Suhaida – crema de cacao

19

Suhaida - crema de cacao

Suhaida – crema de cacao – reteta veche, autentica. Suhaida – un alt desert care imi aminteste de copilarie. Suhaidele au forma unor mici tarte de ciocolata amaruie umplute cu o crema delicioasa si fina de cacao. Seamana cu mascotele. Crema in sine, pe cat de fina pe atat de simpla, este o crema potrivita pentru torturi si prajituri…asta daca sunteti amatori de ciocolata!

Istoric suhaida

Suhaida isi datoreaza numele lui Suhajda József, care a invatat cofetarie in Szeged, Ungaria si apoi si-a imbunatatit cunostintele si in tara si in strainatate. A deschis o cofetarie in Szeged in 1910, cu aparatura moderna, cu un atelier unde prepara mini-suhaide umplute cu diverse creme, care mai de care mai bune si mai fine. La Arad a devenit cunoscut inca inaintea primului razboi mondial, cu acest desert in varianta sa sa simpla – invelis de ciocolata, crema delicioasa.

Suhaida copilariei mele, a parintilor si a bunicilor mei, constituia un desert festiv servit la ocazii speciale sau mancat duminica la cofetarie. Cofetarii celebri ai Aradului se intreceau in a rafina acest desert adaugand diverse alte ingrediente: fructe confiate, stafide, nuci, martipan. Dl. Klemens (care a trait pana prin mijlocul anilor ’80) modela niste fructe miniaturale (pere, piersici, struguri, stiuleti de porumb) din aceasta crema si le invelea cu o foaie subtire de martipan. Exteriorul era colorat cat mai realist pentru a imita fructul respectiv. Crema lui de suhaida avea bucatele de fructe confiate: cirese, coaja de portocala, coaja de pepene, etc. Platourile sarbatoresti cu prajituri si fursecuri asortate, facute in casa, erau punctate, pe aici pe acolo, de cate un fruct din acesta delicios. Evident ca Dl. Klemens, cofetar profesionist, dispunea de matrite, forme si coloranti neaccesibili publicului larg iar secretul retetei sale proprii de suhaida era foarte bine pazit! Lumea incerca sa „descifreze” ingredientele pentru a copia faimoasele cofeturi.

O scurta istorie a acelei perioade frumoase din Arad este prezentata in articolul „Muzeul aradean al cofetariei” (http://blogaradean.wordpress.com/2013/02/04/muzeul-cofetariei-arad-un-muzeu-unic-in-tara/) si pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/MuzeulCofetarieiArad).

Suhaida se umple in cosulete de ciocolata ca la Mascote – vezi aici.

cele mai bune mascote de casa reteta pas cu pas

Si in ziua de azi suhaida se regaseste in galantarele unor cofetarii de la noi si din strainatate (Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria) dar se prepara si in gospodarii (fiind mai accesibile ingredientele, formele, decorurile). In anii ’80 te gandeai bine ce poti sa faci cu 1kg de zahar si juma’ de kil de unt! Erau rationalizate drastic si lumea le dramuia cu grija (daca nu le gasea „pe sub mana”). O alta problema in anii aceia era proasta calitate a untului, care era plin de apa si ducea la taierea cremelor. Numai noi stim cum se chinuiau mamele sa bata untul rece cu lingura de lemn intr-un castron ca sa separe excesul de zer… si ieseau si 50-70ml de zer dintr-un pachet de unt de 200 de grame!

Nota bene: suhaida trebuie consumata cu moderatie fiind o super-bomba calorica!

5.0 from 4 reviews
Suhaida - crema de cacao
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: crema pt 1 tort
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1kg de zahar tos
  • 400g unt
  • 100g cacao pudra de calitate
  • 3-4 picaturi de otet
  • 150ml apa

Mod de preparare suhaida

Se amesteca zaharul tos cu cacaoa si se dilueaza cu putina apa, doar sa se umecteze zaharul (cca. 150ml) si apoi se pune pe foc mediu si se incalzeste. Se adauga untul taiat cubulete si se amesteca, pana ce untul se topeste si zaharul se dizolva.

Se adauga 3-4 picaturi de otet. Otetul previne cristalizarea zaharului. Trebuie atentie maxima ca in compozitie sa nu ajunga nici un cristal de zahar de pe oala, respectiv trebuie avuta la indemana o carpa curata, uda, cu care sa se stearga mereu peretele interior al vasului precum si coada lingurii cu care se amesteca.

Oala cu crema se tine pe foc mic si se amesteca continuu in ea. Pentru a vedea daca s-a ingrosat suficient, se face testul cu apa rece: se picura cativa stropi de crema intr-un pahar cu apa rece.Daca aceastea se strang sub forma de picatura, crema este buna. Daca stropii se imprastie in apa, mai trebuie fiarta (scazuta) un pic. In continuare trebuie sters peretele interior al cratitei cu carpa uda de bucatarie. Crema trebuie sa fie fara cristale, neteda si onctuoasa si nu trebuie racaiti peretii oalei cu lingura pentru a desprinde eventualele urme cristalizate.

Cand crema este gata, se ia un alt vas care se unge bine cu un pic de unt si se toarna crema inca fierbinte in el. Se lasa sa curga doar ceea ce curge de la sine, fara a racai fundul sau peretii oalei. Nu va ganditi ca sunt pierderi mari! Cu ce ramane in oala, racait frumos asa cum se poate, obtineti o ciocolata de casa numai buna pentru un ganache, pentru o alta prajitura. Puteti aduna toate aceste resturi cristalizate intr-o cutiuta inchisa ermetic si le puteti pastra la rece cateva saptamani. Cand veti avea nevoie de ele va fi suficient sa le topiti in frisca fierbinte si sa amestecati energic – gata ganache-ul!

Planul B: oala cu deseuri este rechizitionata de familie si linsa temeinic!

Crema suhaida (4)

Crema se va lasa la racit cateva ore preferabil in camara, nu in frigider (devine foarte dura). Se acopera cu folie de plastic alimentara cat mai aproape de suprafata ei. Daca a facut deasupra pojghita, aceasta se va scoate cu o furculita. Apoi se bate bine cu mixerul sau cu telul, pana isi schimba culoarea si devine mai deschisa, mai bej. Crema este gata!

Facand abstractie de numarul imens de calorii pe care il are, crema este delicioasa, se poate pastra si in borcan pe post de crema de ciocolata, pentru clatite sau alte dulciuri. Practic, fiind fara ou si fara lapte, rezista atata timp cat rezista untul.

Observatii: In caz de nereusita, daca e prea lichida sau a facut cristale (a scazut prea mult), crema nu este compromisa. Poate fi incalzita din nou (ca sa se dizolve zaharul) si apoi racita.

Mod de servire suhaida

Cu aceasta crema se pot umple rulade, torturi de gala deosebite sau formele de suhaida. Frecvent se umplu cornete cu suhaida.

Cornet cu suhaida Savori Urbane

Cu crema suhaida am umplut si acest delicios tort rulada grilias (kranz) cu nuca si zahar ars – rețeta aici.

Tort grilaj cu nuca krantz si ciocolata (9)

 

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti alte retete de torturi:

Tort dobos original (1)

19 COMENTARII

  1. Mulțumesc că existați , Rețetele sînt nemaipomenite cu adevărat din timpuri .. Aproape uitate. Gătesc cu multă plăcere si mă bucur de orice rețeta

  2. Extraordinare retetele si foarte explicite..multumesc frumos! Nu-mi pot da seama cat de tare poate fi,daca scoasa la temperatura camerei nu se inmoaie…ma gandesc sa inlocuiesc crema ganche cu aceasta crema….se preteaza mai bine ca si crema pentru decorare si umplere a torturilor?

    • Observatii: In caz de nereusita, daca e prea lichida sau a facut cristale (a scazut prea mult), crema nu este compromisa. Poate fi incalzita din nou (ca sa se dizolve zaharul) si apoi racita.

  3. Suhaida a fost o bucurie a copilariei mele, traita in Arad! Pe langa acest desert perfect, in cofetariile aradene se mai gasea un dulce numit alunita, care avea crema de alune in interior ,iar in glazura erau bucatele de alune de padure. ..era un rasfat total cand mancai asa ceva…..Aradul are o buna traditie in tot ceea ce insemna cofetarie. ..inghetata din acea vreme avea un gust divin! Sa nu mai vorbim despre produsele de patiserie si despre painea facuta in Arad si zonele limitrofe….Pentru mine acolo era Raiul. …

  4. Această cremă este identica cu cea a cornetelor care se găsesc în cofetăriile din Arad, Sebis? Nu sunt vafe ci cornete care par a fi din foaie de doboș, umplute cu cremă de ciocolată. Gustarea din pauza mare de la școala generală de acum 45 de ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: