mod special limba cu sos remoulade și țelină rasă – rețeta aici. Se poate folosi atât limbă fiartă de vită cât și limbi de porc.
O altă specialitate sunt pastele cu ragu de limbă – rețeta aici.
Cea mai cunoscută este salata de limbă fiartă cu maioneză și castraveți murați – rețeta aici. O supercombinație cu sos cremos-acrișor.
Limba de porc este folosită la toba tradițională – vezi aici.
Sau în toba la borcan – vezi aici.
Am pomenit în introducere despre limba de miel. O folosim la ciorba de miel a la grec pe care o facem de Paști din cap de miel – rețeta aici.
Acum știți cum se fierbe și curăță limba de vită (vițel) sau cea de porc așa că puteți trece la prepararea acestor delicatese!
Aici găsiți mai multe rețete cu organe: limbă, creier, pipote, ficat de pasăre sau de porc, vită etc.
[…] explicat pe larg aici cum se fierbe limba de vită sau de vițel la oală sub presiune, multicooker sau oală clasică. […]