Tort Diplomat rulada clasica

59

Tort-diplomatTort Diplomat – rulada – in forma clasica. Este un desert atat de fin si bun, nici nu e de mirare ca este atat de indragit. Evident ca-l prepar cu frisca naturala – indulcita si vanilata de mine – si cu bucatele de coaja confiata de portocale si cateodata si cu stafide inmuiate in lichior de portocale (Grand Marnier, Cointreau).

Atat are in reteta originala tortul Diplomat: coaja de portocala si stafide. Crema este foarte fina, pandispanul este moale – nu necesita insiropare. Un deliciu!

Acest Tort Diplomat este un desert festiv care merita ingrediente de calitate. Se poate prepara si in forma rotunda tapetata pe laterale cu piscoturi si cu fund si capac din foietaj (asa spune in Larousse Gastronomique) sau se poate coace un blat rotund care va fi taiat in 2 sau 3 foi. Aluatul din reteta de Tort Diplomat de mai jos este suficient pentru 2 blaturi rotunde de 26 cm sau 3 mai mici, de 22 cm.

Aici gasiti si versiunea de Tort Diplomat rotunda (cu fructe si piscoturi de casa)

Tort Diplomat cu fructe Savori Urbane (2)Crema Diplomat este o sarlota de vanilie cu coji de portocala si alte fructe confiate – stafide, cirese etc. Sa nu mai zic de frisca artificiala – vegetala care este oribila si nu are ce cauta in acest tort fin. Din ingredientele de mai jos am obtinut o rulada de 40 cm.

5.0 from 9 reviews
Tort diplomat - rulada clasica
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 12
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 120 g zahar tos
  • 120 g faina
  • un praf de sare
  • 1 zahar vanilat
  • coaja de lamaie
Pentru crema
  • 1 portocala
  • 50 g zahar
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri de gelatina a cate 10 g (granule)
  • 600 ml frisca naturala indulcita cu 50 g zahar pudra si vanilata cu 1 plic de zahar vanilat sau cu 1 lingurita extract de vanile - din care pastram 200 ml si pentru decor

 

Inainte de a va apuca de treaba asigurati-va ca frisca este pusa la rece, in frigider de cateva ore. Daca nu este inca in frigider va trebui sa o puneti in congelator si pe parcurs sa o mai intoarceti, sa ii mai schimbati pozitia ca sa se raceasca uniform. Va recomand frisca naturala pentru batut cu min 30% grasime. Frisca vegetala nu este buna la gust si va strica tot tortul.

Foaia rulada, blat pentru Tort Diplomat rulada clasica

Pentru blat –  foaia rulada: se sparg ouale si se bat bine cu mixerul impreuna cu zaharul si cu zaharul vanilat pana au aspect spumos.  Se adauga coaja de lamaie si treptat faina, cu mixerul la turatie mica. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt (tava de 30 x 40 cm). Se coace 15 minute la 180° C (cuptor preincins). Dupa ce s-a racorit un pic, se scoate hartia de pe foaia de aluat si se acopera cu un stergar ca sa ramana umeda. Mai este varianta ca imediat dupa ce se scoate din cuptor sa se ruleze cu tot cu hartia pe care s-a copt si sa se lase asa pana la racirea completa.

Pentru crema mai intai se pregateste coaja de portocala. Nu am avut in casa coaja confiata de portocala (reteta aici) asa ca a trebuit sa fac una pe loc.

Tort-diplomat (6)

Portocala se spala bine de tot, apoi se taie coaja sau se rade. Din 50 g de zahar si 100 ml apa se fierbe un sirop in care se adauga coaja de portocale si se lasa la scazut pana devine o masa lipicioasa.

Cand este gata, se lasa la racit, in frigider.

Tort-diplomat (11)

Crema pentru Tort Diplomat

Din cele 4 oua si 150 g de zahar se face crema pentru Tort Diplomat. Se bat spuma ouale cu zaharul. Spuma astfel obtinuta se toarna intr-o oala cu fund dublu sau se pune intr-un vas si se fierbe pe aburi (bain marie) pana ce ajunge la 85 C (ouale se gatesc la 75 C asa ca nu mancati oua crude). Crema trebuie sa fie fierbinte dar sa nu fiarba! Dupa ce a ajuns la 85 C se lasa la racit bine de tot, va trebui sa ajunga la temperatura din frigider. Cojile de portocale se adauga la crema impreuna cu zaharul vanilat bourbon.

Se decojeste portocala de pe care am ras coaja si se fileteaza miezul  (se curata de pielite si membrane) iar apoi se taie cubulete marunte care se aseaza la scurs intr-o strecuratoare mica. Etapa aceasta este optionala – in reteta clasica nu se pun fructe proaspete dar fiului meu ii plac mult portocalele si sunt si foarte sanatoase. Sucul recuperat astfel se va folosi la inmierea gelatinei. Se amesteca portocalele cu crema. Daca totul este rece, in frigider a sosit si momentul sa pregatim gelatina. Se dizolva plicul de gelatina in apa rece sau suc de portocale rece, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se pune pe foc intr-o oala mica si amestecand in continuu se incalzeste pana lichidul devine clar.

ATENTIE: fierberea distruge gelatina. Nu lasati sa fiarba, nu lasati gelatina nesupravegheata, amestecati si dupa ce lichidul este transparent si granulele sunt dizolvate luati de pe foc.

Pana se racoreste gelatina (atentie sa nu se raceasca de tot si sa se inchege!) se poate bate frisca (600 ml). Frisca trebuie sa fie rece si cu cristale de gheata (din congelator). Se bate cu mixerul mai intai la turatie mica (stropeste) apoi la turatie mare. Atentie mare sa nu se taie, stati cu ochii pe vas. Cand are o consistenta cremoasa se adauga treptat zaharul pudra (50 g) si cel vanilat (sau extractul de vanilie). Dupa adaugarea zaharului pudra se mai mixeaza doar cateva secunde.

Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca.

Din frisca batuta se lasa deoparte 200 g pentru decor. La crema de oua racita bine mai intai se adauga gelatina, amestecand incontinuu, apoi treptat, lingura cu lingura frisca batuta. Amestecati fin cu o paleta, de jos in sus pana se omogenizeaza. Daca gelatina s-a racorit prea tare si s-a inchegat, se aseaza craticioara din nou cateva secunde pe foc mic si se amesteca usor. Gelatina trebuie sa fie racorita dar inca fluida. Crema pentru Tort Diplomat este o crema de vanilie amestecata cu frisca naturala batuta si fructe confiate (stafide, coaja de portocala confiata, cirese etc).

Montare Tort Diplomat – rulada clasica

Pe dosul blatului se intinde crema pe mijloc si apoi se ruleaza. Cel mai bine se lucreaza pe foaie de aluminiu care permite infasurarea ruladelor imediat dupa umplere. Rulada astfel infasurata in folie de aluminiu se da la frigider pentru 3-4 ore – ca sa se intareasca crema. Si frisca pastrata pentru decor se pune la rece intr-o cutie de plastic inchisa ermetic (ca sa nu primeasca „arome” nedorite din frigider). Va fi grozav acest Tort Diplomat!

Decor Tort Diplomat rulada clasica

Rulada Diplomat se imbraca in frisca inainte de servire, direct pe platou. Se desfasoara din folia de aluminiu si se aseaza pe un platou si se decoreaza cu frisca pastrata. Se poate folosi un pos cu dui cret. Rulada se poate decora cu fructe confiate sau firisoare de ciocolata topita – dar nu e obligatoriu.

Tort-diplomat-28

Acest Tort Diplomat este un desert fin si elegant, alaturi de un paharel de lichior fin de portocale, triple-sec (Grand Marnier sau Cointreau).  Este foarte placuta la gust, vanilata, cremoasa iar portocalele si coaja lor confiata o fac foarte usoara – dau senzatia de desert lejer.

Tort Diplomat rulada clasica 30

Iata si Tortul Diplomat clasic, cu piscoturi si frisca naturala – reteta aici.

Tort Diplomat cu piscoturi si frisca reteta clasica savori urbane

Sau Diplomatul cu fructereteta aici.

Aici găsiți mai multe rețete de Tort Diplomat sau șarlotă: cu sau fără fructe, cu iaurt, cu blaturi pandișpan etc.

Tort Diplomat - cele mai bune rețete de șarlotă și idei de ornare (decorare) savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de tort:

Tort-de-macarons-pop-art (21)

59 COMENTARII

  1. Buna,Oana .
    Demult cautam reteta de diplomat ca in copilaria mea .Si iata ca am gasit-o …Azi am facut-o si vreau sa iti zic ca mi-au dat lacrimile cand am gustat crema .Mie blaturile mi-au iesit mai mici ( de fapt ” s-au strans” cand le-am rulat in hartia pe care leam copt,asa ca mi-a mai ramas crema,am insiropat niste piscoturi cu suc de portocale si mandarine si „am pus” si de un mic tortulet 🙂 .
    Abia astept sa ne infruptam din diplomatul copilariei mele.
    Sporuri ,in tot ceea ce faceti .
    Cu mare drag,Luminita

  2. abia am terminat de asamblat *diplomatul*!!! evident,am lins niste craticioare…..sper sa-l pot orna cat mai artistic,gustul fiind sublim. va multumesc pentru reteta. an nou fericit va doresc.

  3. Imi spui te rog cam cit fierbi crema pe aburi? Ii destul de groasa deja cind o pun pe aburi…. II foarte bun , l-am facut de citevaori dar ultimele doua dati nu stiu ce sa intimplat dar nu mi sa mai intarit crema, trebuie sa o fierb mail mult?

    • Ouale cu zaharul (crude) sunt mai groase si se subtiaza dupa ce le pui pe abur. Ar fi bine sa=ti iei un termometru de bucatarie si sa urmaresti ca aceasta crema sa ajunga la 80 C, nu mai mult. Daca nu ai, va trebui sa o tii pe abur pana ce se incalzeste bine si de vine usor cremoasa – spumoasa. Nu cumva sa fiarba pentru ca se coaguleaza!

  4. Buna Oana,

    Am facut si eu reteta asta, dar aluatul pt foaia-rulada mi se pare insuficient. Sigur cantitatile scrise mai sus sunt pt doua foi?
    Eu am pus in tavi mai mici decat a ta (30×30) si au iesit stravezii..
    Iuliana

  5. Mie nu mi-a iesit blatul si nu inteleg de ce daca se poate sa imi spuneti unde am gresit am respectat ingredientele a iesit clicos foarte tare,ne place tare mult rulada diplomat si tare as vrea sa o mai fac.

  6. Buna ziua,
    Felicitări pentru talentul dumneavoastră!
    As dori sa stiu : foaia coaptă cat de groasă este, aproximativ. ..sa ma pot orienta cu tava mea daca împart in două

    Apoi , cuptorul meu arde pe lateral, nu pot folosi tavă mare.
    Va mulțumesc !

  7. Si încă o rugaminte:
    Eu făceam acest tort cu reteta de la cineva dar fara blat.
    Am încercat cu un blat la fund care n-a stat pe fundul vasului ci „se plimba”printre cremă .
    Acum eu as putea folosi cubulete de ananas in loc de portocală?

    Si mi-am mai amintit ca eu fierbeam doar galbenusurile iar albusurile le adaugam spuma la urma deci crude. Nu e indicat pentru copii mici.

    Acum m-am lămurit si mi-am confirmat bănuiala ca nu era in regulă faza cu albusul crud.

    Va mulțumesc!
    Sănătate!

  8. Am facut rulada aseară…
    Mie crema mi-a iesit fluidă (curgea efectiv)am tot bagat-o in congelator sa se-ntareasca si-asa am reusit sa montez dar bietul chiar si acoperit s-a întărit putin.
    Ouăle cu zaharul nu trebuie sa iese ca la eclere asa ca o mamaliguta?

    Sau am pus mai putina frisca si de aceea a fost lichidă inițial
    In final s-a întărit, am rulat-o bine si azi daca mai rămân doua porții! !!.
    Eclerele 8 la numar tot asa s-au evaporat rapid.
    Mulțumim pentru rețete.

    La eclere au rămas crude in interior dar cuptorul meu ori arde ori usucă si voi vedea pe viitor cum gestiunea situația.

  9. Oulae nu trebuie gatite peste 70-75 C pentru ca se transforma in omleta. Orice crema pe baza de gelatina este fluida cat este calduta si se incheaga pe masura ce se racoreste, chiar si tinuta pe masa de bucatarie. Data viitoare asteapta 15-20 de minute si vei vedea cum crema incepe sa faca priza si sa se ingroase. Oricum, ma bucur ca ti-a reusit reteta si ca ti-a placut Diplomatul :).
    Despre eclere: reusita lor tine mult si de cuptorul tau. Mai incearca cu portii mici ca sa-ti dai seama cum poti adapta reteta la cuptorul tau.

  10. nu inteleg ceva … la crema la ingrediente apare zahar de doua ori, 150 g si 50 g, dar in modul de preparare nu regasesc acel 50 grame 😉 ….stiu ca ai facut acel sirop cu portocale dar acolo trebuia 60 g ….

    • Nu, nu e prea multa. Ai crema de oua, portocala taiata cubulete si frisca si toate acestea trebuie inchegate ca sa tai tortul felii. Poti sa pui mai putina gelatina daca doresti insa nu garantez ce va iesi.

  11. Am facut tortul, a iesit minunat! Singura dilema a fost la cele 120 g zahar pudra care se pun la cei 400 ml de frisca. 120 g mi s-a parut foarte mult si am pus doar 20 g (2 linguri) si a fost destul de dulce. Sigur nu este typo? Multumesc frumos!

  12. Buna seara, mulţumim de reţetă, am făcut acum vreo doi ani rulada şi a ieşit super.
    O întrebare – oare iese cu îndulcitor în loc de zahăr? Abia am început, de nevoie, să folosesc îndulcitorul (sorbitol si sucraloză, praf) şi nu îmi dau seama cum se comportă în reţete. Mulţumesc frumos!

  13. Buna ziua.
    Nu ma pricep cu gelatina, asa ca de cele mai multe ori am folosit gelatina foi… cu multa groaza!. As vrea sa incerc si gelatina la plic, asa cum spuneti reteta de crema diplomat. Oare in cat lichid dizolv acele 20 g de gelatina granule? sa nu iasa ceva cauciuc in loc de crema!
    Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.