Cartofi și morcovi gratinați în stil dauphinois – la cuptor. Cum se face gratin din cartofi și morcovi? Cartofi și morcovi la cuptor cu lapte, smântână dulce, usturoi și crustă de cașcaval. Rețete cu morcovi. Rețete cu cartofi. Rețete de legume gratinate. Rețete de garnituri.
Este grozavă combinația de felii subțiri de cartofi și morcovi gratinate în lapte cu smântână dulce parfumat cu usturoi și având o crustă rumenă de cașcaval topit! Totul se gătește într-o singură caserolă (formă) iar rezultatul este unul foarte fain.
Am făcut acești cartofi și morcovi gratinați acum câteva zile și ne-au plăcut foarte mult. Au fost garnitura perfectă lângă un piept de rață cu portocale și Cointreau (rețeta aici).
Totul se prepară rapid și ușor: se feliază foarte subțire cartofii și morcovii cruzi, se așază într-o formă termorezistentă unsă cu unt și se scaldă într-un mix de lapte cu smântână dulce aromată cu usturoi. Simplu! Cuptorul face toată treaba iar noi nu avem bătăi de cap. Acest gratin de legume cu brânză și smântână nu este doar o garnitură ci poate constitui și un fel principal sau o gustare caldă ovo-lacto-vegetariană.
Rețeta acestor cartofi și morcovi gratinați este inspirată din două feluri celebre care se prepară doar cu cartofi: gratin dauphinois (care se face cu lapte și/sau smântână dulce și nu conține brânză) și gratin savoyard (care se face cu supă de carne și are crustă de brânză). Vedeți aici cum am făcut un clasic gratin dauphinois lângă o friptură de purcel de lapte la cuptor.
Din cantitățile de mai jos rezultă 6-8 porții de cartofi și morcovi gratinați cu smântână și usturoi în stil dauphinois.
- 1 kg de cartofi
- 500 g morcovi
- sare
- 500 ml lapte
- 200 ml smântână dulce naturală pentru frișcă cu min 30% grăsime
- 2-3 căței de usturoi
- sare, piper
- chimen (opțional)
- 50 g unt (25 pentru uns forma, 25 pentru crustă)
- 150 g cașcaval ras
- verdeață tocată pentru decor (pătrunjel)
Cum se face rețeta de cartofi și morcovi gratinați cu smântână și usturoi în stil dauphinois – la cuptor?
Ingrediente pentru cartofi și morcovi gratinați
Am curățat și spălat morcovii și cartofii.
Apoi i-am feliat foarte subțire cu o mandolină – adică o răzătoare specială. Puteți să feliați legumele și cu un cuțit bine ascuțit dar grosimea rondelelor să fie egală și să aibă cca. 2 mm. Eu folosesc dispozitivul de feliere de la robotul meu Kitchen Aid.
În rețeta originală a gratinului dauphinois se inisistă pe următorul aspect: cartofii feliați NU se mai spală! De ce? Ca să se păstreze cât mai mult din amidonul conținut de ei, amidon care contribuie la „legarea” și cremozitatea preparatului final. Așa că după feliere am pus legumele într-o strecurătoare și le-am sărat lejer (vor lăsa ceva zeamă).
Mod de preparare gratin din cartofi cu morcovi
Am pregătit mixul de smântână cu lapte și usturoi zdrobit – adică le-am amestecat pe toate într-un castron. Am asezonat cu sare și piper măcinat. Sare au și feliile de legume așa că încercați să nu sărați în exces acest mix. Smântâna dulce este una pentru frișcă dar poate fi și pentru gătit daca e naturală și are 30% grăsime (exclus porcăriile artificiale gen gran cucina).
Am pus cuptor la preîncins la 220 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv la maximum cele cu gaz. Am pregătit o tavă de 17 x 28 cm (poate fi și de 20 x 30) cu adâncime de 5 cm pe care am uns-o cu 25 g de unt moale.
Am așezat rondelele subțiri de cartof și morcov și le-am nivelat ca să formeze un strat cu grosime constantă.
Am turnat mixul de smântână cu lapte peste legume și am presărat câteva semințe de chimen (opțional dar recomandat). Chimenul și usturoiul merg grozav de bine cu morcovii dar și cu cartofii gratinați. În final am distribuit alte 25 g de unt sub formă de fulgi la suprafața gratinului.
Coacere cartofi și morcovi gratinați
Am acoperit forma cu o folie de aluminiu și am dat-o la cuptor pentru 45-60 de minute la 200 C (am redus de la 220 C). Testați cartofii și morcovii cu o furculiță! Dacă nu sunt făcuți atunci acoperiți tava din nou și mai coaceți gratenul alte 15-30 de minute. Timpul de coacere depinde de soiul legumelor folosite precum și de grosimea feliilor!
După acest răstimp am scos gratinul, i-am îndepărtat folia și l-am presărat cu cașcaval ras.
Am introdus tava din nou în cuptor pentru alte 12-15 minute – exact de cât timp are nevoie cașcavalul pentru a se topi și a forma o crustă ușor rumenă. Ce arome faine am în bucătărie!! Gata! Am scos forma din cuptor și am lăsat acești cartofi și morcovi gratinați să se răcorească 15 minute.
Servire Cartofi și morcovi gratinați cu smântână și usturoi în stil dauphinois – la cuptor
Am tocat repede niște frunze de pătrunjel și le-am presărat deasupra.
Legumele gratinate se porționează ușor în pătrate cu o spatulă sau se decupează în cilindri cu un cerc metalic.
Atât de gustos este încât merită mâncat ca atare, nu neapărat pe post de garnitură. Rondelele de morcov și de cartof sunt bine gătite, au absorbit laptele și smântâna și s-au impregnat cu aromele de usturoi și chimen. Crusta rumenă de cașcaval este delicioasă! Yummy!
Dacă sunteți amatori de morcovi atunci vă recomand și rețeta morcovilor caramelizați cu usturoi la cuptor – vezi aici.
Sau pe cea e soteului simplu de morcovi cu unt și usturoi – la tigaie – vezi aici.
Sau pe cea a unui piure de morcovi cremos și fin – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de cartofi și morcovi gratinați cu smântână și usturoi în stil dauphinois – la cuptor și că o veți pune în practică în curând.
Aici găsiți mai multe rețete de garnituri
[…] Va recomand si un gratin gen dauphinois din cartofi cu morcovi, smântână și cașcaval – la cuptor – rețeta aici. […]
[…] foarte faină: un gratin de cartofi cu morcovi, usturoi și smântână în gen dauphinois – rețeta aici. Din el am decupat rondele (cilindri) cu un inel de cca. 8 […]
[…] Sau un gratin gen dauphinois din cartofi cu morcovi, smântână și cașcaval – la cuptor – rețeta aici. […]
[…] morcovi și cartofi gratinați – rețeta aici […]
[…] Sau un gratin gen dauphinois din cartofi cu morcovi, smântână și cașcaval – la cuptor – rețeta aici. […]