Tort cu jeleu de căpșuni sau zmeură și cremă de iaurt cu mascarpone. Entremet cu insert de jeleu de căpșune sau zmeură și cremă fină și ușoară cu iaurt și mascarpone, pe un blat umed de cacao cu iaurt. Cum se face jeleul de căpșuni sau de zmeură? Cum se face un insert de jeleu pentru tort.
Un tort ușor de vară cu cremă răcoritoare și insert din jeleu de fructe. Fructele pot fi la alegere: căpșuni, zmeură, fragi, mix de fructe de pădure etc. Crema fină este din iaurt gras, mascarpone și fructe zdrobite (piure).
Aș putea să denumesc acest entremet Tort Vivien. L-am făcut pentru Vivi, fetița mai mare a prietenilor mei, care a făcut 16 ani. Cum anul trecut a avut mare succes cheesecakeul cu căpșuni a dorit ceva similar, dar totuși diferit. Aici găsiți rețeta tortului de anul trecut.
Am făcut doua torturi: unul mare, pentru ea și unul mai mic, pentru noi. Diferența este turnarea jeleului de fructe: la tortul mare l-am turnat direct în forma iar la cel mic l-am turnat separat, într-o tăviță circulară și l-am așezat în tort după inchegare. Cam ca la Tortul Aniversar cu portocale și mousse de ciocolată – vezi aici.
Diferența este că jeleul turnat direct peste tort are același diametru cu acesta și se vede din lateral pe când cel închegat separat (insert) are diametru mai mic și se vede doar când taiem tortul.
Fiind genul de torturi care au nevoie de timp de închegare, este bine ca acestea să se prepare cu o zi înainte și să stea la frigider. A doua zi doar le scoatem din formă și le decorăm.
Am făcut un blat umed cu iaurt și cacao foarte pufos și moale – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă un Tort cu jeleu de căpșuni sau zmeură și cremă de iaurt cu mascarpone de 28 cm.
- 3 ouă
- 140 g zahăr 000
- 120 g făină
- 40 g cacao
- 100 g iaurt 10%
- sare
- vanilie
- 500 g mascarpone
- 800 g iaurt 10%
- 400 g frișcă naturala min.30% (smântână pentru frișcă)
- sare
- vanilie
- 100 g căpșuni sau zmeură
- 30 g gelatină
- 250 g zahăr pudră
- 750 ml apă
- 500 ml sirop de căpșuni sau zmeură
- 20 g gelatină
- 100 g ciocolată neagră
- 2-3 linguri nucă de cocos
- bucățele de ciocolată
- căpșuni, frăguțe, zmeură, alte fructe de pădure
- frunze de mentă
Cum se face Tort cu jeleu de căpșuni sau zmeură și cremă de iaurt cu mascarpone?
Cum se face blatul umed cu cacao si iaurt?
Pentru blatul umed cu cacao și iaurt batem mai întâi albușurile cu un praf de sare până obținem o spumă tare. Adăugăm zahărul și vanilia (1 plic de zahar vanilat) si batem până spuma devine fermă, netedă și lucioasă.
Adăugăm galbenușurile și mai batem totul 10 secunde cu mixerul. Adăugăm și iaurtul și de asemenea mai batem 10 secunde cu mixerul.
Cernem apoi făina și cacaoa (pe ambele deodată) și le omogenizăm cu o spatulă de jos în sus. Nu amestecăm puternic pentru a nu pierde aerul stocat în spuma de albușuri! Nu este nevoie de praf de copt sau bicarbonat la această rețeta.
Turnăm compoziția într-o formă de 28 cm tapetată cu hârtie de copt (la fund) și unsă cu unt pe laterale și coacem blatul în cuptorul preîncins la 180 C timp de 15 minute (cu ventilatie – respectiv treapta medie spre înaltă la cuptoarele pe gaz).După coacere blatul se scoate imediat pe un grilaj, la răcorit.
Am tăiat marginile blatului pentru că am dorit sa fie mai mic decât tortul. Am gustat căzăturile și am fost foarte încântată de ele! Fragede, pufoase și aromate.
Cum se face crema de iaurt cu mascarpone și căpșuni sau zmeură?
Pentru crema de iaurt am păstrat toate ingredientele la rece (frigider) până în momentul folosirii lor. Am bătut frișca împreuna cu mascarponele si cu zahărul pudră și cel vanilat (2 plicuri) – toate puse de la început în castron. Deci nu e nevoie să batem frișca separat.
Căpșunele le-am spălat și le-am mărunțit cu furculița pentru că am dorit să am și bucăți de fruct. Zmeura se poate lăsa întreagă deoarece este mult mai fragilă.
Am amestecat compoziția de frișcă și mascarpone cu iaurtul rece și am omogenizat crema cu ajutorul unei palete. La final am adăugat și căpșunele zdrobite (sau zmeura). Amestecăm cu grijă.
Cum se pregatește și cum se temperează gelatina?
Am înmuiat foile de gelatină în apă foarte rece (10 minute) si apoi le-am încălzit ușor pe foc, fără să se ardă. Gelatina se încălzește până la 60 de grade!
NICIODATĂ nu adăugăm gelatina în compoziția rece deoarece se va coagula imediat și va forma cocoloașe tari! Procedăm invers: luăm lingură cu lingură din compozitie și o amestecăm cu grijă în oala cu gelatina caldă.
Procedăm asa cam cu 1/3 din compoziție. Abia acum turnăm totul peste crema rămasă în castron și amestecam rapid totul cu un tel sau cu spatula.
Cum se face stratul de jeleu pentru tort?
Eu am folosit sirop de capșuni de casă pe care l-am mai avut de anul trecut – vezi aici rețeta. Puteți folosi și un sirop din comerț. Am mai adăugat doar apă. Aici aveți nevoie de circa 1250 ml lichid pentru a obține un strat de cca. 2 cm de jeleu și ținând cont de forma de 28. Păstrăm și circa 150 ml pentru decor. Va trebui sa vă gustați siropul și să îl diluați astfel încât să obțineți 1250 ml lichid.
Punem siropul diluat într-o crăticioară. Separat inmuiem foile de gelatină în apa foarte rece (10 minute). Adăugăm apoi la sirop și gelatina înmuiată și încălzim la foc mic până la dizolvarea completă a gelatinei. Nu se fierbe! Nu se depășesc 60 de grade! Acum aveți 2 posibilități: fie turnați gelatina în formă si veți face un insert de gelatină, fie veți turna jeleul direct pe primul strat închegat de cremă.
Eu am făcut ambele variante. Forma cu insertul de jeleu se dă la rece 1 oră sau până se încheagă. Am lăsat pe o folie alimentară, pe o tavă, și niște jeleu pentru decor, pe care il voi toca din cuțit.
Cum se montează un tort cu jeleu?
Am montat tortul direct pe platou. Mutarea unui tort atat de mare și de fragil este greoaie. Am reglat inelul la 28 cm și am pus blatul în centrul lui (blatul este mai mic de 28 cm deoarece i-am tăiat marginea). Putem pune și un carton de tort pe platou.
Am turnat jumătate din crema de mascarpone cu iaurt peste blat.
Apoi am nivelat frumos și am introdus tortul la rece până s-a închegat.
Varianta cu jeleu turnat direct în formă
După ce s-a închegat primul strat de cremă se toarnă jeleul cu grijă – este vorba de jeleul din cratiță, nu de cel pus la închegat (tip insert). Eu adaug jeleul cu o lingură mare sau cu un polonic. Se pune din nou la rece până se incheagă. Observație: dacă jeleul s-a închegat în cratiță, el poate fi usor reîncălzit pe foc până se lichefiază din nou (nu-l înfierbântăm!)
În final adăugați și restul de cremă, tot cu grijă. Daca s-a închegat între timp, puneți vasul pe aburi și amestecând continuu o topiți din nou usor, fara ca ea sa devină caldă. Tortul se dă din nou la rece, cel mai bine până a doua zi.
Varianta cu insert de jeleu închegat separat
Dacă doriți varianta cu insert, veți scoate din formă și de pe folia alimentară jeleul închegat, (cu mare grijă, să nu se rupă) și il poziționați in mijlocul tortului. Apoi puteți turna deja restul de cremă.
Neteziți și puneți la rece exact cum am explicat mai sus.
Decorare Tort cu jeleu de căpșuni sau zmeură și cremă de iaurt cu mascarpone
Inelul se scoate de pe tort cu ușurință cu uscătorul de păr (foehnul). Încălzim 5-6 secunde inelul metalic de jur imprejur. Apoi îl ridicam cu ușurintă. Marginile mânjite se pot șterge rapid cu un șervețel curat sau cu o spatulă. Tortul meu a ieșit perfect! Acesta este tortul mare cu jeleul turnat (se vede din exterior).
Dacă marginile nu ies chiar netede, puteți să le barotați cu nucă de cocos. Eu așa am decorat tortul mic (cu insert). Pentru decor am folosit căpșuni, bucățele de ciocolată și niște frunze de mentă.
Pentru tortul mare am topit ciocolată pe aburi si am pus-o într-un poș. Am facut o inimă mare cât tortul. Cu jeleul rămas (turnat separat într-o tăviță) tocat mărunt, am umplut inima. Arată drăguț. Dacă nu vreți să vă mai complicați cu jeleu tocat, puteți umple conturul inimii cu boabe de zmeură sau bucățele de căpșuni.
Tortul mare (cu inimioară) nu l-am tăiat, acela a fost cadou. Am tăiat însă tortul nostru mai mic si… arată senzațional! Se disting frumos toate straturile.
Tortul se taie cu ușurință dacă folosim un cuțit cu lamă lungă și subțire trecută prin apă fierbinte și stearsă dupa fiecare tăietură (ca să nu mânjim straturile).
Foarte bun a ieșit acest tort cu jeleu de căpșuni sau zmeură!! Ce culoare are si jeleul: un roșu viu, complet natural. Crema și jeleul sunt bine așezate însă nu sunt cauciucate.
Mica sărbătorită a fost foarte încăntată de acest tort! La fel și invitații ei. Un tort cu jeleu răcoritor de vară preparat cu fructe de sezon.
Merită să încerci și tu această rețetă de Tort cu jeleu de căpșuni sau zmeură și cremă de iaurt cu mascarpone!
Aici găsești mai multe rețete de torturi de casă preparate doar din ingrediente naturale.
[…] Tot cu fructe este și acest tort cu jeleu de căpșuni sau zmeură și cremă de iaurt cu mascarpone (rețeta aici). […]
[…] Am folosit o parte din acest blat la un delicios și răcoritor Tort cu jeleu de căpșuni sau zmeură și cremă de iaurt cu mascarpone – tip entremet cu insert de jeleu – vezi rețeta aici. […]
[…] Sau un tort cu jeleu de fructe (căpșuni, zmeură etc) și cremă de iaurt și mascarpone – vezi aici. […]
Buna seara. Jeleul nu se poate face direct din fructe cu zahar?
Poti dar sa strecori piureul de fructe daca acestea au seminte.
Am facut acest tort de ziua fetitei mele de 3 ani,a iesit ffff bun,multumesc foarte mult de reteta.Am avut un iaurt grecesc mai gros care l-am incorporat cu spatula si nu a fost nevoie de gelatina in crema.Un sfarsit de saptamana placut va doresc💐💐
Buna ,cu gelatina granule se poate sau nu o sa aiba acelasi rezultat?
ba da. e ok si gelatina granule