Ficăței la grătar – rețeta de frigărui cu ficat de pui cu ceapă și usturoi. Cum se fac frigărui cu ficățel de pui și legume? Cum se prăjesc ficățeii la grătar? Cum se marinează ficățeii cu usturoi? Rețete cu ficăței de pui. Rețete de frigărui. Rețete la grătar.
Familia mea e mare amatoare de ficăței de pui și încerc mereu să mai schimb rețeta după care îi prepar. Trebuie să vă spun că acești ficăței la grătar sunt pur și simplu delicioși! Bucățele fragede de ficat de pui înșirate pe bețe de frigărui și alternând cu felii de ceapă și ardei gras. O combinație excelentă!
Cele mai uzuale rețete cu ficăței de pui sunt: ficăței simpli, sotați la tigaie, căliți cu ceapă multă, gătiți la cuptor, prăjiți în aluat cu bere sau transformați în pate extrafin de ficat. Am să vă las la finalul articolului toate aceste minunate rețete cu ficat de pui.
Recent am experimentat rețeta de frigărui cu ficat de pui învelit în bacon (prăjite tot la grătar) și s-a dovedit a fi un adevărat succes! Rețeta o găsiți aici.
Ficatul de pui este fraged, delicat și nu trebuie gătit/copt/prăjit excesiv deoarece devine tare, sfărâmicios și amărui. Să nu ne batem joc de el! Totuși, temperatura lui internă trebuie să atingă pragul de 70 C (temperatura la care se distruge salmonella). Deci nu nenorocim ficățeii și nu-i facem scrum pe grătar sau în tigaie. Este foarte ușor să ruinezi un preparat cu ficat prin gătire exagerată.
Ei trebuie să rămână moi și fragezi – vedeți aici secțiunea.
De asemenea, ficatul NU se sărează înainte de gătire ci doar la final! Sarea scoate apa din țesuturi și le întărește. Pentru un gust plăcut ficățeii de pui se pot marina rapid cu un ulei aromatizat cu piper, usturoi sau ierburi aromatice (fără sare!). Pentru un plus de savoare am folosit bucățele de ceapă verde și de ardei gras colorat la montarea acestor frigărui din ficăței.
O altă carne „sensibilă” și foarte îndrăgită la ieșirile la iarbă verde este pieptul de pui care, la rându-i, poate fi „nenorocit” foarte ușor. Vă las și rețeta frigăruilor cu piept de pui aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă 2 porții bune de ficăței la grătar respectiv 2 frigărui.
- 250 g ficăței de pui
- piper negru proaspăt măcinat
- usturoi granulat sau 1 cățel de usturoi
- 30 ml de ulei (1 lingură)
- 2-3 fire de ceapă verde sau 8-10 jumătăți de felii de ceapă veche
- 3 felii de ardei gras colorat (roșu, galben, verde)
- sare grunjoasă pentru final
- sos răcoritor de iaurt cu usturoi și pătrunjel verde
- legume la grătar, cartofi, pâine etc
Cum se fac ficăței la grătar – rețeta de frigărui cu ficat de pui cu ceapă și usturoi?
Cum se marinează ficatul de pui?
Am avut cam 500 g de ficăței de pui pe care i-am scurs bine de tot într-o strecurătoare. Din jumătate am făcut aceste frigărui cu ceapă și ardei gras.
Am mutat ficățeii într-un bol și i-am asezonat cu piper negru proaspăt măcinat și cu usturoi granulat (fără sare). I-am stropit cu ulei și i-am amestecat delicat cu mâinile. I-am lăsat la marinat 30 de minute pe masa de bucătărie.
Cum se fac frigăruile cu ficăței de pui, ceapă și ardei gras?
Am tăiat ceapa verde și ardeii grași colorați în bucățele potrivite.
Am înșirat pe bețe de frigăruie ficățeii de pui alternând-i cu bucățele de ceapă și ardei. Din legumele rămase am făcut o frigăruie vegană pe care am asezonat-o cu sare și piper. Intră cam 4-5 ficăței pe fiecare băț.
Cu ajutorul unei pensule am uns frigăruile cu puțin ulei (pe toate părțile).
Prăjire ficăței de pui la grătar
Am încins grătarul (al meu e unul electric) și i-am uns ușor barele cu ulei. Dacă prăjiți pe un grătar cu cărbuni va trebui să aveți un jar potolit, nu foarte puternic. În varianta de prăjire la tigaie tip grill aceasta nu trebuie unsă ci doar încinsă bine. Ca să lucrați mai ușor în tigaie ar fi bine să scurtați bețele de frigăruie. Am așezat cu grijă frigăruile cu ficăței și le-am prăjit până s-au rumenit frumos. În stânga vedeți frigăruile cu ficat de pui învelit în bacon despre care am pomenit în introducere.
Le-am întors de 3-4 ori ca să se prăjească uniform și le-am uns cu ulei la fiecare întoarcere. Ce arome faine!
Prăjirea dureaza cca. 12-15 minute în funcție de puterea calorică a grătarului folosit. Ideea este ca ficații să fie bine pătrunși dar să nu devină seci, uscați.
Servire ficățel de pui la grătar cu legume
Frigăruile sunt gata și pot fi servite. Sunt rumene, apetisante și foarte gustoase! Chiar înainte de servire le-am presărat cu sare grunjoasă și cu puțin piper negru proaspăt măcinat.
Am făcut rapid un sos din iaurt grecesc cu sare, piper, pătrunjel verde tocat și puțin usturoi. Merge la fix cu acești ficăței la grătar, cu ceapa și cu ardeii copți pe frigăruie.
Lângă ei merg bine felii de pâine proaspătă sau chiar niște cartofi noi prăjiți la cuptor – rețeta aici.
Fiecare ficățel este rumen, bine făcut dar cu mijloc moale și fraged. Ce gust fain au și ardeii copți pe frigăruie! De ceapă nici nu vă mai povestesc… e grozavă!
Tare bune au fost frigăruile acestea! Adevărul e că ficățeii sunt foarte sățioși și am lăsat câte unul și pentru cină. Au fost delicioși și reci!
V-am promis în introducere mai multe rețete cu ficăței de pui:
- ficăței de pui ceapă – rețeta clasică – aici
- ficăței la cuptor cu vin și roșii – aici
- ficăței la cuptor cu legume și usturoi – aici
- pate franțuzesc extrafin de pui – aici
Pe restul (10 rețete cu ficăței) le găsiți aici.
Sper că v-am făcut poftă cu acești ficăței la grătar și că veți testa în curând rețeta de frigărui cu ficat de pui cu ceapă!
Vaai, abia astept sa fac si eu, arata delicios!!! Pare ca se gaseste imediat.
[…] V-am promis la început că vă las și rețete cu ficăței de pui. Iată ce fain se fac frigărui din ficăței cu legume la grătar – rețeta aici. […]