Sunca fiarta si presata – reteta de Pasti – ciolan presat în membrana sau la PET. Un mezel de casa pe care putem sa-l facem oricand din sunca, jambon sau din ciolan. Cum se fac mezeluri de casa? Cum sa facem sa putem taia sunca felii perfecte si sa aiba gustul si aroma pe care ne-o dorim? Va descriu acum pas cu pas intreaga procedura pentru obtinerea unei sunci perfecte.
Partea buna e ca in sunca putem adauga fie ciolan (fiert si afumat sau crud si afumat) din productie proprie sau cumparat, precum si resturi de la diverse mezeluri de casa uscate (sau nu), sunca de casa cu sau fara grasime, fiecare cum doreste. Eu am folosit 2 ciolane cu os (in total 2,6 kg) si niste resturi de la mezelurile de casa.
Asa arata un platou de pe masa de noastra de Pasti: sunca fiarta (ciolan presat), bucatele de cas proaspat dulce sau usor sarat si musai ridichi.
Nu lipseste ceapa verde – pusa vertical in cani sau pahare inalte.
Sau ouale de pasti vopsite natural cu coaji de ceapa – vezi aici.
Daca nu aveti mate atat de groase (la noi la Arad se gasesc in piata, aduse din Ungaria) puteti folosi sticle de plastic (pet) sau cutii de plastic cu capac.
- 2 ciolane fierte si afumate (2600 g)
- 2 cepe rosii
- sare, piper boabe
- 30 cm mat gros cu diametrul de 15 cm
- piper verde
Mod de preparare Sunca fiarta si presata – reteta de Pasti
Inainte de toate fierbem ciolanul (si alte bucatele de sunca, ceafa afumata) cu piper si ceapa rosie, aproximativ 50 de minute. Se scot ciolanele din apa si se lasa la racit. Apa in care au fiert nu se arunca ci se lasa la racit pentru a scoate grasimea care se va aduna la suprafata ei. Cel mai bine se lasa peste noapte, la rece.
Dupa ce apa in care a fiert s-a racit, se scoate grasimea cu ajutorul unei spatule. Lichidul ramas este gelificat, gros si aromat.
Se scoate ciolanul de pe os pana e caldut si se taie cubulete, mai mari si mai mici. Soricul de la ciolan se taie si el fasiute. Se pune totul intr-un bol. Se taie cubulete marunte si resturile de sunca si se amesteca bine. Cu ajutorul unui polonic se adauga treptat cate un pic din apa in care a fiert (in total circa 200-250 ml) si se amesteca cu mana. In final se adauga si piperul verde. Compozitia se mai amesteca un pic.
Umplere in mat sau punga Sunca fiarta si presata – reteta de Pasti
Un mat de 30 cm se leaga la un capat cu cate 2 noduri si unul transversal (ca la salam). Se pot folosi si pungi rezistente pentru congelator (eventual puse dublu). Daca nu aveti asa ceva atunci veti folosi un pet 2 L taiat în partea unde incepe sa se ingusteze.
Se aseaza matul intr-un vas inalt unde putem sa-l umplem in prima faza. Cand s-a umplut aproximativ bolul se scoate totul si se aseaza pe masa. Se loveste de masa cate un pic pentru a iesi aerul din compozitie.
Se umple cu intreaga compozitie si se loveste de masa, se preseaza pentru a iesi aerul. In final se strange in partea de sus si se leaga bine.
Presare Sunca fiarta si presata – reteta de Pasti
Dupa ce s-a legat, se pune la orizontala si se preseaza la rece.
Cel mai bine e sa lasati macar 24 de ore sunca la presat in frigider. Deasupra se pune o greutate (un fund de lemn si niste conserve, de ex).
Recapitulare sunca fiarta si presata – reteta de Pasti
Sa recapitulam: Am avut 2600 g de ciolan fiert si afumat si circa 200 g sunca de casa. Am ramas cu circa 1,5 litri de zeama de pe ciolan (ideal pentru ciorba de cartofi sau de fasole) si cu mai multe oase pentru catelul prietenilor nostri. Sunca pe care am obtinut-o are peste 1800 g carne pura.
Servire sunca fiarta si presata
Brunch-ul de Pasti a fost deschis cu sunca fiarta si presata, cu cas si ceapa verde cu ridichi, oua. Evident am facut si paine de casa.
Priviti cat de apetisanta e aceasta sunca fiarta si presata!
Aici gasiti inca 3 retete grozave de sunca fiarta si presata de casa: ciolan copt la cuptor, sunca Mozaic si sunca cu hrean si seminte de dovleac.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de Pasti:
Buna dimineata,
Am purces la preparat sunca. Am pus ciolanele la fiert. Postez imaginile cand va fi gata sunca. O zi frumoasa si multumiri pentru reteta!
Spor la treaba Misha!! Sa ne tii la curent. Paste Fericit!
De unde se poate procura matul?Multumesc
Eu am cumparat din piata, de la cei care vand mate pentru salam si carnat (Arad). Sunt mate de diferite diametre. Dar daca nu gasesti, poti folosi si o punga de nylon solida.
Pe OLX exista anunt cu MEMBRANE TOBA!
Faina treaba ati facut.Tentanta rau.
Sarbatori cu bucurie sa aveti.
[…] gasiti o varianta speciala de sunca fiarta si presata, de casa. Bucatele de sunca, jambon, kaiser (bacon) si/sau slanina afumate, fierte si puse in mat […]
Printre minunatele retete pe care le aveti exista si una de toba sau levber?
Inca nu dar urmeaza 🙂
[…] Nodul de la capat se face dublu, apoi se leaga inca odata cu nod dublu si peste capeti. Este un nod specific pentru produse de carmangerie. Am aratat cum se face si in reteta de sunca fiarta si presata. […]
Mie nu mi-a iesit. Am cumparat un matz din Billa,-scria pentru toba- deci era acel inestin mai gros alb-mat, cret..In fine. L-am spalat l-am lasat in otzet, apoi o noapte in apa..etc… Si am bagat carnea in care era si putin lichid. Ceea ce vreau sa spun este ca eu punand mai multa apa, la mine NU s-a inchegat zeama, ca la piftie. Era lichid-subtire. Oare acesta sa fie motivull ? Adica de ce zic ca nu mi-a iesit?, Fiindca la taiere,se desface cum am taiat-o eu. Se imprastie. Nu sta legat-lipit.. Nu stiu unde sa postez sa vezi. ((:
Ciudat… in general apa in care fierbe ciolanul se gelifiaza la racire. Poate ai pus prea multa, cum ai zis si nu s-a inchegat. Gelatina aceea este cea care tine lipite bucatile de ciolan puse in mat. Poti incerca si cu punga de plastic mai tare sau pusa dublu.
Da, am zis ca am pus apa mai multa. Eu am scris imediat dupa ce am taiat prima felie si mai subtire. Apoi am taiat mai gros si s-a tinut mai bine. Dar f. buna. A venit baiatul si i-am dat-o toata lui ca tare i-a placut si apoi mi-am amintit ca nu am facut poza. O sa mai fac precis. E f. buna. Eu in apa am pus ceva mai multe mirodenii. Multumesc. Pupici.
se poate exclude piperul verde?
Bineinteles ca da. Condimentezi sunca cu ce doresti.
[…] – sosul nostru de Pasti care se potriveste perfect cu ouale fierte si sunca afumata (jambon) sau presata (de casa), cu casul, ridichile si cu ceapa […]
[…] ciolan fiert si dezosat si apoi presat – o sunca faina si […]
Idee foarte buna, am făcut în pungă si a ieșit super
Idee foarte buna, am făcut în pungă si a ieșit super
Ce bine arata
[…] fie il rulez in folie de plastic si-l dau la rece (pentru cel mai fin jambon fiert posibil – pe post de mezel – reteta aici) fie il folosesc in continuare la alte […]
[…] Noua ne place foarte mult ciolanul afumat si de multe ori il fierb si-l dezosez si apoi il transform in „sunca presata” – reteta aici. […]
[…] verde. Merge bine cu o lingura de maioneza alaturi de ouale incondeiate de Pasti, de felii de sunca fiarta si presata (de casa) si cas […]
Buna Oana , eu va urmaresc mereu , imi plac foarte mult retetele voastre , ma intorc la subiect eu nu am mat pentru suncxa , aici este greu de gasait , dar folosesc o metoda care ar putea ajuta pe multi , metoda sticlei de plastic…ce zici ? daca nu deranjez va pot pune un tutorial cu sticla dar ingredientul e divers , m-am gandit ca ma poate ajuta…daca imi permiti pot publica linkul …i
https://www.youtube.com/watch?v=r9b1mvXWh4Q…se poate aplica si la sunca presata
Da, se poate face si in sticla de plastic.
Foartew foarte bun!!!
Mi-a iesit extrem de bine! foarte bun
[…] SUNCA FIARTA SI PRESATA […]
[…] avem o reteta de sunca fiarta si presata, aceea este doar din ciolan de porc afumat si fiert simplu. Procedeul difera un pic de aceasta […]
[…] multe feluri in care pregatim sunca de Pasti. Noi facem sunca presata de casa, sunca mozaic, sunca cu seminte de dovleac si hrean atat de Pasti cat si in timpul […]
[…] Rețetă de șuncă fiartă | Sursa: Savori Urbane […]
[…] sunteți amatori de ciolan afumat de porc atunci vă arăt cum fac diferite mezeluri din el: sunca presata de casa, sunca mozaic, sunca cu seminte de dovleac si hrean sau ciolan presat la […]
[…] Daca aveam ciolanul din buna vreme il fierbeam in oala minune (kukta, sub presiune) si-l lasam la racorit in zeama lui urmand ca a doua zi sa o degresez culegand stratul de untura de la suprafata. Daca am chef de ciolan presat atunci scot carnea de pe os cat e fierbinte si o rulez strans in folie de plastic. O las la racorit si apoi o bag in frigider. Ce bun e ciolanul acesta presat, taiat feliute subtiri dupa ce se raceste bine! Gasiti reteta aici. […]
[…] Acesta se poate servi pe post de șuncă presată – vezi aici rețeta completă. […]
Dacă folosim ciolan fără os nu are nimic așai ? Mulțumesc !
da, e ok.